גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במשפט נתניהו שני הצדדים "עומדים לדין" - תנו לבית המשפט לשפוט

עסקת טיעון שתוביל לפשרה אולי תועיל לצדדים שיחתמו על העסקה, אך תפגע באופן קשה ומהותי באינטרס הציבורי בכללותו

בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"
בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם, "ג'רוזלם פוסט"

האפשרות לעסקת הטיעון בין ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו לבין הפרקליטות מעוררת מחלוקת עזה.

מצד אחד, נטען כי נתניהו הוא ככל נאשם אחר, הזכאי להגיע עם המדינה לעסקת טיעון. עיקרון השוויון מחייב שאם ניתן להגיע לעסקת טיעון עם רוצח שפל, אפשר לערוך עסקת טיעון עם ראש הממשלה לשעבר. זאת ועוד, מה רע בעסקת הטיעון, אם נתניהו, שכפר למן ראשית הדרך באישומים נגדו, לוקח אחריות על מעשיו ומודה באשמה? לכאורה, האינטרס הציבורי בא על סיפוקו.

מצד שני, נטען כי האינטרס הציבורי הוא דווקא בירור האמת במסגרת משפט פלילי. עסקת טיעון היא פשרה, ובמסגרתה לא ניתן לדעת עד הסוף כיצד התנהל ראש ממשלת ישראל.

כבודם של הטיעונים הללו במקומם מונח, אך נראה לי שכדי להבין האם במקרה הספציפי הזה ראוי לגשת לעסקת טיעון, יש לעשות זום-אאוט, להתנתק קמעא מהמקרה הקונקרטי ולשאול שאלה שנראית טריוויאלית ממבט ראשון, אך היא משמעותית ומרכזית להבנת החשיבות של המשפט הפלילי בכללותו: מדוע יש כלל צורך בניהול הליך פלילי בבית משפט מתחילתו ועד סופו?

מדוע שלא נאמר שהמצב הרצוי מלכתחילה, ולא רק כרע הכרחי, הוא סגירת כל התיקים בעסקת טיעון ללא צורך כלל בהליכי הוכחות בבית המשפט? לכאורה הדבר יוביל גם ליעילות וגם לתוצאה צודקת בנסיבות העניין.

תשובה אחת היא שההליך הפלילי נועד בראש ובראשונה לתת לנאשם להוכיח את חפותו בבית המשפט. תשובה זו אינה ממצה, שכן מבחינת האינטרס הציבורי, ניהול המשפט הפלילי מתחילתו ועד סופו לא נועד רק עבור נאשמים שמעוניינים לנהל משפט כדי להוכיח את חפותם. הוא נועד גם למקרים בהם הנאשם כן מעוניין בעסקת טיעון, שכן סגירת התיק כך פוגמת בעשיית הצדק האידיאלית שבה אין מקום לפשרות. כאשר כתב אישום בגין אינוס נסגר בעסקת טיעון באישום במעשה מגונה בלבד, הצדק המוחלט נפגע, ועמו גם אמון הציבור במערכת.

יתרה מזאת, וכפי שטען נשיא בית המשפט העליון לשעבר השופט משה לנדוי, יש טעם לפגם בעסקת טיעון הנעשית עם עבריין בחדרי-חדרים ומסתיימת בהפחתת האישום או בהטלת עונש קל שאינו הולם את חומרת מעשיו. היא פוגעת באמון הציבור ויוצרת רושם של איפה ואיפה בעשיית דין בפושעים ושל משיכת חוטים מאחורי הקלעים על-ידי בעלי השפעה.

אלא שגם תשובות אלה אינן מספרות את כל הסיפור. במשטר משפטי בו כמעט כל כתבי האישום נסגרים בעסקת טיעון, קיימת בעיה אקוטית נוספת. במשטר כזה קיים חשש שהפרקליטות מלכתחילה תגיש כתבי אישום נגד אזרחים, אף כאשר לא היה ראוי להעמידם לדין. החשש נובע מכך שבעסקת טיעון כלל אין פיקוח של בית המשפט הבודק האם הפרקליטות פעלה כדין עת הגישה כתב אישום. בנוסף, הפרקליטות יכולה להבטיח הרשעה בקלות יחסית, שכן במרבית המקרים הנאשם יעדיף להודות ולא להמשיך את ניהול ההליך בבית המשפט. במילים אחרות, במשטר בו "המלכה האמיתית" היא עסקת הטיעון, לפרקליטות למעשה אין מה להפסיד: ההרשעה יחסית בטוחה, ופיקוח של בית המשפט - אין.

לכך יש להוסיף שבעידן של זכויות חוקתיות ובכלל זאת הזכות להליך הוגן, בהיבט מסוים שני הצדדים למעשה "עומדים לדין" - הנאשם ורשויות האכיפה בכללותן. הנאשם - האם הוא אשם או זכאי, ורשויות התביעה - האם כל הליכי החקירה והעמדה לדין התנהלו כחוק. זו תובנה חשובה ביותר במדינה דמוקרטית שהומניזם, חירות וכבוד האדם עומדים בראש מענייניה. אולם כאשר כמעט כל כתבי האישום נסגרים בעסקת טיעון, לא נבחנת התנהלות רשויות התביעה.

זום אין חזרה למשפט נתניהו. איני טוען כלל שיש לבטל את מוסד עסקאות הטיעון, שבסופו של דבר גם לו יש יתרונות רבים. אולם לנוכח השיקולים הרבים העומדים נגד עסקת טיעון באשר היא, ניתן להבין מדוע משפט נתניהו אינו מתאים להסתיים בעסקה כזו. אם בכל משפט פלילי הן הנאשם הן הפרקליטות "עומדים לדין", במקרה של העמדה לדין של ראש הממשלה קל וחומר: במקרה הזה הועמד נתניהו לדין בגין שוחד באמצעות קונסטרוקציה משפטית חדשנית של סיקור אוהד, ובנוסף, לא יהיה זה מופרך לומר שלהגשת כתבי האישום הייתה השפעה על השינוי הפוליטי בישראל.

לפיכך, קיים בראש ובראשונה הצורך לדעת עד הסוף האם ועד כמה התנהלות נתניהו בתיקים השונים הייתה מושחתת, אך קיימת גם חשיבות מרכזית בבירור התנהלות הפרקליטות. האם הגשת כתבי האישום נגד נתניהו הייתה מהלך משפטי, מקצועי והגיוני ראוי לשמו - או שמא הייתה כאן רדיפה פוליטית תוך שימוש באמצעים משפטיים פסולים על-מנת להפיל ראש ממשלה בישראל.

עסקת טיעון שתוביל לפשרה אולי תועיל לצדדים שיחתמו על העסקה, אך תפגע באופן קשה באינטרס הציבורי בכללותו.

הכותב הוא מחבר הספר "בין מעשה למחדל במשפט הפלילי" ומרצה בכיר בפקולטה למשפטים הקריה האקדמית אונו 

 *** חזקת חפות: בנימין נתניהו לא הורשע, ועומדת לו חזקת החפות  

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס