גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דבורים, עופו מפה. רובוטים להאבקה נכנסו לתמונה

פיתוחים באינטליגנציה מלאכותית עוזרים לכמה חברות סטרטאפ לפתח דרך נוספת להאבקת צמחים, שעשויה להגדיל את התפוקה לעומת חרקים ועובדים אנושיים

הרובוט של חברת ARUGGA / צילום: מצגת החברה
הרובוט של חברת ARUGGA / צילום: מצגת החברה

חקלאים הסתמכו זמן רב על חרקים, על הרוח ואפילו על פועלים אנושיים שיעזרו להאביק את הגידולים שלהם. כיום, פיתוחים באינטליגנציה מלאכותית עוזרים לכמה חברות סטארט אפ לפתח עוד דרך להאביק צמחים: רובוטים.

ברחבי העולם, סטארט אפים בוחנים רובוטים להאבקה של הכל מאוכמניות ועד שקדים. באוסטרליה, חברה אחת כל כך בטוחה ביכולות הרובוטים, שבקרוב תפעיל צי שלהם להאבקת עגבניות בחממות שלה.

רובוטים להאבקה עשויים להעניק לחקלאי העתיד יתרון משמעותי, להגדיל את התוצר החקלאי לעומת שימוש בחרקים כמו דבורים, או בעובדים האנושיים העוזרים לעתים להאביק גידולים מסוימים. מדענים חוששים גם שאוכלוסיות חרקים דועכות בגלל אובדן שטחי מחיה, שימוש בהדברה, שינוי האקלים וגורמים אחרים שיהפכו רובוטים להאבקה לחשובים עוד יותר.

המהפכה הרובוטית מואצת על ידי מה שמכונה למידה עמוקה - שיטה המלמדת מערכות בינה רשתית לחקות את המוח האנושי. פיתוחים בלמידה עמוקה בעשור האחרון שיפרו באופן משמעותי את יכולת האינטליגנציה המלאכותית לזהות דימויים. זה מקל על סטארט אפים לפתח רובוטים שיכולים לזהות פרחים להאבקה במהירות ובדייקנות.

"לראות את זה באמת קורה, זה היה מדהים", אמר טל קנטי, חקלאי גידולים בכיר ביחידת החקלאות האנכית ב־Costa Group Holdings, חברת הגידולים האוסטרלית שבחנה חלק מהרובוטים לפני שהחליטה להשתמש בנוספים. "חשבתי שזה יצליח, אבל לא חשבתי שזה יצליח כל כך טוב מהניסיון הראשון".

הרובוטים פותחו בידי החברה הישראלית ערוגה AI, המשתמשת בלמידה עמוקה. הרובוטים יורדים במורד שורה בחממה באופן עצמאי ועל ידי שימוש במצלמות ועיבוד של אינטליגנציה מלאכותית מזהים במהירות פרחים המוכנים להאבקה ואז נושפים עליהם אוויר להאביק אותם. המצלמות וזרבוביות האוויר מותקנות על מוט שיכול להגיע לגובה של כ־4 מטר.

שלא כמו כמה גידולים אחרים, פרחי עגבניות מאביקים את עצמם ברגע שתנועה של הצמחים משחררת לאוויר את האבקנים, כך שלא צריך להעביר אותם בין פרחים. ב־Costa ישלמו לערוגה סכום חודשי על מנת להאביק כ־25 אקרים בחממות של החברה, ובסופו של דבר תהיה זקוקה חברת הגידול לכ־30 רובוטים על מנת לכסות את כל השטח. השבעה הראשונים צפויים להגיע לאוסטרליה בחודשים הקרובים.

ברוב המדינות, מגדלי עגבניות בחממות משלמים על דבורי בומבוס (bumblebee), הנוחתות על הפרחים ומפעילות את שרירי התעופה שלהן כדי ליצור את הרעד הנחוץ לכך שהפרחים יאביקו עצמם - שלא כמו דבורי דבש, שלא עושות האבקת-הרעדה כזו. אבל באוסטרליה, ברוב המדינה אין דבורי בומבוס וחוקים מחמירים להגנה על המגוון הביולוגי במדינה אוסרים על ייבוא שלהן. בגלל זה, מגדלים באוסטרליה חייבים להסתמך על עובדים אנושיים המשתמשים במכשיר אלקטרוני המרעיד את הצמחים.

בקוסטה בחנו שתי יחידות של הרובוט לפני שהחליטו להשתמש בנוספות, והתוצאות היו מקבילות להאבקה ידנית הכרוכה בעבודה רבה, כך אמר קנטי. הוא צופה שהרובוטים ישתפרו ככל שערוגה תבצע בהם כוונונים ומקווה שבסוף יגיעו לתוצאות יותר טובות מהאבקה ידנית. הרובוטים יכולים גם להגביל את האפשרות של מחלות, בהתחשב בכך שזרם האוויר מאביק את הצמחים מבלי לגעת בהם.

למידה עמוקה כרוכה בהזנת המכונות בכמויות גדולות של נתונים כדי שהאינטליגנציה המלאכותית תוכל ללמוד דפוסים בעצמה מבלי להזדקק לבני אדם שיתכנתו את הידע לתוכה. ללא למידה עמוקה, היה לוקח זמן רב הרבה יותר לבנות רובוט דומה והמוצר היה הרבה יותר יקר, כך אמר עידו גלטנר, מנכ"ל ומייסד ערוגה. חברות סטארט אפ אחרות יכולות גם הן לנצל את יתרונות הלמידה העמוקה וזה יכול להקל על פיתוח רובוטים שיעשו מגוון משימות חווה אחרות, כמו קטיף או גיזום.

"אנו צריכים שיהיה לנו אלגוריתם אחד לזיהוי פרחים בכל מקום בעולם", אמר גלטנר. "אנחנו לא יכולים ללמד את הרובוט למצוא פרחים כל פעם בחממה אחרת".

גלטנר אומר שהעובדים שלו ביקרו בחממות וצילמו תמונות של פרחי העגבניות הצהובים, תוך הקפדה לצלם אותם מזוויות רבות ובתנאים המשתנים שהרובוטים עשויים לעבוד בהם: במזג אוויר שמשי או מעונן, תחת אור טבעי או מלאכותי, למשל. על מנת ללכוד את עשרות אלפי התמונות להם נזקקו, אמר גלטנר שהצוות שלו צילם סרטוני ווידאו והשתמש בכל פריים כצילום בודד.

עלות הייצור של כל רובוט מגיעה לכ־10,000 דולר, אם כי העלויות צפויות לרדת ברגע שהחברה תתחיל לייצר את הרובוטים במספרים גדולים, כך אמר איתן הלר, מייסד שותף בחברה. בערוגה מקווים להוסיף למערכת בהמשך יכולות אחרות שיקטינו את עלויות ההעסקה למגדלים, כמו גיזום.

חברות ישראליות אחרות, כמו Edete Precision Technologies for Agriculture וחברת Bumblebee AI מפתחות גם הן מערכות האבקה רובוטיות לגידולים אחרים, בעוד שחוקרים באוניברסיטאות בארה"ב מפתחים אבי טיפוס משלהם. ההשקעה בטכנולוגיה לחקלאות עלתה בשנים האחרונות, וחברות סטארט אפ עובדות בכל תחום, החל משימוש ברחפנים לאיסוף נתונים מחוות גידול ועד יישום רובוטים על מנת לרעות בקר.

תופעה הקרויה סינדרום קריסת המושבה הייתה בעיה בעת האחרונה לדבורי דבש, אבל לא השפיעה על ייצור דבורי בומבוס, כך אמר קארל בולקמאנס, מנכ"ל Biobest, חברה בלגית המגדלת דבורי בומבוס לחקלאים. בולקמאנס אומר שללא קשר לפעילות החברה שלו, היא השקיעה בערוגה הישראלית.

"אנשים שואלים אותי, 'למה אתם נכנסים לתחום הרובוטים? אתם אנשים של דבורי בומבוס'. לא, אנחנו אנשים העוסקים בהאבקה", אמר. "אם רובוטים עושים זאת יותר טוב מדבורי בומבוס, אז שיהיו רובוטים".

בהתחשב בפיתוחים האחרונים בתחום הלמידה העמוקה, האתגר המרכזי לחוקרי אינטליגנציה מלאכותית הוא השגת מספיק מידע לימודי על מנת ללמד אלגוריתם, כך אומר איאן רייד, פרופסור באוניברסיטת אדלייד באוסטרליה ומנהל תחום ראייה רובוטית במכון האוסטרלי ללמידת מכונה באוניברסיטה. טכנולוגיית ראיית המחשב של ערוגה סטנדרטית יחסית, בהתחשב במה שחוקרים יודעים על למידה עמוקה, אבל עוד נחוצה עבודה רבה על מנת שתהיה אמינה מספיק כדי שהרובוט יהיה ישים בתנאים של העולם האמיתי, אמר.

רייד, שאין לו קשר לערוגה אבל בחן את אתר האינטרנט של החברה, אומר שהיא עשתה עבודה טובה בבניית רובוט שמבצע משימה פיזית כתוצאה ממה שהוא מזהה כתמונה. ביישומים אחרים, כמו זיהוי פנים במצלמות דיגיטליות, זיהוי האובייקט הוא המטרה בפני עצמה.

מגדלים בארה"ב, שם ישנו חשש מנגיף חדש המשפיע על צמחי עגבניות ועשוי להיות מופץ על ידי דבורי הבומבוס, גם הם בחנו את הרובוטים של ערוגה. ג'וש לסינג, מנהל טכנולוגיה ראשי בחברה AppHarvest, המגדלת עגבניות בחממות בקנטאקי וערך לאחרונה ניסוי עם אחד הרובוטים של ערוגה, אומר שההאבקה הידנית של הרובוטים מתחילה להיות תחרותית לעומת הדבורים. הוא אומר ש־AppHarvest תמשיך לעבוד עם ערוגה.

"דבורים עובדות די טוב, אבל בחקלאות, כל שיפור נוסף שאפשר להשיג הוא ביג דיל", אמר לסינג.

עוד כתבות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם