גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בימ"ש בדרום קוריאה: אי אפשר לחייב את יפן לשלם לשפחות המין ממלחמת העולם השנייה

פסיקה לגבי שפחות מין ממלחמת העולם השנייה סותרת גזר דין שניתן כמה חודשים מוקדם יותר ע"י אותו בית דין בהרכב אחר

היכנעות צבא יפן בסוף מלחמת העולם השניה בנמל טוקיו / צילום: Associated Press
היכנעות צבא יפן בסוף מלחמת העולם השניה בנמל טוקיו / צילום: Associated Press

לא ניתן להכריח את ממשלת יפן לשלם פיצוי כספי לנשים מדרום קוריאה שהצבא היפני השתמש בהן כשפחות מין במלחמת העולם השנייה - כך קבע בית דין בסיאול והוסיף אי ודאות חוקית לסכסוך ארוך־שנים בין המדינות שהדיפלומטיה לא הצליחה לפתור אותו.

הפסיקה מיום רביעי של בית הדין המחוזי של סיאול מנוגדת לפסק דין על מקרה דומה שנידון באותו בית דין רק לפני כמה חודשים. בינואר, פנל אחר של שופטים הורה לממשלת יפן לשלם כ־90 אלף דולר בפיצויים ל-12 נשים קוריאניות.

שני פסקי הדין לא מסכימים על השאלה האם ממשלת יפן נהנית מחסינות ריבונית, עקרון של החוק הבינלאומי על-פיו מדינות ריבוניות מוגנות מלהישפט על-ידי בית דין של מדינה זרה. פסק הדין מינואר קבע שהזוועות שנעשו לקורבנות הדרום קוריאניות כל כך חמורים שהם חורגים מעבר לחסינות הריבונית.

ביום רביעי, השופטים ציינו פסיקה משנת 2012 של בית הדין הבינלאומי לצדק, בה נדחתה תביעה של קורבנות איטלקיים של מלחמת העולם השנייה לקבלת פיצויים מגרמניה, וההסבר היה אי היכולת לשפוט מדינה שלמה. במקרה של קוריאה, כמעט 24 שפחות מין לשעבר מבקשות 2.7 מיליון דולר בפיצויים מיפן.

"בית הדין הזה לא חולק על הקביעה שיש לקורבנות זכות לבקש פיצוי", כתבו השופטים בפסיקה בקוריאה, "אבל נכון לרגע זה, לא ניתן להרשות הגשת תביעה נגד מדינה זרה".

עורכי הדין של הנשים אמרו אחרי גזר הדין ביום רביעי שכנראה יערערו. בית הדין לערעורים של דרום קוריאה - ואולי בית הדין העליון של המדינה - יאמרו את המילה האחרונה על ההחלטות הסותרות של הערכאה הנמוכה יותר. ההליך המשפטי עשוי לקחת שנים, כך אומרים מומחים משפטיים מקומיים.

מתוך כמעט 24 תובעים, הכוללים קרובי משפחה ותומכים, רק ארבע מהנשים המקוריות עדיין בחיים, כך אמרו עורכי הדין שלהן. אחת מהן, לי יונג־סו, בת 92, הגיעה לבית המשפט ישובה על כיסא גלגלים ואחרי שקמה ממנו נעזרה במקל הליכה. "כל מה שאני יכולה לומר זה שאני בהלם", אמרה.

המקרים האלה הם חלק מסדרה של סכסוכים בין שתי בנות-הברית של ארה"ב שלעתים קרובות מתחים בני עשרות שנים שמעולם לא נפתרו מורגשים בהם ברקע.

ב־2019, התעמתו שתי המדינות לגבי החלטתה של יפן להגביל ייצוא של מוצרים טכנולוגיים מסוימים לדרום קוריאה, וטוקיו הסירה את סאול מרשימת שותפות הסחר המועדפות עליה. בדרום קוריאה זעמו בשבוע שעבר על הודעת יפן לגבי כוונתה לשפוך לאוקיינוס השקט מים רדיואקטיביים. קורבנות של עבודה בכפייה בקוריאה השיגו ניצחונות משפטיים בשנים האחרונות בתביעות לגבי עבודה ללא פיצוי שעשו בזמן השלטון הקולוניאלי של יפן בקוריאה, מ־1910 עד 1945, וזה הרגיז את הממשלה בטוקיו.

במהלך השנים, טענה יפן שכבר שילמה את מלוא הפיצוי הכספי. טוקיו מתייחסת לשני הסכמים שנחתמו בין יפן לדרום קוריאה, כולל הסכם משנת 2015 במסגרתו ראש ממשלת יפן שינזו אבה הביע את "ההתנצלות הכנה והעמוקה ביותר" לנשות קוריאה.

ההסדר מלפני שש שנים מבקש לטפל בקורבנות הקוריאניות שבמרכז מקרה "נשות התנחומים". יפן הסכימה לתת 8.3 מיליון דולר להקמת קרן שתעזור לנשים הקוריאניות. אבל הממשל של נשיא דרום קוריאה מון ג'יי אין נסוג מההסכם לאחר שעלה לשלטון ב־2017, ואמר שההסדר לא עונה על כל רצונות הקורבנות.

שופטים בבית הדין הקוריאני ביום רביעי קבעו שההסכם מ־2015 עדיין תקף.

טוקיו קיבלה בברכה את הפסיקה ואמרה שהיא נכונה "מבחינה זו שהיא משקפת את עמדת ממשלת יפן לגבי חסינות ריבונית", אמר דובר הממשלה היפנית קטסונובו קטו. יחסי שתי המדינות "נמצאים במתח חסר תקדים בגלל שדרום קוריאה לא כיבדה את החוק הבינלאומי", הוסיף הדובר.

בתי דין גבוהים יותר בקוריאה כעת חייבים לקבוע איזה משתי החלטות בית המשפט בערכאה הנמוכה יותר היא מוצדקת, כך אומרים מומחים משפטיים. לכל היותר, יוכל בית הדין לחלט ולמכור נכסים של הממשלה היפנית בדרום קוריאה על-מנת לפצות את הקורבנות, כך אמרו.

לי, התובעת, אומרת שהיא תתמוך בהבאת המקרה לבית הדין הבינלאומי בהאג. אם תעשה כך, צפוי בית הדין לפסוק לטובת יפן, בהתחשב על התקדים בין איטליה לגרמניה. אבל בית הדין הבינלאומי יכיר בכך שיפן ביצעה פשעי מלחמה וזה עשוי לשנות את ההתנהגות של הממשלה בטוקיו, כך אמר איתן שין, מומחה משפטי במכון יונסי ללימודים משפטיים באוניברסיטת סאול.

כל מה שהקורבנות באמת רוצות זו התנצלות יפנית כנה - לא הכסף, כך אמר שין, שסיפק ייעוץ משפטי לקורבנות הקוריאניות, אם כי לא ייצג אותן בבתי המשפט.

התנצלויות יפניות מהעבר, כולל זו של אבה ב־2015, נכשלו בין היתר בגלל שפקידי ממשלה יפניים נקטו אחר כך בפעולות שחתרו תחת הכנות של ביטויי ההתנצלות המוקדמים יותר, כך אמר.

עוד כתבות

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי