גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה שלילית בבורסה; ליברה זינקה בכ-37%, נייס עלתה ב-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ומדד ת"א 90 נסוג ב-0.6% ● מחזור המסחר הסתכם ב-706 מיליון שקל ● עליות בולטות רשמו ג'נסל, מטריסלף, אייסקיור, בזק, שיכון ובינוי, מיקרונט ולייבפרסון

הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

15:55

יום המסחר בבורסה ננעל בירידות. מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ומדד ת"א 90 נסוג ב-0.6%. מחזור המסחר הסתכם ב-706 מיליון שקל.

עליות בולטות רשמו ג'נסל , מטריסלף, ליברה , אייסקיור, בזק, שיכון ובינוי, מיקרונט ולייבפרסון.

מנגד, ירידות חדות רשמו גבעות , דקמא, פריגו, איי.סי.אל והחברה לישראל.

13:55

מניית ג'נסל עולה יותר מ-9%, לאחר שהחברה, שעוסקת באספקת חשמל על בסיס תאי דלק, דיווחה על כך שהמערכת שפיתחה הצליחה לעבוד כחודשיים ברציפות (1,500 שעות) בתחנת תקשורת של אחת מחברות הסלולר באיסלנד, ובכך להפוך לתא הדלק הראשון בעולם שעובד למשך זמן כה ממושך, תוך הפקת המימן באופן עצמאי מאמוניה (ללא חיבור לרשת החשמל) ולספק חשמל ירוק. בעקבות ההצלחה, ג'נסל וחברת התקשורת הסיכמו לבחון את הפעלת המערכת בתנאי מזג אוויר קיצוניים בחורף הקרוב (נובמבר-ינואר).

מניית שמיים מתחזקת גם היא (4.3%) לאחר שדיווחה על התקשרות עם שלושה לקוחות חדשים. מנגד, קבוצת אחים יעקובי נחלשת לאחר שדיווחה על הנפקת מניות לעדי צים אחזקות כנגד המרת שליש מההלוואה.

לידר שוקי הון החל לסקר את מניית מיטרוניקס , שעושת בפיתוח רובוטים לניקוי בריכות, בהמלצת קנייה ומחיר יעד למניה של 85 שקל (לעומת 64 שקל היום). "אנו מתרשמים מהביצועים החזקים של מיטרוניקס בשנים האחרונות, לרבות הצמיחה העקבית הדו ספרתית בהכנסות, תוך שמירה על שולי הרווחיות", נכתב בסקירה. מחיר היעד מגלם אפסייד של כ-33% ביחס למחיר השוק.

13:35

הבורסה בתל אביב ממשיכה להתנהל במגמה שלילית, עם ירידות של עד 0.9% במדדי ת"א המובילים. מדד הבנקים ממשיך להשיל כ-1.5%, כאשר כל הבנקים במדד מאבדים בין 1.3% ל-2%.

לייבפרסון ממשיכה במומנטום החיובי מהבוקר ומטפסת 7.6%. גם בזק מתחזקת ב-3.2% לאחר שפורסם ששר התקשורת הנכנס, יועז הנדל, ביטל את ההפרדה המבנית בין תשתית לספק אינטרנט. פרטנר מתחזקת ב-1.3%, סלקום מאבדת 0.7%.

בין המניות שזוכות לירידות חדות: גבעות (27%-, לאחר שדיווחה על צינור קידוח שנתקע והביא לעיכוב של כחודשיים בעבודות במגד 6), דקמא קפיטל (25%-), המשביר 365 (9%-), קבוצת אחים יעקובי (6%-) ואנרג'יאן (4%-).

11:35

הירידות בבורסה המקומית נמשכות, ומדד ת"א 35 מאבד 0.9%, מדד ת"א 125 נפרד מ-0.8% ות"א 90 משיל 0.7%.

מדד הבנקים מאבד הבוקר כבר 1.5%, כשבנק הפועלים נסוג 1.4% במחזור גבוה, מזרחי טפחות יורד 2%, לאומי מאבד 1.5%.

המצטרפות החדשות לבורסה, חברת הביטוח הדיגיטלית ליברה וחברת מטריסלף שעוסקת בפיתוח איברים מלאכותיים, מזנקות הבוקר ב-40% ו-35% בהתאמה.

10:05

המסחר בתל אביב נפתח הבוקר על הצד השלילי, עם ירידות של עד 0.8% במדדים המובילים.

לייבפרסון ונייס קופצות ב-7% וכ-5% בהתאמה הודות לפערי ארביטראז' חיוביים, פריגו מאבדת כ-3.5%. חברת הביטוח הדיגיטלית ליברה מזנקת.

דקמא קפיטל צונחת לאחר שדיווחה לבורסה שמנכ"ל החברה ובעל השליטה נתנאל לורנצי הודיע ליו"ר דירקטוריון החברה שחרג משמעותית ממדיניות ההשקעה.
נכון למועד הדיווח, שווי תיק ההשקעות של החברה משקף הפסד (לא ממומש) של כ-4.2 מיליון דולר.

אל על נחלשת קלות לאחר שדיווחה על הארכת תקופת החל"ת של עובדיה עד סוף יולי 2021. 2,225 מעובדי החברה עדיין מצויים בחופשה ללא תשלום.

חברת הנדל"ן המניב מדיפאואר דיווחה הבוקר שחתמה על מכתב כוונות לא מחייב לרכישת מרכז מסחרי במדינת ג'ורג'יה בארה"ב בתמורה לכ-61 מיליון שקל. בכוונת ההנהלה לממן לפחות 65% ממחיר הרכישה באמצעות הלוואה מתאגיד פיננסי. להערכת החברה ובהתאם למצגים שהוצגו לרוכשת על ידי המוכר, ה-NOI הנוכחי של הנכס הינו כ-1.2 מיליון דולר בשנה ושיעור התפוסה הכולל עומד על כ-98%.

חברת מיכמן אשראי לעסקים סיימה בהצלחה הנפקת אג"ח ראשונה עם ביקושי יתר בהיקף של כ-175 מיליון שקל. החברה גייסה כ-99 מיליון ש"ח בשלב המוסדי.

9:25

אנרג'יקס דיווחה הבוקר כי במסגרת עבודות הקמה של שתי חוות רוח בפולין בהספק של MW126, החברה התקשרה בהסכם לקבלת מימון להקמת הפרויקטים בסך כולל של עד 550 מיליון זלוטי (כ-475 מיליון שקל). המימון יועמד על ידי קונסורציום של שלושה מלווים, בהם הבנק האירופי לשיקום ופיתוח (EBRD) שיעמיד מחצית מסכום המימון, והיתרה תועמד על ידי מוסדות פיננסים אירופאיים מובילים. ההלוואה הינה לתקופה של עד 17 שנה ותישא ריבית Wibor חצי שנתית בתוספת מרווח של 2.1-2.3 (לפחות 70% מהריבית תקובע לשיעור ריבית קבוע לתקופה של לפחות 7 שנים).

7:40

1. צפי לפתיחה אדומה

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים, בהמשך לנעילה שלילית בוול סטריט ביום שישי ולאחר שגם ביום חמישי ננעלו מדדי תל אביב בירידות.

ת"א 35 איבד קרוב ל-0.9%, ת"א 90 השיל כ-0.3% ות"א 125 נפרד מ-0.7%.
מניית אלקטריאון צנחה ב-8% לאחר שפורסמו ניתוחים שגויים של דיווח החברה למאיה (מערכת ההודעות של הבורסה), שהובילו משקיעים לחשוב שנמכרו החזקותיה של פסגות בחברה, בעוד שהן עברו לאלטשולר שחם ולא בוצעה שום מכירת החזקות. החברה דיווחה שהיא שוקלת בחינה לרשויות.

2. שבע מצטרפות חדשות לבורסה

בשבוע החולף שבע חברות חדשות, בהן ארבע חברות הייטק, ביצעו הנפקה ראשונית בשוק המניות (IPO) וגייסו כ-478 מיליון שקל, סה"כ יחד.

בשוק איגרות החוב, כ-853 מיליון שקל גויסו בשבוע שעבר בהנפקות אג"ח קונצרניות לציבור. מתוכם, כ-450 מיליון שקל גויסו ע"י ג'נריישן קפיטל וכ-403 מיליון שקל גויסו ע"י שלוש חברות בנייה - בהן קבוצת יובלים , חברה רביעית חדשה השנה בשוק איגרות החוב.

3. פערי ארביטראז' מעורבים

המניות הדואליות שבו מיום המסחר האחרון בוול סטריט עם פערי ארביטראז' מעורבים, וצפויות להטות מעט מטה את מדד ת"א 35.

בין המניות ששבו עם פערים שליליים וצפויות לרדת היום: טבע ופריגו עם פער גדול במיוחד של 3.4% ו-3.2% בהתאמה, אופקו הלת' (2.5%-), אורמת (2%-), איי.סי.אל (1.3%-) וטאואר (1.8%-).

מנגד, לייבפרסון חזרה עם פער חיובי גדול של 8.1% וצפויה להתחזק היום בתל אביב, וכך גם נייס (5.2%) ואיתמר (3.4%).

4. השבוע הגרוע בוול סטריט מאז אוקטובר

המדדים בארה"ב צנחו ביום שישי בהובלת מדד הדאו ג'ונס, שרשם את השבוע הגרוע מאז אוקטובר בעקבות הודעת הפדרל ריזרב על כך שככל הנראה העלאת הריבית הבאה תקרה רק ב-2022. הנאסד"ק ירד ב-0.9%, הדאו ג'ונס איבד 1.5% ו-S&P 500 ירד ב-1.3%.

התשואה על אג"ח ארה"ב ל-10 שנים צנחה ל-1.44%.

5. הזהב והביטקוין צוללים

הזהב איבד ביום שישי עוד 0.6% משוויו, ומחירו ננעל על 1,764 דולר לאונקייה - והשלים בכך ירידה של מעט יותר מ-5% בחודש האחרון. נפט מסוג WTI התחזק ב-0.6% ומחיר חבית נקבע על 71.5 דולר.

בשוק הקריפטו נרשמו ירידות במהלך הסוף שבוע, אך הבוקר המסחר מתנהל ביציבות. מחיר מטבע הביטקוין עומד על כ-35 אלף דולר, האת'ריום נסחר תמורת 2,200 דולר. הדוג'קוין ירד מתחת לרף ה-30 סנט ונסחר סביב 28 סנט ליחידה. הריפל צנח גם הוא לרמה של 75 סנט.

עוד כתבות

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

האינפלציה שוחקת את הכסף שבעו''ש. אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

כך "מתאדה" הכסף שלכם בעו"ש: "הסיכון האמיתי הוא מזומן ולא מניות"

1.5 טריליון שקל מכספי הציבור מונחים בחשבונות עו"ש ובפיקדונות ● בשוק מסבירים כי "להשאיר את הכסף בבנק" היא החלטה על הפסד בטווח הארוך, ומייעצים כיצד לשמור על ערכו ואף להרוויח ● מתן שטרית, הפניקס: "הסיכון המרכזי למשקי הבית הוא לאבד כוח קנייה"

ענת אגמון. ''קשה מאוד להרוויח'' / צילום: כדיה לוי

ממאסטר שף ועד ההתאהבות בכרם: ראיון עם ענת אגמון

ענת אגמון חלמה להיות מהאימהות המייסדות של הקולינריה המקומית, חלום שנדחק הצידה עד שהלכה ל"מאסטר שף" ● בראיון לגלובס היא מספרת על חוויית ההשתתפות ("השתדלתי להיות בשליטה") על קשיי המסעדנים ("חיים כהן נסע לחפש עובדים בתאילנד") ועל הריפוי: "אתה לא באמת יכול להיות בסטרס אם אתה מנקה הר של טימין"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ״מקלט בטוח״ כמו בעבר

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

אילוסטרציה: shutterstock

פתיחת שנה חזקה במיוחד למסלולי המניות בשוק החיסכון; ב-S&P 500 נרשמה תשואה שלילית

ינואר צפוי להיות מוצלח במיוחד לחוסכים בגמל ובפנסיה במסלול הכללי והמנייתי ● אך אלה שהשקיעו במדד S&P 500 צפויות להציג תשואה שלילית בשל חולשת הדולר מול השקל

איור: Shutterstock

עורך הדין שהפך את התביעות הייצוגיות לפס ייצור של שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; הכסף צנח בכמעט 30%, מחיר הזהב בירידה

טראמפ הודיע על מינויו של וורש לתפקיד יו״ר הפדרל ריזרב הבא, במקום ג'רום פאוול - צעד שמסיים תקופה ממושכת של חוסר ודאות וטלטלה סביב הבנק המרכזי ● המסחר בבורסות אירופה מתנהל בעליות; בורסות אסיה ננעלו באדום ● הזהב והכסף יורדים ● סנדיסק מזנקת ב-20%

דני בריקמן / צילום: בן יצחקי

הוא שירת 11 שנה ביחידה מסווגת וסירב להפוך לאל"מ. היום יש לו חברת סייבר

בגיל 8 הוא כבר שיווק מוצרי תוכנה, את הבגרות במתמטיקה סיים בכיתה י', ובצבא הוא שירת 11 שנה - אך סירב להמשיך לאל"מ ● חברת הסייבר שהקים עם השחרור מכניסה היום עשרות מיליוני דולרים, אבל הוא בכלל חולם להקים בית ספר למוזיקה: "רוצה להוריד את המחסומים" ● שיחה קצרה עם דני בריקמן, מנכ"ל Oasis Security

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

חברת הביטוח מנורה שילמה שכר גבוה לבכירים - ולא תיהנה מקיזוז המס

בית המשפט דחה את ערעור מנורה ושומרה וקבע כי שכר בכירים מעבר לתקרה של 2.5 מיליון שקל אינו מוכר לצורכי מס ● נקבע כי בקיזוז הפסדים יש להביא בחשבון גם החזרי מס צפויים, ולא רק את המס ששולם בפועל