גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהמפרץ הפרסי ועד אוסטרליה: המדינות שדווקא מרוויחות מהמלחמה

המדינות העשירות בנפט, בגז ובסחורות אחרות ברחבי העולם מרוויחות מעליות המחירים ● למרות זאת חלקן עדיין נפגעות מההשלכות האינפלציוניות שפוגעות בצרכנים הביתיים במדינות כמו הפיליפינים ומצרים, ושמעיבות על הצמיחה העולמית

תחנת דלק של חברת ''לוקאויל'' הרוסית בניו ג'רזי / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey
תחנת דלק של חברת ''לוקאויל'' הרוסית בניו ג'רזי / צילום: Associated Press, Ted Shaffrey

הפלישה הרוסית לאוקראינה עלולה לתדלק את האינפלציה ולפגוע בצמיחה בכל העולם, אך כמה מדינות צופות עלייה גדולה ביצוא שלהן, בחסות העלייה במחירי האנרגיה והסחורות.

מדינות הכוללות את קנדה, אוסטרליה, ומדינות עשירות במפרץ הפרסי צפויות להרוויח בגלל שהפלישה גרמה לראלי ששלח סחורות שונות למחירי שיא, החל מנפט וגז ועד ניקל ופלדיום.

המחירים עלו כשמשקיעים החליטו שהסנקציות המערביות וההפרעות הלוגיסטיות יפגעו באספקה הרוסית השופעת של נפט, גז, דגנים, מתכות וחומרי דישון, והמלחמה מפריעה לרוסים ולאוקראינים לייצא מוצרי יסוד כמו חיטה וזרעי חמניות.

רוב מדינות העולם מפסידות מבחינה כלכלית מהסכסוך, משום שמחירי המזון והאנרגיה דוהרים וצפויים להעלות את האינפלציה מאסיה עד אירופה וארה"ב. אפילו הכלכלות שצפויות להרוויח מהתייקרות הסחורות כנראה יחושו באינפלציה, וחלקן עלולות להתקשות להגדיל את הייצור די מהר כדי לגזור רווח של ממש מהתייקרות המחירים.

"תנאי המסחר שלנו יעלו בחודשים הקרובים, וזה יעודד את ההכנסה הלאומית", אמר נציב בנק העתודה של אוסטרליה פיליפ לאו בנאום בסידני ברביעי. לאו ציין שהוא צופה שהמחירים הנוסקים יפגעו בתקציבי משקי הבית ויגרמו לעליית מחירים לחברות שאינן בתחום המשאבים.

יצרנית 40% מהפלדיום

רוסיה היא הכלכלה ה־11 בגודלה בעולם. היא מייצרת כ־40% מהפלדיום, המשמש בממירים קטליטיים ומעבדים; כ־10% מהניקל בעולם, המשמש בפלדת אל־חלד ועבור סוללות; ומוצרי יסוד תעשייתיים כגון אלומיניום, על פי הסקר הגיאולוגי של ארה"ב.

כעת נתונה המדינה לחבילה גורפת של סנקציות. מחירי הנפט עלו בחדות, והבנצ’מרק העולמי נפט גולמי ברנט עבר את רף ה־130 דולר לחבית. הרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 2008.

עליית מחירי הנפט מהווה חדשות טובות ליצרניות מרכזיות כמו ערב הסעודית, שם תחום הנפט והגז אחראי לכ־50% מהתוצר המקומי; וכן לעיראק, שהנפט מממן 85% מתקציב המדינה. אם מחיר הנפט הממוצע מגיע ל־100 דולר לחבית או גבוה מזה ב־2022, ערב הסעודית, למשל, כנראה תעבור לעודף תקציבי ביחס לתמ"ג שיהיה דו־ספרתי, לעומת גירעון של 4.9% ב־2021. כך מעריכה מוניקה מליק, כלכלנית ראשית בבנק המסחרי של אבו דאבי. "הזרקת דלק גדולה היא בדיוק מה שצריך כדי לשלם על התוכניות הגדולות של המפרץ לגיוון הכלכלות שלהם, מבלי להרגיז במסים חדשים", אמר ג’ים קריין, עמית מחקר אנרגיה במכון בייקר של אוניברסיטת רייס.

עליית מחיר הנפט תחזק את תחום האנרגיה הן בארה"ב והן במדינות כמו איראן וונצואלה, הנסמכות על נפט. ספקיות אמריקאיות של גז מעובה, כמו Cheniere Energy ו־Cameron LNG, כבר מספקות כמויות שיא של דלק לשווקים האירופאיים. עליית מחירי המתכות והסחורות האחרות שמייצרים הרוסים תניב כנראה רווח דומה ליצרניות יריבות. רבות מהיריבות הן כלכלות מתפתחות שהמגפה פגעה בהן, כמו דרום אפריקה, יצרנית גדולה של פלדיום, פלטינה, זהב ויהלומים.

אינדונזיה והפיליפינים הן היצרניות הראשונה והשנייה בעולם של ניקל, בהתאמה. מחיר הניקל עלה ביום שלישי ביותר מפי שלושה לשבוע, ובנקודה אחת הגיע לשיא של 100 אלף דולר לטונה מעוקבת. בין הכלכלות המתקדמות, נראה שאוסטרליה וקנדה צפויות להרוויח יותר מכולן מהלחץ על סחורות שהיו מגיעות מרוסיה ומאוקראינה. שתי המדינות מייצאות אנרגיה, חיטה ומתכות, וקנדה היא גם יצרנית גדולה של הדשן אשלג ושל שמן קנולה וזרעים המשמשים להכנת תערובת להזנת בעלי חיים. "קנדה נמצאת בעמדה טובה מאוד", אמר בנג’מין טל, כלכלן ב־CIBC Capital Markets, בנק השקעות מטורונטו. חברת הייעוץ Capital Economics צופה כי עליית מחירי הסחורות תעזור לדחוף את ההכנסה העודפת ממסחר בסחורות של קנדה לרמה הגבוהה אי פעם במרץ, כשהיא צפויה להגיע לכ־5 מיליארד דולר קנדי (3.9 מיליארד דולר).

רוסיה אמרה שהיא עלולה להידרש להפסיק לייצא דשן בגלל קשיים לייצא אותו, בזמן שהסנקציות נגד בת בריתה בלארוס, אחת מיצואניות האשלג הגדולות בעולם, גרמו להפסקה בפועל של כל היצוא שלה לאירופה. דובר ענקית הדישון הקנדית Nutrien אמר כי החברה צופה הגדלה של ייצור האשלג השנה ב־700 אלף טונות מעוקבות, לעומת 13.6 טונות מעוקבות שייצרה ב־2021. מחיר מניית החברה עלה בכ־30% מאז שהחלה המלחמה.

ועדיין, למלא את הביקוש העולמי בתוך ההפרעות לאספקה לא יהיה פשוט ויוסיף ללחץ האינפלציוני. למגדלי דגנים קנדיים יש יכולת מוגבלת לפצות על ההפרעות באוקראינה, בגלל שהם משתקמים מיבול חלש אשתקד. רבים מחוואי החיטה והקנולה הקנדיים מכרו את היבול המתוכנן ל־2022 כשהם מבקשים להשתקם מירידות חדות בייצור. כך מספר דייב קוויסט, מנהל West Canadian Wheat Growers. מניות החיטה והקנולה הקנדיות ירדו בכ־40% עד סוף 2021, לפי משרד הסטטיסטיקה הקנדי.

קנדה מחזיקה בעתודות הנפט הרביעיות בגודלן, אבל היצרניות במדינה לא השקיעו במיזמים חדשים בשל התנגדות ציבורית ורגולטורית לפיתוח, משיקולי שמירת איכות הסביבה. כלכלנים מזהירים שאפילו אם יצואני סחורות ירוויחו מעליית המחירים ליצוא, ההשפעה הכלכלית הכוללת עלולה להיות לא מורגשת בשל ההשלכות האינפלציוניות לצרכנים ביתיים. בפיליפינים, למשל, מייצרים הרבה ניקל אך מייבאים הרבה אנרגיה, אז המדינה רגישה במיוחד לעליות במחירי הנפט, לפי בנק Citi. מצרים היא יצרנית גז, אבל גם היבואנית הגדולה ביותר של חיטה, שאת רובה היא מקבלת מאוקראינה ומרוסיה. אם יעלה מחיר החיטה ב־50% השנה, חשבון היבוא של מצרים יעלה בכ־0.2% מהתמ"ג, לפי חישובי Capital Economics. בעוד שהתמ"ג של קנדה יעלה ב־0.2% בגלל הסכסוך, שיעור הריבית צפוי לעלות השנה ל־2% מהרמה הנוכחית של 0.5%, לפי BofA Securities.

המכה הקשה לאירופה

חוץ מרוסיה ואוקראינה, המכה הכלכלית הגדולה ביותר צפויה להיות מורגשת באירופה, שהיא נסמכת מאוד על האנרגיה הרוסית. לאיחוד האירופי, שמייבא כ־40% מהגז מרוסיה, אין משקל נגד בדמות תחום סחורות גדול אחד שניתן ליהנות מההתייקרות בו.
הכלכלה האמריקאית צפויה להצליח טוב יותר בהינתן וארה"ב היא יצרנית הנפט המובילה בעולם ועדיין יש במשקי הבית שלה חסכונות גדולים, אבל אפילו שם עומס האינפלציה יפגע בהוצאת הצרכנים והצמיחה.

רבות תלוי בשאלה כמה זמן תימשך המלחמה באוקראינה ואם היחסים בין רוסיה והמערב עלולים להידרדר אפילו עוד. "אם המתחים יתמשכו או יסלימו, את ההורדות בתחזיות הצמיחה של השנה אולי יהיה צריך לקבוע באחוזים שלמים", אמרו הכלכלנים מ־Citi נתן שיטס ואהרון ליו בהערכה של ההשפעות הכלכליות של הסכסוך שפורסמה ביום שלישי. "לחלופין, אם הלחצים יוקלו בחודשים הקרובים, יכול להיות שיהיה מקום לכלכלה העולמית לזנק בחזרה ואולי אפילו לפצות קצת על מה שהפסידה".

סטיפן קאלין השתתף בהכנת הכתבה

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק