גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשלם פחות ונדלג בין חברות: הצצה לעתיד שוק הטלוויזיה

דוח של חברת הייעוץ דלויט צופה עלייה בצריכת שירותי הסטרימינג בשנים הבאות ● בשל כך, השחקנים בשוק הישראלי מבינים שעליהם להתאים את עצמם למצב החדש, ומשנים את המודל שלהם ● בתוך כל השינויים הללו, הצרכן צפוי לחסוך מאות שקלים וליהנות מתוכן איכותי יותר

נטפליקס, אחד משירותי הסטרימינג המובילים / צילום: Shutterstock
נטפליקס, אחד משירותי הסטרימינג המובילים / צילום: Shutterstock

דוח התחזיות של חברת הייעוץ דלויט (TMT Predictions) לשנת 2022, שסוקר את המגמות החמות בעולמות הטכנולוגיה, המדיה והטלקום, מחזק את ההערכות למה שצפוי לקרות בשוק הטלוויזיה בישראל, ואת השינוי העמוק שהוא עתיד לעבור כבר השנה, וביתר שאת בשנים הבאות. מדובר בהתעצמות חברות הזרמת התוכן (הסטרימינג) הבינלאומיות שנכנסות לישראל, זאת לצד כניסת שחקנים חדשים דוגמת FREE TV של קשת ו-RGE.

הדוח מצביע על כך ששוק הסטרימינג הגלובלי ממשיך לייצר פעילות רבה שכוללת גם השקה של שירותים חדשים לצד הרחבת התוכן הזמין. אחת התופעות הבולטות, שכבר מתרחשת בעולם, היא שההיצע הרב של שירותים, והעובדה שלכל שירות תוכן ייחודי מחייבים את הצרכן להיות מנוי למספר שירותים על-מנת לצפות בכל התוכן שהוא מעוניין בו.

במילים אחרות, במקום לשלם לחברות הטלוויזיה המסורתיות, בכבלים ובלוויין, הצופים מצטרפים לחבילות ענקיות התוכן הבינלאומיות ורוכשים במקביל מספר חבילות של דיסני פלוס, נטפליקס, HBO, פראמונט ועוד.

התופעה מתחדדת בשל העובדה שהממשק הדיגיטלי הנוח של שחקני הסטרימינג מאפשר חיבור קל, נוח ומהיר אליהן, אלא שהוא הופך לחרב פיפיות כשהשירות איננו מספק ערך מספק. היכולת להתנתק בלחיצת כפתור ולחזור כמה חודשים לאחר מכן באותה הקלות, גוררת עלייה בשיעורי הנטישה של הפלטפורמות, ובדלויט צופים כי שיעור הנטישה של שירותי הסטרימינג יעלה השנה ל-30%.

המהפכה תזכיר את מה שקרה בסלולר

כשבוחנים את הזווית הישראלית, בדלויט צופים כי השנה תהיה מאוד דרמטית בהיבט של שירותי הסטרימינג. "ההשקה הצפויה של דיסני פלוס בקיץ הקרוב, כמו שירותים נוספים שעשויים לעלות לאוויר בהמשך - פאראמונט פלוס, HBO MAX, ושירות הסטרימינג של קשת' עלולים לייצר תמונת שוק שונה בעוד שנה מהיום", נכתב בדוח. מה שבדלויט אומרים במילים יפות הוא מה שבשוק אומרים במילים אחרות - הבשורה הצרכנית שתתחולל בשוק הטלוויזיה תזכיר את מה שקרה בישראל במהפכת הסלולר.

 

את כניסתו של עידן הסטרימינג מלווים מספר תהליכים שמייצרים האצה משמעותית של התהליך. הראשון הוא חדירת הסיבים האופטיים והסרת מגבלות רוחב הפס. השני הוא קפיצת המדרגה המשמעותית בפרוטוקולים ובסטנדרטים של טכנולוגיות הסטרימינג, המאפשרת לספקי התוכן ברחבי העולם "לדלג" על שחקניות הכבלים והלוויין ולהעביר את התוכן באופן עצמאי על גבי תשתית האינטרנט.

לתוך האקוסיסטם המתהווה צפויה להיכנס FREETV. לפי הפרטים שדלפו עד היום לגבי תוכניותיה, הצופה הישראלי צפוי לקבל חבילת תוכן ממוקדת ומותאמת לו, שתכלול מגוון רחב של תכנים. בין היתר יהיו כלל ערוצי הברודקאסט בישראל (ערוצי 12,11 ו-13), חבילת ספורט מורחבת, חבילת תכני ילדים מורחבת וכן תכנים והפקות מקור שיופקו באופן בלעדי עבור מנויי הפלטפורמה ובמחירים שינועו בעשרות שקלים בודדים לחודש.

בהערכה גסה (מכיוון שקיים קושי להשוות בגלל מבצעים תקופתיים, עלות ממירים, שירותי VOD וכדומה), חבילה ממוצעת ב-yes ובהוט למשפחה, שכוללת את ערוצי הספורט פרמיום, יכולה לנוע בין 200 ל-250 שקל בחודש. חבילה מתחרה בסטרימינג, כפי שמעריכים שתהיה בקשת-RGE, עשויה לעלות עד 50 שקל בחודש. במונחים שנתיים זהו חיסכון שיכול להגיע ל-1,500 שקל.

הסיבה המרכזית לכך ש-FREETV תוכל להציע מחיר נמוך משמעותית, קשורה לעלות התוכן העודף. הפלטפורמות הוותיקות מציעות לצרכני הקצה חבילות המכילות מעל ל-170 ערוצי טלוויזיה, כשרוב צרכני הטלוויזיה לא צורכים מעל ל-95% מהערוצים. מודל התוכן ש-FREETV ודומיה בעולם יציע יהיה הרבה יותר ממוקד ומותאם לצרכן הישראלי, ובכך החברה תשיל עלויות עודפות משמעותיות.

סיבה נוספת למחיר הנמוך היא בעלות על ציוד ייעודי. המגמה העולמית היא מעבר למודל אפליקטיבי, בדיוק כמו של נטפליקס, דיסני פלוס וכדומה, בעוד שאר ספקיות שירותי התכנים עובדות היום במודלים של ממירים או סטרימרים ושלטים, המייצרים עלויות גבוהות, המכשירים התקולים שמוסיפים עלויות ועוד.

נקודה נוספת היא טכנית: בכל התחברות לספקיות שירותי התכנים הקיימות, בטח בהוט וב-yes, יש צורך בשירות מלא של טכנאים הנדרשים לצורך החיבור והתמיכה בציוד הקצה הייעודי שמייצר עלות עודפת שמגולגלת לצרכנים.

yes זורמת עם השינויים בשוק השידורים

החל מהשנה נראה שינוי דרמטי במודל הזה. ראשית, הלקוחות יידרשו לטלוויזיה חכמה. בישראל, 70% מהטלוויזיות החכמות הן מתוצרת LG וסמסונג, וכל מי שייכנס לשוק יידרש להתאים את האפליקציה שלו, כך שתוכל לעבוד על הטלוויזיות מתוצרתן. למי שאין טלוויזיה חכמה, או שיש לו כזו מתוצרת חברות אחרות, יידרש לקנות סטרימר, שנמכר במחירים לא גבוהים.

באופן טבעי, כמעט כל הרכישות החדשות של הטלוויזיות הן של טלוויזיות חכמות. לקראת המונדיאל הקרוב, צפויה האצה משמעותית נוספת בשדרוג הטלוויזיות, כפי שהניסיון מלמד ממונדיאלים קודמים. שינוי נוסף שעומד להתחולל בשוק, אותו רואים בעולם, הוא ההיחלשות של שירותי ה-VOD כפי שאנחנו מכירים אותם היום בהוט וב-yes. החברות מסתמכות כיום בעיקר על התכנים של בתי התוכן הבינלאומיים בספריות ה־VOD שלהן.

כחלק משינוי האסטרטגיה של השחקניות הבינלאומיות להגיע באופן ישיר לצרכן הסופי דרך האפליקציה, הן מוציאות את התכנים שלהן מהספריות של המפעילות המקומיות וכך למעשה מעקרות אותן מתוכן.

yes בחרה לזרום עם השינויים המתהווים בשוק השידורים העולמי והמקומי, ולנסות להתאים את המודל העסקי-מוצרי שלה למציאות החדשה. כבר במהלך שנת 2020 השיקה החברה את מוצר הסטרימינג פרמיום בדמות yes פלוס, וכפי שנחשף לראשונה בגלובס, גם סגרה עסקת באנדל עם דיסני פלוס שצפויה להתחיל בקיץ הקרוב. חשוב להבין שמוצר הסטרימינג החדש - yes פלוס - מתומחר באופן זהה למוצר הלווייני, מעל ל-200 שקל בכל חודש, תלוי בהרכב החבילה.

הוט רוקדת על שתי החתונות

לעומת זאת, הוט, שהייתה ועודנה השחקנית הגדולה ביותר בשוק הטלוויזיה הרב-ערוצית, בוחרת כבר מספר שנים לרקוד על שתי החתונות - העולם המסורתי והעולם החדש במקביל. היא ממשיכה לסחוט אל הלימון מהשירותים הוותיקים ככל שהיא יכולה, ובצדק מבחינתה.

השאלה היא עד כמה היא תוכל לעשות זאת, ובמקביל לנהל מלחמת חורמה בשירותים החדשים המתפתחים בשוק.

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

צה"ל השתלט על מעבר רפיח בצידו הפלסטיני; שני חיילים נהרגו במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"