גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה בדרום אפריקה? פרעות לאחר מעצרו של ג'ייקוב זומה

הפגנות שהחלו בגלל מעצר המנהיג לשעבר הסלימו לפרעות ומקרי ביזה במקביל להתפרצות הקורונה החמורה שידעה המדינה

טנק של צבא דרום אפריקה מסייר ליד קניון וחנויות שנבזזו / צילום: Reuters
טנק של צבא דרום אפריקה מסייר ליד קניון וחנויות שנבזזו / צילום: Reuters

המעצר של נשיא דרום אפריקה לשעבר ג'ייקוב זומה החודש הצית מקרים של אלימות וביזה בשני המחוזות המאוכלסים ביותר במדינה, בתוך כך שיש בה גל של הדבקות בקורונה. הנשיא כיום, סיריל רמפוזה, אמר שאי השקט היה תוצאה של קמפיין מתוזמר להתחיל מרד נגד הסדר החוקתי בדרום אפריקה.

למה נעצר ג'ייקוב זומה?

זומה היה נשיא דרום אפריקה מ־2009 עד 2018, תקופה שבה השחיתות במשרדי הממשלה ובקונגרס הלאומי האפריקאי נסקה, לכאורה. לאחר שהתפטר, ועדה שמונתה על ידי הממשלה החלה לחקור חלק מההאשמות, אבל זומה סירב שוב ושוב להעיד, על אף הוראה לעשות כך מבית הדין החוקתי של דרום אפריקה.

ב־29 ביוני, דן בית הדין את זומה ל־15 חודשי מאסר על ביזיון בית הדין, והוא נעצר לאחר מכן. זומה הכחיש שעשה פשע כלשהו. הפגנות מקומיות נגד המעצר הפכו לגל רחב יותר של אלימות וביזה, שנראה שברובו לא היה קשור למניעים פוליטיים.

כמה נרחבות ההפגנות בדרום אפריקה?

רוב הפרעות והביזה התרכזו במחוזות הבית של זומה קוואזולו־נטאל וגאוטנג, בהם נמצאות הבירה הכלכלית של אפריקה יוהנסבורג והבירה הפוליטית פרטוריה. כנופיות כיוונו זעמן לקניונים, בתי חרושת ומחסנים, רובם בעיירות עניות, בהן התושבים נפגעו קשה על ידי גלי ההדבקות בקורונה והסגרים שהטילה הממשלה. חלק מהתושבים יצרו קבוצות משמר אזרחי על מנת להגן על הקהילות שלהם.

לפחות 212 אנשים נהרגו בפרעות, כולל כמה שנרמסו למוות כשאנשים נמלטו מקניונים, ויותר מ־2,500 איש נעצר בשני מחוזות. רמפוזה אמר שמקרי הביזה "שימשו כמסך עשן למעשי חבלה כלכליים", כולל התקפות מכוונות על משאיות, בתי חרושת ותשתיות חיוניות, שהיו חלק ממאמץ לפגוע בדמוקרטיה של דרום אפריקה.

השקט חזר לרוב גאוטנג, ותושבי מחוזות אחרים שלחו מזון ומוצרים חיוניים אחרים לקוואזולו־נטאל, מחוז שבו חלק מהקהילות מנותקות מקווי אספקה בגלל אי היציבות ומחסומי דרכים שהוקמו. אלפי מתנדבים עזרו לנקות את הרחובות המטונפים ומרכזי הקניות ההרוסים על מנת להתחיל לתקן חלק מהנזק.

אבל המצב בחלקים מקוואזולו־נטאל נותר מתוח עם כמעט 1,500 מקרים חדשים שדווחו בלילות עד ה־16 ביולי.

איך הגיב הנשיא רמפוזה?

ב־12 ביולי הורה הנשיא רמפוזה לצבא של דרום אפריקה לגבות את המשטרה ורשויות אכיפת חוק אחרות שהיו עסוקות בהפגנות, כולל במחוזות בהם לא היו הפגנות.

מתחילת המהומות, נמנע רמפוזה מלכנות את זומה ואת תומכיו בשמם, אבל אמר שהאלימות הוצתה באופן מכוון והממשלה לא תאפשר לאנרכיה ולתוהו ובוהו לשרור. "ברור כעת שהאירועים של שבוע שעבר לא היו אלא מתקפה מתואמת ומתוכננת על הדמוקרטיה שלנו", אמר בנאומו השלישי לאומה בתוך פחות משבוע, ב־16 ביולי. "תוך שימוש בתירוץ של תואנה פוליטית, אלה שיזמו את המעשים הללו ניסו להצית מרד עממי".

פקידי ממשלה אמרו שהחקירות שלהם מתמקדות ב־12 מסיתים אפשריים שאחד מהם כבר נעצר אבל סירבו לגלות את שמות החשודים.

מעצרו של זומה נתפש בתחילה כניצחון של יורשו רמפוזה, שהבטיח לנקות את הממשלה של דרום אפריקה ואת הקונגרס הלאומי של אפריקה השולט בה. אבל ההסלמה באלימות משכה תשומת לב לסכסוכים הפנימיים בתוך תנועת השחרור לשעבר, שם זומה עדיין נהנה מתמיכה.

האם יש קשר בין חוסר השקט למגפה?

דרום אפריקה הוכתה קשה ממגפת הקורונה. כעת נמצאת המדינה בעיצומו של גל שלישי של הדבקות, שכבר עבר את שני הגלים הקודמים בחומרתו. רק כ־2.5% מהאוכלוסייה, המונה כ־60 מיליון נפש, חוסנו לגמרי נגד קורונה, ורבים עדיין חולים ומתים.

סגרים שהטילה הממשלה והיו אמורים להאט את כמות ההדבקות בנגיף, דחפו את הכלכלה למיתון החמור ביותר אי פעם בשנה שעברה, והובילו לגידול ברעב ובעוני ולעלייה באבטלה שהגיעה לשיעור של 33% בסוף מרץ.

רבים מהבוזזים אומרים שהם גונבים על מנת לעזור למשפחותיהם וללחוץ על הממשלה שלא הצליחה לעזור להם. "פוליטיקה הייתה הטריגר של זה, אבל נושאי הליבה כאן הם עוולות סוציו־אקונומיות ותסכול מהמדינה", אמר ריאן קאמינגס, מנהל Signal Risk, חברת ניהול סיכונים שמושבה בקייפטאון.

אי השקט הפריע גם למאמצי בדיקה וחיסון נגד קורונה בשני המחוזות שהושפעו, ובתי החולים ומרפאות אמרו שהחוסר בכוח אדם בגלל אי היציבות מקשה לטפל בחולים. בכירים גם הזהירו שההתקהלויות הגדולות עשויות להביא לעלייה נוספת בהדבקות.

מה הייתה ההשפעה הכלכלית של אי השקט?

כמה חברות גדולות, כולל מזקקת הנפט הגדולה ביותר של דרום אפריקה, נאלצו להפסיק לפעול באופן זמני בגלל חוסר היציבות. הכביש המהיר המחבר בין עיר הנמל החשובה דורבן בקוואזולו־נטאל ויוהנסבורג - אחד מצירי התחבורה העמוסים ביותר בדרום אפריקה - נפתח מחדש לאחר שנחסם באופן חלקי.

המחסומים הביאו לחששות לגבי מחסור במזון ובמוצרי יסוד אחרים, והפריעו לייצוא מחלק מהמרכזים החקלאיים במדינה, כמו גם למסחר עם כלכלות אפריקאיות במקומות מרוחקים כמו הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

קניונים, בתי החרושת, מחסנים וחברות קטנות שנפגעו בפרעות הם מעסיקים גדולים, בייחוד בקרב דרום אפריקאים עניים יותר ומעוטי כישורים. פקידים בכירים בממשלה הזהירו שתיקון הנזקים עשוי לקחת שנים.

אאישה דדי פאטל השתתפה בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות