גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסגת ה־G7: ביידן דחק במנהיגים לבקר את סין על ניצול עובדי כפייה

קבוצת מנהיגי העולם הסכימה על יוזמת תשתית חדשה שנועדה להתחרות בבייג'ינג

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן דוחק במנהיגי העולם לנזוף בסין בעקבות האשמות על כך שהיא משתמשת בעובדי כפייה בשינג'יאנג, בזמן שקבוצת שבע הכלכלות המובילות הסכימו על תשתית עולמית שנועדה להתחרות עם בייג'ינג.

ביידן הצטרף למנהיגים של קנדה, צרפת, גרמניה, איטליה, יפן ובריטניה לשיחה שהתמקדה בסין ביום השני של פסגת ה־G7. השאלה באיזו מידה של תקיפות צריכות המדינות לעמוד מול סין פילגה את מנהיגי העולם, וביידן עודד מדינות דמוקרטיות לעמוד מול סין ביחד. לעומתו, נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שיש לנקוט גישה זהירה יותר.

במהלך הפגישה הסגורה שהתקיימה בשבת ושארכה 90 דקות, המנהיגים לא הגיעו להסכמה איך לקדם רמות שונות של חשש שיש לכל מדינה מפני בייג'ינג, כך אמרו המנהיגים. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הציע הקמה של כוח משימה ייחודי על סין. עם זאת, כמה מהמנהיגים האחרים שאלו מה יוכל כח משימה כזה להשיג.

בזמן שכל חברות ה־G7 חוששות לגבי סין, החששות האלה אינם זהים, אמרו פקידים בכירים. קנצאלרית גרמניה אנגלה מרקל היא בין המנהיגים באיחוד האירופי המבקשת גישה חיובית יותר מול סין, אבל ביידן, ג'ונסון וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו קראו למנהיגי ה־G7 להתעמת עם סין לגבי הפרת זכויות האדם, כך אמרו הבכירים. גם הממשלה היפנית רוצה גישה יותר קשוחה מול בייג'ינג.

בכירי הבית הלבן הביעו בשבת אופטימיות כי מנהיגי העולם יגיעו להסכמה על מסמך שנוזף בסין על הפרת זכויות האדם, מתמודד עם בעיות עולמיות בשרשרת האספקה ומגיב למדיניות כלכלית סינית המתרחשת מחוץ לשווקים, שמדינות רבות מתנגדות אליה. עדיין לא ברור כמה תוקפנית תהיה השפה שישתמשו בה כלפי סין, או אם המדינה תוזכר במסמך בשמה המפורש. המסמך אמור להתפרסם בהמשך היום.

פקיד בכיר בממשל ביידן אמר שארה"ב דוחפת לקרוא לסין בשמה במסמך. "זה ביטוי של הערכים המשותפים שלנו, להבהיר שבתור ארה"ב וה־G7, לא נסבול זאת, אז אנחנו חושבים שזה חשוב לקרוא להפעלת עובדים בכפייה בשמה", אמר הפקיד.

ארגוני זכויות אדם בארה"ב ובבריטניה טוענים שהרשויות בסין עוסקות ברצח עם נגד המיעוט האויגורי, קבוצת מיעוט מוסלמית, ומשתמשים בעובדי כפייה במחוז הצפון מערבי שינג'יאנג. הממשלה הסינית הגדירה את ההאשמות כשקרים, ואומרת שהיא נלחמה בטרור ומשפרת את המחייה בשינג'יאנג.

במאי, טרם הפגישה, ניסחו מנהיגי ה־G7 הצהרה שנזפה בסין תוך שימוש מפורש בשמה. "בהתאם למחויבויותיה תחת החוק הלאומי והבינלאומי, אנו קוראים לסין לכבד את זכויות האדם והחירויות הבסיסיות", כתוב שרי החוץ של ה־G7 בהודעה המשותפת, והבליטו את ההתעללות שהם טוענים שמתרחשת בשינג'יאנג.

מדינות ה־G7 חשפו גם יוזמת תשתית חדשה המכונה "לבנות מחדש עולם טוב יותר". על פי פקיד אחר של ממשל ביידן, התוכנית נועדה להיות חלופה ליוזמת הכבישים הסינית, תוכנית תשתית עולמית שנועדה לקשור את סין לשאר העולם.

הבית הלבן אמר שהתוכנית תיתן תמריצים במאות מיליארדי דולרים - ממדינות ה־G7 ומהסקטור הפרטי - למדינות עם הכנסה נמוכה ובינונית, והוסיפה שההשקעות יהיו נתונות לביקורת מבחינת שקיפות, חוסר שחיתות והשפעה סביבתית. אחד הפקידים בממשל ביידן הוסיף שארה"ב מקווה לעבוד עם הקונגרס על מנת לקבל אישור להעביר לתוכנית כספים נוספים.

בין מנהיגי ה־G7 הייתה הסכמה גדולה יותר לגבי יוזמת תשתית חדשה, כך אמרו בממשל ביידן, והוסיפו שכמה מדינות, החוששות יותר להתמודד עם סין באופן ישיר, רואות זאת כגישה המועדפת להתמודדות עם בייג'ינג.

כמה מנהיגים אירופאים, כמו נשיא צרפת מקרון, הזהירו כי לא כדאי להרגיז את סין, וטענו שזה יהיה לא פרודוקטיבי ויסבך את המאמץ להשיג מהסינים שיתוף פעולה לגבי נושאים כמו שינוי האקלים, מסחר ופיננסים. ביידן ומקרון נפגשו בשבת. פקידים בממשל ביידן אמרו שהם לא מנסים להפוך את סין לנושא השולט בפגישה. "זה לא רק עניין של להתמודד או לריב עם סין; זה עניין של מתן חזון חיובי, מחזק לעולם" אמר הפקיד.

ביידן אמר שנושא מרכזי בנסיעה שלו יהיה לאחד את המדינות הדמוקרטיות להתנגדות - למה שהוא מכנה "ההשפעה הגוברת של אוטוקרטיות". ביום חמישי, הסכימו מדינות ה־G7 לתת באופן קיבוצי מיליארד מנות של חיסוני קורונה למדינות אחרות, במאמץ להראות שהמדינות הדמוקרטיות מובילות בסיוע העולמי להתאושש מהמגפה.

חלק מהנושאים האחרים בהם דנו מנהיגי ה־G7 היו נושאי מדיניות חוץ אחרים, וגם בבריאות העולמית. המנהיגים ידונו ביום ראשון, היום האחרון של הפסגה, בשינוי האקלים, כאשר במאמציהם להתמודד עם הסוגיה הסכימו מנהיגי ה־G7 להפסיק בתמיכה הממשלתית הישירה בייצור חשמל מפחם מעבר לים ללא שימוש בטכנולוגיה להפחתת פליטות, כך אמרו בבית הלבן.

קנדה, גרמניה, בריטניה וארה"ב הסכימו להתחייב להקמת קרן עם תקציב של 2 מיליארד דולר שנועדה לעזור למדינות מתפתחות לעזוב את ההסתמכות על חשמל המופק בשריפת פחם, אמרו בבית הלבן.

עוד מסרו מהבית הלבן כי מדינות ה־G7 אמרו שיתאימו את המטרות שלהן לגבי שינוי אקלים בטווח הקצר ובטווח הארוך עם המטרה של האו"ם להגביל את ההתחממות הגלובלית ל־1.5 מעלות צלזיוס, או 2.7 מעלות פרנהייט, מעל הרמות שהתקיימו לפני העידן התעשייתי.

לאחר פסגת ה־G7, ביידן ייסע לבריסל לפגוש את חברי נאט"ו ופקידים בכירים מהאיחוד האירופי. סין צפויה להיות אחד הנושאים בסדר היום גם בפגישה של נאט"ו, מסר פקיד אמריקאי.

לאחר פסגת נאט"ו, יטוס ביידן לג'נבה לפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?