גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקנות, להלוות ולמות: איך אמריקאים עשירים חיים מההון הרשום בהצהרות

בנקים אומרים שהעשירים לוקחים יותר הלוואות מאי פעם, ומנצלים את שיעור הריבית הנמוך ובהשקעות שלהם כגיבוי

הצהרת הון/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הצהרת הון/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מניות מטפסות ושיעור ריבית אפסיים נתנו לאמריקאים עשירים הטבה גדולה: הלוואות זולות שהם יכולים להשתמש בהן למימון אורח החיים שלהם בזמן שהם מקטינים את חבות המס.

בנקים אומרים שהלקוחות העשירים שלהן לווים יותר מאי פעם, לעתים תוך שימוש בהלוואות המגובות על ידי תיקי מניות ואגרות חוב. ללקוחות מורגן סטנלי יש 68.1 מיליארד דולר בהלוואות על בסיס אגרות חוב והלוואות אחרות שאינן משכנתאות, יותר מפי שניים ממה שהיה להם לפני חמש שנים. בנק אמריקה הודיע שיש לו 62.4 מיליארד דולר בהלוואות המבוססות על אגרות חוב, מה שמגמד את קו האשראי שלו על נכסי מקרקעין.

להלוואות הטבות מיוחדות מעבר לתנאי החזר גמישים ושיעור ריבית נמוך. הן מאפשרות ללווים שצריכים מזומנים להימנע מלמכור בשוק שהוא לוהט. מייסדי סטארט-אפים יכולים להפוך את הנתח שלהם בחברה לכסף מבלי לאבד שליטה בחברות שלהם. העשירים ביותר משתמשים לעתים קרובות בהלוואות האלה כחלק מאסטרטגיה של "לקנות, להלוות ולמות" על מנת להימנע מתשלום מיסים על רווחי הון.

העשירים גם לווים כנגד תיקי ההשקעות שלהם. כשתום אנדרסון התחיל לעבוד בסניף של בנק מריל לינץ' בסדאר רפידס, אייווה, ב־2002, להרבה מהיועצים העמיתים שלו הייתה רק הלוואה אחת או שתיים מבוססות אג"ח בדו"חות. במשך השנים, הוא עודד עוד לקוחות להלוות ושם לב שגם עובדים אחרים עושים כך. כעת זה נפוץ שליועצים בחברות גדולות יש עשרות הלוואות כאלה, אמר. מריל לינץ' הוא כיום חלק מבנק אמריקה.

"אתה יכול לקנות סירה, אתה יכול ללכת לדיסני וורלד, אתה יכול לקנות חברה", אמר אנדרסון, שכיום מייעץ לבנקים איך לנהל את הסיכונים הכרוכים בהלוואות האלה. "הטבות המס מדהימות".

ללווים, החישוב פשוט: אם נכס עולה בערכו מהר יותר משיעור הריבית על ההלוואה - הם מרוויחים. במסגרת החוק הקיים, משקיעים והיורשים שלהם לא משלמים מס הכנסה אלא אם המניות נמכרות. הנכסים עשויים להיות נתונים למיסי עזבון, אבל היורשים משלמים מס על רווחי הון רק כשהם מוכרים ורק על רווחים שנעשו מאז מות הבעלים הקודמים. ככל שהם יכולים ללוות יותר, יוכלו להחזיק יותר זמן בנכסים העולים בערכם. וככל שהם מחזיקים בהם, חיסכון המס גדול יותר.

"אנשים רגילים לא חושבים על חוב באותה צורה שמיליארדרים חושבים על חוב", אמר אדוורד מקפרי, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת דרום קליפורניה שאומר שהוא זה שטבע את המושג "לקנות, ללוות ולמות". "מרגע שאתה כבר עשיר, זה קל. זה רק לקנות, ללוות ולמות. אלה מרכיבים של החוק שקיימים כבר 100 שנה".

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ודמוקרטים בקונגרס מנסים לשנות חלק מהחוקים האלה ואומרים שהם מהווים ביחד פתח מילוט ענק ממס ההכנסה לאמריקאים העשירים ביותר.

במסגרת תוכנית המס של הנשיא, המס על רווחי הון יעלה ל־43.4% לעומת 23.8% כיום ויהפוך רווחים שלא נעשו לפני מות בעלי הנכסים לניתנים למיסוי אחרי מיליון הדולר הראשונים. השינויים יהפכו הלוואה לפחות אטרקטיבית אבל לא יסירו את כל ההטבות של דחיית תשלום מיסים על ידי לקיחת הלוואות כנגד העושר. זה אולי לא יצליח לעבור בקונגרס המפולג, שם הרפובליקאים נמלכו בדעתם להתנגד לכל עליית מיסים והדמוקרטים העלו חשש לגבי ההשפעה הפוטנציאלית על השקעות ועל חברות בבעלות משפחתית.

נושא ההלוואות קיבל פחות תשומת לב מבחינת מדיניות לעומת הנושא של רווחי הון בזמן המוות. מגבלות על הלוואות פטורות ממס או מעבר למיסים על צריכה צריכים להכניס לממשלות הכנסה מאמריקאים עשירים יותר מהר ממיסוי בעת המוות, אבל ישנם גם חסרונות. ראשית, הפיכת תשלומי הלוואות לניתנות למיסוי תעשה שינוי מהותי במיסוי על הכנסה. שנית, למרות שאנשים רבים לוקחים הלוואות, כולם מתים בסוף, כך שההצעה של ביידן תשפיע על הרבה אמריקאים, לא רק על העשירים.

הלוואות המבוססות על אגרות חוב נוטות לעקוב אחרי השוק. תנודות פרועות במחירי מניות בימים הראשונים של מגפת הקורונה העלו מהאוב את הנושא של קריאות שוליים - דרישות של נותני הלוואות לערבויות נוספות או לתשלום מחדש על מנת להימנע מהפסדים. אבל השווקים טיפסו בחזרה מעלה, והעשירים לוו אפילו יותר.

לווים של הלוואות המבוססות על אגרות חוב מתמודדים עם פחות בירוקרטיה ממי שמבקשים משכנתא או הלוואה על רכב. ישנם מעט טפסים למלא והחוב פעמים רבות לא מופיע בדיווחי אשראי. בעוד שחלק מהלקוחות מעדיפים להחזיר הלוואות במהירות, רבים בוחרים לצבור ריבית ללא סוף מבלי לבצע את התשלומים החודשיים.

בנוסף להלוואות מיוחדות שמציעה קבוצת גולדמן סאקס ללקוחות הבנק הפרטי האקסקלוסיבי שלה, החברה מוול סטריט מפרסמת הלוואות המבוססות על אגרות חוב בסכומים שבין 75 אלף דולר ל־25 מיליון דולר ללקוחות של יועצים פיננסיים חיצוניים ש"אין להם הצהרות פיננסיות אישיות, החזרי מס או בקשה בטפסים". בבנק מריל לינץ' לאחרונה נתנו ללקוחות שיעור ריבית של 3.2% ללקוחות שיש להם לפחות מיליון דולר בנכסים. אלה שיש להם 100 מיליון או יותר יכולים לקבל שיעור ריבית נמוך עד פחות מאחוז - 0.87%.

לבנקים לא משנה שיעור הריבית הנמוך כי הם מקבלים דמי ניהול על הנכסים שלקוחות עשויים במצב אחר למכור. בנקים באופן טיפוסי ייתנו להלוואה לפחות 50% מערכו של תיק השקעות מגוון, כך אמר אנדרסון. אבל כשהיה יועץ פיננסי, הזהיר אנדרסון לקוחות לא להשתמש ביותר מ־25% מערך התיק שלהם על מנת להקטין את הסיכון שהבנק ידרוש תשלום מחדש אם השוק קורס.

בעוד שחברי מנהלים רבים כעת לא מעודדים או אפילו אוסרים על מנהלים ודירקטורים להלוות כנגד המניות בחברות שהם מנהלים, אנשי סוד בחברות ציבוריות אמריקאיות כולל מנכ"ל טסלה אלון מאסק ומיליארדר הכבלים ג'ון מאלון השתמשו ביותר מ־150 מיליארד דולר מהמניות שלהם כערבות להלוואות, כך ניתן ללמוד מניתוח של חברת המחקר InsiderScore. ההלוואות האלה מוכרזות בגילויים לרשויות, אבל הלוואות כנגד נכסים אחרים לרוב לא נמצאות במסמכי הגילוי הנאות.

פרד סמית', מייסד, יושב ראש ומנכ"ל FedEx, השתמש בכ־598 מיליון דולר ממניות החברה כערבות - כ־23.4% מאחזקותיו - להלוואות ביולי 2020. ההלוואות האלה נתנו לו כסף ליוזמות עסקיות אחרות ורכישות של מניות FedEx בעבר, כך ניתן ללמוד מגילויים לרשויות המס.

ההלוואות של סמית הם חריגה מהמדיניות של FedEx, שנעשו בין היצר בגלל שהחברה אומרת שהראה את יכולתו להחזיר אותן בעת הצורך מבלי למכור את המניות ששימשו לערבות. לאחר שמחיר המניה של החברה ירד, אפשרה לו החברה להשתמש במניות נוספות כערבות במרץ 2020, וציינה שלו לא הייתה ניתנת לו אפשרות זו אולי היה חייב למכור מניות. דוברת של FedEx סירבה להגיב.

ההלוואות מושכות במיוחד מייסדי חברות הרוצים להימנע מלהפסיד זכויות הצבעה לאחר שהפכו את החברות שלהם לציבוריות.

ג'ארד אייזקמן מיצק את מעמדו כמיליארדר כשחברת עיבוד התשלומים שלו יצאה להנפקה ביוני 2020. שלושה חודשים אחר כך, שם כחצי מהנתח שלו בחברה Shift4 Payments כערובה להלוואה מסיטיגרופ. הוא שילם בחזרה את ההלוואה הזו במרץ - ומבהירות לקח הלוואה נוספת מגולדמן סאקס.

ההלוואות אפשרו לאייזקמן, שהוא בן 38, להשתמש בעושר שלו מבלי לכווץ את החלק שלו בחברה - שכיום שווה כ־3 מיליארד דולר. הוא שמר על יותר מ־70% מכוח ההצבעה שלו נכון לאפריל, לאחר שהשקיע את רוב ההון נטו שלו בהנפקה הראשונית של החברה.

בחברה Shift4 Payments לא גילו את תנאי ההלוואה של אייזקמן. הוא השתמש בכ־30% מהחלק שלו להלוואה מגולדמן, על פי דיווחים לרשות המס; הלוואות כאלה לרוב קטנות יותר מערכך המניות המשמשות כערובה. מניית החברה Shift4 Payments עלו בכ־20% מאז מרץ.

"הכלים האלה מאפשרים השתתפות ביתרונות הכלכליים ולא מכריחים אותו להוריד את חלקו בחברה", אמר נייט הירשברג, סגן נשיא לשיווק בחברה. "הסידורים האלה כאן כדי לעזור לממן כמה נושאים אישיים והקשורים לצדקה והם לא תוצאה של תכנון מס".

תיאו פרנסיס השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה