גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטליבאן פועל לאסור על ייצור אופיום באפגניסטן

מחיר האופיום, שמשמש לייצור הרואין, מזנק ● בארגון הטרור מקווים שהצעד יזכה להכרה מצד הקהיליה הבינלאומית

חקלאי אפגני בשדה פרג במחוז נאנגרהר שבאפגניסטן / צילום: Reuters, Parwiz Parwiz
חקלאי אפגני בשדה פרג במחוז נאנגרהר שבאפגניסטן / צילום: Reuters, Parwiz Parwiz

בחיפוש אחר הכרה בינלאומית לאחר שהשתלטו על אפגניסטן, מנהיגי הטליבאן הודיעו לחקלאים להפסיק לגדל פרג לאופיום - כך מספרים תושבים באזורים המרכזיים, שבהם מגדלים את הצמח. ההוראה החדשה גרמה למחירי האופיום הגולמי, ממנו מייצרים הרואין, לזנק ברחבי המדינה.

בימים האחרונים נציגי הטליבאן החלו להודיע בכינוסים של תושבי הכפרים במחוז קנדהאר הדרומי, אחד מהאזורים העיקריים לייצור אופיום במדינה, כי גידול פרגי אופיום, חלק משמעותי בכלכלה המקומית, ייאסר מעתה ואילך.

ההוראה מגיעה לאחר הודעה של דובר הטליבאן, זביולה מוג'היד במסיבת עיתונאים ב-18 באוגוסט בקאבול, לפיה מנהיגי המדינה החדשים לא ירשו סחר בסמים. מוג'היד לא פירט איך הארגון האיסלאמי יאכוף את האיסור.

חקלאים מקומיים במחוזות קנדהאר, אורוזגן והלמן אומרים שמחיר האופיום הגולמי עלה פי שלושה מכ-70 דולר לקילו לכ-200 דולר לקילו בגלל חוסר הוודאות לגבי הייצור בעתיד. תושבי העיר הצפונית מזאר א-שריף, מספרים כי אצלם מחיר האופיום הוכפל.

מיסוי הסמים מימנו את ההתקוממות

אפגניסטן מייצרת כ-80% מייצוא האופיום הלא חוקי בעולם, ועונת זריעת הפרג מתחילה עוד כחודש. בממשלות המערב טוענים כי הטליבאן הוא אחד המרוויחים הגדולים של תעשיית הנרקוטיקה. לדבריהן, הוא משתמש במיסוי עסקי הסמים על מנת לממן את המרד בן ה-20 שנה של הארגון.

ארה"ב נכשלה בניסיונותיה לצמצם את עסקי הסמים באפגניסטן במשך שני עשורים, בין היתר בגלל המחיר הפוליטי העצום הכרוך בפגיעה בחקלאים האפגנים התלויים בגידול הפרג לפרנסתם.

ניסיונות הטליבאן לעשות דבר דומה עשויים לחתור תחת התמיכה הציבורית בארגון ולמנוע מהשליטים החדשים מקור חשוב של הכנסות בתקופה בה אפגניסטן חסומה מהמערכת הפיננסית הבינלאומית ובקושי מקבלת סיוע זר.

חקלאי שמגדל אופיום בקנדהאר, שנכח בפגישה בעת האחרונה בין הכפריים לטליבאן, אמר בראיון טלפוני שהחוואים לא מרוצים - אך אין להם ברירה אלא לציית אם הטליבאן יאכוף את האיסור.

"אנחנו לא יכולים להתנגד להחלטה של הטליבאן", אמר. "הם הממשלה". החוואי אמר שהטליבאן הודיעו לאנשים לגדל גידולים אחרים, כמו זעפרן. "הם אמרו לנו שכשיאסרו על גידול הפרג, יבטיחו שיהיה לנו גידול אחר להתקיים ממנו".

אחד הגידולים הזמינים לחקלאים

אפגניסטן סובלת מכבישים מוזנחים, תשתיות אחסון גרועות ומעט אפשרויות לייצוא, והפרג הוא אחד הגידולים הבודדים הזמינים לחקלאים מקומיים. זעפרן - פעם אחד המרכיבים המרכזיים במאמצי ארה"ב להילחם בגידול סמים נרקוטיים באפגניסטן - הוא גידול נוסף, אבל כיום הוא כבר מכניס פחות כסף ויותר קשה לסחור בו.

"אם הטליבאן יאסרו על גידול פרג, אנשים יגוועו ברעב, בייחוד לאחר שייפסק הסיוע הבינלאומי", אמר חקלאי פרג במחוז צ'ורה בארוזוגן בראיון טלפוני. "אנחנו עדיין מקווים שהם ירשו לנו לגדל פרג. שום דבר לא יכול לפצות על ההכנסה שאנו מקבלים מגידול פרג".

כשהטליבאן היו בשלטון לפני הפלישה האמריקאית ב-2001, גם אז אסרו בתחילה על ייצור האופיום, אבל אחר כך הענישו רק אנשים שצרכו את הסם ולא את אלה שגידלו אותו וסחרו בו. עם זאת, הם נקטו צעדי ענישה גדולים נגד מגדלי אופיום שנה קודם לכן, ב-2000, כשביקשו להשיג הכרה בינלאומית בשלטונם.

האיסור הזה הוריד את התפוקה ב-90%, כך אמרה וונדה פלהאב-בראון, עמיתה בכירה במכון ברוקינגס החוקרת את אפגניסטן. ועם זאת, הפגיעה הפוליטית שלו בטליבאן הייתה עצומה.

עד אביב 2001, חוואים אפגנים התעלמו מהאיסור כי לא יכלו להתפרנס בלי גידול פרג, אמרה פלהאב-בראון. הצעד להפסיק לגדל אופיום, הוסיפה, הפך לאחת הסיבות המרכזיות לכך ש"אף אחד לא עמד לצד הטליבאן בזמן הפלישה האמריקאית".

אחרי 2001, ארה"ב הוציאה כ-9 מיליארד דולר במשך 20 שנה בניסיונות למנוע מאפגניסטן לספק הרואין לעולם, ללא הצלחה. בהובלת מחלקת המדינה ומנהל אכיפת האיסור על שימוש בסמים (DEA), כללו מאמצי ארה"ב תשלום כסף לחוואים להשמדת גידולי הפרג שלהם, מדיניות שגרמה לבהלה לגידול פרג בקרב חוואים אחרים שניסו למלא את החלל.

ארה"ב גם מימנה צוותי השמדה אפגניים שהפכו את הקציר של החוואים לדשן, מה שגרם לזעם בקרב קהילות רבות.

וושינגטון ויתרה על חיסול האופיום

וושינגטון ויתרה על חיסול האופיום ב-2010, בין היתר בגלל שהמאמץ גרם לחלקים נרחבים באוכלוסייה הכפרית להצטרף לטליבאן. סוכנות הפיתוח הבינלאומי של ארה"ב עבדה בשכנוע חקלאים אפגנים לגדל זעפרן, פיסטוק ורימונים במקום פרג. אבל אפשרויות הייצוא למוצרים אלה היו מועטות.

הגידול המבוקר של הפרג רק צמח ב-20 השנים האחרונות. בשנה שעברה, חוואים אפגניים גידלו פרג על שטח אדמה גדול פי ארבעה ממה שהיה ב-2002.

איסור חדש של טליבאן על גידול אופיום יהווה סיכון פוליטי לארגון. אך הוא גם עשוי להעניק לטליבאן מידה של הוקרת תודה מצד ממשלות זרות, בייחוד באירופה, רוסיה ואיראן, השווקים המרכזיים להרואין האפגני.

שלא כמו בשנות ה-90, אז הטליבאן נדרש להתמודד עם כוחות חזקים של הברית הצפונית ששלטו בצפון מזרח המדינה, כיום אין אף אתגר צבאי משמעותי לשליטתו באפגניסטן. יש, עם זאת, צורך להתמודד עם אי שביעות הרצון הצפויה עקב המשבר הכלכלי במדינה.

לאחר שארה"ב הקפיאה מיליארדי דולרים בסיוע זר ובכספי הבנק המרכזי של אפגניסטן, הרשויות של הטליבאן בקאבול נמצאות תחת לחץ למנוע קריסה מוחלטת של הכלכלה. מחירי סחורות בסיסיות כמו שמן לבישול כבר החלו לעלות, והייבוא נעשה יותר ויותר מצומצם.

לא על האופיום לבדו

בתור ארגון מורד, הטליבאן הרוויח הרבה מהסחר באופיום בעשרים השנה האחרונות, כך אומרים בממשלות זרות ובאו"ם. לוחמי הארגון הקימו ממשלות צללים ברחבי המדינה, ובנו כלכלה מקבילה שנתמכה במידה רבה על ידי סחר בסמים והברחות דלק וסחורות אל המדינה.

כבר לא מדובר רק באופיום. באפגניסטן החלה גם עלייה בייצור של מתאמפטמין בקנה מידה נרחב. במחוז אחד, בקווה, באזור פראח שבדרום מערב המדינה, ייצור הקריסטל-מת' הפך לתעשייה ביתית, כך אומר דיוויד מנספילד, כלכלן עצמאי ומומחה לאפגניסטן.

החוקרים בצוות שלו תיעדו יותר מ-300 מעבדות חשודות באזור שהן בעלות יכולות לייצר קריסטל-מת' בשווי 240 מיליון דולר בשנה. להערכתו, כ-4 מיליון דולר מהסכום הזה הגיעו לידי הטליבאן, בעיקר דרך גביית מיסים.

הרשויות באיראן תפסו 17 טונות של מתאמפטמין ממרץ 2019 ועד מרץ 2020, ועוד 10 טונות בין מרץ 2020 לנובמבר 2020, שרובם הגיעו מאפגניסטן, על פי אלכסנדר סודרהולם, יועץ עצמאי החוקר את מסלול ההעברה של סמים לא חוקיים באיראן ב-LSE.

בדרגים הגבוהים ביותר של הטליבאן, נראה שהבכירים רואים את הסחר בסמים כחיוני. במסגרת שיחות שלום עם ארה"ב ב-2020, ביקשו נציגי הטליבאן לשחרר את חאג'י בשאר נורזאי, ברון סמים שכלוא בארה"ב מאז 2009. אנשי הממשלה האפגנית הנבחרת שברחו מהמדינה לאחרונה אומרים שהדרישה לשחרורו הייתה ניסיון לחזק את יכולות הברחת הסמים של המורדים.

"אין לו כישורים אחרים", אמר חאליד מוהיד, שעבד כדובר המרכז האפגני למלחמה בסמים, סוכנות שהיו לה סמכויות משפטיות וסמכויות לנהל חקירות ברפובליקה האפגנית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב