גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהרווחיות החריגה במשקאות הקלים צפויה להיפגע, מצטיידים ביקב

המיזוג הצפוי של בעלת מניות מיעוט ביפאורה עם יקבי כרמל מתרחש על רקע פגיעתו הצפויה של מס הסוכר מחד, ולנוכח הרווחיות הגבוהה יחסית בתחום היין מאידך, כפי שמשתקף בדוחות המתחרה טמפו ● בשנת 2021 רשמו יפאורה וטמפו קפיצה ברווחיהן, שעמדו על כ-130 מיליון שקל אצל כל אחת מהן

 

מס הסוכר יפגע ברווחיות החריגה של ענף המשקאות הקלים / צילום: Shutterstock, defotoberg
מס הסוכר יפגע ברווחיות החריגה של ענף המשקאות הקלים / צילום: Shutterstock, defotoberg

שוק המשקאות בישראל עבר בשנתיים האחרונות טלטלות לא מעטות, על רקע פרוץ מגפת הקורונה שהשפיעה על תמהיל המכירות של היצרניות. מתחילת השנה הנוכחית נוסף להן מס חדש שהטילה הממשלה על משקאות ממותקים, שהשפעתו עדיין לא ידועה במלואה, אך הוא צפוי לפגוע בתוצאותיהן.

על רקע זה יצא לדרך בתחילת השבוע מהלך מעניין ומפתיע של חברת כלל תעשיות ומשקאות , בעלת מניות מיעוט בחברת המשקאות הקלים יפאורה: מיזוג עם חברת יקבי כרמל, הנשלטת על-ידי קרן הפרייבט אקוויטי קדמה.

לכלל משקאות, שמניותיה מוחזקות כיום בעיקר בידי גופים מוסדיים, יש נכס אחד בודד טרם המיזוג המתוכנן - 30% ממניות חברת יפאורה, אחת משלוש יצרניות המשקאות הקלים הגדולות בישראל.

במסגרת המיזוג עם יקבי כרמל (שכולל בשלב זה 78% ממניות היקב) ישונה שמה של כלל משקאות ליקבי כרמל, ולאחריו היא תחזיק בפעילות היקב שנוסד לפני 140 שנה, בעידודו של הברון אדמונד דה רוטשילד.

המיזוג מתבצע לפי שווי של 840 מיליון שקל לחברה הממוזגת, על-פי הערכת שווי של 505 מיליון שקל לכלל משקאות - גבוה ב-34% משווי השוק שבו היא נסחרה טרם הדיווח.

השלמת המיזוג צפויה להתבצע באמצעות הקצאת מניות חריגה, שתבוצע בדרך של הצעה לא אחידה באמצעות תשקיף, ולכן כפופה בין היתר לאישור רשות ניירות ערך.

 

בהתאם, בעלי המניות הנוכחיים בכלל משקאות צפויים להחזיק ב-60% מהחברה הממוזגת, והשווי שנגזר למניות השליטה ביקבי כרמל (כאמור 78%) במיזוג עומד על 336 מיליון שקל. קרן קדמה, בעלת המניות הללו כיום, התחייבה כי במהלך תקופה של 36 חודשים ממועד השלמת העסקה היא תשתתף בגיוסי הון שיבוצעו על-ידי החברה הממוזגת לצורכי ביצוע עסקאות בתחום המזון והמשקאות, בסכום שלא יפחת מ-300 מיליון שקל. בד-בבד, בכוונת החברה הממוזגת לשקול ביצוע הנפקת זכויות לכלל בעלי מניותיה. 

הגיעה לבורסה בעקבות סכסוך

כלל משקאות נשלטה בעבר בידי כלל תעשיות של לן בלווטניק, והגיעה לבורסה לפני כארבע שנים בעקבות סכסוך שנגע להחזקתה ביצרנית המשקאות הקלים יפאורה (30%), שאותה ביקש בלווטניק לממש. בהמשך מכרה כלל תעשיות את רוב מניותיה בכלל משקאות לגופים מוסדיים.

בעלת השליטה ביפאורה, נכס הבסיס של כלל משקאות, היא חברת קרור  של רוני גת ושלמה רודב (המחזיקה ב-70% מהמניות), שבעבר התעמתה מול כלל תעשיות סביב רצונה של האחרונה לממש את החזקות המיעוט שבידיה. בנובמבר האחרון הציעה קרור לקנות את החזקת כלל משקאות ביפאורה לפי שווי של 450 מיליון שקל - הצעה שנדחתה למרות ששיקפה פרמיה על מחיר השוק של כלל משקאות (שעמד בתחילת השבוע על 375 מיליון שקל). 

מפעל יפאורה ברחובות / צילום: אייל פישר

כלל משקאות מתנהלת ללא גרעין שליטה, והיא מוחזקת בפועל בידי חמישה גופים מוסדיים: בתי ההשקעות אלטשולר שחם וילין לפידות וחברות הביטוח הראל, כלל והפניקס. למוסדיים יש החזקה מצרפית של 65% בכלל משקאות, ונוסף על כך מחזיקה בעלת הבית הישנה, כלל תעשיות, בנתח של 14% מהחברה.

יפאורה החלה את דרכה כיצרנית מיצים ב-1933, כשייצרה מיץ תפוזים (מיץ פז), וכיום היא מייצרת גם משקאות קלים כגון סודה שוופס, ספרינג, מותג RC קולה ומותגי המים המינרליים עין גדי ומי עדן. 

 

הנתונים הכספיים של יפאורה, כפי שנחשפים בדוחות הכספיים שלה ל-2021, מלמדים מדוע היו מוכנים בקרור לשלם אשתקד פרמיה נאה עבור מניות המיעוט בחברה. החברה רשמה זינוק חד בביצועים העסקיים שלה בשנה שעברה, לאחר שנת 2020, שהייתה שנה מוצלחת עבורה גם כן.

הכנסות יפאורה אומנם עלו אשתקד ב-2% בלבד ל-922 מיליון שקל, אך שיעור הרווח הגולמי שלה גדל ב-46% ל-50%, נתון שחברות יצרניות רבות יכולות להתקנא בו. הרווח התפעולי שמר על שיעור דומה, של 18%, ועמד על 162 מיליון שקל, ואילו הרווח הנקי טיפס ב-2021 ב-10% ל-129 מיליון שקל.

טמפו סבלה מהקורונה יותר מיפאורה

לצד יפאורה, המוחזקת כאמור על-ידי שתי חברות בורסאיות (קרור וכלל משקאות), שחקנית נוספת בעולם המשקאות, שפעילותה נחשפת באמצעות שוק ההון, היא חברת טמפו, חברת אג"ח הנשלטת על-ידי ז'ק בר (60%) וחברת הבירה ההולנדית הייניקן (40%). החברה מייצרת ומשווקת משקאות אלכוהוליים, לרבות בירות גולדסטאר ומכבי, לצד משקאות קלים כדוגמת פפסי, מותג האנרגיה XL ומים מינרליים, ומחזיקה גם בתחום היין, באמצעות יקבי ברקן.

טמפו סבלה יותר מיפאורה ממשבר הקורונה, והמכירות שלה נחלשו ב-2020, בעיקר עקב המשבר שפקד את "השוק הקר", קרי אספקה לתחום המוסדי, שכולל פאבים, בתי מלון, מסעדות וכו', שפעילותם הושבתה לתקופות ממושכות בימי המגפה (להבדיל מ"השוק החם" שהינו מכירות לרשתות קמעונאיות). 

 

ב-2021, עם יציאת המדינה מהסגרים ברבעון הראשון, רשמה טמפו התאוששות ניכרת. היא סיכמה את השנה החולפת עם זינוק של 23% בהכנסות, ל-1.7 מיליארד שקל. שיעור הרווח הגולמי עמד על 35%, והרווח התפעולי על 10%. הרווח הנקי עלה ביחס ל-2020 ב-70% כמעט, לכ-126 מיליון שקל.

לאחרונה הודיעה טמפו כי בעל השליטה ז'ק בר יפנה את כס המנכ"ל לאחר 14 שנים בתפקיד, ולתפקיד ימונה בנו דניאל. בר האב נותר בתפקיד יו"ר טמפו.

טמפו: "המס ישפיע לרעה באופן מהותי"

שוק המשקאות הקלים בישראל מתחלק בעיקר בין שלוש מתחרות מרכזיות. הגדולה ביותר היא החברה המרכזית למשקאות של משפחת ורטהיים, המוכרת לציבור כיצרנית קוקה-קולה, אשר חולשת על-פי נתוני סטורנקסט על כ-40% מהשוק. יפאורה מחזיקה ב-38%, וטמפו בכ-16%. ביחד חולשות השלוש על כ-95% מהשוק.

נראה כי הענף ניצב כיום בפני צומת דרכים. הממשלה הטילה אשתקד מס על משקאות ממותקים, מס הסוכר, שנכנס מתחילת 2022. השלכותיו על תחום המשקאות הקלים טרם נחשפו בדוחות הכספיים לשנת החולפת, אך בדוחות מזהירות החברות מהשפעות שליליות שיפגעו בהן באופן מהותי. כך למשל הודיעה טמפו בעת הטלת המס אשתקד כי היא "צפויה להשפיע לרעה באופן מהותי על מכירות החברה ועל תוצאות פעילותה".

 

עם זאת, לא מן הנמנע כי הגופים המוסדיים והמחזיקים בכלל משקאות ראו בכך גורם מדרבן להתרחבות הפעילות ולמיזוג עם פעילות בענף היין של יקבי כרמל, ענף שלא הושפע ממהלכי המיסוי. פעילותה העסקית של יקבי כרמל טרם נחשפה, אך ניתוח של הרווחיות לפי מגזרי הפעילות של חברת טמפו בשנת 2021 יכול ללמד מה מוצאת כלל משקאות במיזוג המתהווה.

לטמפו יש שלושה מגזרי פעילות: משקאות לא אלכוהוליים, משקאות אלכוהוליים ויין (יקבי ברקן). התוצאות המגזריות, שהן הרווח הגולמי בניכוי הוצאות מכירה ושיווק, מלמדות כי שיעור הרווחיות המגזרי הגבוה ביותר - 20% - הושג בתחום היין. אחריו נמצא תחום המשקאות האלכוהוליים, שייצר לטמפו רווחיות של 17%; ובסוף נמצאת הרווחיות ממגזר המשקאות הלא אלכוהוליים, שעמדה על 12% בלבד.

יקב כרמל, ראשון לציון / צילום: תמר מצפי

יקבי כרמל היא אחד הגופים המובילים בתחום היין בישראל. נתוני סטורנקסט שמצורפים לדוחות טמפו מלמדים כי בשוק בקבוקי היין המבורקד, קרי הבקובוקים הנמכרים ברשתות הקמעונאיות ובחנויות המשקאות, יקבי כרמל היא החברה הגדולה ביותר עם 23.6% מהשוק, בעוד שליקבי ברקן (של טמפו) יש נתח שוק של 24.3%.

הכניסה של יקבי כרמל לבורסה, באמצעות כלל משקאות, תאפשר למשקיעים במניה להיחשף ליקב עם דריסת רגל משמעותית בתחום פעילותו, ובכוונתה להתרחב כאמור גם לתחומים נוספים. בחברות המתמזגות ציינו כי בכוונתן לבחון שיתופי-פעולה עסקיים ענפים בשוק המזון והמשקאות בישראל, במטרה שהחברה הממוזגת תהיה גוף משמעותי בשוק זה.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"