גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקע פרישתו של העורך בועז ביסמוט: האם "ישראל היום" משנה קו פוליטי?

בתום חמש שנים נפרד עורך העיתון הנפוץ בישראל מהתפקיד ● מה עומד ברקע המהלך, האם הבעלים ד"ר מרים אדלסון משנה כיוון אידאולוגי ומהמרת על בנט במקום נתניהו, והאם בקו החדש היא תצליח להשפיע על סדר היום הציבורי

בועז ביסמוט / צילום: אלון רון
בועז ביסמוט / צילום: אלון רון

שעות מועטות לאחר הפצת סקר ה-TGI שבישר על התאוששות בחשיפה לעיתונות באופן כללי, ולעיתון "ישראל היום" בפרט, החלה להתגלגל במערכות התקשורת השמועה שקיבלה במהרה תוקף של הודעה רשמית, ולפיה העורך הראשי של "ישראל היום", בועז ביסמוט, פורש מתפקידו אחרי חמש שנים.

כמקובל, ובהלימה לנתונים שהתפרסמו, נעטפה הפרישה (יש הטוענים הדחה) בכל אמירות הפוליטיקלי קורקט המקובלות בסיטואציות כאלה. ביסמוט דיבר על הישגים, על תחושת מיצוי ועל שאיפה לפנות לאתגרים חדשים; ומו"ל העיתון ד"ר מרים אדלסון הרעיפה תודות ויישר כוח - מילים גדולות שמסתירות מחלוקות גדולות יותר.

על-פי מקורבים, כבר חודשים ארוכים שהשניים אינם רואים עין בעין את הקו המערכתי של העיתון. "ישראל היום" הוקם באופן רשמי כדי לקדם את הקו האידאולוגי של הימין, אבל בפועל נתפס ככלי תקשורת המקדם את האג’נדה של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו. מי שהיה חלון הראווה של הקו הזה הוא ביסמוט, שמונה לתפקיד במקום עמוס רגב, אשר פוטר בעקבות חילוקי דעות עם לשכת נתניהו.

רוח גבית לבנט

על-פי מקורבים, בחודשים האחרונים ביקשה אדלסון, שמעורבת בקו המערכתי בעיתון לפרטי-פרטים ומוגדרת כמי "שדבר לא בורח מתחת עיניה", לצאת מהקו הביביסטי. במקום זאת היא ביקשה לתת רוח גבית לראש הממשלה הנוכחי, נפתלי בנט, שנתפס בעיניה כנציג הימין.

לא מדובר בגחמה של רגע. הרי אדלסון, גם אם נשכה את הלשון, אפשרה לאנשי העיתון לתת לנתניהו רוח גבית - גם כשדלפו ההקלטות שלו בשיחות עם מו"ל "ידיעות אחרונות" ארנון נוני מוזס, והתברר שהוא היה מוכן למכור את הזוג אדלסון תמורת נזיד עדשים של סיקור טוב.

הקו המערכתי ב"ישראל היום" החל להשתנות בהדרגה לפני מספר חודשים, לאחר שנתניהו נכשל שוב ושוב בהרכבת ממשלה. בתעשייה מעריכים כי אדלסון הבינה שאם בכוונתה להיות קול הימין בישראל, היא לא תוכל להמשיך את הקו הביביסטי, ועליה לבחור סוס חדש לרכוב עליו.

בשבוע האחרון, בבליץ הראיונות של בנט בתקשורת, יוחדה לו במה מיוחדת ב"ישראל היום". ההחלטה לעשות כן קשורה יותר לבחירה של אדלסון להיפרד מהתמיכה המערכתית הגורפת בנתניהו, ופחות בגלל שהחליטה לתמוך בבנט. הפרידה מביסמוט היא לכאורה החותמת הרשמית לשינוי הקו הזה.

אפשר להניח כי העובדה שעסקת הטיעון של נתניהו לא הבשילה, היא שהביאה את הדברים אל קיצם. אם העסקה הייתה נסגרת, נתניהו היה יורד מבמת ההיסטוריה הפוליטית לפחות לשנים הקרובות, והרצון לתמוך בו כבר לא היה רלוונטי. הישארותו בתמונה מקצינה את ההבדלים בין ביסמוט התומך הנלהב לבין אדלסון שפנתה לדרך חדשה.

לא באמת דרמה

הפרידה מביסמוט היא אולי החותמת הסופית לכך שתם עידן ב"ישראל היום", אבל מבחינת ענף התקשורת, פרישתו איננה באמת דרמה.

אומנם מדובר בעיתון הנפוץ ביותר בישראל - בעיקר משום שהוא ממומן על-ידי בעלי הון ולא מושתת על מודל כלכלי וצורך לייצר רווחים - אבל תפוצה לא קונה בהכרח הכרה והשפעה על דעת הקהל. במובנים אלה, "ישראל היום" לא הצליח להשפיע על סדר היום הציבורי.

בחמש השנים שבהן ביסמוט שימש כעורך הראשי, לא פורסמו ב"ישראל היום" חשיפות משמעותיות או סקופים גדולים. כתבות שמתפרסמות בו לא זוכות בדרך-כלל לפולוו-אפ מצד כלי תקשורת אחרים - לא בנושאים פוליטיים וגם לא בנושאים כמו בריאות, חינוך או תרבות.

היעידר ההשפעה של העיתון על סדר היום הציבורי אינו נובע מהקו הימני שלו - בארץ ישנם עיתונאים וכלי תקשורת ימניים שמצליחים לייצר חדשות המייצרות סדר יום. החדגוניות במסרים והאינטרסים הגלויים והבוטים שהוביל ביסמוט הם שעיקרו את העיתון מפוטנציאל ההשפעה שלו.

בשנים שלפני מינויו, בעת שעמוס רגב ערך את העיתון, היה לפחות ניסיון לייצר מראית-עין של מגוון דעות. היו מי שהגדירו זאת כעלה תאנה, אבל בעיתון כתבו עיתונאים כמו חמי שלו ודן מרגלית, ששימש כפרשן למרות שביקר בחריפות את ראש הממשלה דאז נתניהו, וזכה להגנתו של רגב. זמן קצר לאחר מינויו של ביסמוט פוטרו מרגלית ועובדים בכירים נוספים - במה שנתפס אז כאיתות לכיוון אליו הולך העיתון: נאמנות מוחלטת לנתניהו.

אין יותר פרזנטור

הקו שבו בחר לפעול ביסמוט לא הועיל לעיתון אבל בהחלט הועיל לעורך עצמו ומיתג אותו כפרזנטור של "ישראל היום", עם מקום קבוע ב"אולפן שישי" של חדשות 12 ואפילו עם דמות משלו בתוכנית הסאטירה "ארץ נהדרת". יש האומרים כי האפיל התקשורתי שלו לא הגביר את החיבה אליו בתוך העיתון פנימה.

בשלב הנוכחי מונה לתפקיד העורך הראשי הזמני העיתונאי עמר לחמנוביץ’, שמכהן כיום כעורך המוסף "ישראל השבוע". מדובר בעורך מתון, המתואר כאדם נוח ש"לא צפוי להפוך להיות פרזנטור באולפנים".

השאלה האמיתית תהיה את מי תבחר אדלסון למנות כעורך קבוע - כי המינוי יאותת לאן המו"לית בוחרת לקחת את העיתון - והאם שוב תקודם אג’נדה פרסונלית של דמות פוליטית כלשהי.

אפשרות אחרת היא שאדלסון תממש את הפוטנציאל הלא ממומש שקיים בישראל, שהציבור בה ברובו בעל אוריינטציה ימנית, ותפעל לייצר כלי תקשורת בעל אוריינטציה ימנית שמשרת רעיון ולא אדם.

רמז על הכיוון אליו שואפת אדלסון אפשר היה לקבל מהתגובה שנשלחה מ"ישראל היום", לאחר שהתקשורת נשטפה בשמועות לפיהן ביסמוט פוטר. גורם בכיר בעיתון ביקש למסור כי "בניגוד לפרסומים המרושעים, ביסמוט לא פוטר אלא החליט לעזוב את תפקידו בשל תחושת מיצוי. הידיעות על שינוי הקו המערכתי לכיוון כזה או אחר מצוצות מהאצבע, ומשקפות אולי מאווי לב של כלי תקשורת מתחרים. 'ישראל היום' ימשיך להוביל את התקשורת הישראלית עם מספר הקוראים הגדול ביותר ועם קו אידאולוגי לאומי ופטריוטי ולא קו אישי". 

מבועז ביסמוט לא נמסרה תגובה לדברים. 

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?