גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקשורת המערבית לא מספרת לכם את האמת על איראן

עיתונאים מעדיפים לכתוב ציוצים על מזג האוויר במקום לחקור את הדיכוי והעינויים שמבצע המשטר

הפגנה נגד המשטר האיראני / צילום: Reuters, כריסטוף הארדט
הפגנה נגד המשטר האיראני / צילום: Reuters, כריסטוף הארדט

שמי חוסיין רונאגי, אני בלוגר ופעיל חופש באינטרנט מאיראן, ויש לי מסר שמיליוני איראנים נואשים להשמיע לכם: התקשורת המערבית נכשלת בתפקידה לגבי העם באיראן.

היו חמש הפגנות ברחבי המדינה נגד המשטר במדינה שלנו בארבע השנים האחרונות. הממשלה שלנו שחטה את המפגינים ועינתה אסירים פוליטיים במטרה לדכא אותם. אבל רוב האנשים במערב, אפילו אלה שמחשיבים את עצמם מודעים לנעשה באיראן, לא מכירים את המציאות הזו בגלל שהכיסוי התקשורתי במערב כל הזמן מעלים עין מהמציאות או מכחיש אותה.

בשבילנו, זה כאילו יש שתי איראן: זו שאנו חיים בה וזו שאתם קוראים עליה. האיראן שלכם מוגדרת על ידי מו"מ קטנוני בנושא הגרעין. שלנו גרועה בהרבה. זו מדינת משטרה דתית בה אנו חיים בפחד, עם קווים אדומים ללא סוף שכמעט אף אדם לא מעז לחצות. זו מדינה של דיכוי, צנזורה ואלימות. אני יודע - הייתי בבתי הכלא שש שנים.

באיראן, לחשוב עלול להיחשב לפשע

לאחר הפגנות התנועה הירוקה ב־2009, אינספור איראנים נעצרו ונכלאו. אני נזרקתי לכלא אבין בטהראן. עזרתי לאיראנים לעקוף את הצנזורה על האינטרנט, ועל ה"פשע" הזה, יחידת המודיעים של משמרות המהפכה האשימה אותי ב"פעולה נגד הביטחון הלאומי". כתיבת כתבה זו עשויה להביא את אותה האשמה שוב.

באיראן, לחשוב עשוי להיחשב כפשע. משרד התרבות וההכוונה האיסלאמית אוכף זאת על ידי סגירת מגזינים וקריעת עמודים מתוך ספרים. ספרי הלימוד שמלמדים מתוכם בבתי הספר שלנו רוויים שנאה, כמו גזענות נגד הדת הבהאית וקידום טרור. העיתונים שלנו מדפיסים שקרים לגבי הפופולריות של השלטון, ההיסטוריה של המדינה וההפגנות נגד הממשלה. רק עיתונים שאישרו מנגנוני המודיעין של המדינה מקבלים רשות לצאת לאור.

משטרת המוסר המסתובבת ברחובות תוקפת נשים על כך שהן לא לובשות את החיג'אב שהוא חובה. הם מתפרצים למסיבות שיש בהן אלכוהול וערבוב בין נשים וגברים ועוצרים איראנים ואיראניות צעירים. אנשים ש"מפרים" את החוק שוב נכלאים, סובלים מכות שוט בפומבי או מוצאים להורג. זה לא "1984" או "סיפורה של שפחה". זו איראן שלנו.

גם העולם המקוון לא חומק מהדיכוי. פייסבוק, טוויטר ורשתות אחרות נחסמו. מפקחים על רשתות חברתיות סורקים את הרשת על מנת לזהות ולעצור את מי שמעלה תכנים שנתפשים כמחללים את ההגינות הדתית או מעליבים את מנהיגי המשטר. זה היה עוד אחד מה"פשעים" שלי.

כל הפעילות הפוליטית אסורה, למעט פעילויות מורשות על ידי השלטון כמו הפגנות נגד ארה"ב או ישראל. מתנגדי משטר נכלאים על מעשים פשוטים של אי־ציות חברתי כמו הסרת כיסוי הראש או נשיאת תצלומים של ילדיהם שנרצחו. אפילו בעת מותם, האיראנים לא חופשיים מהטרדה וחילולי כבוד אחרים מצד המדינה. קרובים רבים של מי שנהרגו על ידי המשטר לא מורשים לערוך להרוגים הלוויות. לעתים קרובות נגבה מהם כסף על מנת לקבל את גופת קרוביהם לקבורה או שהם נאלצים לשלם את עלות הקליע או החבל ששימשו להרוג אותם.

מי שמתירים לו לחיות, לרוב מעונה בדרכים שונות. חלק מוכים באופן קשה, נאנסים או מוצלפים בשוט. אחרים מתמודדים עם הרעבה, איומים או עינויים פסיכולוגיים. כשהייתי בכלא, השומרים עינו אותי והביאו אותי אל סף המוות. אבדה לי כליה ולא קיבלתי טיפול ראוי. עד היום, אני נאבק בהשפעות של אותם עינויים.

מציגים לכם איראן שלא קיימת

זו המציאות שלנו. אך כשאנו צופים למדינות זרות, אנו רואים את התקשורת מתארת איראן אחרת. כשהפגנות געשו ברחבי המדינה בנובמבר 2019 והרפובליקה האיסלאמית סגרה את האינטרנט ושלחה יחידות צבאיות לשחוט יותר מ־1,500 מפגינים, כתב של בלומברג באיראן צייץ לגבי שלג בטהראן, אירוע מזג אוויר לא שגרתי. כשהמשטר יירט את טיסה 752 של חברת התעופה האוקראינית בינואר 2020, ורצח כך 176 נוסעים, הרבה כלי תקשורת מערביים דיווחו שהנשיא שלנו לא היה מודע למתקפה - אך לא הייתה להם כל עדות לטענה זו.

באיראן, אנו מפגינים בקול חזק עד כמה שאנו יכולים ומעלים סרטונים לאינטרנט, אבל המציאות הזו לא מוצאת דרכה לדיווחי התקשורת של המערב. בינתיים, עיתונאים מצייצים על נושאים טריוויאליים כמו קניונים חדשים ומתעלמים מהסיפור האמיתי של מה שקורה במדינה שלנו. הם מציגים לכם איראן שלא קיימת.

באיראן האמיתית, כולנו מכירים את הצללית הארוכה של דיכוי מצד המדינה. איננו קורבנות של בורות בינלאומית אלא של ניסיון מכוון ושיטתי של הרפובליקה האיסלאמית לעשות מניפולציה בדעת הקהל בעולם דרך אפולוגטיקה של עיתונאים זרים. כך, אתם קוראים שאין התנגדות פנימית באיראן לרפובליקה האיסלאמית. זה לא נכון. אנחנו, העם, מהווים את האופוזיציה. מה שאנו מבקשים מכם הוא דבר פשוט: תלמדו על איראן, תקשיבו לנו, שתפו את הסיפורים שלנו. נאמר לכם שהסולידריות שלכם תפגע בנו, שלדבר על המאבק שלנו יסכן אותנו. זה שקר. זו השתיקה שלכם וההתעלמות שלכם שמאיימות עלינו.

איבדנו חברים שנלחמו על החירות בגלל המשטר הזה. היינו בבתי הכלא של המשטר וראינו את תאי העינויים מבפנים. אפילו כתיבת הכתבה הזו עלולה להחזיר אותי לשם. אבל אם זה המחיר של מתן קול למי שקולם נשלל מהם, זה יהיה שווה את זה.

רונאגי הוא בלוגר איראני ופעיל למען חופש הביטוי.

עוד כתבות

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים