גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו מחירי הדיור לנושא הכמעט יחידי שבו הפוליטיקאים מעדיפים לדבר פחות ולעשות יותר

שלושה חודשים אחרי הקמת ממשלת בנט-לפיד, נדמה שלמרות שורה של צעדים עדיין אין בשורה אמיתית בתחום הנדל"ן ● איך, בניגוד מוחלט לממשלות עבר, הפכו מחירי הדיור לנושא שבו הפוליטיקאים מעדיפים קודם כל להנמיך ציפיות, לדבר פחות ולעשות יותר? ראשי סיעות מהקואליציה ושני השרים האמונים על התחום מסבירים

שוק הדיור. הפוליטיקאים מנמיכים ציפיות / צילום: תמר מצפי
שוק הדיור. הפוליטיקאים מנמיכים ציפיות / צילום: תמר מצפי

לשר השיכון יש תוכנית חדשה שתאפשר לזוגות צעירים לרכוש דירה, בחוק ההסדרים מסתתרים לא מעט הבטחות בתחום, וחוק הותמ"ל עבר בקלות שהפתיעה את הקואליציה מקצה לקצה. אז למה בכל זאת, שלושה חודשים אחרי הקמת ממשלת בנט-לפיד, נדמה שאין בשורה אמיתית בתחום הנדל"ן, ואיך, בניגוד מוחלט לממשלות עבר, הפכו מחירי הדיור לנושא שבו הפוליטיקאים מעדיפים קודם כל להנמיך ציפיות, לדבר פחות ולעשות יותר? ראשי סיעות מהקואליציה ושני השרים האמונים על התחום מסבירים. 

יו"ר סיעת יש עתיד, בועז טופורובסקי, אמר לגלובס כי "בממשלה לא רוצים לצאת בכותרות אלא להפתיע אחרי שנעשה. בכלל, הממשלה הזו יוצאת פחות עם כותרות בומבסטיות. אנחנו רוצים להעניק לציבור כמה שנים של פוליטיקאים שעובדים קשה בפחות רעש, לבצע במקום רק להבטיח".

טופורובסקי גם מנמיך ציפיות מראש: "יש פער עצום בין הביקוש להיצע. גם אם כל הממשלה תתעסק רק בזה, ייקח כמה שנים לצמצם אותו. הרצון הוא לשפר את המצב על-ידי טיפול בפער בין הביקוש להיצע ולטפל בדיור להשכרה והתחדשות עירונית. אנחנו גם בונים על תוואי המטרו, שתהיה לצדו בנייה חדשה והתפתחות מרשימה מאוד". 

בועז טופורובסקי - יו''ר סיעה, מ״מ יו''ר הקואליציה ולאחר הרוטציה יו''ר הקואליציה / צילום: יח''צ

"אחרי כחלון, הפוליטיקאים החליטו פחות להכריז ויותר לנסות"

לדברי יו"ר סיעת כחול לבן, איתן גינזבורג, לא מדובר במחסור בתוכניות עבודה אלא בהעדפת עבודה על פני כותרות. "אחרי משה כחלון שקיבל את כל סל הכלים - גם מינהל התכנון, גם מינהל מקרקעי ישראל, מטה דיור ומחיר למשתכן - משרד החלומות בתחום - ולא הצליח להוריד את מחירי הדיור כפי שהבטיח אלא רק להאט את קצב העלייה, הפוליטיקאים החליטו פחות להכריז ויותר לנסות".

האם פשוט אפשר להגיד ביושר שלא ניתן לעצור את עליית המחירים?
גינזבורג: "התרגלנו כאן שכל אחד חייב לקנות דירה. יש מקומות באירופה בהם אנשים חיים כל חייהם בשכירות. בישראל קצב הילודה גבוה, וקצב בניית הדירות לא עומד בקצב. לא קצב התכנון ולא קצב הבנייה. זה נובע מהרבה מאוד סיבות - רגולציה, בירוקרטיה, היכולת לשחרר קרקעות לבנייה. אז מצד אחד האוכלוסייה גדלה, ומהצד האחר קצב התכנון נמוך. בנוסף, קשה להתערב בשוק החופשי, ואפיקי ההשקעה האחרים של ישראלים מצומצמים, מה שמביא אותם להשקיע בנדל"ן, וכשמשקיעים, המחירים עולים". 

הצהרת אמונים, הכנסת ה-24 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

גינזבורג, שהיה יו"ר ועדת התכנון והבנייה בעיריית רעננה, לקח את תחום הורדת הרגולציה והבירוקרטיה לטיפולו בכנסת, ומציין כי הממשלה דווקא עושה לא מעט בניגוד לרושם שנוצר. "הממשלה מורידה בירוקרטיה בהליכי תכנון ובנייה בחוק ההסדרים, פישטו הליכים בירוקרטיים בפיתוח שכונות שהיו חסם לבנייה, יש פרק שלם בחוק ההסדרים שמוקדש לשכירות ארוכ- טווח, עבר חוק הותמ"ל, שמים דגש על התחדשות עירונית", הוא מונה שורה של צעדים שאמורה להשפיע על השוק. 

"בלי שיווק מאסיבי של קרקעות, המשבר לא ייפתר" 

יו"ר סיעת מרצ, מיכל רוזין, פותחת בביקורת על ממשלות עבר שחרף פעילותן בתחום לא פתרו את מצוקת הדיור: "היו כמה שהצליחו להגיע לדירה, אבל התוכנית הזו בעיקר עזרה להרבה מאוד אנשים עם כסף שבאו להשקיע בפריפריה, ולא באמת פתרה את המצוקה".

רוזין מתייחסת לפתרונות של דיור ציבורי שמקדמת מרצ עבור מיעוטי יכולת, ואומרת כי "אנשים בעבר לא קיבלו דיור ציבורי כיוון שלא היו דירות, במקום זה נתנו לאנשים השתתפות בשכר דירה. 

מיכל רוזין / צילום: אוריה תדמור

"כשהמדינה מפנה לשוק השכירות, המחירים עולים. עכשיו נרכשו 1,700 דירות לטובת הפרויקט, וזה יעודד את ירידת המחירים לצד תוכניות אחרות שאמורות להוזיל את הקרקע לבנייה. אני מופתעת לטובה שר השיכון זאב שאלקין, שבא מהימין, מבין שיש חשיבות לדיור ציבורי ולשכבות חלשות. בנוסף, השר עיסאויי פריג' הוסיף עובדים פלסטינים לבנייה, גם כדי לייצר להם יותר עבודה ולעזור בכלכלה של הרשות הפלסטינית, וגם כי יש קושי בהבאת עובדים זרים לבנייה".

פתרונות אפשריים נוספים מוצאת רוזין בנושא התשתיות ובמיוחד בתקציבי העתק שיושקעו בתקציב בתחבורה. "אנשים לא עברו לגור מחוץ לתל אביב בגלל התעסוקה, ולכן נדרשות השקעה מאסיבית בתשתיות ותחבורה ציבורית טובה. לצד זה, אין מה לעשות - בלי שיווק מאסיבי של קרקעות, המשבר לא ייפתר, ופה יש גם רצון להגן על המשקיעים בשוק הנדל"ן, כדי שמחירי הדיור לא ייפלו בבת-אחת".

אתם נזהרים מלהבטיח הורדת מחירים כי זה לא אפשרי לקיים?
"יכול להיות, אבל זו גם תוצאה של המיקוד התקשורתי והאזרחי בנושא שירד. במערכות בחירות קודמות העלו את נושא הדיור על נס, כי זה היה במרכז תשומת-הלב הציבורית; היום יש דברים אחרים במרכז - ביטחון אישי, בריאות וכו'. הסנטימנט הציבורי לא היה על הדיור בבחירות האחרונות אלא היה על הקורונה, השחיתות והחלפת השלטון. כלומר, זה לא שזה לא על סדר היום, אלא שפחות שומעים על זה תקשורתית". 

"לא נותנים ביטוי יחצני" 

מי שהיה עיתונאי בעברו, יו"ר סיעת ישראל ביתנו יבגני סובה, אומר כי הנושא לא על סדר היום, פשוט כי "לא נותנים לזה ביטוי יחצני. יש תחושה שזה ירד, אבל זה לא נכון. מאז שעבר חוק ההסדרים בממשלה, מדברים על זה לא מעט - אלקין עם מחיר מטרה, הותמ"ל שהקואליציה הצליחה להעביר. אני שמח שאין כותרות גדולות ובמקום, זה מטופל נקודתית".

לדברי סובה, "עם פרוץ מגפת הקורונה הוצגו נתונים בוועדת הכלכלה, לפיהם 12-15 אחוזים מנוטלי המשכנתאות והשוכרים לא עומדים בהחזר החודשי, והיה חשש גדול למשבר. היום אני לא מרגיש את זה, כי השוק מתאושש". 

מתוך מליאת הכנסת לקראת השבעת הממשלה / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

יו"ר סיעת העבודה, רם שפע, טוען כי אין כל התעלמות מנושא הדיור, אלא להפך. "אני חושב שהממשלה בהחלט מציבה יעדים כדי לנסות לטפל במשבר הדיור אחרי 12 שנים בהן משבר הדיור הלך והחריף. אני כצעיר ודאי יודע כמה חבריי מכל רחבי הארץ מתקשים למצוא פתרונות דיור, ואני חושב שאחד היעדים הגדולים של הממשלה הזו הוא לייצר יציבות של כמה שנים שתשפיע על שוק הנדל"ן לאחר חוסר היציבות של הממשלות האחרונות. ככל שהממשלה תחזיק, היא תייצב את השוק ותוציא לפועל פתרונות בהתאם לקווי היסוד". 

הצהרת אמונים, הכנסת ה-24. רם שפע / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

וכעת לעמדת השרים: "עובדים קשה"

שר השיכון זאב אלקין מביע התנגדות נחרצת כשאני שואלת אותו מדוע לא שומעים על הצעדים שהממשלה נוקטת להורדת מחירי הדיור, והאם הם פשוט התייאשו. "הסיבה לעליית מחירי הדיור עכשיו היא השיתוק הממשלתי והירידה הדרמטית בירידות הבנייה בשנתיים האחרונות. בשלושת החודשים האחרונים מאז שהממשלה הוקמה הוארך חוק הותמ"ל, התקבלה החלטה דרמטית של הגדלת מספר העובדים הזרים והפלסטינים בענף הבנייה, מה שיגדיל את היכולת לקדם פרויקטים מהר יותר. בתקציב מושקעים יותר מ-10 מיליארד שקל בתשתיות לדיור, וזה יחלץ הרבה פרויקטים שהיו תקועים, גייסנו תקציבים לקידום בנייה באופן כללי, ויש מספר רפורמות החוק ההסדרים ודגש על הגדלת כמות השיווקים".

ויש אפילו הבטחה של אלקין: "יש סיכוי שהשנה תהיה שנת שיא בשיווקים בעשור, וזה למרות שנכנסנו למשרדים רק במאי-יוני". 

שר השיכון והבינוי זאב אלקין / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

אז אפשר להוריד את מחירי הדיור?
"בשלב הראשון אפשר לעצור את העלייה", אלקין עונה בזהירות, "ובעתיד אולי אפשר גם להוריד. אני נגד הצהרות שאין להן כיסוי. כי מה שקורה היום הוא נגזרת של מה שעשו לפני שנתיים ושלוש. זה תהליך שלוקח זמן. מכלול הצעדים שאנחנו עושים ישנו את המציאות דרמטית. כדי לאפשר לזוגות צעירים לקנות דירות הוצאנו לפועל את תוכנית מחיר מטרה, כדי שזוגות צעירים לא ישלמו את עליית המחירים שהתרחשה עד עכשיו".

לדבריו, "השיטה שלי היא קודם עושה ואז מדבר. גם בדיור ציבורי - כמעט 5,000 דירות חדשות בשלוש שנים - רכישה של 1,700 בשוק הקיים ורכישה של 3,000 דירות לקשישים. אני לא הייתי ממליץ למישהו לעשות ספוקלציות על מחירי הדיור".

שרת הפנים איילת שקד, שאמרה בסוף חודש יולי האחרון כי אין למה לחלום על ירידת מחירי הדיור בשנים הקרובות, נשמעת כאילו חישבה מסלול מחדש ולא חוזרת על ההתבטאות הזו. "אין ממשלה שעובדת יותר קשה, אולי חוץ מכחלון, על הורדת מחירי הדיור, בעיקר אלקין בשיכון ואני בפנים. עוד שבועיים נציג תוכנית לטיפול במשבר מחירי הדיור, שכבר רובה מבוצעת בפועל. השנה נשווק 70 אלף יחידו דיור, ובשנה הבאה 80 אלף. חצי מהזמן שלי במשרד אני מקדישה לייעול הליכי התכנון והגדלת ההיצע. הסבת משרדים למגורים, ועדות גאוגרפיות". 

השרה איילת שקד / צילום: Associated Press, Oded Balilty

לדברי שקד, "מחירי הדיור המזנקים הם הבעיה הכלכלית-חברתית החמורה ביותר במדינת ישראל, בטח אחרי שנתיים שיתוק שבהן שיווקו 50-56 אלף יחידות דיור. אנחנו נתחיל עם זה שנעצור את העלייה המטורפת, זה כבר הישג גדול".

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"