גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ירידות קלות בנעילה בבורסה בת"א; אספן גרופ זינקה ב-17%

מדד ת"א 90 מחק עלייה של 1% וננעל בירידה של כ-0.6%, ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מחזור המסחר הסתכם בכ-2 מיליארד שקל ● הדולר מאבד גובה ויורד לכ-3.10 שקלים ● מניית הפועלים ירדה ב-3% על רקע המכירה של שרי אריסון

בורסה לניירות ערך ת''א / צילום: איל יצהר
בורסה לניירות ערך ת''א / צילום: איל יצהר

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:27

יום הפכפך בבורסה ננעל בירידות. מדד ת"א 90 מחק עלייה של 1% וננעל בירידה של כ-0.6%, ומדד ת"א 35 ירד ב-0.3%. מחזור המסחר הסתכם בכ-2 מיליארד שקל.

עליות בולטות רשמו מניות נייס , פתאל החזקות , אלוט, קונטיניואל, אספן גרופ, טקטונה ורובוגרופ.

מנגד, בריל צנחה בעוד 5.7% והשלימה ירידה של 35% בחודש האחרון. עוד רשמו ירידות חדות מניות פרטנר והמשביר.

מניית הפועלים ירדה ב-3% במחזור גבוה על רקע המכירה של שרי אריסון.

15:30

המסחר בתל אביב הפכפך ותנודתי ושוב המדדים עברו לירידות. ת"א 90 מחק עלייה של 1% ונסחר בירידה של 0.3%, ת"א 35 יורד ב-0.1%. מדד הבנקים נחלש ב-1.5% כשאת הירידות מוביל הפועלים שמאבד 2.5%. מחזור המסחר עד כה מסתכם בכ-1.2 מיליארד שקל.

בשוק המט"ח האירו והדולר מתחזקים בשיעור מזערי לאחר קביעת השערים היציגים. הדולר נסחר סביב 3.112 שקלים, האירו תמורת 3.516 שקלים.

14:30

המסחר במדדי תל אביב הגדולים שוב מתקיים בעליות שערים, כשת"א 35 עולה ב-0.1% ות"א 125 בשיעור נמוך מאוד. ת"א 90 נסחר ביציבות, לעתים בתנודה קלה מטה. מחזור המסחר מסתכם עד כה בכ-1 מיליארד שקל, כשבנק הפועלים לבדו מרכז מסחר של 136.5 מיליון שקל.

פוקס הודיעה שזרוע החדשנות שלה, Fox Labs, תשקיע 2 מיליון דולר בחברת ByondXR, המפתחת סביבות וירטואליות תלת מימדיות למסחר מקוון.

13:30

שותפות הנפט נאוויטס מדווחת על קבלת אופציה לרכישת 65% בתגלית הענק המוכחת Sea Lion, שמכילה 513 מיליון חביות נפט . מאז התגלית הראשונית לפני כ-11 שנה נקדחו בנכס 10 קידוחי אימות והערכה נוספים, בהשקעה כוללת של כ-1.1 מיליארד דולר.

טונדו סמארט מתחזקת לאחר שדיווחה כי קיבלה מענק ממשרד הכלכלה של כרבע מיליון שקל לפעולות שיווק בהודו . החברה עוסקת בפיתוח וייצור בקרים לניהול ושליטה ביישומי עיר חכמה ומשלבת אותם על בסיס תשתית התאורה והחשמל הקיימת במרחב הציבורי.

קבוצת חג'ג' גם עולה לאחר שהודיעה על השלמת מכירת מניות החברה בהיקף של כ-43 מיליון שקל לשורה של מוסדיים מובילים בישראל, בהם נוקד קפיטל שהפכה להיות בעלת עניין בחברה.

12:00

היפוך מגמה בתל אביב: מדדי הבורסה עברו לירידות שערים, כאשר מדד ת"א 35 משיל קרוב ל-0.3% ומדד ת"א 90 מחק ירידה של 1% ונסחר ביציבות, עם תנודות קלות מטה. מחזור המסחר מסתכם עד כה ב-460 מיליון שקל.

בתחתית הטבלאות שמן תעשיות שמוחקת קרוב ל-9%, ביומיקס יורדת ב-5% ופוטומיין , שזינקה אתמול ב-27%, מתקנת ויורדת ב-5.9%.

בנק הפועלים ממשיך לאבד גובה במחזור המסחר הכי גבוה בתל אביב (80 מיליון שקל, גבוה משמעותית מהשני בתור, לאומי , עם מחזור של 17 מיליון שקל), ומדד הבנקים נגרר לירידה של 1.1%.

שוק הנפט עבר לעליות, ושני סוגי הנפט הגולמי עולים בכ-0.6%: נפט WTI נסחר סביב 72.4 דולר לחבית, הברנט תמורת 75.9 דולר לחבית.

10:45

המגמה בתל אביב השתנתה לטובה וכעת גם מדד ת"א 35 מתחזק קלות ועולה ב-0.1%, כאשר בפסגת המדד אלקטרה שמטפסת ב-2% (ובתחתית הפועלים שמשיל 2%). מדד ת"א 90 ממריא ביותר מ-1% בהובלת וואן טכנולוגיות, אפריקה מגורים, נכסים ובניין ודמרי. בתחתית המדד מנורה מבטחים שיורדת ב-1.5%.

קונטיניואל ממשיכה לבלוט ביומה הראשון בבורסה המקומית והיא מוסיפה כבר יותר מ-50% לערכה. אספן גרופ קופצת ב-19%, ג'י.פי גלובל ב-12% (לאחר שדיווחה על
הסכם למכירת כל מניות גלובל ביו (שמוחזקת 60%) תמורת 40 מיליון שקל) וטקטונה עולה ב-10%.

בשוק המט"ח נמשכת התחזקות השקל. הדולר מאבד כבר 1.2% ויורד לשער של 3.115 שקלים, האירו נחלש ב-1% ונסחר סביב 3.514 שקלים.

10:03

יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה מעורבת אך יציבה יחסית. מדד ת"א 35 נחלש קלות, ת"א 125 יציב ות"א 90 נסחר בעלייה קלה של 0.1%.

לאחר שדווח אתמול כי שרי אריסון מכרה מניות בנק הפועלים ב-450 מיליון דולר, מניית הבנק מאבדת הבוקר 2.2% במחזור מסחר גבוה במיוחד - 18 מיליון שקל בתוך דקות.

קונטיניואל (Continual), הפועלת בתחום הטכנולוגיות המתקדמות לרכב, זוכה לקבלת פנים חמה ביום המסחר הראשון שלה בתל אביב. החברה הונפקה לפי שווי של כ-60 מיליון שקל ונסחרת בעלייה בשיעור דו ספרתי.

אספן גרופ מזנקת לאחר שדיווחה כי קבוצת טדי שגיא תשקיע 610 מיליון שקל בחברה ובחברה הבת אספן BV, שמרכזת את הפעילות באירופה. במסגרת שיתוף הפעולה, הצדדים יפעלו להצפת ערך באספן BV ויקדמו את הנפקת מניותיה באחת מבורסות אירופה בשנה וחצי הקרובות. במסגרת ההסכם, סוכם כי קבוצת שגיא תרכוש במסגרת הקצאה פרטית כ-5% מהון מניות אספן גרופ, לפי מחיר של 12.1 שקל למניה, ובסכום כולל של כ-40.5 מיליון שקל. נכון לשער הנעילה אתמול, אספן נסחרת תמורת 8.7 שקלים למניה כך שמדובר בפרמיה של קרוב ל-40% על מחיר השוק.

9:05

השקל מתחזק מול המטבעות המובילים בעולם על רקע העליות החדות שנרשמו אמש בשווקים הפיננסיים. הדולר מאבד קרוב ל-1% ויורד לרמה של 3.123 שקלים; האירו יורד ב-0.7% לרמה של 3.527 שקלים.

8:35

חברת הנכסים הדיגיטליים טקטונה מדווחת הבוקר כי איש העסקים ירון יעקובי רכש אתמול במהלך המסחר כ-1.1 מיליון ממניותיה בהיקף כספי של כ-2.7 מיליון שקל. לפני ביצוע העסקה יעקובי החזיק ב-5.42% מהון החברה (6.01% בדילול מלא), ולאחר רכישת המניות יעקובי עלה לאחזקה של 6.78% (7.11% בדילול מלא) של החברה. אתמול החברה הודיעה על השלמת פיתוח פלטפורמת בינה מלאכותית ליצירת פריטי NFT.

07:50

5 דברים שכדאי לדעת לקראת המסחר

1. צפי לפתיחה ירוקה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בעליות שערים במקביל למגמה החיובית בשוקי אסיה ולעליות הקלות בחוזים העתידיים בוול סטריט.

אתמול ננעלו המדדים בעליות חדות: מדד ת"א 35 עלה ב-1.5%, מדד ת"א 90 קפץ 2.6% ומדד ת"א 125 הוסיף 1.9%. מבין המדדים הענפיים, את העליות הוביל מדד טכנולוגיה שקפץ 3.3%, מדד נפט וגז עלה 2.5%.

2. נעילה חזקה בוול סטריט

החוזים בניו יורק נסחרים הבוקר בעליות של 0.3%-0.4%, לאחר שיום המסחר ננעל אתמול בעליות חזקות בהובלת מניות הטכנולוגיה. נאסד"ק קפץ 3% (היום החזק ביותר מאז מרץ), מדד דאו ג'ונס התחזק 1.4% ומדד S&P 500 עלה ב-2.1%.

אפל קפצה יותר מ-3% לאחר העלאת מחיר יעד מצד ג'פריס, אינטל התקדמה 2.7% לאחר הדיווח על הכוונה להנפיק את מובילאיי ב-50 מיליארד דולר ויצרנית השבבים אנבידיה זינקה 7.5%.

3. פערי ארביטראז' מעורבים

המניות הדואליות המרכזיות שבו מוול סטריט עם פערי ארביטראז' מעורבים בשיעורים מתונים. נייס צפויה להתחזק היום לאור פער חיובי של 1.8%, וגם אופקו וטבע יספקו רוח גבית קלה למדד ת"א 35.

מחוץ למדד הדגל בולטת אנלייבקס עם ארביטראז' חיובי של 4.9%. החברה דיווחה אתמול שבעקבות סקירת הנתונים הפרה-קליניים והקליניים, תכנון הניסוי והליך הייצור, אישרה רשות התרופות הלאומית של יוון את הרחבת הניסוי שלב II ב-Allocetra לטיפול בחולים עם ספסיס מבוסס דלקת ריאות ביוון. יחד עם זאת, בתל אביב המניה דווקא איבדה 2.5%.

בצד השלילי, פרטנר עם פער שלילי של 3.9%, קנון עם 2.3%, טאואר עם 1.6% ולייבפרסון עם 1.1%, והן צפויות לאבד גובה היום.

4. מגמה חיובית באסיה, חולשה בנפט

באסה נרשמת מגמה חיובית, כאשר הבורסות ביפן וסין עולות ומדד האנג סנג בהונג-קונג נסחר ביציבות לאחר שמוקדם יותר נחלש קלות.

בשוק הנפט הגולמי נרשמת חולשה קלה כאשר שני סוגי הנפט יורדים בכ-0.3%, זאת לאחר זינוק של 3.7% אמש בנפט מסוג WTI ושל 3.2% בברנט. הבוקר הם נסחרים סביב 71.7 דולר ו-75.2 דולר לחבית, בהתאמה.

5. השקל מתחזק מול הדולר והאירו

השקל מתחזק אל מול הדולר והאירו הבוקר, ונסחר ברמה של 3.127 שקלים לדולר ו-3.530 שקלים לכל אירו.

אתמול נודע כי בנק ישראל רכש 4 מיליארד דולר בחודש נובמבר. על אף שבאוקטובר הסתיימה התוכנית שבנק ישראל הכריז בתחילת השנה ובמסגרתה נרכשו 30 מיליארד דולר. "עם סיום התוכנית, העריכו בשוק כי רכישות הדולרים תצטמצמנה, וזו הייתה אחת הסיבות לתיסוף השקל בתחילת החודש. עם זאת, בנק ישראל מיהר להבהיר, בהזדמנויות שונות, כי התכנית לא תהווה חסם מבחינתו", אומר הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, רונן מנחם.

"היקפן הגבוה של הרכישות בחודש נובמבר מצביע על נחישות בנק ישראל בעניין. אני מעריך שהדבר היה בין הגורמים לבלימת תיסוף השקל בהמשך החודש. במבט קדימה, אני צופה כי בנק ישראל ימשיך להתערב בשוק המט"ח, גם בהיקפים גדולים ובמועדים אקראיים. הנתון מאתמול יבהיר לשווקים כי בניגוד לחודשים הקודמים, השקל לא ינוע בכיוון אחד".

עוד כתבות

בינה המלאכותית מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אחראי מקצה לקצה: הדרישות החדשות ממהנדסים בעידן ה־AI

הבינה המלאכותית כבר לא רק מייעלת את העבודה, היא מפרקת ובונה מחדש את המבנה הארגוני בהייטק ● מוויקס ועד חברות ההשמה - התעשייה מחשבת מסלול מחדש בכל הקשור לדמותו של המפתח, ומבהירה: הקוד הופך לאמצעי, האחריות היא ליבת התפקיד

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות חדות בוול סטריט; הביטקוין יורד ב-5%; למה מניות התוכנה צונחות?

בבלומברג פרסמו היום כתבה המתארת רעידת אדמה בסקטור התוכנה, הכותרת: "Get Me Out", בין הישראליות וויקס נופלת ב-8%, מאנדיי בכ-10% ● היסטוריה: וולמארט הפכה לרשת הקמעונאות המסורתית הראשונה בעולם שמגיעה לשווי שוק של טריליון דולר ● מניית פלנטיר מזנקת בעקבות הדוחות ● פייפאל מחליפה מנכ"ל על רקע דוחות חלשים ● מחירי המתכות היקרות מתאוששים

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

למרות התרעות האוצר: רפורמת שדות התעופה פוצלה מחוק ההסדרים

הרפורמה שנועדה להקים ולהפעיל שדות תעופה על ידי זכיינים פרטיים פוצלה מחוק ההסדרים ● מוקדם יותר היום (ג'), משרד האוצר התריע מפני "משבר תעופה חמור" בישראל, אם אכן תתקבל עמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

המאבק על התקציב מתחמם: הקלף שעשוי לעצור את רפורמות הדגל של האוצר

יועמ"שית הכנסת הודיעה כי תתנגד לשורת סעיפי חקיקה בחוק ההסדרים, בהם רפורמות החלב, הבנקים הקטנים ומס קרקעות ● בסביבת שר האוצר אומרים כי ההמלצות אינן מחייבות, אבל בממשלה מעריכים: בגלל החשש ליצור עימות מול הייעוץ המשפטי סמוך לחוק הגיוס - הוצאת הרפורמות מחוק ההסדרים לא תיתקל בהתנגדות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט; אנבידיה ירדה, סנדיסק זינקה בכ-16%

הנאסד"ק עולה בכ-0.8% ● טראמפ הודיע על הסכם סחר עם הודו ● אורקל הודיעה כי תגייס עד 50 מיליארד דולר כדי להרחיב את תשתיות הענן שלה ● אנבידיה נחלשה, לאחר שדווח כי תוכנית ההשקעה שלה בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ב־OpenAI הוקפאה ● מחיר הזהב ירד, מחיר הכסף נע בתנודתיות ● מחירי הנפט צונחים

המומחה שמעריך: "סיכון מוגבר למלחמה עם איראן דווקא בימים הקרובים"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: התרחישים האפשריים בחזית האיראנית, שלב ב' בעזה תלוי בפירוז חמאס וזה לא יהיה פשוט, ולמה ישראל מחזרת אחרי הימין הקיצוני באירופה? • כותרות העיתונים בעולם

ראמין מוסאבי, מנכ''ל Cathworks / צילום: LSI Lens Magazine

"החוצפה הישראלית כל כך חשובה": אקזיט של 585 מיליון דולר לחברת ביומד

Cathworks, שפיתחה מערכת לא פולשנית לאבחון סיכון למחלות לב, תימכר לענקית המכשור הרפואי מדטרוניק בעסקה שעשויה להגיע למיליארד דולר ● המנכ"ל האיראני־אמריקאי ראמין מוסאבי מספר לגלובס על הקשר עם ישראל ועל התוכניות להרחיב את מרכז המו"פ בארץ

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

עם צבר הזמנות דמיוני: מה יכול לבלום את המומנטום בפעילות אלביט מערכות

מניית החברה הביטחונית נסחרת בשיא, לאחר שהפכה בשנתיים האחרונות ל"מפעל לאומי" ● במקביל אלביט לא זונחת את ההתרחבות הגלובלית, כשמרוץ ההתחמשות באירופה ומעמד אסטרטגי בארה"ב מבטיחים לה אופק יציב לשנים קדימה ● המחיר: השקעות עתק ותלות בשערי החליפין ● ניתוח חברה, מדור חדש

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

צדיק בינו מתקרב לבינלאומי: ממזג את פיבי עם הבנק

כדי לסגור דיסקאונט של 24%, צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי, מנהל מו״מ למיזוג פיבי עם הבנק בהחלפת מניות ● העסקה תלויה, בין השאר, באישור בנק ישראל

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

מייקל סיילור,  מנכ''ל סטרטג'י / צילום: ap, Rebecca Blackwell

האסטרטגיה שתגמלה חברות על צבירת מטבעות קריפטו - מענישה אותן כעת

האסטרטגיה שעמדה מאחורי הייפ חברות האוצר, קורסת ● מחיר הביטקוין ירד לאחרונה אל מתחת ל–76 אלף דולר, ומובילת הטרנד סטרטג'י סופגת הפסדים על רכישת המטבע ● משקיעים מפקפקים ביכולת הפירעון ארוכת הטווח של חברות אוצר, מה שמאיים על מחירי המטבעות

המוסדיים מעריכים שהשקל ימשיך להתחזק / אילוסטרציה: Shutterstock

המהלך שתומך בהתחזקות השקל ומסמן - השיא כנראה עוד לפניו

החשיפה של הגופים המוסדיים בישראל למטבע חוץ צומצמה בהדרגה, עד שהגיעה לפחות מ-20% - רמות שפל שלא נראו מאז סוף 2022 ● בכך הם מצטרפים לגורמים המקומיים והגלובליים התומכים בהתחזקות השקל ● איך הם עשו זאת, ואילו גופים צמצמו את החשיפה בצורה חדה במיוחד?

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה