גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדמות קומיקס מתוחכמת לכוכב של גוצ'י: החיים החדשים של סנופי כאייקון אופנה

70 שנה אחרי שהושק הקומיקס האהוב, סנופי וחבריו הופכים למעצמת אופנה: משיתופי-פעולה עם רשתות ביגוד זולות ועד קולקציות יוקרתיות של מעצבי-על כמו גוצ'י ושאנל ● אבל בעוד בעלי המותג נהנו מרווחים של 124 מיליון דולר ב-2021 - המעריצים המושבעים חוששים מזילות הספרים ● האם אפשר למסחר את סנופי מבלי שהקסם המקורי יתפוגג?

צ'רלס שולץ, מחבר הקומיקס סנופי / צילום: Associated Press, Ben Margot
צ'רלס שולץ, מחבר הקומיקס סנופי / צילום: Associated Press, Ben Margot

לבני הזוג של מעריצי סנופי היה מזל גדול בוולנטיין האחרון. בזמן שיקיריהם צפו בספיישל ליום האהבה משנת 1975 "תהיה הוולנטיין שלי, צ'רלי בראון" - הם לא היו צריכים לשבור את הראש על מתנה. אתרי הקניות היו מפוצצים במארזים חגיגיים עם הדמות האהובה מהקומיקס שבמקור נקרא "פינאטס" (Peanuts), ובארץ מוכר פשוט כסנופי: צמיד של סנופי עם הציפור הצהובה הקטנה וודסטוק; פיג'מה מעוטרת בסנופי ובלבבות; תחתוני בוקסר מבית המותג ג'יי קרו עם צ'רלי בראון וסאלי אחותו, ותיק מלבב בעיצוב ורה ברדלי. ואלה רק המוצרים הספציפיים שהושקו לכבוד הוולנטיין. ברגעים אלה ניתן למצוא את סנופי מככב בקולקציות של מותגי על כמו מארק ג'ייקובס, לקוסט, סן לורן וסווטש.

רשימת המותגים המפוארת לא מותירה ספק: 72 שנים אחרי שפורסם לראשונה ויותר מ־20 שנה אחרי מותו של המאייר צ'רלס שולץ - רצועת הקומיקס האהובה שברא הפכה למעצמת אופנה. כיום, סנופי וחבריו נמצאים בכל מקום. כשליש מהמרצ'נדייז הנמכר הוא ביגוד, אבל יש גם מוצרי עיצוב לבית, ספרים, צעצועים ומתנות. והם לא פופולריים רק בקרב מי שגדל במאה שעברה: המותג מושך גם קהל צעיר שלא גדל על הקומיקס, הרבה בזכות הזיכיון שקיבלה אפל TV ב־2020 לשידור הסדרה, ולהפקת פרקים וסרטים חדשים.
מי שכמובן נהנה מההצלחה המסחרית הם הבעלים של מותג הקומיקס פינאטס, שהם למעשה שלושה גופים שונים: חברת ההפקות הקנדית WildBrain, שהיא גם הבעלים של המותג הטלוויזיוני טלטאביז; סוני מיוזיק ומשפחתו של צ'רלס שולץ. ב־2021 לבדה הגיעו התמלוגים ממוצרי פינאטס לסכום של 124 מיליון דולר, לא כולל הכנסות מעסקת התוכן של אפל TV. מדובר בהמון סנופי.

מתוך קולקציה של מארק ג'ייקובס. שיתוף פעולה עם מותגים ברמות מחיר שונות / צילום: יח''צ חו''ל

ממיתוג לא עקבי למכונה משומנת

הזינוק של מוצרי פינאטס בשוק מעיד שגם שנים אחרי הוצאתה לאור - רצועת הקומיקס הייחודית עדין אטרקטיבית. עניין מפתיע לאור העובדה שרישומי הקו הפשוטים שלה מלווים טקסטים בעלי אופי סרקסטי, אפילו פילוסופי. וככל שהמותג מקבל חשיבות גדולה יותר ברחבי העולם, האתגר שלא לרמוס את הקסם שלו עם הדפסי סנופי על פיג'מות הופך ליותר ויותר גדול.

חלק מאותו קסם מדובר נובע מהמורכבות הפסיכולוגית המפתיעה שמתגלה בקומיקס של שולץ. כפי שתיאר זאת ג'ונתן פרנזן במאמר נוסטלגי שכתב במגזין הניו יורקר "שולץ כתב סיפורים מילדות מקבילה שהייתה איכשהו בעלת משמעות גדולה ומשכנעת מזו שהייתה לי". ואכן, חבורת פינאטס שיחקה פוטבול אמיתי; הלכה מכות; השתמשה באוצר מילים של גדולים; והתאהבה. הרגשות העזים שחשים אוהדי פינאטס מכל הגילאים כלפי הקומיקס גורמת להתמסחרות שלו לעבור פחות חלק בגרון.

צ'רלס שולץ - המכונה גם "ספארקי" - צייר את רצועת הקומיקס כל יום במשך 50 שנה: מ־1950 ועד מותו בשנת 2000. במשך כל אותה תקופה הוא היה מסור באופן בלתי רגיל לדמויות שלו: הילד צ'רלי בראון והכלב שלו סנופי, ליינוס חברו הטוב של צ'רלי ואחותו לוסי, פטי מנטה, סאלי, שרודר ושאר החבורה. "צ'רלס שולץ לא ידע לשווק", אומרת מליסה מנטה, בכירה במחלקת השיווק והמדיה של פינאטס. אחת הדוגמאות לכך היא המיתוג הלא עקבי של הקומיקס. בעוד שבארה"ב הוא נקרא פינאטס, בחלק מהעולם וגם בישראל הוא קיבל את שמו של סנופי. "הוא פשוט נתן לאנשים לשנות את שם המותג", אומרת מנטה. "כשאנשים היו באים אליו עם רעיונות עסקיים, הוא היה אומר להם - 'אוקיי, לך תעשה את זה', בגלל שכל מה שהוא באמת רצה היה לצייר ולכתוב את הקומיקס".
אחת מהיזמות שהבינו את הפוטנציאל השיווקי בזמן, הייתה קוני בוצ'ר, מעצבת חלונות ראווה בחנות הכלבו I.Magnin בסן פרנסיסקו. אחרי שפרסמה ספר צביעה מצליח של פו הדוב, היא פנתה לשולץ ב־1961 עם רעיון להוציא יומן תאריכים של פינאטס. היומן זכה להצלחה, והשניים המשיכו לשתף פעולה בספר "Happiness is a Warm Puppy", ספר תמונות שהפך לרב מכר לילדים ומבוגרים ב־1963 ונמכר עד היום. בסוף שנות ה־60, החברה של בוצ'ר, Determined Productions, הייתה הראשונה לייצר בובה של סנופי, ובסוף שנות ה־70 היא כבר פתחה משרדים בכל העולם, וניתן לייחס לה בין היתר את ההצלחה האדירה של סנופי ביפן.

סנופי על פריטים של לקוסט, מארק ג'ייקובס, איב סן לורן, גוצ'י וזארה. רשימת מותגים מפוארת / צילום: צילום מסך מאתרי החברות

הופעת הבכורה המוצלחת של פינאטס אצל מעצבי-העל הייתה ב־1984, כשהתערוכה "סנופי באופנה" נפתחה במוזיאון הלובר בפריז. במסגרת התערוכה, מעצבים כמו אוסקר דה לה רנטה ושאנל הלבישו את סנופי ואחותו בעיצובים מקוריים. האירוע כמעט ונשכח אילולא היה ספר יפני המתעד את האירוע - חוברת נדירה שהמהדורה הראשונה שלה נמכרת באיביי ביותר מאלף דולר. ב־2014 התערוכה זכתה לשחזור בשם "בשם "סנופי ובל באופנה", וכללה עבודות של מעצבים כמו רודרט וזאק פוזן, והיא אף נדדה בכמה ערים ברחבי העולם.

אבל רק בשנות ה־90 החלה פינאטס בשיתופי-פעולה מסחריים עם עולם האופנה: גם עם מותגים יוקרתיים כמו בית האופנה האיטלקי אייסברג והמעצב הצרפתי ז'אן שארל דה קסטלבז'ק, אבל גם עם מותג האופנה המהירה H&M. השיא היה ב־2015, כשפינאטס השיקו קולקציות חגיגיות עם ואנס, גאפ וגוצ'י במקביל ליציאת הסרט הקולנועי "סנופי וצ'ארלי בראון, פינאטס - הסרט".

"יותר מסתם דמות על פיג'מה"

היום פינאטס היא עסק עולמי משגשג ועל זמני. בכל עונה ניתן למצוא את פרצופו של סנופי בקולקציה כלשהי: מטי-שירטס זולות ופיג'מות עם הדפסים ועד לשיתופי-פעולה אופנתיים מתוחכמים יותר. אבל עם הפופולריות הגואה של סנופי וחבריו, בפינאטס מתחילים לחשוש מהצפה של השוק, שתוביל לירידה בערך המותג. "הדבר האחרון שאנחנו צריכים לעשות זה להתחרות עם עצמנו", אומרת ליז ברינקלי, בכירה במחלקת האופנה של פינאטס. "ואני גם לא חושבת שהמעריצים שלנו יאהבו את זה".

ואכן, לא כל המעריצים מתחברים לכיוון שבו פינאטס צומחת. אנג'לה אזנבוריאן (38), פסיכולוגית קלינית מניו יורק שהתאהבה בקומיקס בעקבות אמא שלה, אוהבת את העובדה שהספר האהוב עליה מגיע ליותר אנשים בשנים האחרונות, אבל מנגד, דואגת שמשהו מהייחודיות שלו אבד. "הרעיון שאנשים יכולים לבוא מכל מיני מקומות בעולם ולדון בנושא אחד הוא דבר יפה, ולכן אני שמחה לראות אותו צומח", היא אומרת. "אבל במקביל, בתור מעריצה שרופה, אני רוצה לשמור על טהרת הקומיקס".

אזנבוריאן לא לגמרי מתנזרת מרכישת מוצרי המותג: היא דווקא קונה מרצ'נדייז מדי פעם, כמו קישוטים לעץ חג המולד, או שעון של סווטש שיצא בשיתוף-פעולה לאחרונה, והיא מתה על החולצה הדקיקה בגוון אפור-חום מהקולקציה שאיב סן לורן השיק עם פינאטס. היא גם אוהבת את העובדה שפינאטס משתפת פעולה עם מותגים ברמות מחיר שונות, כך שהמוצרים מגוונים - מסווטשירט של אולד נייבי ועד ארנק של COACH.

אבל יש גם מעריצים תקיפים יותר, שחוששים שהמסחור אינו תואם את רוח הקומיקס. אליינה מקסוול (23), חוקרת ממסצ'וסטס, גדלה על קריאת הקומיקס וצפייה בספיישלים בחגים עם סבא וסבתא שלה. כמו אזנבוריאן, היא הייתה שמחה לראות יותר אנשים מודעים לקומיקס, "אלא שבשבילם, סנופי הוא בדיוק כמו מיקי מאוס", היא אומרת. "דמות שכולם היום מכירים, בלי שיהיה באמת אכפת להם מאיפה הוא ומה המשמעות שלו". מקסוול מצביעה על כך שחלק גדול מ"חג המולד של צ'רלי בראון", הספיישל בטלוויזיה ששודר לראשונה ב־1965, "נגע למסחור של חג המולד... כעת פינאטס ממוסחרת בכל מקום". למקסוול, אגב, יש קעקוע של סנופי.

באופן גס, אפשר לחלק את מעריצי פינאטס לשני מחנות: אלה שחושבים שסנופי חמוד ואלה שחושבים שסנופי עמוק. האתגר של פינאטס הוא לבדר את המעריצים המזדמנים מבלי להרחיק את האוהדים המושבעים. ואולי דרך המלך היא כפי שמציעה אזנבוריאן, שהייתה רוצה לראות את המותגים מבטאים לעומק את הסיפור והמסרים של שולץ: "כדי שתהיה להם מעט יותר אמירה על מה שהקומיקס מייצג לעומת סתם דמות חמודה עם צבעים חזקים שאפשר לנצל למוצרי אופנה. אני חושבת שיש בפינאטס יותר מזה".

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס