גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משפט אליזבת הולמס: עובדים לשעבר בתראנוס מדברים על תרבות של פחד ובידוד

סודיות בכל תחום גרמה לכך שאפילו עובדים בכירים בחברת הסטארט-אפ נותרו מחוץ לתמונה, כך מעידים עובדים לשעבר

אליזבת הולמס מגיעה לביהמ''ש באוגוסט / צילום: Associated Press, Nic Coury
אליזבת הולמס מגיעה לביהמ''ש באוגוסט / צילום: Associated Press, Nic Coury

ב־2013, כשתראנוס (Theranos) עשתה מאמצים להביא את מכונות בדיקת הדם שלה לרשת בתי מרקחת ארצית, נכנס אדם רוזנדורף למשרד המנכ"לית וביקש דבר אחד: תחכי עם זה.

רוזנדורף, בזמנו מנהל המעבדה בתראנוס, הרגיש שחלק מתוצאות המעבדה היו לא אמיניות לשימוש על מטופלים אמיתיים. הוא ביקש מאליזבת הולמס, מייסדת ומנכ"לית החברה, לעכב את ההשקה הציבורית, כך ניתן ללמוד מעדותו בבית המשפט.

היה נראה לו שהולמס עצבנית והיא רעדה כשדיברה, אבל היא דחתה את בקשתו, והחברה התקדמה עם ההשקה הציבורית.

רוזנדורף אמר שבכירי תראנוס המשיכו לעקוף את ההנחיה שלו לצוות שלו להפסיק להשתמש בבדיקה הלא מדויקת על מטופלים, דחקו בו לשקר לרופאים ולחצו עליו להתפטר לפני שיפוטר.

זו הייתה ההתנהלות בתראנוס, על פי עדויות של אנשים שעבדו שם והעידו במשפט הפלילי של הולמס הנמשך כבר כמה חודשים. היא והסגן העיקרי שלה, ראמש "סאני" בלוואני, יצרו תרבות של בידוד, סודיות, נקמנות ופחד בזמן שניהלו את החברה בשליטה מוחלטת, כך אומרים עובדים לשעבר שנקראו להעיד בבית המשפט.

לצד עדויות אחרות של התביעה, מתארים העובדים לשעבר תרבות ניהולית שמה שעיצב אותה היו אתגרים פיננסיים, טכניים ותפעוליים שפגעו בתראנוס בזמן שהחברה ניסתה לעשות מהפכה בבדיקות הדם אבל נכשלה שוב ושוב.

הולמס מואשמת ב־12 אישומים של תרמית בנקאית ומזימה לתרמית בנקאית. בשיחות עם משקיעים שהוזכרו במשפט ובהצהרות שעשתה בפני רשות הבורסות וניירות הערך (SEC) בראיון מ־2017, הסבירה הולמס ששמירה על הסודות המקצועיים של תראנוס מצריכה את מירב תשומת הלב. עורכי דינה של הולמס הראו בבית המשפט מסמכים המראים שמנהלי תראנוס הגיבו במהירות לבעיות שעובדים הפנו אליהן את תשומת ליבם.

עקבו אחר העובדים

בימי השיא של החברה, העסיקה תראנוס כ־800 עובדים. חלקם הצטרפו לחברה כי חשבו שהחזון שלה ראוי להערכה וההנהגה שלה הייתה כנה וכריזמטית, כך העידו עובדים לשעבר.

עם הזמן, דעתם של העובדים השתנתה, כשתראנוס מעדה שוב ושוב והיה לחץ לגרום למה שנראה כטכנולוגיה כושלת לעבוד על מטופלים ממשיים.

"הייתי מאוד לחוצה, מודאגת ואומללה", העידה סורחה גנגחדקאר, הכימאית של תראנוס לשעבר, בבית המשפט. היא התפטרה ב־2013 לקראת ההשקה הציבורית שהייתה אמורה להכניס מכונות של תראנוס לבתי המרקחת של רשת וולגרינס, הצעד שרוזנדורף ניסה לעכב.

עובדים בודדו למחלקות על פי המקצועות שלהם, כך העידו עובדים לשעבר, וזה הקשה לשתף מידע שיכול היה לאפשר להם לפתור את הבעיות הטכניות והמדעיות שפגעו בחברה.

עדויות של עובדים לשעבר רומזות על כך שהתרבות הזו התחילה בהנהגה: הולמס ובלוואני, שהיה אז בן הזוג של הולמס וגם מס' 2 בניהול החברה. הולמס שלטה בכל המניות של החברה שהקנו לה יכולות הצבעה מוגדלות וזה העניק לה סמכות מוחלטת בדירקטוריון, והיא קבעה את הטון לגבי ציפיות העובדים בהתנהלות היומיומית, כך נאמר בעדויות בבית המשפט.

הולמס הייתה נוסעת עם מאבטחים רבים והגבילה את תנועת העובדים והמבקרים במשרדי תראנוס, כך ניתן ללמוד מרישום של ראיון שערכה הממשלה עם עוזרת אדמיניסטרטיבית לשעבר בחברה ומעדויותיהם של עובדים אחרים. בלוואני עקב אחר הודעות הדואר האלקטרוני של העובדים ועשה להם שיימינג על כך שלא עבדו מספיק שעות, כך אמרו עובדים לשעבר.

הגילויים מהמשפט של הולמס מבוססים על סדרת מאמרים שפורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל" ב־2015 וב־2016 לגבי מאבקי החברה וכן על דברים שאמרו עובדים לשעבר שנכללו בספר, בפודקאסטים ובסרט שנעשה על תראנוס. הדברים האלה מתארים את האווירה היומיומית הלא קלה בתראנוס, כולל מקרים של הפחדה וחשש מפעולות נקמה של ההנהלה, ואיך כל זה השפיע על האנשים שעבדו שם.

המשפט חשף מקרה קיצוני שהראה עד כמה עובדים הוחזקו מחוץ לסוד העניינים. שני עובדי מעבדה, שהייתה להם אחריות משותפת על המעבדה של תראנוס באותה תקופה, סוניל דוואן ולינט סויר, מעולם לא נפגשו ולא הכירו זו את זה, על פי העדויות.

מנהל הפרויקט בתראנוס לשעבר דניאל אדלין אמר בעדותו שהורשה לחפש מידע שהיה נחוץ להשלמת עבודתו שלו, אבל לא שום דבר מעבר לכך. "לא היה לי צורך לשאול על זה ואסור לי לשאול על זה", אמר. אדלין עבד בתוך המגבלות האלה חרף העובדה שהיה חבר של אחיה של הולמס, כריסטיאן הולמס, מימי הלימודים, ועבד בתפקיד בכיר המדווח ישירות אליה.

רמת הסודיות בתראנוס נשמעות פחות כמו חברת סטארט-אפ ויותר "כמו ברעיון של פרויקט מנהטן", אמר ג'ונתן בוש, מנכ"ל ותיק בחברות בריאות וטכנולוגיה, כשהוא מתייחס לפרויקט של ממשלת ארה"ב לבנות פצצה אטומית בזמן מלחמת העולם השנייה. כשמקימים סטארט-אפ, אמר, "לא גוזרים את הסרט וזה פשוט מתחיל לעבוד".

פיטורים מעכשיו לעכשיו

שעות עבודה ממושכות אינן דבר חריג בחברת סטארט-אפ. אבל בתראנוס, שם עובדי מעבדה מסוימים עבדו משמרות של 16 שעות וישנו במכוניות שלהם, ימים ארוכים שימשו כדרך לבייש עובדים שלא עמדו בכך, נאמר בעדויות בבית המשפט. בהודעת דואר אלקטרוני, שהוצגה בבית המשפט, בלוואני התרברב על כך שצוות התוכנה עבד עד 3 בבוקר וחזר לעבודה ב־10 בבוקר, ואמר לעובדים אחרים שהם לא עובדים מספיק קשה אם הם לא עומדים בשעות עבודה כאלה.

רוזנדורף אמר שהוא תודרך לומר לרופאים השואלים על כך שתוצאות בדיקות לא שגרתיות קרו בגלל סיבות אחרות ולא בגלל המכונות של תראנוס, כמו למשל שמטופלים לוקחים תרופות כלשהן, וזה חיזק את חשדו שהחברה מוכנה להסתיר את האמת על חשבון הטיפול בלקוחותיה.

המזג החם של בלוואני תרם לתחושת הפחד שהפכה לחוויה של חלק מהעובדים בתראנוס. היה ידוע לכולם שהוא מתרגז במהירות, צועד הלוך ושוב במשרד ומפטר עובדים בהחלטה של רגע, מה שהוביל לתחלופת עובדים כל כך גדולה שאחד מהעובדים תיאר כקרוסלה, על פי מסמכים שהוגשו לבית המשפט ועדויות.

עורך דין של בלוואני לא הגיב לבקשת תגובה. בלוואני מתמודד עם משפט נפרד בשנה הבאה על אותם אישומים כמו הולמס וטען שהוא חף מפשע.

עובדים לשעבר אמרו שקיבלו הוראה לשמור על כל הודעות הדואר ממקום העבודה שלהם, ולעתים בלוואני קרא אותן. רוזנדורף העיד שלפני שהתפטר, העביר יותר מ־150 הודעות דואר מחשבון הדואר שלו בתראנוס לחשבון הפרטי שלו, במאמץ לשמור על סימוכין לכך שניסה לתקן בעיות, במידה ותהיה חקירה ממשלתית. כשתראנוס גילתה זאת, בלוואני ומנהל כוח האדם בחברה דרשו ממנו למחוק את כל ההודעות, והוא עשה זאת.

הכימאית של תראנוס גנגחדקאר הדפיסה כמה הודעות דואר אלקטרוני כדי לקחת איתה כשפוטרה, כך העידה, בעיקר כפעולה של שימור עצמי בציפייה לכך שיהיו לתראנוס בעיות עם בדיקות הדם של המטופלים. "חששתי", אמרה גנגחדקאר, וקולה נשבר כשהעידה. "ממש פחדתי שהדברים לא יהיו כשורה".

שרה רנדצו השתתפה בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות