גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בענף הפרסום: בר-דעה פועל לשינוי הפוקוס של תחרות האפי

בעקבות רצף הזכיות של מקאן בתחרות האפי האחרונה: היו"ר גיורא בר-דעה פועל לשינוי הפוקוס מפרסום לשיווק, ומקים ועדת בדיקה ● וגם: אדלר-חומסקי ימשיך לטפל בתקציב של עיריית תל אביב למשך שלושה חודשים נוספים

גיורא בר-דעה, יו''ר האפי. חשש מפני היעלמותה של התחרות / צילום: ענבל מרמרי
גיורא בר-דעה, יו''ר האפי. חשש מפני היעלמותה של התחרות / צילום: ענבל מרמרי

על רקע השחיקה במעמד תחרות הפרסום הבינלאומית האפי, וסימני שאלה לגבי האופן שבו התחרות מתקיימת בישראל, ערך בשבועות האחרונים יו"ר התחרות גיורא בר-דעה שיחות עם נציגי איגוד השיווק ונציגי איגוד הפרסום כדי לבחון דרכים לייצר שינוי, ולהחזיר את התחרות לכזו המזוהה בראש ובראשונה עם עולם השיווק ולא רק עם עולם הפרסום - כך נודע לגלובס.

נזכיר כי תחרות האפי מתקיימת ביותר מ-50 מדינות ברחבי העולם, ובישראל זה למעלה מ-20 שנה. בניגוד לחלק ניכר מתחרויות הפרסום ששופטות קמפיינים באספקט הקריאייטיב, בתחרות הזו נמדדים המהלכים על-פי האפקטיביות שיצרו למפרסם. לצורך כך אמור המפרסם לספק לשופטים, שחלקם הגדול מגיע מעולם השיווק, נתוני אמת - ועל-פיהם נמדדת האפקטיביות.

בעבר נחשבה זכייה של מפרסם באחת מקטגוריות התחרות להישג משמעותי עבורו, כיוון שהתנאי של פרמטרים קשיחים שניתן למדוד הוביל לכך שהתוצאות נתפסו כ"נקיות". זאת בשונה מתחרות קקטוס הזהב, ששפטה מהלכים קריאטיביים ונחשבה זירה לחיסולי חשבונות ו"קומבינות" בין משרדים, מה שהביא בסופו של דבר לחיסולה.

אלא שעם הזמן, ולמרות הצורך להיצמד לכללים הבינלאומיים, חלק ממחלות תחרות הקקטוס דבקו גם בתחרות האפי. כך, למשל, במהלך השיחות שקיים בר-דעה היו מנהלים שסיפרו כי הם מותירים את מלאכת השיפוט בידי מזכירות ומנהלים זוטרים.

בעיה נוספת נוצרה כתוצאה ממה שנתפס בשוק "הצפת התחרות" בעבודות. מאחר שכל הגשה עולה כסף, עבור חלק ממשרדי הפרסום מדובר בהוצאה משמעותית, ואילו למשרדים אחרים גדולים או מבוססים פשוט יותר להתמודד עם הנטל הכספי, להגיש כמות גדולה של עבודות ולהגדיל את הסיכוי לזכות.

במהלך השיחות עם בר-דעה הופנתה אש למשרד הפרסום מקאן תל אביב, שהפך בשנים האחרונות לשחקן הבולט בתחרות. נזכיר כי בתחרות האחרונה גרף מקאן את מרבית הפרסים - שמונה מדליות זהב, תשע כסף ועשר ארד, וכן מדליית הגרנד אפי זהב, הניתנת לקמפיין השנה. המשרד הבא אחריו, אדלר-חומסקי, סיים עם 6 מדליות, ובמקום השלישי דורג ראובני-פרידן עם 5 מדליות.

הפער בזכיות לא נולד בחלל ריק: ההשתלטות של מקאן על התחרות באה לידי ביטוי כבר ברשימת העולים לשלב הגמר של התחרות. למקאן נרשמו 37 מועמדויות - פער דרמטי לעומת מספר המועמדויות של המשרד הבא אחריו, אדלר-חומסקי עם 11 מועמדויות.

נציין כי הפער הגדול בין מקאן לאחרים איננו רק עניין של אגו: כשיש משרד אחד ששולט בתחרות באופן כה דומיננטי, החשש הוא שמפרסמים ופרסומאים אחרים יאבדו גם את מעט העניין שעוד נותר בתחרות, יימנעו מלהגיש עבודות, וכך תרד מעל מפת ההיסטוריה עוד תחרות פרסום.

כאמור, לאחרונה קיים בר-דעה שיחה עם הנהלת איגוד השיווק, שבה עלו אספקטים שיש לבחון ולחדד, כאשר הרוח הכללית הייתה שיש להמשיך ולקיים את התחרות. לגלובס נודע כי בעקבות פגישה זו והפגישה עם איגוד חברות הפרסום הוחלט להקים ועדת בדיקה שתבחן את השינויים ותגיש המלצות. בראש הוועדה עומד אילן סיגל מנכ"ל גולן טלקום, ומשתתפים בה אסף אביב מאקספון, ישי מנדיל מיוניליוור (שצפוי לעבור בקרוב לאלטשולר שחם) ובשמת שדה מטבעול.

הוועדה, באמצעות אנשי מחקר ואנליזה, תראיין אנשי שיווק ופרסום, תנתח פערים ותגיש להנהלת האפי המלצות ליישום ולשימור התחרות. הפגישה הראשונה של הוועדה תתקיים בקרוב, והמלצותיה אמורות להינתן בתוך כחודשיים.

במקאן לא הגיבו לדברים.

עד שיוחלט על זוכה: אדלר-חומסקי ימשיך לטפל בתקציב של עיריית תל אביב

בחלוף חצי שנה מאז יצא למכרז תקציב הפרסום של עיריית תל אביב-יפו, עדיין לא נקבע זוכה במכרז. לגלובס נודע כי על רקע ההשתהות התמוהה בבחירת הזוכה, הוארכה ההתקשרות עם משרד הפרסום אדלר-חומסקי בשלושה חודשים נוספים.

עוד נודע כי על התקציב מתמודדים שלושה משרדי פרסום בלבד: אדלר-חומסקי, מקאן תל אביב ו-d-say אינטראקטיב.

נזכיר כי בסוף ספטמבר 2021 התפרסם מכרז הפרסום של עיריית תל אביב, בהיקף של 6 מיליון שקל. תנאי הסף אפשרו התמודדות כמעט לכל משרדי הפרסום, מאחר שרף היקף המחזור שנדרש לצורך השתתפות עומד על 6 מיליון שקל בלבד.

גם המשאבים שנדרשו המשרדים להקצות לצורך ההתמודדות לא היו גדולים: בשלב הראשון נדרשו מצגות משרד בלבד, ובשלב השני, שאליו עלו שלושה משרדים, נדרשו מצגות קריאייטיב והצעות מסחריות.

היקף תקציב הפרסום של עיריית תל אביב לא נחשב גדול, אך הוא תמיד היווה יעד מבוקש למשרדי הפרסום הגדולים. ב-2011 זכה מקאן תל אביב בניהול התקציב, ובמכרז הבא, שנערך ב-2017, זכה אדלר-חומסקי.

במבחן התוצאה, הזכייה לא תרמה הרבה לקופת אדלר-חומסקי. אומנם המכרז דיבר על היקף תקציב של 56 מיליון שקל, אבל בפועל, לאורך רוב שנות ההתקשרות העירייה השקיעה בפרסום סכומים נמוכים באופן משמעותי.

חלק מהיעדר הפרסום בשנים 2020-2021 ניתן לתלות במשבר הקורונה, אולם כבר ב-2019 קטן התקציב באופן דרמטי ועמד על 2 מיליון שקל בלבד - סכום שאף לא עבר במלואו לאדלר-חומסקי. ייתכן כי הסיבה לכך נובעת מהשימוש הגבוה של העירייה ברשתות החברתיות - תחום שבו העיר נתפסת כמפרסם מצטיין, חדשני, קריאטיבי ומוביל.

כאמור, על פניו, המכרז נכתב באופן שאיפשר את השתתפות של כל המשרדים, אולם מסורתית התמודדו עליו בעיקר המשרדים הגדולים. נראה כי הפעם, דווקא בגלל התחזקות הדיגיטל והשימוש הרחב שהעירייה עושה בו, הוחלט במשרד הפרסום d-say אינטראקטיב - שהפורטה שלו נמצא בדיגיטל - להתמודד בכל זאת על התקציב.

המהלך הכפול של EPM: חתמה על עסקת פרסום עם קשת ורשת בו-זמנית

עסקאות של זמן פרסום תמורת מניות הפכו בשנים האחרונות לחלק מהניסיונות של ערוצי טלוויזיה - בעיקר של קשת - למצוא עוגני רווח חדשים. ברוב המקרים מדובר בחברות שלא מימשו עדיין את הפוטנציאל העסקי שלהן, וזקוקות לפרסום בהיקף רב לצורך קפיצת מדרגה נוספת, ולכן מתקשרות עם אחד הערוצים (הבולטת מביניהן היא חברת הביטוח ליברה). אולם במקרה של חברת EPM, המפתחת תרופות על בסיס קנאביס, מדובר בעסקת פרסום שנעשתה עם שני הערוצים בו-זמנית.

השותפה הבכירה לצורך העסקה היא קשת, שעמה נחתם הסכם שלפיו היא תעניק לחברה שירותים שווי כסף בהיקף של כ-10 מיליון שקל בתמורה להקצאת מניות. על-פי ההסכם, קשת תעניק לחברה שירותי פרסום טלוויזיוני ודיגיטלי בפלטפורמות השונות הקיימות ברשותה, בהן ערוץ קשת 12 ואתר מאקו, למשך תקופה של 30 חודשים.

עם רשת 13 נעשה הסכם דומה, אך בהיקף כספי קטן יותר ולפרק זמן ארוך יותר. על-פי ההסכם, רשת תעניק לחברה שירותי פרסום בפלטפורמות השונות הקיימות ברשותה במשך 36 חודשים בהתאם למחירון השירותים של רשת, וזאת בתמורה להקצאת מניות בשווי של 3 מיליון שקל.

את התוצאה של עסקאות הפרסום קשה לפספס בימים אלה: כמות פרסומות חריגה של EPM, שמאיצות בצופים להצטרף ולהשקיע בחברה. הפרסומות מדברות על השאיפה להיות חלק מהמשקיעים של טכנולוגיות שמשנות את העולם (למשל טלפון סלולרי), ולאחר מכן מופיע פרופ' זאב רוטשטיין שמספר על הטכנולוגיה. במקביל רצה פרסומת שבה משתתף מנכ"ל EPM, רשף סויסה, שמדבר גם הוא על הטכנולוגיות ויתרונן.

עוד כתבות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; למה טסלה מזנקת ב-7.5% במסחר המוקדם?

המסחר באסיה ננעל בעליות ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.765 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