גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הנפט יחויבו לשלם חלק מחשבון הניקיון בסך 7.2 מיליארד דולר במפרץ מקסיקו

יצרניות נפט גדולות יצטרכו לשאת בחלק מהעלויות של סגירת ונטישת בארות בלב ים שהיו פעם בבעלותן

מכלית נפט בטקסס / צילום: Associated Press, Eric Gay
מכלית נפט בטקסס / צילום: Associated Press, Eric Gay

כמה מחברות הנפט הגדולות ביותר בעולם קיבלו הוראה לשלם חלק מחשבון של 7.2 מיליארד דולר להוצאה משימוש של בארות מזדקנות במפרץ מקסיקו שהיו פעם שלהם, בסיום פרשה שמשפטנים אומרים שתהווה תקדים למאבקים עתידיים על עלויות הניקוי.

שופט פדרלי פסק בחודש שעבר כי חברת Fieldwood Energy, חברה פרטית שכיום שולטת בבארות הישנות וביקשה הגנה בצורת פשיטת רגל, תוכל להעביר מאות מיליוני דולרים בחוב סביבתי לבעלים הקודמים ולמבטחי הבארות כחלק מתוכנית הארגון מחדש של החברה.

חברות הענק אקסון מובייל, Hess, רויאל דאטש של וחברות הביטוח התנגדו לתוכנית. הסכסוך, שנידון במשך חודשים רבים בבית דין לענייני פשיטת רגל ביוסטון, טקסס, התמקד בשאלה מי צריך לשאת בעלויות העצומות הכרוכות בסתימת ונטישת בארות, בעיקר במים הרדודים של מפרץ מקסיקו שם דליפה עשויה להוביל להרס רב. החברות עדיין יכולות לערער על הפסיקה.

העלויות העתידיות המדויקות של הניקוי עדיין לא ידועות, אבל עורכי הדין של חברת בריטיש פטרולאום מעריכים שאחריותה עשויה להגיע לעלות של 300 מיליון דולר, בעוד שעורכי דין באקסון מובייל אמרו שהחשיפה עשויה להגיע ל־373 מיליון דולר. קבוצה של חברות ביטוח אמרו שהן עשויות להיאלץ לשלם יותר ממיליארד דולר.

לגבי בארות הנמצאות בלב ים - שלא כמו רוב הבארות הקרקעיות - מחלקת הפנים של ארה"ב יכולה לחייב מפעילים קודמים לממן ניקוי אם המפעילים הנוכחיים לא יכולים לעמוד בעלויות, על מנת להימנע מכך שהעלויות האלה יושתו על משלמי המסים.

מאבקים מסוג זה צפויים להפוך לנפוצים יותר ויותר בשנים הקרובות, כשמדינות ינסו להקטין את פליטות הפחמן שלהן על מנת לציית להסכם האקלים של פריז, כך אמר ג'ייסון בורדוף, מנהל מייסד במרכז למדיניות אנרגיה עולמית באוניברסיטת קולומביה. התוצאה תהיה הוצאות בגובה טריליוני דולרים על מנת להוציא משימוש תשתיות גז ונפט בכל העולם, אמר.

"מי יישא בעלויות?" שאל. "יהיו אנשים שינסו להעביר את זה הלאה".

בחברות בריטיש פטרולאום ושל הבטיחו להקטין את פליטות הפחמן לאפס עד שנת 2050. על מנת להשיג זאת, החברות האלה יצטרכו למכור כמה בארות נפט וגז על מנת שהפליטות מהן ירדו מהדוחות של החברות, כך אומרים אנליסטים בתחום האנרגיה. בשתי החברות עשויים לבקש להיפטר מיותר מהנכסים הישנים שלהן במפרץ מקסיקו, שיש להם פליטת פחמן גבוהות יותר מפרויקטים הנמצאים בשלב המוקדם של מחזור החיים שלהם, כך אמר מפון אוזורו, אנליסט בחברת הייעוץ על אנרגיה Wood Mackenzie.

אבל מכירות של נכסים כאלה מציבות סיכונים עצומים לחברות הנפט בגלל שרבות מהרוכשות הן חברות פרטיות קטנות, כמו Fieldwood, שאין להן הכוח הכלכלי לשאת בעלויות הניקוי, כך אמר אוזורו. זו הייתה פשיטת הרגל השנייה של Fieldwood בתוך שנתיים.

החברות הקטנות יותר קונות את הבארות בגרושים ולוקחות על עצמן את עלויות הניקוי בתקווה שיצליחו לצמצם את מבנה העלות של הנכסים ולסחוט את שארית הרווח שנשארה בנפט שעוד יש בהן. "תמיד הטלתי ספק במודל העסקי הזה", אמר אוזורו. "האם האנשים האלה יכולים לטפל בסוף מחזור החיים?"

חברת Fieldwood, המגובה על ידי חברת ההון סיכון הפרטית Riverstone Holdings, אמרה שביקשה הגנה של פשיטת רגל לאחר הצניחה התלולה במחירי הנפט ב־2020 שנגרמה בגלל המגפה והשאירה את החברה עם מעט מזומנים.

עורכי הדין של החברה אמרו במסמכים לבית הדין שתוכנית הארגון מחדש שלה, שתפזר נכסים ישנים יותר במים רדודים על פני כמה חברות עצמאיות ותפריד בין רוב הבארות הצעירות יותר במים העמוקים של המפרץ לחברה אחרת, תותיר לחברות החדשות מספיק כסף להתמודד עם עלויות הניקוי.

"התוכנית יוצרת מסגרת לכך שמחויבויות ההוצאה משימוש ינוהלו באופן מאורגן ובטוח לסביבה ובללי שתוטל חבות כלשהי על משלם המסים האמריקאי", כך נכתב במסמכים לבית הדין שהגישה החברה.

השופט לענייני פשיטת רגל מרווין איסגור אמר בשימוע בחודש שעבר שזה סביר שכל החברות יישאו בחלק מהעלויות והתוכנית הנוכחית פועלת למען האינטרס של הנושים והמדינה .

עורכי דין ודובר של Fieldwood לא הגיבו לבקשות תגובה.

מחלקת הפנים של ארה"ב, יחד עם כמה ממפעילות הבארות, כולל החברות שברון ותאגיד אפצ'י, חתמו על תוכנית הארגון מחדש של Fieldwood, על פי מסמכי בית הדין. אבל אקסון, BP, Hess, רויאל דאטש של, קבוצת חברות ביטוח ואחרים טענו שהחברות החדשות ש־Fieldwood מקימה יחסרו את הכסף הנחוץ וגורלן להיכשל. הן לא יוכלו לנהל את העלויות של הוצאת הבארות משימוש ועשויות להביא לאסון סביבתי, כך אמרו בחברות.

דוברים של שברון ואפצ'י אמרו שיכבדו את אחריותן לשאת בעלויות הניקוי.

עורכי דין ודוברים של חברות הנפט והביטוח שהתנגדו לתוכנית סירבו להגיב או לא ענו לבקשות תגובה. "התוכנית נכשלת לנסח כל תנאים להבטחת ההגנה של בריאות ובטחון הציבור, ובמקום זה מבקשת להעביר אחריות זו לבעלים הקודמים", כתבו במסמכים לבית הדין עורכים של BP.

חברות שסיפקו אג"ח של ערבויות צד ג' ולעתים נדרשו על ידי רגולטורים לבטח עלויות ניקוי והוצאות אחרות, טענו שהן יכולות לשאת בעלויות. בחברות Liberty Mutual Insurance, Hanover Insurance Group, Travelers Cos ו־XL Specialty Insurance הזהירו במסמכים לבית הדין שלאישור התוכנית של Fieldwood עשוי להיות אפקט מצנן על חברות ביטוח בתחום הגז והנפט.

"יש סבירות גבוהה שערבויות צד ג' ייצאו מהשוק לגמרי", כתבו עורכי הדין של חברות הביטוח במסמכים לבית הדין. "זה יוביל להתפוררות תעשיית הנפט והגז, כי הערבויות האלה נחוצות לתפקודה".

עוד כתבות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגאופוליטי?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טוען כי הורדת דירוג האשראי של ישראל נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק