גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידות בשוק ב־2022 כבר משפיעות על התנהגות המשקיעים

הירידות המתמשכות בבורסות בארה"ב כבר משנות את התנהגות המשקיעים האמריקאים שמתחילים להתרחק מסיכונים ● סוגי מסחר שצברו תאוצה בשנים האחרונות, כמו הקריפטו, מתחילים לצאת מהאופנה והפסימיות של המשקיעים עולה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock, orhan akkurt
וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

הירידה במחירי מניות אמריקאיות בשנת 2022 גברה בשבוע שעבר, כאשר ביום חמישי היו הנפילות הגדולות ביותר בשוק מאז תחילת המגפה. הצניחה קרתה יום אחד לאחר שיושב-ראש הפדרל ריזרב ג'רום פאוול דווקא סלל את הדרך לעלייה בשווקים לאחר שהבהיר כי העלאת ריבית מעל חצי אחוז אינה צפויה.

קנה-המידה של הירידות ביום חמישי והתנודתיות הגבוהה של העת האחרונה מעוררים שאלות לגבי נושאים נרחבים יותר בשווקים, כמו למשל התפרקות של מסחר ממונף או הנזלה אפשרית של קרנות לאחר הימורים שגויים בקנה-מידה גדול. אבל משקיעים ואנליסטים רבים אומרים שהירידה תאמה ברובה את הנסיגה הנרחבת יותר בשוק השנה שבבסיסה עומדת המחשבה ששיעורי הריבית יעלו. מנהלי תיקי השקעות אומרים שהקדמת העלאת הריבית נוטה לעזור למניות שנותנות דיבידנדים, למשל, ומצד שני לוחצת על המסחר הספקולטיבי שנעשה פופולרי ורווחי כשהכסף היה זול.

משמעות המגמה הזו הייתה פגיעה במניות של החברות שזינקו מעלה בשנות המגפה והערכות השווי שלהן גבוהות. נטפליקס  הייתה אחת ממניות הטכנולוגיה הלוהטות בשנים האחרונות, וירדה השנה בינתיים ב־70%. אמזון  ירדה ב־31%, מפגרת אפילו אחרי מדדי המניות המובילים. הנה כמה מאפיינים של אי נחת בשווקים שבהם כבר אין יתרונות מיידיים וצפויים של רכישת מניות בזמן ירידה במחיר.

סדקים בשוק

אין כמעט מניות שהירידות נחסכו מהן. ביום חמישי רק 35% מהמניות במדד S&P 500 נסחרו מעל הממוצע שלהן ב-200 הימים הקודמים, לפי נתוני FactSet. מדובר בירידה של 74% לעומת ינואר. באותו יום במדד נאסד"ק  המשולב, רק 20% מהמניות נסחרו מעל הממוצע שלהן ל־200 יום, לעומת 38% בחודש ינואר.

"ישנה חולשה רבה מתחת לפני השטח", אומר ווילי דלוויש, מנהל השקעות בחברת ניתוח הנתונים All Star Charts. "הנסיגה הזו גוררת כלפי מטה הערכות שווי בשוק המניות".

אבל גם לאחר הירידות האלה, מדד S&P 500  נראה יקר ביחס להערכות השווי שלו בעשור האחרון. המדד נסחר בשבוע האחרון במחיר גבוה פי 17.7 מההכנסות הצפויות ל־12 החודשים הקרובים, לפי FactSet, יותר מהממוצע בעשר השנים האחרונות, שעמד על פי 17.1 מההכנסות החזויות. כאשר הפדרל ריזרב צפוי להמשיך להדק את הנסיבות המוניטריות, משקיעים רבים אומרים שמניות עדיין לא נראות להם זולות.

 

דעיכת הבאז על אופציות

בזמן שהמניות צנחו, המשקיעים נעשו פחות נלהבים גם לגבי הימורים מסוכנים בשוק האופציות. במשך רוב השנתיים האחרונות, משקיעים אינדיבידואליים מיהרו לשוק האופציות על מנת לעשות הימורים סופר־שוריים על מניות, בציפייה לעליות מתמשכות בשווקים. הימורי אופציות הפכו שם נרדף לשגעון סביב מניות המם (מניות ויראליות שמושכות צעירים ברשתות חברתיות), כשמניות של חברות כמו גיימסטופ  וחברת אולמות הקולנוע AMC  זינקו.

כעת, נראה שהרבה מהספקולציה הזו נגמרת. נפח אופציות ה-Call נטו במניות בודדות (אופציות בהן המוכר מעניק לרוכש את הזכות לקנות את נכס הבסיס במחיר ובתאריך מוסכמים מראש) היה לאחרונה ברמה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2020, על פי דויטשה בנק. נתון שמשקף את חוסר האמון של רוכשי האופציות בעליית שווי המניות.

גם המחיר של אופציות שוריות על מניות החל לרדת לעומת אופציות דוביות, בהן יש ציפייה לירידות בשווי המניות, כך אומרים בקרדיט סוויס. מדובר בהיפוך מגמה מרוב השנים האחרונות.

ירידה במטבעות קריפטו

שווקים אחרים בסיכון גבוה נפגעו גם הם. מחיר הביטקוין  הגיע לשיא השנה במרץ ומאז היה בירידות רוב הזמן. כיום הוא נסחר סביב 33 אלף דולר.

הירידה של מטבע הקריפטו כנראה פגעה לא רק במשקיעים פרטיים, אלא גם במספר הולך וגדל של משקיעים מוסדיים. בתחילת דרכם, מטבעות קריפטו נקנו ונמכרו בעיקר על ידי סוחרים פרטיים, אבל היום נוכחותם בשוק קרנות הגידור ויועצי ההשקעות הרשומים נעשתה בולטת יותר.

הפסימיות גוברת

בגלל שהנסיגה הותירה למנהלי תיקים מעט מקומות להסתתר, סקרים מראים שמשקיעים פרטיים נעשים יותר ויותר פסימיים לגבי שוק המניות בכללותו. מספר המשקיעים המאמינים ששוק המניות ימשיך לרדת בשישה החודשים הקרובים הגיע באפריל לרמה הגבוהה ביותר מאז 5 במרץ 2009, על פי האיגוד האמריקאי של משקיעים פרטיים.

הפסימיות הנרחבת לא בהכרח מהווה חדשות רעות. ישנם אנליסטים הרואים את הסקר של איגוד המשקיעים כמצביע נגטיבי, ואומרים שכשנראה שהסנטימנט נעשה ממש רע, השווקים מוכנים לחזרה. (ב־2009, מדד S&P 500 הגיע לשפל הנמוך ביותר בשעת סגירה רק ארבעה ימים לפני הנתון של סקר איגוד המשקיעים הפרטיים). 

"נתונים על סנטימנט המשקיעים יכולים לעזור לקבוע שאם אנחנו עדיין לא הגענו לתחתית השוק, אנחנו כנראה באיזור התחתית", אומר רוס מייפילד, אנליסט אסטרטגיית ההשקעות בבנק ההשקעות Baird. "אז אם אתה מאוד טקטי, אלה זמנים טובים להפעיל את הכסף".

בתאגיד הבנקאות והשירותים הפיננסיים מורגן סטנלי מסבירים כי אחת הסיבות שחלק מהמשקיעים מסתכלים על השווקים בהססנות בימים אלה היא האינפלציה הגבוהה. כשמכניסים למשוואה את עליות המחירים, תשואת הרווחים של מדד S&P 500 יורדת דרמטית. זה מקשה על משקיעים להצדיק תשלום של פרמיה עבור בעלות על מניות לעומת השקעות אחרות.

ישנם משקיעים המתכוננים לטלטלות נוספות ופונים לקרנות הפוכות, המציעות לקונים את האפשרות להמר על ירידות במניות או מדדים. לפי מעריך אחד, הפעילות בקרנות כאלה הגיעה לאחרונה לרמה הגבוהה ביותר בעשור האחרון, כך אומר ג'ייסון גפפרט, מייסד Sundial Capital Research.

"משקיעי ריטייל מהמרים נגד מניות", אומר גפפרט. "הם מגדרים את התיקים שלהם".

עוד כתבות

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד? / צילום: Shutterstock

מהו שיא גינס לאדם שחטף הכי הרבה מכות ברק ושרד?

