גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צפון קוריאה פותחת קו חם לתקשורת עם דרום קוריאה, אחרי שנה של הדממה

הצעד של ממשל קים ג'ונג און עשוי לסמן שפיונגיאנג מוכנה שוב לדיפלומטיה

שליט  צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

צפון קוריאה פתחה מחדש קווי תקשורת עם דרום קוריאה, מה שמצביע על האפשרות שמשטרו של קים ג'ונג און עשוי להיות מוכן לדיאלוג, לאחר תקופה ממושכת של דממה דיפלומטית.

קו הטלפון שבין שתי המדינות הופעל בשעה 10 בבוקר לפי השעון המקומי ביום שלישי, כך הודיעו שתי הקוריאות בהודעות נפרדות. פיונגיאנג הפסיקה כל תקשורת עם הממשלה בסיאולביוני 2020, אחרי שקים יו ג'ונג, אחותו של הרודן, גינתה פעילים מדרום קוריאה ששלחו עלונים נגד המשטר לצד הצפוני של הגבול.

בכך שפתחו מחדש את קווי התקשורת, קים ונשיא דרום קוריאה מון ג'יי אין עושים "תעד גדול" לפיוס ולחידוש האמון ההדדי בין שתי המדינות, כך נכתב בתקשורת של צפון קוריאה.

"שני המנהיגים הסכימו להחיות את האמון ולקדם את מערכת היחסים הפנים־קוריאנית מוקדם ככל האפשר", על־פי הודעה מהבית הכחול, מעון הנשיאות בדרום קוריאה.

בשעה 11:04 נערכה שיחה באורך שלוש דקות, כך נמסר ממשרד האיחוד של דרום קוריאה. בצפון קוריאה הסכימו לדבר בקו החם פעמיים ביום, נמסר מהמשרד.

בשיחה הראשונית בקו החם, משרד האיחוד הודיע שהנציג של הצפון מסר ברכות חמות: "אנחנו שמחים להתחבר שוב אחרי יותר משנה".

עד יום חמישי, צפון קוריאה גינתה ניסיונות לתקשר על־ידי ממשלתו של מון ועל־ידי ממשל ביידן. שיחות גרעין עם ארה"ב נעצרו ומאז אוקטובר 2019 לא נערך משא ומתן רשמי.

לא ברור עדיין איך ממשל קים יתקדם מול וושינגטון, אם בכלל. פיונגיאנג לא פסלה באופן מפורש חזרה לדיפלומטיה, אם כי בכירים שוב ושוב הטילו ספק בכך ששיחות עשויות להועיל.

אבל במה שנראה כסיפתח לפסגות הגרעיניות בסינגפור ב־2018 ובוייטנאם ב־2019, ההתחלה מחדש של דיאלוג בין הקוריאותשיחקה תפקיד חשוב בהכנת השטח למפגשים בין קים ונשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ.

צפון קוריאה מתמודדת עם אתגרים קשים בחזית הלאומית -כאשר קים הגדיר את התקופה הנוכחית כמשבר החמור ביותר אי פעם שחוותה המדינה שלו. בצפון סגרו את הגבול בתוך הפחד מהקורונה, וזה פגע במסחר עם סין. אזהרות לגבי מחסור במזון הפכו לבולטות יותר. ללא שיחות הגרעין, פיונגיאנג לא יכולה להיפטר מסנקציות שהטילו עול על הכלכלה.

"זה אופטימלי שקווי התקשורת חודשו, אבל יש אפשרות שצפון קוריאה מתחילה מחדש שיחות באופן אסטרטגי בעת שהם מתמודדים עם קשיים כלכליים", אמר צ'און סאונג־וון, פקיד ביטחון דרום קוריאני בדימוס.

בחודשים האחרונים, שני המנהיגים הקוריאנים החליפו ביניהם מכתבים. מון, שביקש לחמם את היחסים עם הצפון, חיפש לעתים קרובות דרכים להחיות את הדיאלוג בין הקוריאות, ואמר שהוא מוכן להיפגש עם כל אחד בכל מקום. המנהיג הדרום קוריאני לפני כן הזכיר חיסוני קורונה כדרך אחת לחדש את הקשרים בין הקוריאות.

הקו החם בין הצבאות של שתי המדינות קיים כבר עשרות שנים, אם כי פיונגיאנג לעתים קרובות עצרה את התקשורת כביטוי לחוסר שביעות הרצון שלה. לבכירים מסיאול, משמש הקו החם כערוץ תקשורת שימושי להימנעות מבלבול או פירוש שגוי של האזור המפורז שהוא מבוצר מאוד ושתי המדינות מחזיקות בו כוחות צבא.

אבל שחזור תקשורת בקו יישאר במידה רבה מחווה סמלית, אלא אם פיונגיאנג תראה גם מחויבות לפיוס או תבצע צעדים נוספים, כך אמר סו קים, מומחה לצפון קוריאה בתאגיד ראנד, מכון מחקר למדיניות.

"זו לא דינמיקה 'ששני הצדדים נושאים בעול'", אמר קים, לשעבר אנליסט של ה־ CIA . "סיאול ממשיכה לעשות את כל העבודה בזמן שפיונגיאנג קופצת מדי פעם להנהן, להרוס את הקשר או לתת מכת שוט".

קשרים בין הקוריאות היו לאחרונה מתוחים, אבל בשנה שעברה הגיעו לשפל של ממש. זמן קצר לאחר שהפסיקה תקשורת בקו החם שכעת נפתח מחדש, בשנת 2020, פוצצה פיונגיאנג משרד ליחסים בין הקוריאות שהיה ממוקם בעיירה צפון קוריאנית קרוב לגבול בין שתי המדינות. מון אמר שכל מתקפה צבאית תיענה בתגובה. קים לבסוף הודיע שכל הפעולות הצבאיות יופסקו.

נותרות אי־וודאויות רבות, כמו איך והאם צפון קוריאה תגיב לתרגילים מתוכננים בין דרום קוריאה לצבא ארה"ב בחודש הבא, כך אמרה רייצ'ל לי, חוקרת שאינה עמיתה באתר 38 North , המתמקד בצפון קוריאה. משטר קים לעתים קרובות תפש את התרגילים המשותפים כסימן לעוינות.

אבל השפה בה השתמשו בצפון קוריאה לתיאור חידוש הקשר בקו החם היא חיובית, אמרה לי.

במושב של ממשלתו ביוני, אמר קים ג'ונג און בהתייחסות ראשונה ליחסים עם ארה"ב מאז שהנשיא ג'ו ביידן נכנס לשלטון שצפון קוריאה תהיה מוכנה גם לדיאלוג וגם לעימות. הוא הדגיש בפני בכירי מפלגתו שהמטרה צריכה להיות "יצירת אקלים חיצוני חיובי לגבי היוזמות שלנו".

אבל לא עברו יותר מימים בודדים לפני ששר החוץ של פיונגיאנג אמר שבכירים אמריקאים פירשו לא נכון את דבריו של קיםוהצפון לא שוקל חזרה לשיחות הגרעין.

אבל על־ידי שחזור חלק מהדיאלוג בין הקוריאות, פיונגיאנג יכולה להרוויח מכך שתיתן למפלגה הדמוקרטית של מון חיזוק לקראת הבחירות לנשיאות בשנה הבאה, כך אמר פארק וון־גון, פרופסור ללימודים צפון קוריאניים באוניברסיטת אווהה בסיאול.

הקדנציה בת חמש השנים הבודדת של הנשיא מון, הנוטה לשמאל, נגמרת באביב הבא. שמרנים בדרום קוריאה באופן היסטורי נקטו בגישה יותר מתעמתת ליחסים בין הקוריאות.

"בצפון קוריאה רוצים לשמור על כוחה של המפלגה השלטת", אמר פארק.

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה