גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיון בארה"ב להקל על סנקציות הנפט על ונצואלה נתקל בהתנגדות

רפובליקאים וכמה דמוקרטים חשובים מתנגדים לכל צעד להסרת הסנקציות כדי לעזור להכניס יותר נפט גולמי לאחר ייבוש המקורות הרוסיים בעקבות המלחמה באוקראינה

אסדות נפט בוונצואלה / צילום: Associated Press, Leslie Mazoch
אסדות נפט בוונצואלה / צילום: Associated Press, Leslie Mazoch

הרצון של ממשל ביידן לקבל מחדש גישה לנפט מוונצואלה מתמודד עם התנגדות חריפה מבית בגלל חשש שזה יחזק ממשל רודני שהוא בן-ברית קרוב של רוסיה.

ההתנגדות ליוזמה באה מצד הרפובליקאים אבל גם מדמוקרטים בולטים רבים, וכן מהאופוזיציה הוונצואלנית שארה"ב תומכת בה. אנשי האופוזיציה הזהירו לאחרונה פקידים בוושינגטון שתהיה זו טעות להפוך את קראקס לבת-ברית אנרגטית בלי קודם כל להחיות את השלטון הדמוקרטי במדינה.

"השאיפות הדמוקרטיות של העם הוונצואלני, במידה רבה כמו ההחלטיות והאומץ של העם באוקראינה, שווות הרבה יותר מכמה אלפי חביות נפט", אמר מוקדם יותר השבוע בהצהרה הסנאטור בוב מננדז (דמוקרט מנוי ג'רזי), מקורב ומשפיע על הנשיא ג'ו ביידן ויושב הראש של וועדת יחסי החוץ של הסנאט.

ההתנגדות הדו מפלגות לשימוש בנפט הגולמי של וונצואלה מדגישה איזה שדה מוקשים פוליטי צריך לנווט ממשל ביידן כשהוא מחפש מקורות חלופיים לנפט בשביל ארה"ב בזמן המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה, שגרמה לבית הלבן לאסור על יבוא נפט רוסי והובילה לעליות מחירים.

בכירים מהבית הלבן בוונצואלה לראשונה מ-1999

ארה"ב הטילה סנקציות על תעשיית הנפט בוונצואלה ב־2019, זמן קצר אחרי שהנשיא ניקולס מדורו זכה בבחירות מחדש בהצבעה שנראתה במידה רבה מזויפת. הסנקציות פגעו בתעשיית נפט בוונצואלה שכבר הייתה פגועה, והמדינה אומרת שעתודות הנפט שלה הן בין הגדולות בעולם אבל תפוקתה ירדה בשני העשורים האחרונים בגלל ניהול כושל מצד הממשלה הסוציאליסטית.

בסוף השבוע האחרון, פקידים אמריקאים בכירים נפגשו עם נשיא וונצואלה ניקולס מדורו בקראקס, בנסיעה הראשונה של בכירים מהבית הלבן לוונצואלה מאז 1999, כשהנשיא הסוציאליסט המנוח הוגו שאבז נכנס לתפקיד. המשלחת כללה את חואן גונזלז, עוזר מיוחד בבית הלבן לענייני חצי הכדור המערבי; את ג'ים סטורי, השגריר האמריקאי לוונצואלה, שמושבו בקולומביה; ואת רוג'ר קרסטנס, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב לענייני שבויים.

בכירים אמריקאים בודקים את האפשרות להקל בסנקציות ולהרשות לחברות אמריקאיות להשקיע שוב בתחום הנפט בוונצואלה ולעזור להגביר את התפוקה של המדינה מכ־800 אלף חביות ביום, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. בנוסף, הבית הלבן רואה בכך הזדמנות להקטין את השפעת רוסיה בוונצואלה, שהיא בת-הברית העיקרית של רוסיה בדרום אמריקה, ולחשוב מחדש על מדיניות ארה"ב לגבי וונצואלה שלא הצליחה לסלק את מדורו.

אחרי הפגישה עם מדורו, הפקידים האמריקאים עשו שיחה ביום ראשון עם מנהיג האופוזיציה בוונצואלה חואן גויאדו כדי להסביר את עמדת וושינגטון, כך אמר חבר בכיר באופוזיציה הוונצואלנית.

גויאדו, שוושינגטון מכירה בו כנשיא ממלא המקום של המדינה, זעם, כך אמר אדם המכיר את הנושא. הוא כתב מכתב לנשיא ביידן בו טען שוונצואלה אינה נמצאת במצב שבו הוא יכולה לייצר מספיק נפט גולמי כדי להקל על מחירי הנפט ושהקלת הסנקציות רק תהיה פרס לדיקטטור שאחראי לכך שמיליוני וונצואלנים ברחו מהמדינה, כך אמר אותו אדם.

ניקולס מדורו מנסה לקחת שליטה

כמה ימים אחרי הפגישה בארה"ב, מדורו, שמחפש כבר זמן רב דרך להביא להסרת הסנקציות, הסכים להתחיל מחדש במשא ומתן עם האופוזיציה הוונצואלנית שמושבה במקסיקו. מדורו - שעל ראשו פרס של 15 מיליון דולר לאחר שתובעים אמריקאים הגישו נגדו כתב אישום בהאשמה של מזימה למעשי טרור וסחר בסמים - שיחרר שני שבויים אמריקאים, כולל בכיר בתעשיית הנפט לשעבר שארה"ב אומרת שנכלא בגלל האשמות מומצאות. מדורו טוען שההאשמות של התובעים האמריקאים הן "כוזבות ומזוהמות".

שר החוץ של וונצואלה פליקס פלזנסיה אמר בשבת שחברות נפט אמריקאיות יתקבלו בברכה בוונצואלה "אם יקבלו את העובדה שהממשלה היחידה והלגיטימית של וונצואלה היא זו שבהובלת ניקולס מדורו".

חדשות על הדיונים עם וונצואלה נתקלו בהתנגדות של מחוקקים משתי המפלגות, בייחוד בפלורידה שם גרים אזרחים גולים רבים של וונצואלה שברחו מפעולות הענישה של מדורו ששלט במדינה כשהתמוטטה מבחינה כלכלית.

מתנגדים של הסרת הסנקציות מציינים שלעשות כך בקושי יועיל לארה"ב. בעוד שלוונצואלה יש עתודות נפט מהגדולות ביותר בעולם, היא תזדקק לעשרות מיליארדי דולרים ושנים של השקעה על מנת להגדיל ייצור לאחר קריסת התפוקה בשנים האחרונות, כך אומרים מומחי נפט מהמדינה.

ביום שישי, ערך מושל פלורידה רון דה סנטיס עצרת נגד רכישת נפט מוונצואלה, ואמר שארה"ב צריכה להגדיל את הייצור בתוכה במקום זה, כדי לחפות על המלאי שאבד מרוסיה. רפובליקאים בסנאט, כולל מרקו רוביו מפלורידה, הציגו הצעת חוק לאסור על ארה"ב לייבא נפט גולמי מוונצואלה. החקיקה תאסור גם על יבוא נפט מאיראן. הסרת הסנקציות אינה מקובלת על הרפובליקאים גם בבית הנבחרים, כך אמר יועץ אחד בקונגרס.

דבי ווסרמן שולץ, דמוקרטית מפלורידה בבית התחתון שהיא אחת מיושבות הראש של השדולה הוונצואלנית בקונגרס, בירכה את ממשל ביידן על שחרור האמריקאים אבל קראה לו לשמור את הסנקציות במקומן.

הבית הלבן עצמו הוריד את הציפיות לפריצת דרך, ודוברת הממשל ג'ן סאקי אמרה השבוע לעיתונאים, "כשאתם חושבים איך להפעיל את המשאבים שלכם בתקופה הזו שיש הרבה חדשות בעולם, לא הייתי ממקדת הרבה מהכוחות בשיחות על יבוא עתידי של נפט על ידי ארה"ב... מוונצואלה".

בשבת, דוברת הבית הלבן אמילי הורן אמרה ש"שחרור העצורים האמריקאים היה תוצאה של חודשים של עבודת הכנה של מחלקת המדינה, בייחוד השליח המיוחד קרסטנס, ולא היה מותנה בשום צעד שעשויה ממשלת ארה"ב לנקוט בתחומים אחרים".

מייקל פנפולד, חוקר פוליטי מוונצואלה ועמית במכון ווילסון, אמר שהאפשרות הפשוטה ביותר לממשל ביידן על מנת להשתמש בנפט של המדינה תהיה להנפיק רישיון מיוחד שיאפשר לחברות כמו שברון לסחור בנפט מוונצואלה, אחת מחברות הנפט האמריקאיות שעדיין פועלות במדינה.

"שברון מאוד חשובה לחידוש המסחר הזה בגלל שהיא בפועל החברה החשובה היחידה שעדיין קיימת בתחום הנפט בוונצואלה", אמר פנפולד. "זה החלק הראשון והקל ביותר של כל התהליך הזה".

חואן פוררו השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק