גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר ה-SEC רוצה לחסוך כסף למשקיעים ע"י סחיטת וול סטריט

יושב-הראש של מועצה לבורסות וניירות ערך מינה לתפקידי מפתח אקדמאים ופעילי מדיניות מקבוצות לובי פרוגרסיביות

בורסת וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי
בורסת וול סטריט בניו יורק / צילום: תמר מצפי

המפקח החדש על וול סטריט תיאר סדר עדיפות אגרסיבי לרגולציה שעלול להצר את שולי הרווח של התעשייה הפיננסית.

יו"ר רשות הבורסות וניירות הערך (SEC) גארי גנסלר עובד על כללים קשוחים יותר לחברות המסחר במהירות גבוהה, מנהלי ני"ע פרטיים, קרנות הדדיות ובורסות מקוונות. גנסלר, שנכנס לתפקיד לפני פחות מחצי שנה, אמר שהוא רוצה להפוך את שווקי ההון לפחות יקרים לחברות המגייסות כספים וכן למשקיעים רגילים החוסכים לזמן הפרישה. יעדיו העיקריים הם מה שאמר שהם הרווחים והמשכורות המורווחים מעבר למה ששוק שהוא רק תחרותי היה מרשה, מה שמכונה רנטות כלכליות.

"אני מקווה שנטפל ברנטות הכלכליות וננסה להוריד אותן בשווקי ההון שלנו", אמר גנסלר. הוא ציין שתחום הפיננסים כחלק מהתוצר הכלכלי של ארה"ב גדל יותר מכפלים מאז שנות ה־50 לרמה של כ־8% מהתוצר המקומי הגולמי.

"אם אי פעם נחזור לרמה שבה זה היה", אמר, "זה יחסוך הרבה כסף".

הדחיפה הרגולטורית הזו מסתכנת בכך שתזעזע כמה מהמודלים העסקיים הרווחיים ביותר בוול סטריט. כמה רפובליקאים מאשימים את גנסלר בכך שהוא הולך רחוק מדי. אנשים הקרובים לתעשייה אמרו שתוכניותיו של גנסלר צפויות להיתקל בהתנגדות. אבל בגלל שה־SEC לא הוציא הצעות רשמיות לגבי רוב הנושאים בסדר העדיפויות שלו, מעטים נציגי התעשייה שהיו מוכנים להתבטא נגדו באופן פומבי.

"אני כן חושבת שקל לכל מי שנכנס לאחד מתפקידי הרגולציה הזו להפוך לפטרנליסטי", אמרה אחת הנציבות הרפובליקאיות ב־SEC, הסטר פירס. "ולכן אנחנו צריכים להישמר מהנטייה זו, בגלל שאנו חושבים שאנחנו יודעים מה הכי טוב לכל האחרים".

גנסלר קנה לעצמו מוניטין כרגולטור קשוח בזמן שהיה יושב-הראש של מועצת הסחר בחוזים עתידיים על סחורות (CFTC) בשנים 2009-2014. על אף התנגדות משפטית מוול סטריט, וניסח עשרות כללים לפיקוח על שוק ההחלפות (swaps) הנרחב, שקודם לכן לא הייתה בו רגולציה והיה אחראי במידה לא מעטה למשבר הכלכלי של 2008.

ב־SEC, סוכנות גדולה הרבה יותר, עובדים מהבית מאז שגנסלר נכנס לתפקיד באפריל. כשהוא מוביל את 4,400 העובדים מחדר בבית שלו צפונית לבולטימור, גנסלר, שהוא בן 63, ביקש ממומחי מדיניות, עורכי דין וכלכלנים לכתוב הצעות לכל אחד מכ־50 פריטים בסדר העדיפויות שלו.

במקום לבחור אנשי סגל בכירים מתוך ה־SEC או ממשרדי עריכת הדין הגדולים, כפי שעשו רבים מקודמיו, מינה גנסלר לתפקידי מפתח אקדמאים ופעילי מדיניות מקבוצות לובי פרוגרסיביות. דוגמה אחת היא ברברה רופר, שכבר זמן רב תומכת בהקמת חוקים קשוחים יותר לסוחרים בבורסה. גנסלר ביקש ממנה לכהן כיועצת בכירה המתמקדת בהגנה על משקיעים.

הקרב אולי הגדול ביותר שגנסלר נכנס אליו נוגע ל"צנרת" של שוק המניות, תחום בו כמה חברות גדולות בודדות מבצעות את רוב פעולות הסחר של סוחרים פרטיים.

במסגרת הסדר המוכר כתשלום עבור הזרמת הזמנות, בורסות כמו רובין הוד שולחות הזמנות של לקוחות רבים לחברות מסחר מהירות כמו Citadel Securitirs או Virtu Financial במקום לבורסה רגילה. החברות העושות מסחר מהיר משלמות לבורסות תמורת ההזמנות והרווח שלהן טמון בהפרש בין מחירי המכירה והקנייה של המניות שנסחרות דרכן.

בעבר אישר ה־SEC את הנוהג הזה שקיים כבר כמה עשורים, כי הוא אפשר לברוקרים רבים להפסיק לגבות עמלה על מסחר מסוחרים פרטיים בשנים האחרונות. ב־Citadel וב־Virtu אומרים שמבצעים פעולות מסחר במחיר מעט יותר טוב מהבורסות וזה חוסך למשקיעים כסף נוסף.

"חששות לגבי ריכוז וקונפליקטים הם תיאורטיים", אמר דאגלס סיפו, מנכ"ל Virtu. "התוצאות הממשיות הן מיטיבות באופן גורף למשקיעים פרטיים".

אבל גנסלר ומבקרים אחרים אומרים שהתשלום עבור הזרמת הזמנות מציב ניגוד עניינים לברוקרים ומקטין את השקיפות בשוק בגלל שהוא מתעל נתונים מחוץ לעיני הבורסות. באוגוסט אמר שהוא פתוח לרעיון לאסור על הנוהג לגמרי, הערה שגרמה למניות רובין הוד ו־Virtu לצנוח.

"יש לך כמה שחקנים גדולים כאן שכל המודל העסקי שלהם בתחום ניירות הערך מבוסס על המודל הנוכחי", אמר כריס יאקובלה, שעבד עם גנסלר ב־CFTC וכיום מנהל איגוד מסחרי המייצג בורסות אזוריות. "הם הולכים לעשות כל מה שהם יכולים כדי לא לשנות את המודל העסקי שלהם".

גנסלר גם בוחן את הדור החדש של בורסות כמו רובין הוד. במקום ברוקרים אנושיים המקבלים הוראות מלקוחות וממליצים על השקעות בטלפון, הבורסות האלה משתמשות בניתוח נתונים על מנת לראות איך לקוחות מתנהגים. האלגוריתמים שלהן יכולים להתאים מסרים ללקוחות פרטיים ולהשפיע על החלטות השקעה דרך התראות בטלפון ומאפיינים אחרים.

"בעוד שהפיתוחים האלה... יכולים להגדיל את הגישה, להגדיל את המבחר ולהוריד עלויות, הם גם מעלים שאלות חדשות לגבי קונפליקטים אפשריים, הטיות בנתונים וכן, אפילו סיכון סיסטמי", אמר גנסלר לוועדת הסנאט על הבנקים בספטמבר.

רובין הוד הודיעה שהיא מצפה לעבוד עם ה־SEC ושהפלטפורמה שלה הפכה את שוק המניות לנגיש למיליוני אנשים המשקיעים בבורסה בפעם הראשונה.

גנסלר גם הזכיר תוכניות לבקש יותר מידע ממנהלי קרנות המציעים מוצרים שהם טוענים שממלאים דרישות אחריות חברתית או סביבתית. העניין הציבורי בהתמודדות עם נושאים כמו שינוי האקלים וחוסר שוויון גזעי הפך מה שמכונה השקעות בנות קיימא למקור גדל לרווחים למנהלי כספים שהעמלות שלהם ירדו בתוך מעבר שלקח כמה עשורים על ידי משקיעים לכיוון קרנות מדד בעלות נמוכה.

הבעיה, אומר גנסלר, היא שהמדדים שהקרנות בהם לגיבוי הטענות השיווקיות שלהם אינם אחידים, וזה מקשה על משקיעים להשוות ביניהן.

שמרנים אומרים שכמה מתוכניותיו של גנסלר עשויות לחתור תחת המטרה שלו לחסוך כסף למשקיעים. למשל, כללים לדרוש יותר גילויים מחברות לגבי הסיכונים שהם מתמודדים איתם בגלל שינוי האקלים עשויים להותיר חברות עם יותר עלויות ציות, עלויות שבסופו של דבר החברות יעבירו לבעלי המניות.

כעובד לשעבר בבנק גולדמן סאקס, הספקנות של גנסלר לגבי וול סטריט כבר התחילה לפני עשורים רבים. לאחר שכיהן במשרד האוצר של הנשיא לשעבר ביל קלינטון מ־1997 עד 2001, הוא ועמית אחר שלו, גרג בר, כתבו ביחד ספר שנקרא "המלכודת הגדולה של קרנות הדדיות". בספר, מתחו ביקורת על אנשים הבוחרים מניות להשקעה כמקצוע על כך שהם גובים עמלות גבוהות ונותנים למשקיעים שלהם החזרים גרועים. הוא דחק באנשים החוסכים כסף לקנות קרנות מדדים במקום השקעות המנוהלות באופן פעיל.

"אל תשלו את עצמכם באמונה שהאינטרסים שלכם זהים לאינטרסים של הברוקר שלכם", כתבו גנסלר ובר. "ברוב המקרים... ייעוץ לניהול כסף של מקצוענים פשוט מוביל משקיעים להשקעות גרועות בשוק ומעשיר את וול סטריט".

כמנהל ה־SEC, גנסלר כיום בוחן עמלות דומות שגובות חברות ניירות הערך הפרטיים. בעוד שה־SEC באופן מסורתי ראה במוסדות גדולים כמו קרנות פנסיה ישויות מתוחכמות יותר ממשקיעים פרטיים, גנסלר אמר שמשקיעים אלה בני"ע פרטיים יכולים להרוויח מכך שהחברות יפיקו יותר גילויים לרשויות.

"אם בניירות ערך פרטיים היו עמלות נמוכות יותר", אמר גנסלר, "קרנות הפנסיות היו מקבלות יותר. כיום, אולי השותפים הכלליים בניירות ערך פרטיים מקבלים מעט פחות".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית