גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוק אנד רול: איך הרוסים שוברים את האולימפיאדה - תחת שם חלופי

לרוסיה עדיין אסור להתחרות תחת הדגל וההמנון שלה עקב פרשיית סמי המרץ, אבל אתלטים רוסים המתחרים תחת השם ROC ("הוועד האולימפי הרוסי") הביאו אפילו יותר מדליות ממה שציפו להשיג באולימפיאדת טוקיו

קבוצת הוועד האולימפי הרוסי בקרב רב קבוצתי חוגגת את הזכייה בזהב / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko
קבוצת הוועד האולימפי הרוסי בקרב רב קבוצתי חוגגת את הזכייה בזהב / צילום: Associated Press, Natacha Pisarenko

רוסיה לא באמת משתתפת באולימפיאדה - אבל זה לא עצר את המדינה הגדולה ביותר בעולם מלגרוף בטוקיו זהב בכמויות, משל היה מדובר במכרה בסיביר.

הוועד האולימפי הרוסי (ROC), כפי שמכונים הספורטאים המתמודדים בתחרויות, גרף 68 מדליות זהב במשחקי טוקיו, מה ששם אותו במקום השלישי רק אחרי סין וארה"ב. הם לא יכולים לחגוג תחת הדגל הרוסי או להשמיע את ההמנון שלהם על הפודיום, אבל הם יוצאים מהתחרויות עם מדליות בכמה מהאירועים הנחשבים והגדולים ביותר באולימפיאדה, אפילו אחרי שרוסיה קיבלה פסילה טכנית בגלל הונאת סמי-המרץ בחסות המדינה, שנמשכה שנים ארוכות.

עבור הספורטאים שכן הגיעו לטוקיו, מדובר בהתגברות גם על הבושה הלאומית וגם על הקורונה. מסתבר שאולי אלה הדברים הטובים ביותר שקרו להם. בעיצומה של מגפה עולמית, גילו הרוסים נשק סודי שזמין למעט ספורטאים בעולם: הגיאוגרפיה של רוסיה.

"היינו בעצם במחנה סגור במשך שנה וחצי"

על ידי הסתגרות במקומות מרוחקים כמו העיר המזרחית וולדיווסטוק או באי סחלין, הרבה מהאתלטים הרוסים יכלו להתכונן לתחרויות באזורי זמן דומים לזה של יפן.

אחרים, כמו המתעמלים, אולי לא התרחקו יותר מ-6,000 ק"מ ממוסקבה, אבל התאמנו בבועות רוסיות שהפכו את המגפה למחנה אימונים מתמשך.

"התאמנו - התאמנו המון", אמרה המתעמלת ומדליסטית הזהב אנג'לינה מלניקובה, שהסתגרה במשך חודשים במחנה אימונים שנבנה על ידי הסובייטים ומכונה האגם העגול. לזרים אסור היה להיכנס לאתר. "היינו בעצם במחנה סגור במשך שנה וחצי ועבדנו מאוד קשה מבלי לראות את משפחותינו או לחיות חיים נורמליים".

הוועד האולימפי הרוסי הגיע לטוקיו כשעננת שערוריית סמי המרץ שהחלה לפני משחקי סוצ'י ב-2014 עדיין תלויה מעל ראשו. לאחר שורת חקירות, עתירות ופעולות ענישה, נאסר על רוסיה להשתתף ברוב התחרויות הבינלאומיות עד סוף שנה הבאה. צוות של 330 ספורטאים רוסים הורשה להשתתף בתחרות במסגרת הוועד האולימפי הרוסי, ולחגוג זכייה במדליות לצלילי קונצ'רטו לפסנתר של צ'ייקובסקי במקום ההמנון.

נבחרת הסיף הקבוצתי של הוועד האולימפי הרוסי אחרי שניצחו את צרפת וזכו בזהב / צילום: Associated Press, Andrew Medichini

מלינקובה הייתה חלק מהצוות הרוסי שהצליח לקחת את הזהב בקרב רב קבוצתי מהאמריקאים אחרי שארה"ב זכתה בשני תארים רצופים בריו דה ז'ניירו ואז בלונדון. זו הייתה הפעם הראשונה שצוות המייצג את רוסיה - איכשהו - זכה במקצה מאז שצוות משולב של מדינות ברית המועצות לשעבר זכו בזהב ב-1992. מלניקובה זכתה גם בשתי מדליות ארד, ניצחונות שהתאפשרו בגלל נסיבות יוצאות דופן בהן יכלה להתאמן בדרך שספורטאים אחרים בעולם פשוט לא יכלו.

כשאולמות בארה"ב ובמדינות אחרות ננעלו על מנת למנוע הפצה של נגיף הקורונה, היא ואנשי הנבחרת נכנסו למחנה אימונים חסר תקדים. זה לא רק נתן להם אפשרות להמשיך להתאמן, אלא ניתן היה לעשות זאת ללא הסחות דעת.

"כמובן, זה היה שווה את זה", אמרה אחרי שזכתה במדליה השנייה שלה, "ואולי זה היה לטובה כי היינו יותר מרוכזים באימון".

50 מדליות תוך עשרה ימים

לפני התחרויות, הוועד האולימפי הרוסי אמר שהוא מצפה שהאתלטים שלו יזכו בכ-50 מדליות. הם הגיעו להישג הזה כשעוד נותרו מספר ימים לתחרות. הם הצליחו כל כך יפה, שלעתים מי שמנעו מרוסים לזכות במדליות היו רוסים אחרים.

בגמר טניס זוגות מעורב, הזוג אנסטסיה פבליוצ'נקובה ואנדריי רובלב הדיחו את אלנה ווסנינה ואסלן קרצב בגמר. הזוגות הכירו זה את זה היטב: כמה שבועות קודם לכן, כוכבי הטניס הרוסים הזיעו יחד באי סחלין מצפון ליפן.

"זה מאוד מיוחד שרוסים משחקים היטב באולימפיאדה", אמר רובלב. "קודם כל הייתה לנו הכנה טובה מאוד של שבוע בסחלין. הפדרציה הרוסית ניצלה את ההזדמנות להתאמן שם כדי שנתרגל לאזור הזמן ולתנאי מזג האוויר, אז באנו מוכנים".

הקורונה מנעה מרוב המדינות לשלוח אתלטים לטוקיו לפני התחרות כדי להתאמן שם. אבל לרוסים יש בסיס משלהם בים היפני. וולאדיווסטוק נמצאת פחות מאלף ק"מ ממערב לטוקיו ואזור הזמן בה מוקדם מיפן רק בשעה, וכך יכלו הספורטאים להתאמן בתנאים שדמו לתנאים באולימפיאדה עצמה.

וולדיווסטוק, המוכרת כבירה של המזרח הרחוק הרוסי, הפכה למעין כפר אולימפי, וספורטאים מ-15 תחומים שונים, מחץ וקשת ועד היאבקות, התאמנו שם. השחיינים היו אמורים מלכתחילה להתאמן באוסקה, יפן, אבל מחנה האימונים בוטל עקב המגפה וגם הם בסוף הגיעו לעיר הנמל הרוסית.

משרד הספורט השקיע בקניית ציוד ומלאי לספורטאים בוולדיווסטוק.

"האתלטים התאמנו כאן המון והשיגו תוצאות טובות", אמר ביולי מושל האזור אולג קוז'חמאיו.

זיכרונות מהמלחמה הקרה

הטניס לזוגות מעורבים לא היה הגמר היחיד שהיה כולו רוסים. סופיה פוזדניאקובה ניצחה את סופיה וליקאיה בסיף וזכתה בזהב. ו-ויטאלינה בצראשקינה ניצחה את אנסטסיה גלאשינה כשסיימו במקומות הראשון והשני במטווח רובה אוויר לעשרה מטרים.

המדינה שבשמה אסור לנקוב אפילו עשתה היסטוריה אולימפית: מקסים חרמטקוב הפך לרוסי הראשון אי פעם שזכה במדליית זהב בטאקוונדו. הוא לא היה לבד זמן רב; יום אחר כך זכה ולאדיסלב לרין במדליית זהב בקטגוריית משקל אחרת. נבחרת ההתעמלות של הרוסים, כמו הנשים, זכתה מחדש בזהב, בפעם הראשונה מאז 1996.

"האם אתה זוכר את הדיווחים על טייפון מהבוקר?" שאל המתעמל הרוסי ניקיטה נגרוני. "ובכן, הטייפון התרחש. זכינו במדליה, אז אל תדאג עוד לגבי הטייפון".

ההצלחה הגדולה הזו העלתה זיכרונות מהמלחמה הקרה, שבאולימפיאדה נראה שמעולם לא נגמרה. אתלטים של מדינות אחרות לא הסתירו את מורת רוחם ואת דעתם שהרוסים היו צריכים להיות מוחרמים מטוקיו לגמרי, יחד עם הדגל שלהם.

"לראות נבחרת שבכלל לא אמורה להיות כאן יוצאת עם מדליית כסף זו תחושה רעה", כתבה בטוויטר החותרת האמריקאית מגאן קלמו לאחר שצמד רוסים ניצח במקום השני. השחיין האמריקאי ריאן מרפי אמר שגמר משחה הגב ל-200 מטר ביום שישי "כנראה לא היה טהור" לאחר שהפסיד לרוסי אבגני רילוב.

כשהרוסים הגיבו, הם התגרו במדינות אחרות ללא בושה.

"כן, אנחנו כאן באולימפיאדה, ממש כך", נמסר מהמועצה האולימפית הרוסית ביום שישי. "בין אם זה מוצא חן בעיניכם בין אם לא".

"סילחו לחלשים יותר", ממשיכה ההודעה. "אלוהים ישפוט אותם. לנו - הוא עוזר".

דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה הלכה צעד קדימה בסרטון שהעלתה לאינסטגרם, בו היא נראית נותנת סנוקרת לבובת איגרוף שהודבקה עליה באופן בולט תווית "עיתונות" - בכירים ברוסיה טוענים כבר זמן רב שהתקשורת במערב ניפחה מחוץ לכל פרופורציה את ההאשמות על שימוש בסמי מרץ. "We will ROC you", אמרה, בהתייחסות לתגית #WeWillRocYou המהווה משלב בין שם השיר המפורסם של קווין ראשי התיבות של Russian Olympic Committee.

ואז הוסיפה עוד הערה אחת: "מרוסיה באהבה".

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית