גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יועז הנדל חוזר למשרד התקשורת, והפעם יש לו הזדמנות אמיתית לחולל מהפכה

בקדנציה הראשונה והקצרה שלו כשר התקשורת, יועז הנדל כבר חולל רפורמות משמעותיות בשוק ● כעת בקדנציה השנייה שלו זה הזמן להתמקד בבעיות השורש של ענף התקשורת - בעיות שאם לא יטופלו במהרה, ישבשו את חיינו כמעט בכל תחום

שר התקשורת יועז הנדל. הזדמנות לחולל מהפכה / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר התקשורת יועז הנדל. הזדמנות לחולל מהפכה / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

יועז הנדל כבר חולל רפורמות משמעותיות בשוק התקשורת בקדנציה הראשונה שלו כשר התקשורת, קדנציה קצרה שנגמרה לאחר פרישתו מכחול לבן. כעת בקדנציה השנייה שלו כשר תקשורת זה הזמן להתמקד בבעיות השורש של הענף. בעיות שאם לא יטופלו במהרה, ישבשו את חיינו כמעט בכל תחום.

בניגוד למקובל לחשוב, החזרה של הנדל לתפקיד שר התקשורת הפעם שונה מאשר הכניסה שלו לתפקיד בשנה שעברה. אז, כשנכנס לתפקיד במאי 2020, המטרה שלו הייתה לשחרר ולהוציא לפועל כמה רפורמות מהירות שהיו תקועות, מתוך ידיעה שמה שהוא לא יספיק לעשות בחצי השנה הראשונה שלו בתפקיד, כנראה לא יספיק.

הנדל פעל נכון. הקדנציה הראשונה שלו הייתה חלומית במונחי שוק התקשורת, כיוון שהוא באמת גרם למפעילים לצאת מקיפאון. עם זאת, הוא לא פתר את בעיית המשבר הקשה והשורשי שמלווה את שוק התקשורת במשך כעשור: השקעות נמוכות ורווחיות נמוכה שלא מאפשרת לפרוץ קדימה.

התוצאות של המפעילים (מלבד בזק) מלמדות שהם מגרדים כמה מיליוני שקלים. גם זה בקושי. אם התוצאות היו נמוכות, ולעומת זאת היינו רואים השקעות - ניחא. אבל הדור החמישי שהנדל הוציא את המכרז שלו לפועל, הביא אולי רשמית את התדרים, אבל בשטח אין השקעות אמיתיות בדור חמישי. ללא פתרון בעיית השורש של השוק הסלולרי, גם לא יהיו השקעות, והסיפור די פשוט.

מפעילים משקיעים כדי להשיא רווחים, ובמצב של שוק הסלולר, אף מפעיל לא רואה כיצד הוא מחזיר את ההשקעה שלו. אז אפשר להמשיך ולהניח שהמודל העסקי יגיח בקרוב, אבל כרגע ישראל ממשיכה לפגר בדירוג העולמי, ואנחנו לא סוגרים את הפער (מקום 60 בדירוג OOKLA בסלולר ו-28 בנייח), אם כי השתפרנו בחודשים האחרונים במעט.

לתת לחברות סוכריה בתמורה להשקעות

מכיוון שבסלולר התחרות ממשיכה להיות עזה, והמחירים ממשיכים להיות נמוכים, הסיכוי שנראה פריצת דרך הוא נמוך, בהיעדר החזר השקעה. קשה לראות שר תקשורת שיאשר מיזוגים נוספים בשוק הסלולרי אחרי שהנדל אישר את מיזוג סלקום וגולן טלקום. צריך להיות ריאלי בעניין הזה - אין שר שיכול להרשות לעצמו פוליטית מהלך כזה, גם אם מקצועית הדבר מתבקש.

לכן הדבר שצריך לבחון - והוא אינו תלוי רק בהנדל, אלא גם במפעילים עצמם כמובן - הוא מעבר לשתי רשתות תקשורת משותפות בתמורה להאצה בהשקעות. זה לא משהו שבמשרד התקשורת לא שמעו עליו. כאשר הוחלט לאפשר שלוש רשתות תקשורת בעשור הקודם בתקופת גלעד ארדן, היו מי שהציעו לו ללכת למודל של שתי רשתות אם רוצים תחרות בריאה. היום אנחנו רואים שמדיניות שיתוף הרשתות יצאה מאיזון לגמרי, וסלקום ופלאפון פועלות עצמאית, כל אחת מסיבותיה היא. פרטנר והוט מובייל ממשיכות את שיתוף-הפעולה ביניהן, ולמרות שעלות ההשקעה מתחלקת בין שתיהן, אף אחת לא פורצת קדימה בדור החמישי ומאיצה השקעות. זה מצב שמחייב דרשני.

סיבים אופטיים זה חשוב, אבל חשוב שיהיו לכולם

בשוק הנייח המציאות לא פחות בעייתית. גם קפיצת המדרגה שנעשתה בתחום הסיבים האופטיים לא מספיקה. הרפורמה שהנדל בעצמו קידם בתחום בקדנציה הראשונה בעייתית בעיניי, וצריך לראות כיצד היא תתמודד עם אחת הבעיות הקשות ביותר, שהיא הוויתור של מדינת ישראל על חובת הפריסה האוניברסלית בבזק ועל הוט.

מתחת לרדאר התקשורתי ובלי מחאה ציבורית, בזק ויתרה על פריסת סיבים בשכונות חרדיות וביישובים ערביים רבים. זה אירוע שאמור להרעיד את אמות הספים, אבל במשרד התקשורת מעדיפים לשמור על אדישות. בימים הקרובים המשרד אמור לפרסם קול קורא במסגרת הניסיון שלו לפתור את הבעיה באמצעות הוצאת מכרזים למפעילים שיתמודדו על פריסה באזורים שבזק ויתרה על חובת הפריסה בהם.

מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה שיהיו אזורים שלא ייפרסו בהם סיבים. פשוט לא יכולה. הרפורמה הזו במתכונתה הנוכחית מלאה חורים. אם לא יהיו מתמודדים על פריסה בבית"ר עלית או בעראבה, זו תהיה בכייה לדורות.

ומכיוון שבתוך עמנו אנו חיים, הסיכוי שהרפורמה הזו תשונה הוא קלוש. לכן יש לקוות שהנדל יבין מהמכרז הראשון שאם אין ביקוש באזורי פריפריה, חובה עליו לפעול מיידית ולתקן. לא להיאחז בקרנות המזבח.

להקים ועדת מומחים לעתיד הענף

אך הדבר היותר חשוב היום לעשות בשוק הוא לא רק לטפל בכשלי השוק הנקודתיים. רפורמות כמו ביטול תעריפי קישור הגומלין, ביטול הפיצול בין ספק לתשתית באינטרנט, טיפול בשידורים וכו' הם דברים חשובים, אבל חשוב יותר להקים ועדה ציבורית שתציע אסדרה ארוכת-טווח בשוק התקשורת.

הניסיון עם ועדות כאלה שנוי במחלוקת - ראו למשל את הוועדות שהמליצו על השוק הסיטונאי. אך מנגד היו ועדות מאוד מוצלחות בעבר שחוללו שינויים גדולים.

הנדל נכנס לתפקיד, ויש לו עכשיו יותר זמן לעסוק בטווח הארוך, אחרי שקידם את מרבית הרפורמות בטווח הקצר. כעת עליו לתכנן כיצד ייראה שוק התקשורת בעשור הבא, ואין טוב מאשר להקים ועדת מומחים שתעשה זאת מיד עם כניסתו לתפקיד. במשרד התקשורת אין יכולות להתמודד עם עבודה כזאת. היא חייבת לקבל הכשר חיצוני, ויפה שעה אחת קודם.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

מאחורי הקלעים של ליל התקציב: כך נעצרה היוזמה להקמת נמלים חדשים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

משבר בהגדלות הרמטכ"ל: נתניהו שינה את דעתו, צה"ל מסרב לפשרה

לאחר פגישה לילית עם יו"ר ועדת חוץ ובטחון, בועז ביסמוט וראש המתנגדים להכשרת הגדלות הרמטכ"ל, ח"כ עמית הלוי, ראש הממשלה עבר לתמוך בפשרה מקיפה שלא כוללת את אישור ההגדלות לפנסיות הגישור ● בצה"ל דוחים את המהלך, והדיון שתוכנן בוועדת החוץ והביטחון בוטל - בעוד המועד שקבע בג"ץ להסדרת החוק מתקרב

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

מירן פחמן / צילום: טרלן בן אבי

איזה משרדים שיגרו הכי הרבה פיינליסטים לתחרות הפרסום גרנות?

תחרות גרנות חושפת את מפת הפיינליסטים עם הובלה למנצ’, ליאו ברנט ובלאנקו ● וגם: יניב סנה מצטרף כשותף בחברת OMD , הנציגה הישראלית של תאגיד הפרסום הגדול בעולם, אומניקום ● אירועים ומינויים

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה

אסף נגר / צילום: ניר שמיר

"להמליץ על מניות ביטחוניות ובנקים נשמע מוזר. אבל אנחנו אוהבים 3 חברות"

אסף נגר, מנהל תיק בנוסטרו של איילון ביטוח ופיננסים, רואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● אבל התרחיש האופטימי הזה מייצר גם סיבות לדאגה: "אני מפחד נורא מהתחזקות השקל" ● וגם: המניות המומלצות

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

מייסדי Safebooks. מימין: בועז אבידן, אחיקם קאופמן וגיא בר-גיל / צילום: Safebooks

ה-AI יחליף את רואי החשבון? "יש תפקידי כספים שייעלמו אבל חייבים אדם בתמונה"

סייפבוקס של היזם הסדרתי אחיקם קאופמן גייסה 15 מיליון דולר כדי לחסוך עבודה ידנית לסמנכ"ל הכספים ● "היא לא תייתר את עבודת ה-CFO אבל בהחלט תייתר בטווח הארוך כמה משרות במחלקות הכספים"

לוחמי יהל״ם בתוואי התת-קרקעי / צילום: דובר צה''ל

"בגודל 4 אצטדיונים": תיעוד מהמנהרה שבה הוחזק הדר גולדין

הג'יהאד האיסלאמי: "מסרנו את כל החטופים שהיו בידינו" ● ארגון הטרור חמאס מגייס מחדש פעילים, מחזיר נוכחות חמושה למרחבים הציבוריים ומבסס מחדש שליטה באמצעות סחיטה, מעצרים והפחדה ● מקורות בחמאס: מתקיימות שיחות רציניות לסלילת הדרך למו"מ על השלב השני ● לפי הצעת חוק שעליה יצביע הקונגרס השבוע, ארה"ב תבחן את השעיית הסיוע הצבאי ללבנון ● עדכונים שוטפים

עמוס לוזון / צילום: יוסי כהן

"מחיר המניה ברח להם, אז מצאנו פשרה": עמוס לוזון מגלה איך נראו מאחורי הקלעים של המו"מ עם מנורה מבטחים

עמוס לוזון הפך השקעה של 10 מיליון שקל למיליארד וכעת חברת הביטוח הפכה לבעלת עניין בקבוצת הנדל"ן שלו ● "לא רציתי להכניס משקיעים לפני שהחברה שווה 1.5 מיליארד שקל. איך שהגיע השווי הזה קיבלתי טלפון. מחיר המניה 'ברח' להם, אז עשינו פשרה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

משטרת ישראל מפתחת מערכת אכיפה מתקדמת / צילום: Shutterstock, trekandshoot

המדינה מקצה עשרות מיליונים למערכות למדידת מהירות. איך זה יעבוד?

המשטרה יצאה במכרז למצלמות חדשות שמודדות מהירות לאורך מקטעי כביש שלמים, כך שלא יתאפשר להאט לפני שמגיעים אליהן ● כ–80% מהאכיפה בכבישי ישראל היא ידנית ורק כ־20% דיגיטלית, ההפך משאר מדינות ה–OECD ● עלות הפרויקט: 14.4 מיליון שקל