איזו זמרת עבר ידועה היא נסיכה, מי טבעו לראשונה את המונח "סטארט־אפ ניישן" ביחס לישראל, ומה שמה של מעצבת הלוגו של גוגל? ● הטריוויה השבועית

חזית המדע / צילום: Shutterstock

מחקר על מאות מיליוני תאי זרע מערער על אחד מעקרונות היסוד של האבולוציה

חוקרים מאוניברסיטת חיפה, הטכניון ואוניברסיטת גאנה גילו שבניגוד לתפיסה המקובלת כיום במדע, מוטציות גנטיות אינן אקראיות וייתכן שהן מושפעות מתהליך של למידה ● יכולות להיות לזה השלכות על האופן שבו נתגונן מפני מחלות בעתיד

מו''ל גלובס, אלונה בר און, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און: "גלובס פועל מרצון אמיתי להיות גורם שמסייע בחוסן של הכלכלה הישראלית"

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים שתיערך היום, מו"ל גלובס אלונה בר און התייחסה לאתגרים עמם התמודדה החברה הישראלית בשנים האחרונות, וכן לאתגרים עמם התמודד העיתון ● בר און: "יצירת תוכן נקי שהוא לא מלא בסימני קריאה, ולפעמים יש בו גם סימני שאלה, הייתה קשה לעיכול לרבים"

מתוך ''משל החמ''ל - התצפיתניות של גזרת עזה'' / צילום: באדיבות היוצרת וספירו סרטים

"משל החמ"ל": אי אפשר להסיר את המבט

המיצג החדש במוזיאון תל אביב לאמנות של הבמאית והתסריטאית טליה לביא מביא את סיפורן של התצפיתניות בגזרת עזה ב-2016-2024 ● לא מדובר בתחקיר ההתרחשות ב-7 באוקטובר, אבל הסיפורים של הנשים הללו מלמדים יותר מכל מה באמת היה שם

LeapMotor C10 פלאג־אין / צילום: יח''צ

הפלאג-אין הסינית החדשה מרווחת ומתומחרת היטב, אבל יש מקום לשיפור

לגרסת הפלאג־אין החדשה של הקרוס־אובר הסיני יש עדיין מה לשפר באגף התוכנה, אבל היא משלבת תא נוסעים מרווח ומאובזר היטב ביחד עם יכולת שיוט חסכונית למרחקים ארוכים

אלונה בר און בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "גלובס, כמו הכלכלה הישראלית, הוא סיפור של חוסן מול האתגרים"

מו"ל גלובס אלונה בר און דיברה בוועידת ישראל לעסקים של גלובס על ימיו הראשונים של העיתון ב-1983 זמן קצר לאחר קריסת הבורסה, על האתגרים במציאות שמשתנה ללא הרף ועל ההתמקדות בסיקור מקצועי ואמין ● "הכלכלה הישראלית חשובה לנו מאוד וזו גם התמה של גלובס", אמרה

המעבר הגדול של צה''ל לדרום / איור: גיל ג'יבלי

צה"ל מתחיל להעביר את אגפי המודיעין והתקשוב לנגב, ללא פתרונות תחבורה או דיור

18 שנה לאחר החלטת הממשלה, המעבר של אגפי המודיעין והתקשוב לנגב יתחיל בהדרגה בחודש הבא ● במסגרתו, אלפי חיילים ואנשי קבע יחלו לשרת בדרום, ומאות דונם במרכז יפונו לטובת מסחר ומגורים ● אלא שהתקציבים לפתרונות תחבורתיים ולדיור נותרו על הנייר או טרם יושמו בשטח, ובדרום מזהירים: אנו רחוקים מלהיות מוכנים

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' עירן הלפרין / צילום: פרטי

חוקר השנאה שמצהיר: "אנחנו נוסעים ב-300 קמ"ש לעבר הקצנה"

שיחה עם פרופ' עירן הלפרין, ראש המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ● על הקיטוב שהפך לנורמה, הסיבות לכך ומה ישראל צריכה לעשות כדי לעצור את הדהירה

ג'יליאן מייקלס / צילום: Don FLood

הכוכבת האמריקאית שסבורה: "השנאה כלפי ישראל היא קופת מזומנים של משפיענים"

התמודדות עם עודף משקל בילדות הפכה את ג'יליאן מייקלס לאימפריית כושר ובריאות משגשגת - עם תפקידי מפתח בפריים טיים, אפליקציה עתירת משתמשים, סדרת רבי–מכר והון שמוערך ב–20 מיליון דולר ● בשנים האחרונות היא אחת הדמויות הבולטות במאבק באנטישמיות בארה"ב, ולאחרונה עוררה סערה כשעזבה את תוכנית האירוח שלה בעיצומו של ויכוח בנושא ● ראיון מיוחד

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

אמריקאים רבים מחזיקים בדעות סוציאליסטיות, גם אם אינם מזדהים עם ה''מיתוג''. הפגנה בניו יורק / צילום: ap

כשאי השוויון מעמיק והאמון בכלכלה נחלש: אמריקה מאבדת אחיזה בקפיטליזם

הבחירה הגוברת במועמדים פופוליסטיים, התמיכה ברעיונות סוציאליסטיים והעמדה הציבורית כלפי עסקים גדולים משקפים מפנה עמוק בחברה האמריקאית ● אינפלציה עיקשת, שוק עבודה נחלש והצורך בהורדת ריבית יוצרים סביבה שתעמיק את הפערים הכלכליים — ותגביר את הלחץ על היציבות הפיננסית ● הפד יצטרך להתמודד עם שאלת היסוד: האם הכלים המוכרים שלו עדיין עובדים ● כתבה רביעית בסדרה

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

וודי ובאז. סרט שאף פעם לא היה על צעצועים / צילום: Shutterstock

סרט האנימציה שלא פחד לגעת בחרדות והשאיר אבק לדיסני: 30 שנה ל"צעצוע של סיפור"

לפני 30 שנה בובת קאובוי ואיש חלל מפלסטיק שינו את העולם ● סרט אחד הפך את פיקסאר למעצמה גלובלית, החזיר למסלול את הנשיא שלה סטיב ג'ובס, ופתח שער לתעשייה של מיליארדים ● עם מכירות מרצ'נדייז שלא נגמרות וסיקוול חמישי שאך קיבלנו הצצה אליו, "צעצוע של סיפור" הוא ממש לא סתם סרט על צעצועים מדברים

ההפגנה בכיכר הבימה בתל אביב / צילום: ליאור רוטשטיין

רבבות מפגינים בתל אביב בקריאה להקמת ועדת חקירה ממלכתית

צה"ל תקף באופן ממוקד ברצועת עזה, יעד התקיפה: עלאא' חדידי, בכיר בזרוע הצבאית של חמאס ● חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● עדכונים שוטפים

איציק חנגל (מימין) ויעקב ביטון. ''זה נראה נוצץ מבחוץ'' / צילום: ענבל מרמרי

המסעדן והמשקיע שעומדים מאחורי כמה מהמסעדות הטובות בישראל: "אין תשואה כזאת בשום מקום אחר"

ליעקב ביטון יש 30 שנות ניסיון ו-14 מסעדות, אבל הוא מעדיף להישאר משקיע שקט ● המסעדן המוערך איציק חנגל חבר אליו לשלושה מקומות משותפים ● בראיון משותף הם מדברים על אתגרי הענף ("יש התקפי חרדה מטורפים"), קשיי גיוס העובדים ("בכשרות אין מחסור בכוח אדם") ועל המשקיע הפסיבי בעל החברה הבורסאית: "משקיע לא יקבל תשואה כזאת בשום מקום אחר"

בודקים את המיתוס. הקרמבו הוא לא המצאה כחול לבן / צילום: אביעד לוי

הקרמבו הוא המצאה כחול־לבן? תחשבו שוב

הממתק החורפי נאחז היטב בישראליות, אבל שורשיו נמצאים בכלל בנכר ● כיצד הוא קיבל מקום משמעותי בתרבות ובדיאטת המדינה, ולמה הוא נמכר רק מנובמבר ועד פסח?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שייפלו היום בתל אביב, ובכיר הפד שהקפיץ את וול סטריט

יום המסחר בתל אביב ייפתח בירידות שערים, על רקע הסנטימנט השלילי בוול סטריט והמתיחות הביטחונית בצפון ובדרום ● בעיצומם של ימים תנודתיים במיוחד בוול סטריט, דברים שנשא נשיא הפד בניו יורק הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב בשיעור של עשרות אחוזים ● ביום שני הקרוב, בנק ישראל צפוי לבצע הפחתת ריבית ● וגם: המיליארדר הפרו־ישראלי ששוקל ללכת להנפקה בוול סטריט