גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מנסה לחזק את הסחר עם אסיה בניסיון להקטין את השפעת סין

נציגת המסחר קת'רין טאי ושרת המסחר ג'ינה ראימונדו יוצאות למסע באזור לדיון על נושאים כלכליים

נציגת הסחר של ארה''ב קת'רין טאי בפגישה עם שר החוץ היפני יושימאסה הייאשי בפגישה היום / צילום: Associated Press, Franck Robichon/Pool Photo
נציגת הסחר של ארה''ב קת'רין טאי בפגישה עם שר החוץ היפני יושימאסה הייאשי בפגישה היום / צילום: Associated Press, Franck Robichon/Pool Photo

פקידים בכירים בתחום הסחר והמסחר בארה"ב נפגשים השבוע עם מקביליהם ביפן, דרום קוריאה והודו - אבל לא סין - כחלק ממאמצי ממשל ביידן לחזק קשרים כלכליים עם מדינות ידידותיות לארה"ב באסיה.

נציגת הסחר של ארה"ב קת'רין טאי ושרת המסחר ג'ינה ראימונדו עורכות סדרת פגישות לדיון בנושאים החל מחוסן שרשראות האספקה והכלכלה הדיגיטלית ועד התגובה למגפה.

מאמצים אלה משקפים את הבטחתו של הנשיא ג'ו ביידן לעבוד יותר מקרוב עם בנות ברית ומדינות הידידותיות לארה"ב על מנת להתמודד טוב יותר עם אתגרם הנובעים מהשפעתה הכלכלית הגוברת של סין באזור.

הביקור מגיע לאחר שבכירי תחום הכלכלה בממשל האמריקאי בילו חלק ניכר מהשנה בהחלקת הקשרים עם אירופה. מאמצים אלה הסתיימו בהקלת המתחים הקשורים לתעריפים שהטיל ממשל טראמפ על פלדה ואלומיניום, סובסידיות על מטוסים ומס על שירותים דיגיטליים, וכל אלה סללו את הדרך ליוזמות משותפות חדשות.

"הייתה התמקדות רבה בנושאי פנים... ובניסיון לפתור נושאים פתוחים מול אירופה", אמרה וונדי קאטלר, סגנית נשיא במכון המדיניות של החברה באסיה ולשעבר פקידה בכירה במשרד נציגת המסחר של ארה"ב. "כעת הממשל מוכן לדון עם אסיה ולתת לאסיה את תשומת הלב שדובר עליה בחזית הכלכלית אבל אי אפשר היה לתת עד עכשיו", אמרה.

בפגישה המקוונת שלו עם נשיא סין שי ג'ינפינג ביום שני, הנשיא ביידן הדגיש את הצורך להגן על עובדים אמריקאיים ותעשיות מ"מנהגי המסחר והכלכלה הלא הוגנים" של סין, על פי הבית הלבן. ביידן גם הביע חשש לגבי הרקורד של סין בזכויות אדם באזורים הכוללים את שינג'יאנג, יצרנית גדולה של כותנה ורכיבים לתאים סולריים שהפכו ליעד לאיסורי היבוא לארה"ב בגלל חששות לגבי תנאי העסקה בכפייה.

בארה"ב לא רוצים הסכמי סחר חדשים בינתיים

שאלת מפתח לממשל היא איך להגדיל את מדיניות הסחר האמריקאית באסיה מבלי להצטרף להסכמי סחר אזוריים. האתגר הזה גדל כי הסכמים כאלה מקבלים חשיבות במדינות אסיה והאוקיינוס השקט כולל סין, המנסות לקדם את המסחר ולנסח כללים חדשים לכלכלה הדיגיטלית.

בסוף שנה שעברה, 15 מדינות, כולל סין, יפן, ואוסטרליה, השיקו הסכם סחר חופשי נרחב, אם כי רדוד מבחינת תוכנו, המכונה השותפות הכלכלי האזורית הכוללת.

בנפרד מזה, סין, טייוואן ובריטניה ביקשו לאחרונה להצטרף להסכם הפרוגריסיבי הכולל לשותפות טרנס־פסיפית, הגרסה הנוכחית של השותפות הטרנס־פסיפית הישנה, הסכם של בנות ברית שארה"ב עזרה לנסח כמשקל נגד לסין אבל נסוגה ממנו בימים הראשונים של ממשל טראמפ.

בכירים בממשל ביידן, בעת שהם מבקשים מדיניות סחר הממוקדת בעובדים, אומרים שלא יחתמו על הסכמי סחר חדשים כל עוד אמריקה מתרכזת בשיפור הכלכלה שלה עצמה.

"יש תקווה גדולה מצד יפן שנראה את ארה"ב חוזרת לשותפות הטרנס־פסיפית... בייחוד בעת שאנו רואים את כל המדינות החדשות שרוצות להיכנס לגרסה המורחבת, ההסכם הפרוגריסיבי הכולל לשותפות טרנס־פסיפית", אמר בשבוע שעבר נורייוקי שיקאטה, שר הקבינט של יפן לנושאים ציבוריים. הוא דיבר בפאנל שנערך בחסות המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים, מכון מחקר בוושינגטון.

במכתב לביידן משבוע שעבר, 14 רפובליקאים ממועצת הפיננסים של הסנאט דחקו בממשל להקים מחדש הובלה במדיניות הסחר עם אסיה, החל בדיונים על כללים בסטנדרט גבוה למסחר דיגיטלי עם בנות ברית של ארה"ב.

המכתב הגיע כמה ימים אחרי שסין ביקשה להירשם ולהצטרף להסכם חדש על הכלכלה הדיגיטלית שכיום כולל את סינגפור, ניו זילנד וצ'ילה כחברות.

"הסירוב שלנו להיכנס למשחק ולקבוע את הכללים למסחר באזור הודו והאוקינוס השקט מעודד שותפות פוטנציאליות להתקדם בלעדינו ומבטיח לסין שתחזיק את מושכות הכלכלה העולמית", כתבו הסנאטורים, בהובלת מייק קראפו מאיידהו, הרפובליקאי הבכיר ביותר בסנאט.

ראימונדו השיקה את הסיור של הממשל באסיה ביום שני בטוקיו, בסדרת פגישות עם פקידים בכירים ושולחן עגול על טכנולוגיה עם מנהיגים עסקים.

שיחות בין ארה"ב ויפן

ביום שני הודיע הממשל שארה"ב ויפן יתחילו שיחות לפתרון חששות לגבי יבוא הפלדה והאלומיניום.

"בנייה מחדש של בריתות עם שותפים שחושבים כמונו היא חיונית לתחרותיות העולמית של ארה"ב", צייצה בטוויטר ראימונדו לצד צילום של הר פוג'י מציץ בין שני בנייני משרדים. לצד קואיצ'י הגיודה, שר הכלכלה, המסחר והתעשייה של יפן, השיקה את השותפות המסחרית והתעשייתית בין ארה"ב ליפן, שנועדה לחזק את "התחרותיות, החסינות והביטחון" של שתי הכלכלות.

אתמול (ג') והיום נמצאת ראימונדו בסינגפור לפגישות עם שרי המסחר של אוסטרליה וניו זילנד, וכן עם ראש ממשלת סינגפור לי סיין לואונג. בנסיעה שלה תגיע גם למלזיה, ספקית גדולה של מעבדים למחשבים.

הנסיעה של טאי, שתארך 10 ימים, תכלול פגישות אם המקבילים לה ועם שלושה בעלי נתחים גדולים בחברות בשלוש מדינות. היא נפגשה עם פקידים ומנהיגים תעסוקתיים ביפן אתמול (ג') והיום.

בימים שישי ושבת בסיאול, תהיה ראימונדו אחת משני ראשים בישיבה של הסכם החסר החופשי בין ארה"ב לקוריאה ותיפגש עם מנהיגות נשים.

בניו דלהי, תהיה נוכחת בפורום המדיניות ארה"ב הודו לפני שתחזור לוושינגטון לקראת חג ההודיה.

ביידן וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הסכימו בספטמבר לכנס מחדש את פורום המסחר ההדדי בין המדינות, שלא פעל מאז 2018. שתי המדינות מחזקות את קשרי הביטחון שלהן דרך ברית הגנה מרובעת הכוללת גם את יפן ואוסטרליה ומכונה the Quad. ההסכם מתגבש כנדבך מרכזי באסטרטגיית ההגנה של וושינגטון באסיה.

סנג'יי קתוריה, עמית במכון ווילסון ועמית בכיר אורח במרכז לחקר מדיניות בניו דלהי, אמר שבכירים הודים מעוניינים בחתימה על מיני־הסכם סחר דו צדדי בזמן שבוושינגטון מתרכזים בהסרת גורמים מפריעים, כולל תעריפים שהודו מטילה על מוצרי חקלאות אמריקאיים בתגובה למכסות הפלדה והאלומיניום של ארה"ב.

"אם הסכם Quad יעבוד כשותפות כלכלית, הודו וארה"ב יצטרכו למצוא דרך לגרום לקשרים ההדדיים ביניהן לעבוד טוב", אמר קתוריה. "שני הצדדים צריכים עוד לדבר על כמה וכמה נושאים".

עוד כתבות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

מנת כתף טלה של נסרין מנאסרה / צילום: נסרין מנאסרה

בחצר בית בכפר ערבי בגליל מצאנו את ארוחת הצהריים המושלמת

כנסייה צבעונית במיוחד, מסעדה שמגישה עוף לוהט מהטאבון וקובה נייה שהיא מעדן, סדנה לקליעת שרפרפים ומיזם נשי שלא יאפשר לכם לעזוב בידיים ריקות ● ביקור בכפר ריינה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?