גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרדף אחר חלום אריכות הימים בשיאו: ייתכן שאפשר להביס את הזיקנה

יותר ויותר חוקרים ומשקיעים מסתערים על תחום האנטי-אייג'ינג הרפואי: תרופות שימנעו דמנציה, ינצחו מחלות ואפילו יצעירו את התאים שלנו הן רק חלק מהפיתוחים שבדרך ● האם מיטב המוחות יצליחו לאפס את שעון ההזדקנות?

אנטי–אייג'ינג רפואי: תרופות שימנעו דמנציה / צילום: Shutterstock
אנטי–אייג'ינג רפואי: תרופות שימנעו דמנציה / צילום: Shutterstock

דמיינו שהשנה היא 2050 ובדיוק הגעתם לגיל 70. אתם אחרי אימון אבל מרגישים רעננים כמו בגיל 35, העור שלכם כמעט חף מקמטים ואתם לא צריכים להיזכר איפה הנחתם את המשקפיים - כי הראייה שלכם היא עדיין 6/6. אפילו המוח שלכם חד מתמיד.

ייתכן שזה מה שצופן לנו העתיד: שגרה שבה כולנו נחיה משמעותית יותר שנים, ואפילו בבריאות טובה. זה החזון של האנטי־אייג'ינג, תחום רפואי מתפתח שחוקריו מחפשים ממצאים שיעידו על אפשרות להאריך חיים. בימים אלה הם בודקים על בעלי חיים תרופות שיוכלות להאט, למנוע ואפילו לשבש לגמרי את תהליך ההזדקנות של בני האדם.

בין התרופות שמובילות את תחום עצירת ההזדקנות, קיים שימוש בחומרים מוכרים: מטפורמין, שמשמש כיום לטיפול בסוכרת, ורפמיצין, חומר שכבר שנים רבות מסייע לגוף המושתלים למנוע דחייה של תרומת איברים. במסגרת ניסויים שנערכו על בעלי חיים, שתי התרופות נמצאו כמאריכות את תוחלת החיים ושתיהן מכוונות למנוע תהליכים הקשורים למה שמכונה הזדקנות התאים. אותם תאים ישנים שהפסיקו להתחלק, אבל אינם מתים.

התאים האלה מצטברים ברקמות בגוף ומפרישים חומרים הפוגעים בתאים אחרים. הם קשורים לתהליכי הזדקנות כמו חולשה, פגיעה קוגניטיבית וירידה בחוסן הפיזי של הגוף. ויש גם סוג חדש של תרופות, המכונות "סנוליטיות", שאפילו מסוגלות לנקות את הגוף לגמרי מאותם תאים מזדקנים.

במקביל מדענים בוחנים אסטרטגיה של תכנות תאים מחדש. למעשה, הם מבקשים להחזיר את השעון של התאים המזדקנים לאחור, ולשחזר פונקציות המאפיינות תאים צעירים יותר.

אבל אל תצפו לקסמים. גלולת פלא "שמקפיצה את תוחלת החיים מ־80 שנה ל־150 שנה אינה סבירה", אומר סטיבן אוסטד, מדען בכיר בפדרציה האמריקאית לחקר ההזדקנות בניו יורק ויו"ר המחלקה לביולוגיה באוניברסיטת אלבמה בבירמינגהם. עם זאת, הוא אומר, עלייה של 10% עד 20% בתוחלת החיים מעבר לממוצע הנוכחי שעומד על 80 שנה בארה"ב - "זו אפשרות שדי מתקבלת על הדעת".

ה-FDA מעמיס קשיים

בין אם מדובר בשינוי מהותי או רק בכמה שנים ספורות - המרדף אחר החלום של אריכות ימים נמצא היום בשיאו, ויותר ויותר מרכזי מחקר וחברות ביוטכנולוגיה נכנסים לתחום האנטי־אייג'ינג. עם תקציב שנתי של 3 מיליארד דולר מהמכון הלאומי להזדקנות של ארה"ב, ותמיכה של מיליארדרים בפרופיל גבוה ומשקיעי הון סיכון - נראה שהחזון הולך והופך לממשי.

אבל בדרך ליעד הנכסף יש גם לא מעט קשיים: "עם כל ההתלהבות מאריכות ימים, נכנסה תפיסה שגויה שאנחנו איכשהו קרובים להשיג את זה", מסייג מאט קברלין, מנהל המכון להזדקנות וחקר אריכות הימים באוניברסיטת וושינגטון, סיאטל.

ואכן, המכשולים שעומדים בדרכם של המדענים רבים ומקיפים. כך למשל, ה־FDA, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, אינו מכיר בהזדקנות כמחלה שיש לטפל בה, והמשמעות היא שאין מסלול ברור לאישור תרופה שנועדה למנוע ביולוגית תהליכי הזדקנות. במקום זה, על החוקרים לתכנן ניסויים ספציפיים למחלות ששכיחות בגילאים מסויימים, ובכל אחד מהם לבדוק האם התרופה משפרת את הבריאות או מאריכה את ההישרדות. במצב הנוכחי, כדי ליצור גלולה מונעת הזדקנות, כזו שאוכלוסייה גדולה ובריאה יכולה ליטול במשך עשרות שנים - צריך יהיה לעמוד ברף בטיחות גבוה במיוחד.

כדי לזרז את המחקר, החוקרים בחזית האנטי־אייג'ינג, מחפשים סמנים ביולוגיים בדם ובמקורות אחרים בגוף שיכמתו את תהליך ההזדקנות ויתנו אינדיקציה אם התרופה עובדת. בלי הסמנים, ניסוי שיוכיח האם תרופה מאריכה חיים - עשוי להימשך 20 או 30 שנה. "לא תהיה שום דרך להאיץ את הגילוי המדעי", אומר מורגן לוין, חוקר הזדקנות באוניברסיטת ייל, "אם לא נוכל למדוד את מה שאנחנו מחפשים".

אתגר נוסף בתחום יהיה לוודא שלאנשים ממעמד סוציו כלכלי נמוך, שנמצאים בסיכון גבוה יותר לתחלואה מוקדמת ומוות, תהיה גישה לתרופות נגד הזדקנות.

מטפורמין. בניסוי על בעלי חיים התגלתה תרופת הסוכרת כמאריכת חיים / צילום: Shutterstock

לחיות עד 120, מבלי להרגיש בן 120

למרות המכשולים בדרך, המחקר בתחום האנטי־אייג'ינג נמשך ומתגבר כל העת, והחוקרים נחושים בניסיון להאט תהליכי הזדקנות. וכדי להילחם בתהליך, יש להכיר באויב: הרוצחות המפורסמות שגורמות למוות בשלבים המאוחרים של החיים הן מחלות כמו שבץ, מחלות לב, סרטן, אלצהיימר וסוכרת. ואכן, מדענים גילו שיש להן מאפיינים בולטים של הזדקנות, כמו שינויים ברכיב בתא הנקרא מיטוכונדריה, האחראי על ייצור רוב האנרגיה בגוף - ותהליכים אחרים הקשורים לתפקוד גנטי, תזונה תאית, חילוף חומרים ותיקון נזקים.

התקווה הגדולה היא תרופה שתצליח להאט את התהליכים האלה, ותפחית את הסיכון לחטוף את מגוון מחלות ההזדקנות בבת אחת. דבר כזה יכול להאריך לא רק את תוחלת החיים, אלא גם את הזמן שאנשים חיים ללא מחלות כרוניות מתישות - מה שנקרא בפי החוקרים: תוחלת הבריאות. "אנחנו לא רוצים שאנשים יחיו עד 120, וירגישו שהם בני 120", אמר ג'יימס קירקלנד, חוקר זקנה במרכז הרפואי מאיו קליניק (Mayo Clinic) שבמדינת מינסוטה.

אפילו אם טיפולים כאלה רק יעכבו את תחילת ההזדקנות, גם מבלי להאריך את תוחלת החיים, אומרים החוקרים, היתרונות עשויים להיות עצומים: נסו רק לדמיין את איכות החיים והפחתת העלויות למערכת הבריאות שתתלווה לכך.

מבט על הסיכויים של תרופות נגד הזדקנות עשוי להגיע מניסוי שעורכת הפדרציה האמריקאית לחקר ההזדקנות במטפורמין, חומר שמוריד את הסוכר בדם אצל חולי הסוכרת. התרופה הזו משפיעה על מגוון תפקודיים תאיים הקשורים לגיל, כולל שיפור חילוף החומרים, הפחתת דלקות ועידוד המיטוכונדריה - אותו מנגנון שמייצר אנרגיה. לחומר יש היסטוריה ארוכה ברפואה, והוא נחשב לבטוח במיוחד.

המחקר צפוי לארוך כשש שנים, ולכלול 3,000 מבוגרים בני 65-80, להם יחולקו באקראי 1,500 מ"ג ביום של מטפורמין או פלצבו. החוקרים יעקבו אחר המשתתפים עד שיופיע גילוי של מחלה הנובעת מהגיל, למשל התקף לב או דמנציה. התקווה היא להראות שחל עיכוב באירועים קריטיים, ולמצוא שינויים חיוביים הקשורים לסמנים הביולוגיים של ההזדקנות בקרב המשתתפים שטופלו במטפורמין.

יש גם הייפ סביב הפוטנציאל של רפמיצין, אחרי שניסויים בבעלי חיים הראו לא רק תוחלת חיים ארוכה יותר אלא גם "השפעות נרחבות על ההזדקנות", כפי שמגדיר זאת ד"ר קברלין. רפמיצין הוא חומר שעוזר לדכא את מערכת החיסון כדי למנוע דחיית איברים אצל מושתלים. ד"ר קברלין אומר שהתרופה למעשה עובדת יותר כמו וויסות של המערכת.

בהזדקנות, מערכת החיסון לא פעילה מספיק נגד גורמים פולשים שהיא אמורה לזהות. "והרפמיצין משחזר את האיזון הנדרש", מסביר קברלין. בניסויים על עכברים, למשל, שיפרה התרופה את מערכת החיסון ואת פעילות הלב ודחתה מחלות זיהום בחניכיים ודעיכה קוגניטיבית.

מחקר משמעותי בתחום האנטי־אייג'ינג מתרחש בימים אלה במרכז הרפואי מאיו קליניק, מהמובילים בפיתוח תרופות סנוליטיות, המכילות חומרים שהורגים את התאים המזדקנים. מספר מבחנים קליניים נערכו כדי לקבוע האם התרופות הללו יכולות להאט את קצב ההזדקנות או לחדש את בריאות התאים האנושיים. כך התגלה שתרופה סנוליטית מפחיתה את החולשה של גברים ונשים עם מחלת ריאות חמורה.

 

תאים שיהפכו לגרסה הצעירה של עצמם

ויש גם ניסוי שנשמע כמו פנטזיה: מדובר על תכנות תאים מחדש בניסיון להצעיר תאים מזדקנים. הרעיון מבוסס בחלקו על ניסויים שבהם עכברים זקנים, שנחשפו לדם של עכברים צעירים - הפכו לצעירים יותר מבחינה ביולוגית.

"שחזור תכונות של נעורים לתוך תאים זקנים נשמע כמו קסם", מודה תומס רנדו, מנהל המרכז לחקר תאי גזע באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס. "אבל זה קורה בביולוגיה כל הזמן. פשוט לא הצלחנו ללכוד את זה עדיין מבחינה רפואית".

אז איך זה עובד? קחו לדוגמה את תהליך ההפריה: כשזרע וביצית של אנשים בני כמה עשורים משתלבים, הזרעים שנוצרים מהם לא יורשים את גיל התאים של ההורים. "כל פעם שיש אירוע של הפריה", אומר ד"ר רנדו, "שעון ההזדקנות מתאפס". אבל איפוס הגיל של התא עלול למחוק את זהותו, לכן ד"ר רנדו וחוקרים אחרים מכוונים ל"תכנות מחדש באופן חלקי" שבו, למשל, תא שריר ישן או נוירון יהפכו לגרסה צעירה יותר של עצמם. תוצאות המחקרים הראשונים במעבדה בהחלט מעודדים, אך עם זאת - רחוקים מלהגיע לכדי ניסוי בקרב בני אדם.

וזה לא הכול: במהלך שני העשורים הבאים, כך צופה ד"ר רנדו, יפותחו בדיקות להערכת הסיכונים לחלות במגוון מחלות הזדקנות: "ואז נגיע לנקודה שבה יהיו לנו תרופות המבוססות על הבדיקות", אומר רנדו, "והן ימנעו הזדקנות כמו שתרופות הכולסטרול מונעות מחלות לב".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי