גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים אמיר יוצאים למסע קניות עם למעלה ממיליארד שקל בכיס, ושופרסל היא רק ההתחלה

מהלך פזיז או בלון ניסוי? יומיים בלבד חלפו מאז שהציעו האחים יוסי ושלומי אמיר לרכוש רבע ממניות רשת שופרסל ועד שביטלו את ההצעה, בשל ההתנגדות של חברת פז למהלך ● עם זאת, ההערכות הן כי כ-1.5 מיליארד שקל שקיבלו האחים עבור הרשת שהצמיחו ממינימרקט בקריות, ימשיכו לחפש השקעה שתהפוך אותם שוב לבעלי שליטה

האחים שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ פרשמרקט
האחים שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ פרשמרקט

מכתב קצר ולקוני שנשלח ביום ד' בערב מטעם עורך דינם של האחים יוסי ושלומי אמיר  בישר על נסיגתם של השניים, כעבור יומיים בלבד, ממהלך שעשוי היה להוביל להשתלטות על רשת המזון הגדולה בישראל, שופרסל 

במכתב, שמוען לעורכי הדין של חברת פז  - שבתחילת השנה הנוכחית השלימה את רכישת רשת פרשמרקט מידי האחים אמיר - נכתב כי למרות שהללו משוכנעים כי לא היה בהצעתם לרכישת מניות שופרסל כדי לפגוע בפרשמרקט, הרי שלנוכח התנגדות פז הם נאלצים למשוך את ההצעה.

עוד קודם לכן גרמה הצעתם של האחים אמיר הפתעה רבה בשוק ההון ובענף הקמעונאות. במכתב לדירקטוריון שופרסל, המתנהלת כבר כמה שנים ללא גרעין שליטה,  הציעו השניים כי הרשת תקצה להם 24.9% ממניותיה, לפי מחיר המשקף פרמיה קטנה של 3% בלבד על מחיר השוק, ובתמורה שתעמוד על כ-2 מיליארד שקל בכפוף לדיבידנד גדול שתחלק שופרסל טרם הרכישה. עוד כללה ההצעה מינוי של 7 דירקטורים בשופרסל מטעם האחים.

על פניו נראה כי האחים אמיר מחפשים דרך לחזור ולהיות בעלי שליטה בענף קמעונאות המזון, לאחר שנפרדו בקיץ האחרון כאמור מרשת פרשמרקט שייסדו והובילו, אשר נמכרה לחברת האנרגיה והקמעונאות פז תמורת 2.1 מיליארד שקל.

המכירה לפז הותירה את האחים אמיר עם הון עצום (כ-1.4 מיליארד שקל שקיבלו עבור מניותיהם בפרשמרקט) וכעולה מהצעתם לשופרסל, עם רעב גדול להמשיך ולעשות עסקים.

אולם אליה וקוץ בה: בהסכם למכירת פרשמרקט התחייבו האחים לאי-תחרות לתקופה של 36 חודשים (עד ליום 1 בינואר 2025). בפז, בראשות היו"ר הראל לוקר, מיהרו לדרוש מהאחים להוריד את ההצעה לשופרסל מסדר היום, שכן היא מהווה לטענתם הפרה של ההתחייבות שנתנו השניים לאי-תחרות, כמו גם הפרה של חובותיהם על פי דין כנושאי משרה בפרשמרקט - שלומי אמיר ממשיך גם היום לכהן כמנכ״ל פרשמרקט, ואילו אחיו יוסי מכהן כיו"ר הדירקטוריון בחברה, הנמצאת בבעלותה המלאה של פז.

"דרך המלך - לדבר קודם עם בעלי המניות בשופרסל"

לנוכח ההתקפלות המהירה של האחים, מתקשים גורמים בשוק ההון להסביר את המהלך הנמהר שלהם בדיעבד. יש מי שמזכירים שאשתקד הגישו האחים הצעה לרכוש את מניות השליטה בפז (שכמו שופרסל גם היא מתנהלת ללא גרעין שליטה) בדרך של מיזוג. בסופו של דבר היוצרות התהפכו, ופז היא שרכשה את הבעלות בפרשמרקט, תמורת מזומן בעיקר, כשהיא מותירה את האחים עם הון רב בידם אך ללא שליטה.

וכיצד רואים בשוק ההון את המהלך? האמת היא שהאירוע התרחש כל כך מהר, עד כדי כך שהגופים מוסדיים המחזיקים במניות שופרסל לא הספיקו אפילו לגבש דעה בעניין. יחד עם זאת, יש הטוענים כי "דרך המלך היא שגורם המעוניין בשליטה בשופרסל, ידבר  קודם עם בעלי המניות וישכנע אותם שהוא יוכל להביא לאפסייד בחברה". שהרי, כפי שאומרים גורמים בגופים המוסדיים, "השוק הפך להיות מאתגר יותר, הרשת קצת איבדה כיוון, כך שגורם בעל ניסיון מוכח שייכנס לשליטה, יוכל לעשות לשופרסל טוב".

גורם המקורב לאחים אמיר יודע לספר שהם צפו את ההתנגדות של פז, כך שהצעתם לא מלמדת על אי קריאת המפה, כפי שרואים זאת אחרים, אלא שמדובר במהלך מחושב. "אני יכול להגיד רק שהם מאוד מתוחכמים", רומז הגורם לכך שאולי טרם נאמרה המילה האחרונה מצידם בעניין שופרסל.

"אנשי עבודה ש'חיידק הקמעונאות דבק בהם כילדים'" 

יוסי (54) ושלומי (52) אמיר גדלו בנשר למשפחה בת חמישה אחים. אביהם, דוד עמר ז"ל, כיהן כ-20 שנה כראש מועצת נשר מטעם הליכוד. בחלוקת התפקידים ביניהם יוסי, היושב בגליל ים, אחראי על הצד הפיננסי בעסקיהם, ואילו שלומי, הפועל מחולון, אחראי על הסחר. שניהם, מספרים מכרים, אנשי עבודה, ואת שלומי אפשר למצוא עד היום במשרדו גם בימי שישי ובערבי חג.

מקורביהם אוהבים לספר שחיידק הקמעונאות דבק בהם כילדים ב"מכולת שמעון", שאותה ניהל סבא שלהם, שבה עזרו כילדים אחרי שעות בית הספר. המסלול העסקי של השניים  החל עם שחרורם מהצבא. אז הקימו מסעדה באזור מגוריהם, שאותה מכרו לאחר ארבע שנים לטובת כניסה לעסקי הקמעונאות, באמצעות רכישת סופרמרקט קטן בקריית ביאליק. בשנת  2004 רכשו את פרשמרקט שהפעילה שני סניפים, בגליל ים ובהרצליה, ובהמשך צמחו בעיקר באמצעות רכישות.

נכון להיום פועלות תחת פרשמרקט 42 חנויות סופרמרקט שכונתיות בפריסה ארצית, וזאת תחת שישה מותגים (פרשמרקט, מחסני מזון, סופר דוש, מחסני להב, טיפ טוב והיפר דודו). מרבית פעילות הרשת מרוכזת בתוך שכונות מגורים ובמרכזי הערים, ולא במקרה: באזורים אלו יש קהל לקוחות נאמן, אפילו שבוי, מה שאיפשר לרשת לגבות מחירים גבוהים יחסית עבור מוצריה. פרשמרקט מתנהלת ללא מרכז לוגיסטי וללא מכירות אונליין, ומבדלת את עצמה באמצעות הזמינות והנוחות.

בענף המזון מספרים שהאחים אמיר דאגו לשמור על יחסים חמים עם הספקים, והללו מתארחים באירועים החברתיים שהאחים עורכים אחת לחודש, שם אפשר לראות לצד גורמים בענף הקמעונאות, גם פוליטיקאים, בכירי משק, אנשי צבא, פקידי מדינה בכירים ואף אנשי תקשורת.

בתחילה התקיימו האירועים ברמת השרון, שם בנו האחים בית מפואר ששימש אותם ואת משפחותיהם. לפני מספר שנים עבר שלומי לסביון, ומאז האירועים הללו מתקיימים בעיקר בביתו.

ניסיון ההנפקה הראשון לא צלח

בדומה למתחרותיה בענף קמעונאות המזון, משבר הקורונה עשה טוב גם לתוצאותיה של פרשמרקט, שנהנתה מהגידול בצריכה. בשנת 2020 צמחו מכירות החברה בכמעט 40% ל-1.6 מיליארד שקל, והרווח הנקי שלה הוכפל ל־116 מיליון שקל.

היום קצת קשה להאמין שביולי 2018, בעת שניסו להנפיק את פרשמרקט בפעם הראשונה, נאלצו האחים אמיר לבטל את המהלך שלא זכה להיענות גבוהה, הגם שתוכנן לפי שווי של כ-750 מיליון שקל - כשליש מהשווי שבו נמכרה הרשת לפז כעבור כשלוש שנים בלבד.

 

שנה לאחר מכן, במאי 2019, הם כבר הגיעו מוכנים יותר, מצוידים בהתחייבויות לרכישה, והשלימו את ההנפקה בהצלחה. גילעד אלטשולר, בעליו של בית ההשקעות אלטשולר שחם, סיפר לגלובס באותה עת כי בניסיון ההנפקה הראשון הוא נרתע מאחר שלא הכיר את האנשים, אך לאחר שהכירם יותר לעומק, ושמע את סיפורה של החברה, שוכנע. "אני אוהב את הסיפורים האלה, של חברה שצמחה ממינימרקט קטן", הסביר.

מיד לאחר ההנפקה חילקה פרשמרקט דיבידנד נכבד לבעלי המניות, בהיקף כ-220 מיליון שקל, שרובו זרם לכיסי האחים, ובהמשך ועד למכירתה חילקה מאות מיליוני שקלים נוספים מרווחיה לבעלי המניות. בד בבד, הכפילה מניית החברה את ערכה לאחר ההנפקה, והאחים ניצלו זאת כדי לממש נתחים מהחזקותיהם. מבדיקת גלובס לאחר מכירת החברה עלה כי בסך הכול ייצרו לעצמם האחים אמיר הון של כ-1.87 מיליארד שקל ממכירת מניות, דיבידנדים ודמי הניהול שמשכו מהחברה בתקופתה בבורסה.

"בדיקת המים" לקראת עסקה עתידית?

כמו בעת היציאה של פרשמרקט להנפקה בבורסה, שהצליחה להקפיץ את האחים אמיר מדרגה ולמקם אותם במגרש של הגדולים, המהלכים שניסו להוביל מאז מעידים שהתיאבון שלהם רק גדל. זה התחיל עם ההצעה לרכוש את השליטה בפז, שנועדה להגדיל את כוחם בשוק הקמעונאות, ונמשך כעת עם ההצעה לרכישת נתח מהותי ממניות שופרסל.

רשת הקמעונאות המובילה בישראל ספגה לאחרונה מכה עם עזיבתו של המנכ"ל הדומיננטי שלה, איציק אברכהן. לכך יש להוסיף את התחרות הקרבה עם ענקית המזון הצרפתית קארפור, שצפויה להגיע לישראל ולפרוס את חסותה על הרשתות יינות ביתן ומגה. כל אלו מעידים כי שופרסל ניצבת בפתחה של תקופה מאתגרת במיוחד.

סניף של רשת שופרסל. מתנהלת ללא גרעין שליטה / צילום: איל יצהר

"אנחנו לא פוסלים על הסף שיבוא גורם בעל ניסיון מוכח וינווט את הספינה", אומרים  גורמים מקרב המוסדיים המחזיקים במניות שופרסל, "אבל השקעתו צריכה להתבצע בפרמיה מתאימה. העובדה שמאז ההצעה של האחים (שהציעה פרמיה של 3% בלבד על מחיר השוק כאמור, ה"מ), המניה עלתה בשיעור גבוה יותר, מראה שזו הייתה נמוכה מדי", לדבריהם.

לא מן הנמנע כי במהלך הפזיז לכאורה בו נקטו האחים הם קיוו לזרוק אבן לבריכה, שתעשה גלים, ותכין את הקרקע לעסקה עתידית שבה כבר יזכו אולי לתמיכת השוק. את היכולת שלהם להוביל בהצלחה רשת מזון הם הרי כבר הוכיחו.

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים