גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי נראה מס ירושה בישראל?

הדורות הוותיקים החלו להעביר הון לדורות הבאים והמדינה מבינה שכבר אי אפשר להתעלם מהנושא, בעיקר כשזה גם יכול לסייע לכיסוי הבור התקציבי

העברה בין-דורית של הון / צילום: Shutterstock
העברה בין-דורית של הון / צילום: Shutterstock

בתקופה האחרונה עולה סוגיית מס הירושה חדשות לבקרים בשיח הכלכלי בישראל. העובדה שהנושא מתעורר רק עכשיו קשורה לשני היבטים. הראשון - מדינת ישראל היא מדינה "צעירה", ואין בה מורשת עמוקה של העברת הון בין-דורי. ההיבט השני קשור לכך שבשנים האחרונות הדורות הוותיקים של בעלי ההון החלו לפנות את מקומם לדורות הצעירים, ובדומה למדינות מערביות רבות, גם בישראל מבינים שהאירוע גדול מדי מכדי להתעלם ממנו.

שני אירועים קרו לאחרונה ותרמו רבות לשיח המתחדש בנושא: הראשון, שהיווה טריגר לעיסוק הציבורי בנושא, הוא פטירתו של מיכאל שטראוס ז"ל, ראש משפחת שטראוס שהלך לעולמו והותיר אחריו הון עתק בנכסים שונים בארץ ובחו"ל, שיועברו לבני המשפחה. האירוע השני והמהותי יותר הוא הבור התקציבי האדיר שנוצר בעקבות משבר הקורונה. מישהו צריך לשלם עליו, והכי נוח לפנות לעשירים.

האקלים שנוצר הוא אקלים נוח למיסוי העשירים, והסיפור, באופן לא מפתיע, הוא סיפור עולמי שאינו ייחודי לישראל.

מציאות לא הגיונית

אם נסתכל על ארה"ב, לדוגמה, אנו רואים צפי להגדלה משמעותית של מס הירושה והמס על יחידים בעלי הכנסה גבוהה. או כדבריו של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, המגמה היא להעמיק את המיסוי על הון שלא נוצר "מעבודה קשה", ואף להטיל מס חדש על מיליארדרים, כפי שמזכירת האוצר ג'נט ילן שיתפה לא מזמן.

במובן זה איננו שונים משאר העולם, ורק הגיוני שגם כאן בישראל יעלה הדיון על הטלת מס ירושה.

ההבדל העיקרי בנושא זה בנינו לבין חברינו מעבר לים הוא הפרקטיקה ארוכת-השנים והנורמות הקיימות לניהול הון משפחתי. הנה נתון מעניין: בארה"ב, לדוגמה, ההון שעובר מדור אחד לשני הוא קרוב ל-3 טריליון דולר בממוצע בכל שנה. מס הירושה בארה"ב עומד על 40%. היינו מצפים, אם כן, שסכום המס יהיה גבוה מטריליון דולר, אולם מס הירושה המשולם בפועל עומד בשנים האחרונות על עשרות מיליארדים בודדים. למה זה קורה? כי הנורמה הרווחת בקרב משפחות עתירות הון בארה"ב היא ניהול של הון המשפחה תחת נאמנות (טראסט), הפוטרת את הנכסים ממס ירושה במעבר הבין-דורי.

האמירה השגורה בפי המתכננים הפיננסים האמריקאים היא שמס ירושה הוא עונש למי שלא תכנן מעבר בין-דורי.

בישראל כאמור הנושא בתולי מאוד, אך אין ספק שככל שההון בישראל יגדל, וככל שהמדינה תצבור יותר ותק בטיפול בנושא - כך גם יגדל התמריץ שלה להטיל מס ירושה, וזאת גם ללא קשר לבור התקציבי אותו הזכרנו.

בפועל, כבר שנים לא מעטות פונות משפחות אמידות למשרדי עורכי דין לצורך הכנה של מבנים משפטיים להעברת עושר בין-דורי בצורה נכונה, כשהנושא של מיסי ירושה הוא רק חלק מהסיפור. אולם הפרקטיקה הזו חדשה יחסית. ההון המשמעותי ביותר הוא כאמור "הון צעיר", והדרכים הנכונות להעברת עושר לא מספיק מוכרות ולא רווחות. משפחה שכבר החליטה לבצע תכנון כזה נשלחת על-ידי מרבית משרדי עורכי הדין להסדרת מבנים משפטיים ולהחזקת הנכסים בבנקים ובגופים זרים.

מצב זה יצר מציאות לא הגיונית. אמריקאי הבוחר להקים נאמנות עושה זאת בארה"ב, השווייצרי יעשה זאת בשווייץ, הצרפתי בצרפת וכו'. בישראל, לעומת זאת, אנו עדיין מחפשים את הפתרון החכם בחו"ל.

מעבר לעמלות גבוהות ושכר-טרחה גבוה מאוד שהמשפחות האלו ישלמו לגופים הזרים, בעת הצורך יהיה מאוד קשה לטפל בהון המוחזק, ובנוסף, הוא יהיה כפוף לחוקי המדינה שבה הוא מוחזק, בנוסף לחוקי מדינת ישראל.

האלטרנטיבה של "לא לעשות כלום" או הורשת ההון דרך צוואה, גם היא בעייתית. כאמור בישראל עדיין אין מס ירושה, אך מעבר לענייני מסים, בעלי הון רבים ימצאו את עצמם מורישים הון ההופך בידי היורשים לכלי ניגוח בבתי משפט. תכנון נכון באמצעות נאמנות משפחתית מונע את הדברים האלה.

האם יהיה מס ירושה בישראל?

על-פי דוח העושר של בנק ההשקעות השווייצרי קרדיט סוויס משנת 2020, סך העושר הממוצע שיש לאזרח ישראלי הוא כ-221 אלף דולר. בתחשיב פשוט נקבל שכמות הכסף של אזרחי המדינה עומדת על כ-6.5 טריליון שקל.

כעת נביט בנתון לא פחות ממדהים: ממחקר שנערך בשנת 2014 על-ידי שני חוקרים בכירים עבור אותו בנק השקעות עולה כי העשירון העליון בישראל מחזיק כ-67% מסך העושר, בעוד שהמאיון העליון לבדו מחזיק בכ-38%.

כלומר, כ-2.5 טריליון שקל מוחזקים על-ידי כ-90 אלף איש מהמאיון העליון, שכולו ככל הנראה ימוסה אם יחול מס ירושה בישראל. מדובר ברמת הכנסות שהמדינה בשלב מסוים לא תוכל להתעלם ממנה, במיוחד כשקטר ההייטק דוהר קדימה, ומיליונרים חדשים נולדים מדי יום.

נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת מ-2015, הנוגעים למס ירושה, מצביעים על כך שברוב המדינות מתוך 36 המדינות החברות בארגון ה-OECD ישנו כבר מס ירושה. ביוני 2010 הפכה ישראל לחברה ב-OECD, ונראה כי מס ירושה הוא ככל הנראה עניין שסביר שיחול גם בישראל בשנים הקרובות.

הרגולציה בישראל הכינה את התשתית ובנתה את המסגרת החוקית הבסיסית ואת מסגרת המס לבניית נאמנות משפחתית, ויש לא מעט משפחות שכבר נעזרות בה. צעד חשוב נוסף שהרגולציה עשתה הוא אישור הטבות מס לתיק השקעות לתרומה, המאפשר למשפחות בעלות הון להפריש חלק מהנכסים לפילנתרופיה אסטרטגית ומתמשכת.

כך או כך, מס ירושה הוא רק טריגר לתכנון נכון לטווח ארוך. פרקטיקת תכנון נכונה מביאה ערך משמעותי בסוגיות חשובות לא פחות.

הכותבים הם מנכ"ל IBI CAPITAL ומנכ"ל חברת הנאמנויות המשפחתיות TRUST IL ב-IBI בית השקעות

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף