גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשעטיית מסכות מסתירה בעיה של חרדה חברתית

בעולם שאחרי הקורונה, רופאים אומרים שהמנהג להסתיר את הפנים אולי נעשה מוגזם

כשעטיית מסכות מסתירה בעיה של חרדה חברתית / צילום: Shutterstock, Deliris
כשעטיית מסכות מסתירה בעיה של חרדה חברתית / צילום: Shutterstock, Deliris

עטיית מסכה במצבים של סיכון גבוה לקורונה היא דבר הגיוני מבחינה רפואית. אבל מה לגבי כיסוי הפנים פשוט כי אתה מתבייש להראות אותם?

עם המעבר לעולם שאחרי המגפה, כמה מומחים לבריאות הנפש חוששים מכך שאנשים אולי נעשו תלויים במסכות כדי להתגונן מפני מגע אנושי. אם המצב יהיה חמור מספיק, הוא יגיע עד כדי סוג של הפרעה מתחום החרדות החברתיות, אומרים המומחים.

עטיית מסכות "עוזרת לאנשים לברוח באופן זמני מהמתח והחרדה, אבל גם מקלה עליהם להתבודד", אמר נובורו ווטנאבי, פסיכיאטר מטוקיו ופרופסור לשעבר בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניהון. "כבני אדם איננו יכולים לחיות לבד. אנו חיים בחברה ומתקשרים אלה עם אלה".

ביפן במיוחד העניין הזה הפך לנושא חשוב. קרוב לשנתיים אחרי הקורונה, כמעט כל האנשים במרחבים ציבוריים עדיין עוטים מסכות כל הזמן, אם כי במדינה נרשמים לאחרונה רק מאות ספורות של הדבקות כל יום.

ביפן ובמדינות אסיאתיות אחרות היו פחות הפגנות נגד מסכות כפי שהיו בארה"ב, ובגללן שכנים ועובדים עמיתים פנו אלה נגד אלה, וגם לא הייתה נהירה להוריד מסכות מרגע שנראה כי הסיכון מהקורונה דעך.

אולי כתוצאה חלקית מכך, מדינות באסיה התמודדו טוב יותר באופן כללי עם העליות והירידות במגפה. שיעור המתים מקורונה ביפן לנפש הוא אחד חלקי 15 שיעור המתים בארה"ב, והמסכות עזרו למנוע מחלות מדבקות אחרות כמו שפעת וסטרפטוקוקים.

המסכות הפכו כל-כך נפוצות, שרופאים ביפן אומרים שהם רואים מקרים רבים של דרמטיטיס - פצעונים סביב אזור הפה בגלל חיכוך או לחות - בגלל מסכות, ויצרני תרופות הוציאו לשוק משחות נגד הבעיה הזו.

למנהג עטיית המסכות, שברובו הוא בריא, עלולות להיות כמה השלכות מטרידות מבחינה פסיכולוגית.

יוסוקה מצומוטו, סטודנט בן 20 במכללה, אומר שכמעט אף פעם לא עטה מסכה לפני הקורונה, ואז גילה שהוא מרגיש בטוח יותר כשהוא עוטה מסכה, במיוחד כשהוא נמצא לפני קבוצה גדולה של אנשים. "הפנים שלי נעשים סמוקים או מתוחים כשאני תחת לחץ, ואני יכול להסתיר את זה בקלות עם המסכה", אמר.

מצומוטו אומר שכעת הוא מתכוון לעטות מסכה במצבים כמו למשל העברה של מצגת.

יוזו קיקומוטו, יועץ שכתב לפני עשור ספר על מה שהגדיר כסינדרום התלות במסכה, אומר שזו לא צריכה להיחשב לבעיה רצינית אם מישהו עוטה מסכה כדי להקל על התקשרויות חברתיות, כמו שמתכוון מצומוטו לעשות.

אחד הסימנים לתלות רצינית במסכה, אמר קיקומוטו, היא כשהעוטה לא יכול לעזוב את הבית בלעדיה. לחלק מהאנשים החסרים ביטחון עצמי, המסכה נותנת "קיר פיזי ומנטלי שמגן עליהם מאחרים", אמר.

סאיורי, נערה בת 14 מטוקיו שהחלה ללמוד בתיכון בשנה שעברה, אומרת שהיא רצתה להמשיך לעטות מסכה גם כשהמגפה נגמרה כדי להסתיר פצעי בגרות.

"אני עוטה מסכה מאז שנכנסתי לבית הספר, ומעט אנשים מכירים את הפנים שלי בלעדיה", אמרה סאיורי. "הייתי חשה לא בנוח לגבי זה שאחרים ייראו את פניי, במיוחד בני המין השני". היא אמרה שנערות אחרות בבית הספר מרגישות כמוה.

סקר באינטרנט מיולי 2021, שהובילה חברת קוסמטיקה מטוקיו, גילה כי כ־30% מהאנשים חושבים שמסכה היא שימושית להסתרת פגמים בעור. שיעור דומה של נשאלים אמרו שהם יכולים לצאת מהבית ללא איפור ולא לדאוג לגבי ריח פה לא נעים כשהם עוטים מסכה.

אפילו לפני הקורונה, נתוני התעשייה רומזים על כך שאנשים רבים ביפן אולי עוטים מסכות כשאין בכך צורך רפואי. מלאי מסכות הפנים ביפן עלה יותר מכפליים בין 2012 ל־2019, ובמדינה נצרכות כ־6.5 מיליארד מסכות בשנה.

ישנם גם חששות שעטיית מסכה ממושכת על-ידי מבוגרים עשויה להשפיע על התפתחותם של ילדים. "כשתינוקות מתחילים ללמוד שפה, הם מסתכלים מקרוב על הפה של המבוגרים", אמר מסאמי ימאגוצ'י, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת צ'ואו. "עטיית מסכה עשויה להשפיע על הלמידה".

כ־2% מהיפנים סובלים מתסמונת חרדה חברתית, ויותר משליש מהאנשים שיש להם ההפרעה כנראה תלויים במסכות, אמר ווטנאבי, הפסיכיאטר. הוא אמר שהמצב הזה יותר נפוץ בקרב נשים צעירות ונוטה להתחיל בגיל הנערות כשאנשים מתחילים לשים לב להופעתם החיצונית.

כמו צורות אחרות של חרדה חברתית, אחד הטיפולים הנפוצים הוא חשיפה הדרגתית - במקרה הזה, אימון בהסרה המסכה לאט-לאט. "הסרתה בבת-אחת עשויה לגרום לפאניקה", אמר ווטנאבי.

המגפה הפכה את החיים קלים יותר למי שיש להם תלות ארוכת-שנים במסכה, במיוחד למי שעובדים, למשל, כזבנים בחנויות כלבו, שם היה נחשב בעבר לא מנומס לעטות מסכה.

ווטנאבי אמר שחלק מהמטופלים שטיפל בהם לפני המגפה התחילו לבוא אליו פחות ולא צריכים טיפול שהיו זקוקים לו בעבר. הוא אמר שהוא חושש לגבי מה יקרה להם כשהחיים יחזרו לנורמליות מלאה.

בין אם זה יקרה ביפן בקרוב או לא קשה לומר, במיוחד כשסביר להניח שכמות מקרי הקורונה תעלה בחורף. עטיית מסכות עלולה להתגלות כמנהג שעוד יימשך זמן מה.

סאיורי, תלמידת התיכון, אמרה שלעת עתה בית הספר שלה מכריח אותה לעטות מסכה כל היום חוץ מאשר בהפסקת הצהריים, אז התלמידים אוכלים בשקט בכיתות. היא אמרה שהיא צופה שהחוקים האלה יבוטלו, ושחבריה יורידו את המסכות אט-אט עד הקיץ של 2022. אז, היא אומרת, כנראה גם היא תסיר את המסכה - אם כי בחוסר רצון. "זה תלוי באנשים שסביבי", אמרה. "אני אעשה כמו שהם יעשו".

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"