גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות שהצו נגדו בוטל: איש העסקים בני שטיינמץ עוכב ביוון

שטיינמץ מעוכב ביוון מאז ה-24 בנובמבר, למרות שהאינטרפול החליט להסיר את צו המעצר הבינלאומי שדרשה רומניה ● הוא הורשע ברומניה בפרשת הונאת קרקעות ונגזר עליו 5 שנות מאסר, ובימים אלו הוא מנהל מאבק משפטי לביטול ההרשעה ● עו"ד איתן מעוז, בא כוחו של שטיינמץ: "אנו מטפלים בעניין הזה ומקווים כי מר שטיינמץ יחזור לביתו ולעסקיו במהרה"

בני שטיימץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse
בני שטיימץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse

איש העסקים הישראלי, המיליארדר בני שטיינמץ, מעוכב בימים אלה ביוון בעקבות הרשעתו בבית המשפט העליון ברומניה בפרשת הונאת הקרקעות, ועקב "הודעה אדומה" שהוצאה על ידי האינטרפול לבקשת הרשויות ברומניה, לצורך אכיפת גזר הדין של 5 שנות מאסר שהוטל על שטיינמץ. העיכוב בוצע למרות שהצו שהורה על עיכובו בכל מדינות אירופה בוטל לפני הטיסה של שטיינמץ ליוון, ולאחר ששטיינמץ כבר טס למדינות שונות באירופה מאז ביטול הצו, וכן לדובאי - שם לא עוכב. כך נודע לגלובס. שטיינמץ מסתובב בחופשיות ביוון אך הוא מנוע מלצאת מהמדינה עד לתום הבירור.

"הודעה אדומה" מסמלת צו מעצר בינלאומי כנגד אדם שמבוקש על ידי רשויות של מדינה החברה בארגון האינטרפול, ואולם העיכוב ביוון התרחש שבועות ספורים בלבד לאחר שהוועדה לפיקוח על תיקי האינטרפול (ה-CCF) הורתה ב-29 באוקטובר על מחיקת ההודעה האדומה שהוצאה נגד שטיינמץ לבקשת רומניה. בהחלטה המפורטת של הוועדה נמתחה ביקורת נגד ההליך שנוהל נגד שטיינמץ ונקבע, בין היתר, כי הליך שהתנהל כנגדו הונע משיקולים פוליטיים ונפלו בו פגמים חמורים מאוד.

שטיינמץ עוכב בשדה התעופה באתונה ב-24 בנובמבר, ומאז מעוכב ביוון עד לבירור הנושא מול שלטונות רומניה. גורמים המכירים את ההחלטה טוענים כי העיכוב של איש העסקים הישראלי נובע מתקלה חריפה בהסרת ההתרעה ממערכות בקרת הגבולות באירופה.

הורשע בהונאה ברומניה

גזר הדין הרומני הוטל על שטיינמץ ברומניה בדצמבר 2020 בשל עסקה מסחרית, שבה היה מעורב בין השנים 2006-2008, של מימון שהעניק לתביעות להשבת קרקעות שהולאמו בתקופה הקומוניסטית. מדובר בתביעות להשבת רכוש מלכותי של הנסיך פול פיליפה (צאצא למשפחת המלוכה), אשר הולאם על ידי המדינה.

אחרי נפילת המשטר הקומוניסטי ברומניה, נפתח הפתח בפני מי שהיו בעלי קרקעות פרטיים בשנות ה-40 של המאה ה-20 לפנות ולדרוש את השבת הקרקעות לרשותם. הנסיך החל בהגשת התביעות עוד בראשית שנות ה-2000, בעוד המדינה, שהחזיקה לאחר ההלאמה במרבית הנכסים, התנגדה בתוקף להשבתם. שטיינמץ היה שותף ויעץ לגוף שהחזיק מניות בחברה שרכשה מנסיך בית המלוכה הרומני זכויות לקרקעות והואשם כי במסגרת הפעילות של אותה חברה נעשו עבירות הונאה כדי להשיב את הקרקע, וכי היה מעורב בעבירות של הלבנת הון וקשירת קשר לביצוע הפשע לכאורה. כמו כן, שטיינמץ הואשם בהשפעה לא הוגנת על פקידים שהיו קשורים בהשבת הקרקעות. שטיינמץ טען כי חלקו בסיפור נוגע לעסקה פיננסית בין חברה שהיה מוטב לחלק מרכושה, לבין הנסיך. במסגרת העסקה החברה התחייבה לספק מימון לתביעות הנסיך  בתמורה לאחוזים משווי הקרקעות שיושבו בפועל, ככל שיושבו.

ההליך המשפטי אשר התנהל בדרגה ראשונה בבית המשפט לערעורים בבוקרשט, הסתיים בזיכוי מלא של שטיינמץ. אלא שערעור שהגישה הפרקליטות לבית המשפט הגבוה התקבל, ובית המשפט הגבוה הרשיע את שטיינמץ בהקמת ארגון פשיעה, וגזר עליו 5 שנות מאסר. הרשעתו של שטיינמץ יחד עם עורך דינו המקומי, שביצע את בדיקות הנאותות להליכים האזרחיים ברומניה, ונאשמים נוספים, נשענה על הקביעה כי ההתקשרות עם הנסיך עונה להגדרת "הקמת ארגון פשיעה" - שמטרתו הייתה לזכות בקרקעות באמצעות פעולות של "השפעה אסורה" על פקידי ציבור.

פתח בהליך בבית הדין האירופי לזכויות אדם נגד ההרשעה

בעקבות ההרשעה ביקשו רשויות רומניה מהאינטרפול להוציא "הודעה אדומה" נגד שטיינמץ, כך שיעוכב בכל מקום באירופה אליו יגיע. שטיינמץ היה אז בישראל ותכנן להילחם בהרשעה ובגזר הדין. בינתיים, באמצעות עו"ד איתן מעוז, פנה שטיינמץ לאינטרפול וביקש לבטל את ההודעה האדומה המגבילה את תנועתו. ביום 29.10.21 התקבלה כאמור החלטתה של ה-CCF (הוועדה המיוחדת של האינטרפול), על מחיקת התיק של שטיינמץ ממערכת ההתראה הבינלאומית. משמעות ההחלטה החריגה: מחיקת ההודעה האדומה שנרשמה כנגדו לבקשת רשויות רומניה בעקבות גזר הדין, ומתן אפשרות לשטיינמץ לנוע בין המדינות מבלי לחשוש כי יעוכב.

החלטת ה-CCF ניתנה לאחר שנמסרה גם תגובת רשויות רומניה לוועדה ובמסגרתה נקבע, כי ההליך כנגד שטיינמץ ברומניה - נשא אופי פוליטי מובהק, וכי שטיינמץ למעשה נקלע אל תוך סכסוך פוליטי ומסחרי בין צאצא למשפחת המלוכה הרומנית לבין הממשלה הרומנית. עוד קבעה הוועדה, כי במסגרת ההליך ברומניה ננקטו כנגד שטיינמץ אמצעי חקירה בלתי חוקיים תוך הפרה בוטה של זכויותיו. במיוחד הטרידה את הוועדה העובדה, כי לסוכנות הביון הרומנית (SRI) ניתנה "יד חופשית" למיין את תוצרי הציתות במסגרת החקירה, ו"לבחור" את השיחות שיועברו לעיון בית המשפט, ללא שום בקרה, ובעוד שלנאשם שטיינמץ עצמו לא ניתנה כל גישה לעיין ביתר החומרים, שייתכן והיה בהם לתרום להגנתו. 

הגבלת גישתו של שטיינמץ לחומרי התיק, ובין היתר לצווי ההאזנות ותוצריהן, כירסמה לפי קביעת ה-CCF בעקרונות המשפט ובזכויותיו של שטיינמץ להליך הוגן ולניהול אפקטיבי של הגנתו.

ה-CCF אף הפנה לכך שחרף העובדה שפסק הדין המרשיע הינו לכאורה סופי, עקרונות המשפט הבינלאומי תומכים במתן זכות ערעור בנסיבות שכאלה, שבהן ההרשעה ניתנה לראשונה בערכאת הערעור, כאשר פסק הדין בערכאה הראשונה הוא פסק דין מזכה. 

בשורה התחתונה נקבע כי הפגמים והחששות העמוקים לגבי האינטרסים העומדים בלב ההליך שנוהל כנגד שטיינמץ, מחייבים את מחיקת המידע והצוים שפורסמו לבקשת רשויות רומניה, למרות שעומד כנגד שטיינמץ גזר דין בתוקף לחמש שנות מאסר.

נתון מרכזי נוסף שהוצג בפני האינטרפול על ידי סנגוריו של שטיינמץ הייתה העובדה שהגוף המודיעיני שהיה מעורב בחקירתו של שטיינמץ החזיק את המטה המרכזי שלו באחת מהאדמות נשוא הסכסוך אשר לכתחילה הולידה את כתב האישום. אותו גוף מודיעין, ה-SRI, אוחז בסמכויות אדירות ברומניה והשפעתו על מערכת המשפט והשופטים המקומיים משמעותית. מעורבותו בחקירת התיק נתפסה בהחלטת ה-CCF כביטוי חריף לאינטרסים הפוליטיים וייתכן מושחתים אשר הניעו אותה. הוועדה הדגישה במיוחד את העובדה, שהתבצעו על ידי ה- SRI האזנות סתר חריגות ובלתי פרופורציונליות לאירוע, לכאורה מטעמים של "בטחון לאומי". 

לגלובס נודע כי לאחר קבלת ההחלטה של ה-CCF פתח שטיינמץ בהליך בבית הדין האירופי לזכויות אדם נגד הרשעתו ברומניה והעונש שהוטל עליו, בטענה לפגיעה בזכויותיו, וכן הגיש תלונה פלילית ברומניה כנגד פורום השופטים שדן בעניינו. בהליכים אלה טרם ניתנה החלטה.

היות ושטיינמץ אזרח ישראלי, הליך הסגרה של שטיינמץ לרומניה או בקשה כי ירצה את עונש המאסר בישראל כרוך במעורבות של הפרקליטות ובתי המשפט בארץ. בהחלטה שניתנה לאחרונה בעניינו של איש עסקים ישראלי אחר הביעה המדינה התנגדות להסגרה לרומניה לצורך ריצוי עונש מאסר שם. מדובר באיש העסקים, גדעון זליבנסקי, שהורשע בעבירות מס ומרמה ברומניה ונגזר באוקטובר 2014 ונידון ל-10 שנות מאסר. ביהמ"ש הרומני קבע כי זליבנסקי פעל כדי להעביר במרמה מניות במטרה להבריח נכסים מהנושה, וכן העלים מס של כמיליון אירו. בנובמבר 2015 עקב שינוי חקיקה ברומניה, הופחת עונשו בערעור ל-6 שנות מאסר.

חודש לפני מתן פסק הדין בערעור, יצא-נמלט זליבנסקי מרומניה חזרה לישראל. באפריל 2018 הגישה רומניה בקשה כי משרד המשפטים יאכוף בישראל את גזר הדין נגד זליבנסקי. משרד המשפטים הרומני פנה לישראל בבקשת הסגרה ובהמשך משסורב ביקש כי זליבנסקי ירצה את עונש המאסר בישראל, והפרקליטות נעתרה לבקשה זו והגישה בקשה בהתאם לבית המשפט. ואולם, לאחרונה הודיעה פרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים כי היא מושכת את בקשתה שלפיה זליבנסקי ירצה בישראל את 6 שנות מאסר שנגזרו עליו בפסק דין חלוט ברומניה.

הדרך של שטיינמץ לשם עוד ארוכה, וכרגע הוא מתמודד בעיקר עם הצורך לבטל את העיכוב שהוטל עליו ביוון כדי שיוכל לשוב לישראל.

נזכיר, כי שטיינמץ מתמודד עם זירה משפטית נוספת באירופה לאחר שבינואר השנה נידון לחמש שנות מאסר על-ידי בית משפט שוויצרי בז'נבה, בעקבות הרשעתו בעבירות "שוחד לבכירי ציבור זרים" ו"מרמה וזיוף במסמכי תאגיד". שטיינמץ מערער על הפסיקה.

עו"ד איתן מעוז, ב"כ של שטיינמץ, מסר בתגובה: "אני יכול לאשר כי מר שטיינמץ עוכב בשדה התעופה באתונה בשל תקלה חמורה בהעברת המידע אודות הסרת ההודעה האדומה באינטרפול. אנו מטפלים בעניין הזה ומקווים כי מר שטיינמץ יחזור לביתו ולעסקיו במהרה."

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין