גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגפה בצפון קוריאה: קים ג'ונג און מפנה אצבע מאשימה כלפי הפקידים

הרודן הצפון קוריאני הוריד פקידים בכירים בדרגה ומתח ביקורת על הטכנוקראטים במסגרת המאבק של ארצו בקורונה

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און וחברי הפוליטביורו ביום לציון מותו של קים איל-סונג / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און וחברי הפוליטביורו ביום לציון מותו של קים איל-סונג / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

קים ג'ונג און, יותר מקודמיו בתפקיד, חילק את האחריות בין חברי קבוצת עילית של בכירי ממשלה בצפון קוריאה. כעת, כשהוא מתמודד עם המשבר החמור ביותר בשלטון של כמעט עשור, הדיקטטור הצעיר מוודא שהוא מחלק גם את האשמה ביניהם.

בפגישה של הפוליטביורו בסוף חודש שעבר, הזהיר קים שמצב הקורונה במדינה חמור. הוא נזף בטכנוקרטים שלו על כך שיש להם "דרך חשיבה מיושנת" ואיים להחליף אותם בכאלה ש"מוכנים לגמרי מבחינת הנאמנות שלהם".

התקשורת המדינתית בצפון קוריאה, שדיווחה על המפגש, לא פירטה מה השתבש. קים פיטר מגוון בכירים במה שהיה השינוי הגדול ביותר בהנהגה בכמעט עשור, כך ניתן ללמוד מניתוח של טיי יונג הו, לשעבר דיפלומט צפון קוריאני בכיר שערק והוא כעת מחוקק מהאופוזיציה בדרום קוריאה.

נראה כי אחד האנשים שסולקו הוא הקצין הצבאי הבכיר ביותר בצפון קוריאה, רי פיונג צ'ול. ביום חמישי, התקשורת המדינתית פירסמה צילומים של קים במזוליאום של קים איל סונג, ביקור המציין חג חשוב ביום השנה של מותו של סבו. נראה היה שרי לובש בגדים אזרחיים ועומד שתי שורות מאחורי המקום הרגיל שלו קרוב למנהיג המדינה.

השינוי הוא בחלקו הודות למאמץ של קים לעצב מחדש את הדרך שבה פועלת הממשלה בצפון קוריאה."קים ג'ונג און כותב מחדש את הדינמיקה הפנימית של השלטון", אמר קן גאוז, מומחה להנהגה בצפון קוריאה ב־CNA, מכון מחקר ללא מטרות רווח מווירגי'ניה. "זה ניסיון לגרום למערכת לעבוד טוב יותר, אם כי הוא מאוד מתוסכל שזה לא עובד".

קים התרחק משתי מסורות שלטוניות בצפון קוריאה - אווירה של חוסר יכולת לטעות ונטייה לניהול ברמת מיקרו. שלא כמו אביו וסבו, המנהיג הצפון קוריאני הרשה לאנשים לחשוב שהוא אנושי יותר מאלוהי. הוא הודה בטעויות והתנצל. הוא הזיל דמעות במצעד צבאי בשנה שעברה. הוא אפילו הרשה לתקשורת המדינתית לשדר דברים המבכים את המשקל שהשיל, בתוך כך שהמדינה סובלת ממשבר מזון.

באותה עת, נתן לפקודיו יותר סמכות לנהל את ענייני הצבא, הכלכלה ותחומים אחרים באופן יומיומי. הוא הולך לפחות אירועים והאציל יותר סמכויות לגבי ביקורות אישיות של אתרים שונים. צילומים של מנהיגי צפון קוריאה מתיירים באתרים שנבנו לאחרונה היו מזה זמן רב חלק קבוע בתעמולה של המדינה.

"קים ג'ונג און ציין שבמשך זמן מה שהוא לא האדם היחיד המוביל את המדינה, שיש קבוצה של אנשים אחראיים", אמר רמון פצ'קו פרדו, יושב ראש KF-VUB Korea בביה"ס למשילות בבריסל. "אבל יש אנשים שלא עשו את תפקידם נכונה וכעת הוא מפנה אליהם אצבע מאשימה".

בעיות בניהול רזרבות האורז

הכשל שגרם לו לבקר את הבכירים במדינתו בחודש שעבר קשור ככל הנראה לדיווח שגוי לגבי רזרבות האורז של הצבא, כך ניתן ללמוד מהניתוח של טאיי, המחוקק הדרום קוריאני.

קים כנראה הורה לצבא להשתמש במצבורי האורז שלו לחלוקה לציבור, כך כתב טאיי, והמלאי האמיתי היה קטן יותר ממה שדיווחו הקצינים הבכירים. באופן טיפוסי, הצבא פונה לסין לאספקה מחדש, אבל בגלל מגפת הקורונה הגבול בין המדינות סגור. "אם קים הבין הפעם שקיבל דיווחים כוזבים, זו תהיה תקרית שבגלל הוא אמור לכעוס ולרגוז", כתב טאיי.

ביום חמישי, סוכנות הביון של דרום קוריאה הודיעה למחוקקים שזעמו של קים אולי בא בגלל ניהול כושל של רזרבות האורז, כולל עיכובים בפתיחת מרכז חדש לחיטוי קרוב לגבול עם סין.

המדינה המבודדת הפכה למבודדת אפילו יותר במגפה, מתוך פחד שהתפרצויות גדולות יכולת להרוס לגמרי את מערכת הבריאות הרעועה שלה. זה החניק את המסחר עם סין בגבול. לא נראה שפיונגיאנג מעוניינת בשיחות גרעין עם וושינגטון שעשויות להביא להקלה בסנקציות ולהקל חלק מהלחץ הכלכלי.

דרישה ליישום מדיניות טוב יותר - וכתוצאה מכך - העברת האשמה ממנו והלאה - מייצגת את אחת האפשרויות האחרונות שנותרו בידיו של קים.

המנהיג הצפון קוריאני היה צריך לשלוח מסר למעמד השולט במדינה לגבי אחריות, כך אמרה לי הו־ריונג, עמיתת מחקר בכיר במכון לניתוחי הגנה מסיאול, מכון מחקר של הממשלה. "אם קים לא יקבל תמיכה מיידית מקבוצת העילית שלו, הוא לא יוכל לנהל ולפייס את התלונות של העם בצפון קוריאה", אמרה לי.

עד שחיסוני קורונה יהיו זמינים באופן נרחב, ממשל קים בעצם תקוע במקום, מכיוון שפתיחה מחדש של הגבול אפילו באופן חלקי תהיה מסוכנת מדי בגלל חולשות תשתית, תת תזונה נרחבת ואוכלוסייה מתבגרת, כך אמר ג'יהו צ'ה, מומחה למערכת הבריאות של צפון קוריאה. "אין להם עוד אפשרות אלא להשאיר את הגבול סגור", אמר ד"ר צ'ה, מומחה לבריאות עולמית באוניברסיטת מנצ'סטר.

משבר כלכלי קשה

צפון קוריאה נרשמה לקבלת חיסונים במסגרת תוכנית Covax אבל עדיין לא קיבלה מנות.

המצב בצפון קוריאה, המשותקת בגלל צעדים נגד המגפה, החמיר לאחרונה. אבדן המשקל של קים, שבסוכנות הביון של סיאול מעריכים אותו כירידה שבין 10 ל־20 קילו - מוסגרה על ידי התקשורת במדינה כסימן למאבקים המתמשכים של צפון קוריאה. בהערכות קודמות הוערך משקלו של קים ב־140 קילו או יתר.

אספקת המזון בצפון קוריאה הצטמצמה בגלל שיטפונות הקיץ הפוגעים בייצור החקלאי. אבל מחירי האורז והתירס לא זינקו, על פי קאנג מי ג'ין, עריקה המנטרת את כלכלת המדינה ומדברת באופן שגרתי עם צפון קוריאנים.

עם זאת, הזמנים קשים ואנשים רבים היו צריכים למכור את האופנועים שלהם או מזגנים תמורת כסף, אמרה. שעות המכירה של שווקים לא רשמיים, בהם צפון קוריאנים רבים מתפרנסים, מצטמצמים כשהמקומות עוברים חיטוי בבקרים והרווחים שלהם מוגבלים בגלל שהממשלה קובעת מחירים, אמרה קאנג, העובדת עבור העיתון דיילי אן קיי היוצא לאור בסיאול. "אבל אם אני שואלת אותם איזה אוכל הם שמים על השולחן, זה לא כל כך שונה מבעבר", אמרה קאנג.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ● הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות