גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יציאת ארה"ב מאפגניסטן נראית לא הגיונית. זו הסיבה שהיא בכל זאת קורית

מצב הרוח הפוליטי בארה"ב מכתיב נסיגה אחרי כמעט 20 שנה למרות מגוון הסיכונים ההומניטריים וסיכוני הביטחון

אנשי מיליציה אפגניים מצטרפים לכוחות ההגנה והביטחון במדינה / צילום: Associated Press, Rahmat Gul
אנשי מיליציה אפגניים מצטרפים לכוחות ההגנה והביטחון במדינה / צילום: Associated Press, Rahmat Gul

צבא ארה"ב לא ספג אבדות באפגניסטן מאז פברואר 2020 - כלומר, במשך 16 חודשים. כך שהעלויות הממשיות של הישארות במדינה, ברמות כוח האדם המוקטנות שהפכו לנורמלי החדש, היו נמוכות יחסית.

בינתיים, הסיכון הבלתי ידוע הכרוך בעזיבה, מבחינות הומניטרית וגם אסטרטגית, גבוה יחסית.

אז מה יש בהלך הרוח באמריקה היום שמעודד נסיגה?

השאלה הזו בשלב זה רטורית ברובה, משום שהעזיבה קורית. הפנטגון הודיע בשבוע שעבר שהנסיגה תושלם עד סוף אוגוסט, כמה שבועות מוקדם ממה שתוכנן כשהנשיא ביידן אמר שהכוחות יוסגו עד יום השנה ה-20 של אירועי 11 בספטמבר 2001, מתקפת הטרור שהביאה את ארה"ב לנוכחות הצבאית באפגניסטן לכתחילה.

הדחף לצאת מהמדינה האסיאתית חוצה את שתי המפלגות. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הכריז עוד כשהיה בתפקיד שכל הכוחות יוסגו השנה; ביידן מבצע זאת.

זה קורה על אף שהנוכחות האמריקאית צומצמה לכדי כמה אלפי חיילים הפועלים ברובם באזורים שאין בהם אלימות. הם לא "ניצחו" במאבק נגד קיצוני הטליבאן, אבל הם יצרו מראית עין של יציבות והחזיקו את הטליבאן והגרסה שלו של איסלמיזם אנטי-מערבי מחוץ לשלטון.

אל מול תמונה זו ניתן להציב את הסיכון הנראה לעין הכרוך בעזיבה. הסיכונים האלה מתחילים בסיכוי גבוה לכך שהממשלה הפרו-אמריקאית והצבא האפגני יקרסו והטליבאן ישתלט מחדש. זה עשוי לפתוח את הדלת לכך שאפגניסטן תהפוך שוב למקלט בטוח ומרכז מבצעי לקיצונים מוסלמים, כולל אל-קאעדה והמדינה האיסלמית, שעדיין מתכוונים לפגוע בארה"ב.

פעולות נקמה ואסון הומניטרי

חזרה של הטליבאן לשלטון אולי גם תביא לאסון הומניטרי, כולל פעולות נקמה נגד אזרחים התומכים בארה"ב ואלה המתנגדים לשלטון של הקיצונים המוסלמים, ולהסגה של הרבה מההתקדמות שנעשתה על ידי נשים באפגניסטן.

כמו בתחומים אחרים, "במידה בה ארה"ב תישאר תומכת בחירות ודמוקרטיה, השתלטות של הטליבאן תייצג נסיגה דרמטית, בייחוד לנשים ולנערות", אמר שר ההגנה לשעבר רוברט גייטס.

ישנן גם עלויות אסטרטגיות. נוכחות אמריקאית באפגניסטן, כולל בסיס חיל אוויר גדול בעיר בגראם, גרמה גם לאיראן וגם לסין במזרח לחשוב פעמיים על כל פעולה. נוכחות אמריקאית משמעותית בנקודה אסטרטגית זו מספקת לפחות מידה של פיקוח על התוקפנות האיראנית ושאיפות ההתפשטות של סין. כעת יש לפחות סיכון כלשהו שהטליבאן יהפוך ללקוח של ממשלה סינית בעלת שאיפות יותר ויותר גדולות (אם כי העוינות של סין לאוכלוסייה המוסלמית בתוכה עשויה להוריד את הסכנה לכך).

מעבר לזה, בסיסים אמריקאיים באפגניסטן מספקים פלטפורמה לשירותי הביון לפיקוח טוב יותר על פעילויות של איראן. הפלטפורמה הזו נעלמת.

יציאה מאפגניסטן עשויה לציין את קץ הסיוע הרב שארה"ב קיבלה מבנות בריתה במאמץ לשמור על יציבות המדינה. במידה שאמריקה עדיין יכולה לפקוח עין על מה שקורה בשטח, ולהכות באיומים קיצוניים עוד כשהם מתפתחים, היא תצטרך מעתה לעשות זאת מרחוק, מבסיסים וספינות שנמצאים רחוק משם. יש לארה"ב יכולת לעשות זאת; לבנות בריתה אין. אז שמירה על איומים שלא יגדלו תהפוך מעתה לעיסוק של ארה"ב באופן די בלעדי.

כל "ניצחון" באפגניסטן יהיה פוליטי, לא צבאי

ובכן, למה אמריקה, ששמחה להותיר חיל מצב מתמשך באירופה, יפן ודרום קוריאה במשך עשורים על מנת לשמר את היציבות, לא מוכנה לעשות זאת באפגניסטן? התשובה אומרת הרבה על האופי הלאומי ועל מצב הרוח הלאומי בתקופה זו.

ראשית, במונחים דולריים, העלות התקציבית של הישארות באפגניסטן היא עדיין גבוהה וגרעונות פדרליים מזנקים. במושגים של חיי אדם, לא היו ערבויות שהעול על חיילים אמריקאיים יהיה כזה נמוך. מתקפות הטליבאן נגד צבא ארה"ב התמעטו בגלל הסכם שלום שברירי שנחתם בשנה שעברה, שהקדים את הנסיגה האמריקאית וקבע אותה; ללא הנסיגה, כנראה שכמות ההתקפות הייתה מתחילה לטפס. שלא כמו באירופה, יפן ודרום קוריאה, חלק גדול מאוכלוסיית אפגניסטן לא רוצים את הנוכחות האמריקאית בקרבם.

מעבר לכך, האמריקאים לא רואים עצמם ככובשים. הם מעדיפים לראות עצמם כמשחררים - אנשים המסיימים כיבוש - כך שנוכחות קבועה בתוך התנגדות מקומית אפילו מצומצמת גורמת לאמריקאים המאמינים בדרך של ארה"ב להזיע.

הדחף האמריקאי הוא "לנצח" בכל תחרות, צבאית או אחרת, לא להמשיך להשתתף בה. נצחון צבאי באפגניסטן לא רק שלא קרה; רוב האנליסטים הבינו כבר לפני זמן רב שבכלל אינו אפשרי. כל "ניצחון" באפגניסטן יהיה פוליטי, לא צבאי.

בכל מקרה, באמריקה יש בימינו מצב רוח של "אמריקה תחילה".

אז לאחר שלמדו את המחיר של כניסה לאפגניסטן, ילמדו כעת האמריקאים את מחיר היציאה ממנה. ויהיה לזה מחיר.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?