גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנצחים המפתיעים של חוק תקציב 2 טריליון הדולר של ביידן: וול סטריט וחברות הטבק

חברות הטבק, בנקים וחברות פרטיות הם בין המנצחים, למרות העלות המסים שנכללות בתקציב

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: Associated Press, Alex Brandon

קבוצות עסקיות הצליחו לחסום העלאות מסים בשווי מיליארדי דולרים, שתכנן הנשיא ביידן להטיל כדי לממן את תקציב ההוצאות בגובה 2 טריליון דולר - אחרי שתדלנות אינטנסיבית לשינוי החוק.

החקיקה שאושרה ברוב של 220 מול 213 כוללת ניצחונות לבנקים הגדולים, חברות הטבק וחברות פרטיות, וכן קואליציה רחבה של חברות שחסמה את הקמפיין של ביידן לבטל את הפחתת מס החברות, שנחקק תחת הנשיא דונלד טראמפ.

לוביסטים של חברות פרטיות בלמו העלאת מס בגובה של 14 מיליארד דולר, לאחר קמפיין הסברה שעזר לשכנע את הסנאטורית קירסטן סינמה, דמוקרטית מאריזונה, שזה יפגע בעסקים במדינה שלה.

חברות הטבק וחנויות הנוחות הפחיתו את שיעור המס על מוצרי ניקוטין בכמעט 100 מיליארד דולר, תחת הטענה שמיסוי כזה יפגע בשכבות החלשות של האוכלוסייה האמריקאית. החוק שעבר קובע העלאת מס על מוצרי ניקוטין בכ-9 מיליארד דולר למשך עשור, מה שבעיקר ישפיע על תעשיית הוייפינג (Vaping).

קבוצות מסחר מוול סטריט חסמו את המאמצים של האגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית להטיל מס חדש על העברות כספיות, בטענה שזה יפגע בהתאוששות הכלכלה.

"המאמץ הפרו-תאגידי עדיין חזק מאוד בתוך המפלגה", אמר אדם ג'נטלסון, שעבד בתור אסטרטג בכיר של הסנטור הדמוקרטי של נבדה, הנרי רייד, מי שהוביל את הרוב בסנאט. "הצד התומך בעובדים ממשיך לצבור כוח, אבל הצד התומך בתאגידים הוא המחזיק בכוח", כך אמר.

השינויים שביצעו החברות בחקיקת מדיניות הפנים של הנשיא ביידן הגיעו אחרי פרץ של פעילות לוביסטית בשנה האחרונה.

903 מיליון דולר ברבעון על לובינג

חברות וקבוצות בעלות עניין הוציאו סכום שיא של 903 מיליון דולר על שתדלנות (לובינג) ברבעון האחרון שהסתיים ב-30 בספטמבר, כך לפי ניתוח של רישומים ציבוריים, שהתבצע על ידי המרכז לפוליטיקה רספונסיבית, ארגון שעוקב אחר כמות הכסף בפוליטיקה האמריקאית. זאת עלייה של כ-5% בהוצאות על שתדלנות לעומת אותה התקופה בשנה האחרונה לכהונתו של הנשיא טראמפ.

תעשיית הלובינג בדרך כלל מואצת כאשר הדמוקרטים עולים לשלטון, שכן חברות מתאמצות לחסום חקיקות חדשות של הטלת מסים.

השנה, השתדלנות גברה באופן מיוחד, מתוך החשש של עסקים מפני חקיקה עוינת מכיוון הפרוגרסיבים, בינהם חברת הקונגרס אלכסנדריה אוקסיו קורטז הדמוקרטית.

הקבוצות העסקיות הן לא היחידות שרשמו ניצחונות.

לוביסטים של איגודי עובדים הבטיחו תיקונים במדיניות המיסוי שיאפשרו הכרה בתשלום דמי חברות בארגון כהוצאה מוכרת. איגוד העובדים של ענף הרכב נהנה גם הוא מהוראה מתקנת, המעניקה לצרכנים זיכוי מס גדול יותר על כלי רכב חשמליים שנבנו על ידי חברי האיגוד.

עורכי דין המופיעים בבית משפט קיבלו היתר המאפשר להם לנכות לצרכי מס הוצאות מסוימות עבור תיקי מגירה, על בסיס השנה שבה נרשמו ההוצאות. (לא על בסיס השנה בה נסתיים התיק או התקבל התשלום עבורו).

עוד ניצחונות מתונים נרשמו בענפי תעשייה. הום-דיפו וקמעונאים נוספים קיבלו הארכה לתמריצי המס עבור רכישות של מכשירים חסכוניים באנרגיה ומוצרי ביתיים אחרים, ומקומונים ותחנות טלוויזיה מקומיות הבטיחו זיכוי מותנה ממס על שכר, כדי להכשיר עיתונאים.

החקיקה כוללת חלק גדול מתפיסת מדיניות הפנים של הנשיא ביידן, כמו צעדים שמטרתם להאט את ההתחממות הגלובלית וחיזוק רשת הביטחון הסוציאלית. אחרי שעברה את בית הנבחרים, עכשיו עוברת הצעת התקציב לדיון בסנאט.

חברות האנרגיה ישלמו את המסים

מנהיגים דמוקרטים מבקשים לממן חלק ניכר מההוצאות החדשות באמצעות העלאת מיסוי על עסקים כמו אקסון מובייל וחברות נפט וגז נוספות, חברות רב-לאומיות בארצות הברית, כמו בואינג וג'נרל אלקטריק, וכן חברות שרוכשות בחזרה את המניות של עצמן.

הוראה נוספת מגייסת מימון מבתי סוהר פרטיים למטרות רווח, כמו קבוצת GEO, על ידי הכפפת הרווחים שלהם למסים.

מספר חברות תרופות גדולות, כמו פייזר, עלולות לראות קיצוץ ברווחים שלהן, בעקבות תקנות המאפשרות לחברת הביטוח הרפואי הלאומי (Medicare) לנהל משא ומתן על מחירי חלק מתרופות המרשם שהיא רוכשת עבור קשישים. השפעת ההוראה מוגבלת רק לחברות שהמוצרים שלהן נמצאים בשוק כבר שנים.

סוזן קלארק, הנשיאה והמנכ"לית של לשכת המסחר של ארצות הברית, מכירה בכך שהתקציב שופר לטובת התעשייה, ומצביעה על כך ששתדלנות העסקים הביסה את התוכניות של הנשיא ביידן להעלות את שיעורי המס המוטלים על רווחי תאגידים ורווחי הון.

הלשכה ממשיכה להתנגד להצעת חוק התקציב. ביום חמישי, הודיעה הלשכה על סבב נוסף של פרסום הקורא לקונגרס לבלום את הצעת חוק התקציב, משום החששות שהוא יאיץ את האינפלציה.

ככל הנראה, המנצחים הגדולים של אישור החקיקה היו בעלי ההון הפרטי.

בעלי ההון הפרטי ידעו שסומנה להם מטרה על הגב

במשך שנים, התלוננו הסנאטורית הדמוקרטית של מסצ'וסטס, אליזבת וורן, ואחרים, על כך שמנהלי השקעות פרטיות בחברות כמו Blackstone ו-Carlyle, משלמים שיעורי מס לפי רווחי הון לטווח ארוך, ולא שיעורי מס גבוהים יותר החלים על הכנסה של יחיד.

כאשר נכנס ביידן לתפקיד, ידעו בעלי ההון הפרטי שסומנה להם מטרה על הגב. הם השקיעו מאמצי שתדלנות רבים על מנת לשכנע מספר דמוקרטים מתונים שהעלאת המיסוי על הון פרטי תוריד את כמות הכסף המושקע בעסקים קטנים ובפיתוח נדל"ן במדינות שהם מייצגים.

מאמץ ממוקד אחד התנהל מול קריסטן סינמה, סנאטורית דמוקרטית מתונה שהשפיעה רבות על סדר היום של ביידן, מתוך כך שמנהיגים דמוקרטים חייבים לזכות בתמיכה דמוקרטית מאוחדת, על מנת לגבור על ההתנגדות של 50 הסנאטורים הרפובליקנים.

באמצעות טקטיקות דיגיטליות מתקדמות, הלוביסטים זיהו את המעגל הפוליטי הקרוב של הסנאטורית סינמה - צוות, יועצים ותורמים - ורכשו פרסום ממוקד שיופיע בעמודי הטוויטר והפייסבוק של אנשיה, עם הטיעון החוזר שהעלאת מס על הון פרטי תפגע בהשקעות ובמשרות באריזונה, כך לפי מידע שנבחן על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

"נכון לשנת 2020, 86% מהשקעות ההון הפרטי הלכו לעסקים קטנים", לשונה של אחת המודעות ברשתות החבריות, שמומנו על ידי התאחדות הסחר של התעשייה, במועצת ההשקעות האמריקאית. "הון פרטי תומך באופן ישיר ב-138 עסקים קטנים באריזונה".

לוביסטים של חברות הון פרטי אמרו שהם עבדו עם מנהיגים עסקיים באריזונה על כתיבת מאמר דעה עבור כלי תקשורת מקומיים, בכדי למשוך את תשומת לבה של הסנאטורית סינמה.

"העלאת מס יחידים ועל בעלי עסקים, שתורמים כספים או הון עצמי לפרויקטים, תבטל את התמריץ לקחת את הסיכון שבהשקעה", כך כתבה במאמר סוזן קיני, נשיאת סניף אריזונה של ההתאחדות לפיתוח נדל"ן מסחרי.

באוקטובר, התאחדות ההון-סיכון הלאומית, שעוסקת בשתדלנות עבור חברות הון-סיכון, פרסמה מחקר הקובע כי השינוי במיסוי יפגע בקרנות השקעה המנוהלות על ידי נשים ומיעוטים. זה "יסכן היפוך ברווחים, הנעשה עבור הגדלת הגיוון בקרב קהילת המשקיעים", נכתב במחקר.

המחקר זיהה את אריזונה כאחת מעשר מדינות שייפגעו יותר מהשאר משינוי המס. לוביסטים שיתפו את ממצאיהם עם סינמה.

רשם המס הבכיר בבית הנבחרים, ריצ'רד ניל הדמוקרטי ממסצ'וסטס, מקדם את הגרסה של בית הנבחרים להצעת החוק של ביידן, הכוללת העלאת מס בשווי 14 מיליארד דולר, שתשפיע על הון פרטי.

ניל העביר את הצעת החוק שלו דרך ועדת התכנון, בכוונה להביא אותה להצבעה בפני המליאה.

לפני מספר שבועות, מנהיגי בית הנבחרים הדמוקרטים הסירו את אמצעי המיסוי על הון פרטי מהצעת החוק של ביידן.

משרדה של יו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי, הסכים לא לכלול העלאות מס כלשהן בגרסה הסופית של הצעת חוק התקציב, שלא זכתה לתמיכת כל הסנאטורים הדמוקרטיים.

כשהמס החדש על ההון הפרטי הועלה מול הסנאטורית סינמה, היא התנגדה לו.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

אפקט הפרפר של מחיר למשתכן: איך ההגרלות משנות אפילו את הסטטוס הזוגי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק