גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסיבות המדעיות לכך שילדים מתמודדים טוב יותר עם הקורונה

מערכת החיסון המולדת של ילדים עוזרת להדוף את הנגיף יותר ביעילות מאשר זו של מבוגרים ● אבל האם זו סיבה לא לחסן את הילדים?

ילדה מתחסנת נגד קורונה / אילוסטרציה: Shutterstock
ילדה מתחסנת נגד קורונה / אילוסטרציה: Shutterstock

החסינות לכאורה של ילדים להשפעות החמורות ביותר של הקורונה הייתה אחד הדברים המסתוריים - והמקלים - של המגפה. כעת הסיבות לכך מתבהרות, כך אומרים מדענים. ילדים מפעילים קו הגנה ראשון, המוכר כמערכת החיסון המולדת, באופן יותר יעיל ממבוגרים.

למרות שהיו ילדים שחלו קשה לאחר שנדבקו בקורונה, לרוב הילדים יש תסמינים קלים או שאין להם תסמינים כלל. שלא כמו נגיפים אחרים של מערכת הנשימה כמו שפעת או hRSV, הפגיעה של נגיף הקורונה בילדים אפילו לא קרובה לחומרת הפגיעה שלו במבוגרים או בזקנים.

הסיכון הנמוך יותר לילדים גרם לחלק מההורים להסס לחסן את הילדים שלהם. שיעורי ההתחסנות בקרב ילדים הזכאים לקבל אותם מפגרים בהרבה אחרי רמת ההתחסנות אצל מבוגרים.

מומחי בריאות הציבור אומרים שהם רוצים להסביר את הסיבות המדעיות לכך שהחיסונים נותנים לילדים הגנה טובה יותר נגד קורונה, ועדיין להדגיש את חשיבות החיסונים בהגנה על ילדים פגיעים ולהכלת ההדבקות. כמות אשפוזי הקורונה אצל ילדים הגיעה לשיא בינואר, כשזן אומיקרון הדביק הרבה יותר אנשים מאשר בשיאים קודמים של המגפה.

"יש כאלה שחוטפים את זה די קשה", אמר לי בירס, חבר באקדמיה האמריקאית של דירקטוריונים של רופאי ילדים ופרופסור לרפואת ילדים בבית החולים הלאומי לילדים בוושינגטון.

המערכת החיסונית מורכבת מקווי הגנה שונים: מערכת החיסון המולדת מתאמת את התגובה הראשונה נגד זיהום, בעוד שמערכת החיסון האדפטיבית מתפתחת לאט יותר ויוצרת הגנה יותר ספציפית.

כמו כדורי תותח הנורים בתחילת הפלישה

על־מנת להבין למה ילדים מצליחים להתמודד עם הקורונה טוב יותר ממבוגרים, דמיינו את מערכת החיסון כמבצר מימי הביניים, כך אמר קוואן הרולד, פרופסור לאימונוביולוגיה ורפואה פנימית באוניברסיטת ייל. המערכת המולדת, הכוללת את הרירית באף ובגרון שעוזרת ללכוד מיקרובים מזיקים, היא כמו התעלה שסביב המבצר, ומונעת מפולשים להיכנס. מערכת החיסון המולדת כוללת גם חלבונים ותאים שמניעים לפעולה את מערכת החיסון הראשונית. הרולד משווה אותם לכדורי תותח הנורים לעבר היריב בתחילת הפלישה.

קו שני של הגנה, מערכת החיסון האדפטיבית, כולל תאי T ותאי B. למערכת האדפטיבית לוקח זמן רב יותר לבנות תגובה, אבל היא יכולה לזכור חולשות ספציפיות של פולשים מהעבר. חשבו על המערכת הזו כחיילים המתכוננים לקרב בתוך המבצר, אמר הרולד.

למערכת החיסון המולדת אין זיכרון שכזה. היא מסתמכת על דפוסים הקשורים במיקרובים מזיקים באופן יותר כללי. אימונולוגים מצאו כי במערכות החיסון של ילדים יש רמות גבוהות יותר של כמה מולקולות מולדות, וכתוצאה מכך התגובה החיסונית שלהם חזקה יותר לעומת התגובה אצל מבוגרים. מומחים כמו ד"ר הרולד ואשתו, בטסי הרולד, רופאה למחלות מדבקות בילדים בבית החולים לילדים במונטפיורה בברונקס, חושבים שזה לב הסיבה לכך שילדים לילדים יכולים להילחם טוב יותר בנגיף שגורם למחלת הקורונה.

כשהקורונה פגעה בכל העיר ניו יורק בתחילת 2020, בני הזוג הרולד החלו לנסות להבין למה כל־כך הרבה יותר מבוגרים מגיעים לבתי החולים עם קורונה לעומת ילדים. לצד חוקרים אחרים, הם החלו מחקרים שבחנו את מערכות החיסון של ילדים, וניגשו ראשית למה שבטסי הרולד כינתה הפירות הנמוכים ביותר: ציטוקינים - חלבונים קטנים המופקים על־ידי מגוון תאים שעוזרים להם לתקשר אלה עם אלה.

שני ציטוקינים חשובים למערכת החיסון המולדת פחות קיימים בדם של אנשים מבוגרים יותר לעומת צעירים יותר, כך גילו. "מכאן החל להתפתח הרעיון שמדובר בתגובה של המערכת החיסונית המולדת", אמרה בטסי הרולד.

המחקר של בני הזוג הרולד השווה בין 65 מטופלים צעירים ו־60 מבוגרים עם קורונה בניו יורק סיטי, ומצא כי ילדים פחות מסתמכים על מערכת החיסון האדפטיבית לעומת מבוגרים, כנראה בגלל שיש להם תגובה מולדת יותר חזקה.

הם גם בדקו מטושים של 12 ילדים ו־27 מבוגרים, ומצאו כי יותר גנים המעורבים במערכת החיסון המולדת מופעלים אצל הילדים, שגם היו אצלם רמות גבוהות יותר של ציטוקינים הקשורים למערכת החיסון המולדת.

היעדר זיכרון חיסוני

ייתכן גם שלעומת מבוגרים, לילדים יש יתרון דווקא בגלל היעדר זיכרון חיסוני בכל הנוגע למלחמה בקורונה, כך אמרה איימי צ'ונג, חוקרת במכון פיטר דוהרטי לזיהומים וחסינות במלבוורן, אוסטרליה. לאחר שחשפה דם של אנשים בריאים לנגיף הקורונה, היא ועמיתיה מצאו כי לאנשים מבוגרים בריאים הייתה תגובת נוגדנים חזקה לקורונה, כנראה כי נחשפו הרבה פעמים בעבר לנגיפים אחרים ממשפחת הקורונה, כמו אלה שגורמים להצטננות פשוטה.

לילדים, מצד שני, אין תגובת נוגדנים קיימת חזקה, אמרה ד"ר צ'ונג, בגלל שהם נחשפו בעבר לפחות סוגים של נגיפי קורונה. בעוד שזה עשוי לא להיראות כמו דבר טוב, במקרה הזה יש בכך יתרון: כשילדים נתקלו בנגיף הקורונה SARS-CoV-2, המערכת החיסונית שלהם נלחמה במרכיבים החיוניים של הנגיף באופן מיידי.

מערכת החיסון של אנשים מבוגרים פוגעת יותר בחלקים של הנגיף שאולי נתקלו בהם בנגיפים אחרים מאותה משפחה. "החלקים האלה כנראה לא חשובים כל־כך בעצירת הזיהום", אמרה צ'ונג.

לחסן או לא לחסן

החסינות היחסית של ילדים לקורונה גרמה לחלק מההורים למנוע מילדים שלהם שיכולים לקבל את החיסון מלקבל אותו. בקרן משפחת קייזר ערכו לאחרונה סקר בקרב 420 הורים, וגילו כי חצי מהם לא כל־כך חוששים או לא חוששים בכלל לגבי האפשרות שילדיהם יחלו בקורונה באופן קשה.

קייט סימונדס אמרה כי היא לא מתכוונת לחסן את ילדיה, בני השנתיים ותשעה חודשים, כשיהיו זכאים לקבל את החיסון, בגלל הסיכון הנמוך יחסית במחלה קשה, ובגלל שהיא חוששות לגבי השפעות שליליות אפשריות של הזריקות.

"אם זו הייתה מחלה שמשפיעה על צעירים יותר מאשר על מבוגרים, אולי הדעה שלי הייתה שונה, אבל זה לא המקרה", אמרה סימונדס, בת 40 שגרה בקננדאיגה, ניו יורק. היא אמרה כי בעלה מחוסן, והיא לא התחסנה.

שיעורי ההתחסנות אצל אנשים מתחת לגיל 18 מעט יותר נמוכים מאשר אצל מבוגרים, על־פי נתוני המחקר למניעת מחלות והפצתן (CDC). כ־40% מהילדים הזכאים לקבל את החיסון מחוסנים באופן מלא, לעומת כשלושה רבעים מהמבוגרים שיכולים לקבל אותו.

החוקרים לא מצאו עדויות לכך שחיסוני הקורונה מציבים איזה חשש בטיחותי רציני. בניסויים שנעשו על אלפי ילדים, השפעות הלוואי הנפוצות ביותר של החיסון היו קלות, ולא היו לו שום השפעות מתמשכות, כך נמסר מה־CDC.

חיסוני קורונה עדיין לא זמינים לילדים מתחת לגיל 5. רגולטורים של תחום הבריאות בארה"ב עיכבו את בחינה של חיסון הקורונה של פייזר וביונטק לקבוצת הגיל הזו, מפני שבזמן הניסויים סדרת הזריקות, הכוללת שתי מנות, לא היה נראה שהן יעילות כל־כך נגד זן אומיקרון.

אפילו אם החיסונים יהיו זמינים לקבוצת הגיל הצעירה הזו, רק 31% מההורים לילדים בגיל הזה אומרים שהיו מחסנים את ילדיהם מיד, כך גילה הסקר של קייזר. כרבע מההורים אומרים כי בכל מקרה הם לא היו מחסנים את ילדיהם.

אבל הסיכוי של ילדים להידבק בקורונה דומה לשל מבוגרים, על־פי המחקרים האחרונים, ונראה כי ילדים יעילים יותר כמפיצי הנגיף ממה שחשבו על־פי מחקרים קודמים.

ישנם ילדים שמתאשפזים בגלל קורונה ואחרים שממשיכים לסבול מתסמינים זמן רב לאחר שנפטרו מהנגיף, כך אמרה בטסי הרולד. ילדים גם נמצאים בסיכון לתסמונת דלקתית רב־מערכתית, או MIS-C, מצב נדיר שיכול לקרות אצל ילדים כמה שבועות לאחר הידבקות בקורונה. MIS-C יכול לגרום נזק לרקמות או אפילו מוות.

"ההגנה המולדת לא מגנה ב־100%", אמרה בטסי הרולד.

בעוד זו הגנה טובה, אמרה, הקורונה עדיין מסוכנת לילדים, כולל האפשרות של תסמינים מתמשכים. ללא חיסון, אמרה, "יש בזה הימור".

ג'ון קמפ השתתף בהכנת הכתבה

עוד כתבות

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש