גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוקי האג"ח חוזים לרוסיה קיפאון פיננסי מתמשך

כשחששות חדלות הפירעון גוברים, אגרות חוב רוסיות נסחרות במחירים הקרובים לשפל שרשמו אגרות החוב הארגנטינאיות

האג''ח הרוסיות מתקרבות לשפל שנקבע בארגנטינה / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
האג''ח הרוסיות מתקרבות לשפל שנקבע בארגנטינה / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

אם לשפוט על פי שוק אגרות החוב, ייקח לרוסיה שנים להיכנס מחדש למערכת הפיננסית העולמית.

אגרות החוב של הממשלה הרוסית ירדו לפחות מ־10 סנט על הדולר שבוע שעבר, מה ששם את החוב של המדינה במקום דומה לחוב של ונצואלה, שקרסה למצב של רעב לפני חמש שנים. ההערכה קרובה לקו המים הנמוך שנקבע על ידי חדלת הפירעון הסדרתית ארגנטינה, שלקח לה 15 שנה לשלם לנושים לאחר מאבק משפטי מריר עם קרנות הגידור.

המדינה מתמודדת עם תשלום ריבית מרכזי על אגרות חוב הרשומות בדולרים, ומשרד החוץ הרוסי שלח למשקיעים מסרים סותרים לגבי השאלה אם ישלם להם בדולרים או ברובל. אי הוודאות גרמה לחששות שתשלום ברובל יכול להביא לחדלות פירעון וספקולציה אילו סעדים חוקיים נמצאים בידי הנושים.

מנהלי קרנות גם דנים בשאלה כמה זמן ייקח לנושים לשחזר את כספם והם חוששים מהכתם למוניטין התלוי מעל כל הנכסים הרוסיים, ממניות ואגרות חוב ועד נפט ובירה.

מחזיקי האג"ח יתקשו לחלט נכסים רוסיים דרך תביעות

אגרות החוב הרוסיות היו מדורגות ברמת השקעה ונסחרו סביב 100 סנט לדולר עד שהמדינה פלשה לאוקראינה, וגרמה לסנקציות פיננסיות חסרות תקדים מצד ארה"ב ומדינות אירופה. הקרמלין הגיב בצעדים שכללו חסימה על תשלום אגרות חוב במטבעות זרים כמו דולר ואירו שהביאו לציפיות לכך שתהיה חדלות פירעון.

קרנות המשקיעות בחוב, שלעתים מכונות קרנות עוף דורס, לרוב רוכשות אג"ח ממשלתיות הנסחרות במחירים נמוכים כאלה. מטרתן לדון על דרכי תשלום כשהמדינות רוצות גישה מחדש לשוקי אג"ח בינלאומיים או שהקרנות מכריחות את המדינות לשלם דרך פעולה משפטית. קרנות גידור חוששות להריץ את התסריט הזה עם רוסיה.

מחזיקי אגרות החוב יתקשו לחלט נכסים של רוסיה במדינות זרות דרך תביעות, כך אמר ג'יי ניומן, לשעבר מנהל תיקים ב־Elliott Management, שהוביל את הליטיגציה הבינלאומית נגד ארגנטינה שהכניסה לקרן 2.4 מיליארד דולר ב־2016.

"אין הגנות על משקיעים באגרות החוב אז זה הולך להיות מאבק הרבה יותר קשוח", אמר ניומן. "בוא נאמר שאפילו אם אתה זוכה במשפט, אכיפה נגד מדינה כמו רוסיה יכולה להיות מאוד קשה".

רוסיה תגיע לחדלות פירעון לראשונה מאז 1998?

הבאת רוסיה לשולחן הדיונים יכולה להיות מאתגרת באותה מידה בגלל שהמדינה יכולה לשרוד שנים רבות בלי ללוות כסף ממדינות זרות, אומרים אנליסטים. כ־80% מהחוב שלה נמצא בידי משקיעים מקומיים בשנה שעברה, על פי S&P Global Ratings, וכל יצוא הנפט של המדינה מחזק עתודות מזומנים של הממשלה, ונותן למשקיעים מעט כוח מינוף למשא ומתן.

הפעם האחרונה שרוסיה הגיעה לחדלות פירעון הייתה ב־1998, כשממשלתו של בוריס ילצין לא עמדה בהוצאות שלה, והייתה תלויה בקרן המטבע הבינלאומית לסיוע. קרנות גידור שקנו אגרות חוב רוסיות תמורת פחות מ־10 סנט לדולר הרוויחו יותר מכפליים לאחר שהחליפו את החוב באגרות חוב חדשות, כך אמר מנהל קרן שהשתתף בזמנו ברכישות.

אם בעלי אגרות חוב זרים ינסו לעשות עם רוסיה הסכם על מבנה מחדש, הם ייחסמו בכלל מגבלות של אירופה או ארה"ב הנוגעות לעסקים עם הממשלה הפדרלית של רוסיה, כך אמר קרלוס דה סוזה, מנהל קרן ב־Vontobel Asset Management. משקיעים אינם בטוחים כמה זמן עלולות הסנקציות להימשך, אפילו אם המלחמה באוקראינה תגיע אל קיצה.

מעט המשקיעים שמוכנים לרכוש אג"ח רוסי התקשו לעשות זאת בגלל שסנקציות מערביות גרמו לחברות המעבדות את העסקאות לצמצם את פעילותן.

במחירים הקיימים, עדיף למחזיקי אגרות החוב הזרים הגדולים ביותר לשמור על החוב, אלא אם ייאלצו למכור אותו בגלל דרישה חוקית, כך אמר ניומן. "תורידו את הסכום שלו לאפס, שכחו ממנו ותראו איך הדברים מתפתחים".

אגרות חוב רוסיות ריבוניות בדולרים עומדות על מחיר של כ־8 סנט לדולר, על פי Advantage Data, אבל המסחר בפועל קורה גם תמורת 5 סנט, כך אמרו מנהלי קרנות. ב־2009 אגרות החוב של ארגנטינה הגיעו למחיר נמוך עד כדי 6 סנט בזמן המשבר הכלכלי העולמי, על פי Advantage Data.

מחזיקי החוב הרוסי יוכלו לשחזר משהו, אבל אולי זה ייקח עוד עשרות שנים, כך אמר הפרופסור למשפטים מאוניברסיטת ווירגי'ניה מיטו גולטי. משקיעים שקנו אגרות חוב בחדלות פירעון של הממשלה האימפריאלית הרוסית שקרסה ב־1917 קיבלו תשלום חלקי בחזרה בשנות ה־80 כשמנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב רצה לגשת לשוקי ההון.

מבחינת משקיעים רבים, המלחמה באוקראינה גם נותנת להם חומר למחשבה.

"מעולם לא ראיתי מצב כזה בעבר בו כולם עושים בדיקה עם עצמם ושואלים, 'האם זה עובר את הקו?'" אמר האנס יומס, מייסד Greylock Capital Management, הסוחרת באגרות חוב חדלות פירעון גם של ארגנטינה וגם של וונצואלה. "אלך לכל מקום, רק לא לרוסיה", אמר.

עוד כתבות

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון