גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יחד עם העוני המתפשט באפגניסטן, בתי החולים מתמלאים בפגים גוועים ברעב

המדינה, הנתונה לסנקציות אמריקאיות מאז השתלטות הטליבאן, עומדת מול אסון הומניטרי ● "המלחמה נגמרה, אבל הבעיה הגדולה ביותר שלנו כרגע היא המצב הכלכלי"

תינוק ביחידה לטיפול נמרץ ביילוד בבית החולים מלאלאי בקאבול, בירת אפגניסטן, דצמבר 2021 / צילום: Associated Press, Petros Giannakouris
תינוק ביחידה לטיפול נמרץ ביילוד בבית החולים מלאלאי בקאבול, בירת אפגניסטן, דצמבר 2021 / צילום: Associated Press, Petros Giannakouris

לפלוואשה לא היה מספיק זמן לבחור שמות לתאומים שלה. בנה מת מיד עם לידתו. בתה, שנולדה כפגה במשקל 700 גרם, הושמה באינקובטור בבית החולים המחוזי במיידן שאר. נראה היה כי הנשימה גוזלת את כל אונה ומטלטלת את גופה הזעיר עם כל שאיפה. היא מתה תוך יומיים.

בעלה של פלוואשה, וואלי מוחמד, קבר את בנו כשקיבל את ההודעה על הבת. בית החולים עטף את גופתה בבד עם דוגמה של משבצות. חבילה קטנטנה, שההורים שלה היו אמורים לבוא ולקחת.

זו הייתה הקורבן האחרון של הקריסה הכלכלית של אפגניסטן שנגרמה בגלל השתלטות הטליבאן באוגוסט והסנקציות הקשות שהמערב הטיל על המדינה לאחר מכן. חצי מהאוכלוסייה מתמודדת עם רעב קשה, על-פי האו"ם, ומיליון ילדים נמצאים בסכנה לגווע ברעב מתת-תזונה. הכלכלה צפויה לקטון בעוד 20% השנה, לאחר הקריסה של שנה שעברה, כך נמסר מהאו"ם.

מנהל בית החולים המחוזי במיידאן שאר, מוחמד נדיר רחמני, אמר כי בית החולים רואה תינוקות נולדים במשקלים הולכים וקטנים באופן מדאיג, כשהגופות של האימהות הנמצאות בתת-תזונה לא מסוגלים לסיים הריון מוצלח. לתינוקות שנולדים במשקל של פחות מקילו יש סיכויי שרידות של 30%, אמר רחמני.

"איבדנו את התאומים שלנו בגלל העוני שלנו", אמר מוחמד. "אנחנו ממשיכים להשליך יהבנו על האל. אין לנו מישהו אחר לסמוך עליו".

הזוג היה בקשיים גם לפני השתלטות הטליבאן ב־15 באוגוסט, אבל רמה חדשה של עוני בלעה אותם בחודשים האחרונים. מעט העבודה שהצליח מוחמד למצוא לפני כן כעובד מזדמן, בעיקר העברת סחורות במריצה עבור תושבים של מיידאן שאר, הבירה המחוזית, נעלמה גם היא כשלכל האנשים נגמר הכסף. עובדים מזדמנים אפגניים כמו מוחמד יכולים כעת למצוא עבודה רק ליום אחד בשבוע בממוצע, על-פי הערכות האו"ם.

בינתיים, מחירי המזון האמירו. מאז יוני, המחיר של קמח חיטה עלה ב־53%, מחיר שמן לבישול עלה ב־39%, ומחיר הסוכר עלה ב־36%, על-פי תוכנית המזון של האו"ם. עם בוא החורף, שלג כבד כיסה את המדינה, וגרם לחיפוש יומיומי אחר עץ לשרוף בתנורים, לבישול ולחימום. ללא אפשרות לקנות עץ, מוחמד מחפש זרדים בשיחים ובגבעות הסמוכות.

"תמיד היינו עניים, אבל המצב נעשה כל-כך רע, שאין לי מילים לתאר זאת", אמרה פלוואשה, בת 35. "הבת שלי נולדה במצב כל-כך רע, שליבו של בעלי לא אפשר לו אפילו להביט בה. הוא פשוט בכה".

מוחמד אמר כי לפני השתלטות הטליבאן, הוא הצליח להרוויח בין 8 ל־10 דולר בשבוע, אבל כיום זה הצטמצם ל-3 או 4 דולר בשבוע בלבד. לזוג יש חמש בנות בחיים. אם בנו היה שורד, הוא היה הופך למרוויח משכורת נוספת למשק הבית כשהיה גדל, כך אמר מוחמד, וכך הם היו מצליחים להוציא עצמם מהמצב הנורא שלהם.

שתי אבנים קטנות שהושמו זו לצד זו בשלג מסמנות את קברי התאומים בכפר הולדתו של מוחמד, מחוץ לבירה המחוזית וורדאק. 

סנקציות פיננסיות 

ארה"ב הקפיאה את נכסי הבנק המרכזי של אפגניסטן והטילה על המדינה סנקציות פיננסיות, צעד ששיתק את מערכת הבנקאות לאחר השתלטות הטליבאן. משכורות עובדי המדינה, חיילים, עובדי בריאות, מורים ועובדי ציבור אחרים, שכולן שולמו דרך סיוע זר בעבר, כבר לא משולמות. בנקים עצרו אנשים מלמשוך את חסכונותיהם. אפגנים שעובדים במדינות אחרות כבר לא יכולים לשלוח כסף הביתה. המדינות השכנות איראן ופקיסטן, לשם הלכו לרוב עובדים זרים מאפגניסטן, סגרו את גבולותיהן עם המדינה.

את ההשלכות של המשבר ניתן לראות במחלקת תת-תזונה לפעוטות במיידאן שאר. לכל האימהות המביאות לשם את ילדיהן יש אותו סיפור. הבעלים לא מוצאים עבודה, אז התזונה של המשפחה כולה מצטמצמת. אימהות אומרות שהן לא אוכלות מספיק על-מנת לייצר חלב אם לתינוקות, וילדים מעט יותר גדולים חיים לרוב רק על שאריות לחם ותה.

"המלחמה נגמרה, אבל הבעיה הגדולה ביותר שלנו כרגע היא המצב הכלכלי", אמר רחמני, מנהל בית החולים.

מערכות חיסוניות בשלבי ההתפתחות זקוקות לתזונה על-מנת להילחם נגד זיהומים. ישנה עלייה בכמות הילדים השדופים עד גיל 5 שמגיעים לבתי החולים ברחבי המדינה עם מחלות כמו שלשול מימי חריף ודלקת ריאות, כך אומרים הרופאים.

אמינה, ילדתה בת השנתיים וחצי של עדילה, הגיעה למחלקה במיידאן שאר. היא חלשה מדי מכדי לעמוד על רגליה. עדילה אמרה כי לכל היותר הם אוכלים בבית שעועית. "כל יום גרוע מזה שלפניו", אמרה האם.

נראה כי מדינה של יותר מ־40 מיליון נפשות שורדת על שאריות מזון, קבצנות והלוואה מקרובי משפחה ושכנים. אבל אפילו לאפגנים שמצבם טוב יותר והיו מסוגלים לעזור לאחרים, נגמרים המשאבים.

רוב כוחות הטליבאן נשלחו לשמר את אחיזת הצבא במדינה, לא לספק סיוע הומניטרי. 

40 שנה של מלחמות הרסניות

בחודש שעבר, ראש הממשלה של הטליבאן, מולה חסאן אחונד, אמר בנאום כי הטליבאן הבטיח לגרש את הקואליציה הבינלאומית בהנהגת ארה"ב, לייסד אמירות איסלאמית ולהביא ביטחון. את הרעב הוא האשים בבצורת, שאמר שהגיעה מאלוהים.

"זכרו, האמירות לא הבטיחה לתת לכם מזון. האמירות קיימה את הבטחותיה. זה האל שהבטיח ליצוריו אספקת מזון", אמר אחונד.

זביולה מוג'היד, הדובר הראשי של הטליבאן, אמר שהממשלה החדשה עושה את המיטב על-מנת לטפל בעוני. הוא הוסיף, עם זאת, כי סטטיסטיקה של האו"ם על כך ש־95% מהאוכלוסייה נאבקים למצוא מזון הייתה הגזמה. "העוני באפגניסטן הוא בגלל 40 שנה של מלחמות הרסניות. הוא לא הגיע הרגע", אמר מוג'היד.

הסיוע הבינלאומי החל לזרום מחדש, עם גיוס של יותר ממיליארד דולר, בעיקר של מדינות מערביות, בסוף השנה שעברה. אבל בגלל שממשלת הטליבאן לא מוכרת על-ידי אף מדינה - ורבים מהשרים בה נתונים לסנקציות של האו"ם בגלל מעורבות בטרור - הסיוע מחולק באופן ישיר לקבוצות הומניטריות. בטליבאן רוצים שהסיוע יזרום דרך הממשלה שלהם, אבל אומרים שאין להם אפשרות אלא לקבל את ההסדר הקיים כפי שהוא.

הסיוע עזר להמשיך להפעיל כשני שלישים מבתי החולים הציבוריים והמרפאות שקודם לכן מומנו מכספי סיוע זר לפני שהטליבאן עלה לשלטון. בית החולים במיידאן שאר מנוהל על-ידי הוועדה השבדית לאפגניסטן, עמותה שהוקמה לפני שנים רבות.

תוכנית המזון העולמית חילקה אוכל ל־8 מיליון אנשים בדצמבר, כמות אנשים גדולה יותר מפי חמישה מכמות האנשים שקיבלו סיוע באוגוסט. בתוכנית המזון העולמית אומרים ש־23 מיליון איש שקעו למצב של משבר או רמה מדאיגה של מחסור במזון.

"החורף משמעותו שאנשים צריכים לקבל החלטות איך להוציא שכר זעום, בחירה בין מזון לדלק לתרופות", אמר הסיאו־וויי לי, סגן מנהל המטפל באפגניסטן בתוכנית המזון העולמית. "אנחנו צריכים לבחור בין סיוע לרעבים לסיוע לרעבים יותר. אין לנו שום דבר שאפילו מתקרב לכמות המשאבים לה אנו זקוקים".

במערב קאבול, כ־1,400 משפחות גרות בפרבר עני ששמו צ'ראי קמבאר, אוסף של סמטאות עלובות ומגרשים מוקפים חומת בוץ. הדבר היחיד שהם יכולים לשרוף בתנורים שלהם הוא פלסטיק, שהילדים מחפשים ברחבי השכונה. אדי הפלסטיק הרעילים ממלאים את האוויר בחדרים עם רצפת הבוץ, ושם הנשים והתינוקות נמצאים כל היום.

ילדים מהמחנה הזה נשלחים לרחבי קאבול ומנסים לצחצח נעליים בצדי הדרך. עבודה בתעשיית הבנייה לגברים אינה זמינה לרוב בחודשי החורף. אין חשמל. מים מביאים בכלי פלסטיק ממרחק של חצי שעה הליכה ברגל. כמה מהילדים משוטטים בשלג כשרגליהם יחפות.

תושבים רבים - מודעים לכך שביקורת גלויה על הטליבאן מסוכנת - האשימו את הקהילייה הבינלאומית במצבם. הם אמרו כי לו היה מכיר העולם בממשלת טליבאן, הסיוע היה זורם אליהם.

"העולם צריך להבין שזה לא רק הטליבאן שחי באפגניסטן. יש מאות אלפי אנשים חפים מפשע", אמר סאהיב חאן.

כמה ימים קודם לכן סיפר חאן כי לקח את ביתו ליילה, בת 3, לכיכר במרכז קאבול וניסה למכור אותה לעובר אורח. הוא קיווה לקבל עבורה 200 או 300 דולר, ואמר כי כל מי שיש לו סכום כזה יוכל לדאוג לה טוב יותר ממנו. הוא לא מצא אף אחד שישלם.

"מי היה רוצה למכור את הילדה שלו? העוני כופה עליי. אני חייב כסף כדי לעבור את החורף", אמר חאן, שיש לו עוד ארבעה ילדים. "אנחנו לא יכולים לראות שום עתיד. הכול חשוך".

זמיר סער השתתף בהכנת הכתבה. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו