גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק המרכזי של אירופה עומד לסיים את מדיניות הריבית השלילית

הבנק המרכזי של אירופה נוקט צעדים דומים לפדרל ריזרב לסיום מדיניות הכסף הקל, במקביל לעליית האינפלציה ברחבי העולם

נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock
נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock

הבנק המרכזי של אירופה צפוי להעלות את הריבית, שהיא שלילית כיום, לאפס עד ספטמבר ועשוי להמשיך להעלות את הריבית אחרי זה, כך אמרה הנשיאה כריסטין לגארד וציינה שהניסוי שערך הבנק בשיעורי ריבית שליליים במשך שמונה שנים מגיע לסיומו, לצד שיא באינפלציה וחששות לגבי חוזק האירו.

השינוי במדיניות, שתואר בפוסט בבלוג של הבנק המרכזי של אירופה ביום שני, הוכרז לאחר פעולות נחרצות של הפדרל ריזרב בארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים בעולם לסיים את מדיניות הכסף הקל כשהאינפלציה עולה ברחבי העולם. מדובר בחלק משינוי כיוון חד על ידי הבנק המרכזי של גוש האירו, שעד לאחרונה העדיף גישה שונה מהפדרל ריזרב ותמך בהעלאת ריבית מאוד מדורגת.

קובעי המדיניות בבנק המרכזי של אירופה צפו שהאינפלציה תרד במהירות ליעד שלהם, 2% השנה. במקום זה, היא עלתה עוד, והגיעה באפריל ל־7.4%, קצב ההתייקרות המהיר ביותר מאז שנוצר האירו ב־1999. קובעי המדיניות גם חששו להעלות את הריבית באגרסיביות בגלל חששות לגבי הזעזוע לצמיחה הכלכלית בעקבות המלחמה באוקראינה, המאיימת לגרום למיתון בכל גוש המדינות.

למרות שיקולים אלה, לגארד כתבה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להעלות את הריבית ביולי בפעם הראשונה מזה 11 שנים. "בהתבסס על התחזיות הנוכחיות, אנו כנראה נהיה בעמדה להפסיק את שיעורי הריבית השליליים עד סוף הרבעון השלישי", כתבה לגארד בפוסט שפורסם באתר של הבנק. כיום עומדת הריבית של הבנק המרכזי של אירופה על מינוס 0.5%.

"לאחר שתחזיות האינפלציה השתנו משמעותית כלפי מעלה לעומת התקופה שלפני המגיפה, ראוי לכוונן את המשתנים הנומינליים - וזה כולל את שיעורי הריבית", כתבה לגארד.

לגארד משנה כיוון

האירו עלה כמעט בסנט מול הדולר לאחר שפורסם הבלוג, ונסחר תמורת 1.068 דולר. התשואות על חוב ממשלתי של ממשלת איטליה לעשור גם הן זינקו. התשואות עולות כשהמחירים יורדים.

זו הפעם הראשונה שלגארד מודיעה על שינוי כיוון כל כך אגרסיבי בריבית. בעבר אמרה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להתחיל להעלות את שיעורי הריבית ביולי ושכל העלאה אחרי זה תהיה הדרגתית.

אחרי ספטמבר, הציעה לגארד שהבנק ימשיך להעלות ריבית לכיוון מה שנקרא שיעור ריבית ניטרלי, שתומך בכלכלה שתהיה בשיא התפוקה שלה אבל שומר על אינפלציה קבועה. כמה פקידים בכירים בבנק המרכזי העריכו שהשיעור הניטרלי לאיחוד האירופי צריך להיות משהו בין 1% ל־1.5%.

על פי דברים אלה ניתן לנחש שהבנק המרכזי של אירופה עלול להעלות את הריבית ברבע אחוז בכל אחת משבע פגישות המדיניות שיתקיימו בין יולי לאפריל שנה הבאה, ויגיע לרמה של 1.25%, כך אמר מייקל שוברט, כלכלן בקומרצבנק.

פרנסואה ווילרוי דה גלהו, היושב בוועדה הקובעת את שיעור הריבית בתור נציב הבנק המרכזי של צרפת, אמר ביום שני שהסכם להעלאת ריבית בבנק המרכזי של אירופה "הוא כנראה עובדה מוגמרת" והצביע על עלייה רחבה במחירים בגוש האירו.

"אנחנו עדיין בשלב שחרור הזרז", אמר ווילרוי דה גלהו על מדיניות הבנק המרכזי של אירופה, בפאנל של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ. "נראה אם אחרי (שנגיע ל)שיעור (ריבית) ניטרלי נצטרך ללחוץ על הבלמים".

סדרה של העלאות ריבית מציבה סיכונים לכלכלת גוש האירו, שלא השתקמה לגמרי מזעזועי הקורונה. המלחמה באוקראינה פוגעת בהכנסות משקי בית בגלל שגרמה להתייקרות המזון והאנרגיה והיא פוגעת בביטחון של עסקים שונים.

אבל הלחץ כלפי הבנק המרכזי של אירופה גובר, כולל מצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש המדינות, שהאינפלציה בה הגיעה לאחרונה לשיא של ארבעה עשורים בחישוב שנתי, 7.4%. שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר הזהיר ביום שישי שאירו חלש עלול לגרום לאינפלציה באירופה לעלות, ועודד את הבנק המרכזי של אירופה להעלות את הריבית, צעד חריג למדינה שלרוב מקדשת מאוד את עצמאות הבנק המרכזי של גוש המדינות.

הפד כבר התחיל להעלות ריבית

מעבר לאוקיינוס, הפדרל ריזרב מעלה את הריבית כחלק מהמאמץ האגרסיבי ביותר שלו מזה עשורים להילחם בלחץ על המחירים כלפי מעלה. פקידי הפדרל ריזרב אישרו העלאה של חצי אחוז מוקדם יותר החודש, הגבוהה ביותר מאז 2000, וכן תוכנית לכווץ את תיק הנכסים של הבנק המרכזי האמריקאי, שכיום גודלו 9 טריליון דולר. זה יעלה את שיעור הריבית בקרנות הפדרליות, בנצ'מרק של הבנק, לטווח היעד שבין 0.75% ל־1%.

יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר שבבנק מסכימים באופן כללי שכנראה יהיה צורך להעלות את הריבית בעוד חצי אחוז ביוני וביולי בהתחשב בתנאים הכלכליים הנוכחיים.

לגארד אמרה שהבנק המרכזי של אירופה מוכן לפעול יותר באגרסיביות במידה ויהיה צורך. "אם נראה שאינפלציה גבוהה יותר מאיימת לנתק את ציפיות האינפלציה, או נבחין בסימנים לכך שיש אובדן קבוע יותר של פוטנציאל כלכלי המגביל זמינות של משאבים... נצטרך להפסיק את מדיניות הכסף הקל במהירות כדי למגר את הסיכון לנבואה שמגשימה את עצמה", כתבה.

הפעם האחרונה שהבנק המרכזי של אירופה העלה את שיעורי הריבית, ב־2011, התקדם בצעדים של רבע אחוז. ישנם פקידים בבנק שהציעו לאחרונה שהפעם יתקדם הבנק בצעדים גדולים יותר, ואולי יעלה את הריבית בחצי אחוז בפגישת המדיניות שנקבעה ל־21 ביולי.

אינפלציה בגלל חוסר מוכנות להעלאת הריבית

העלייה באינפלציה בגוש האירו משקפת באופן חלקי את הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהפריעה לאספקת האנרגיה לאירופה והגדילה את נטל האנרגיה על האזור כשיעור מתוך התמ"ג מעל הרמות שנרשמו בתחילת שנות ה־70, על פי חישובים של חברת BlackRock.

אינפלציה בגובה שיא משקפת באופן חלקי גם את חולשת האירו, שערכו מול הדולר נפגע בגלל חוסר המוכנות של הבנק המרכזי של אירופה להעלות את שיעורי הריבית. האירו ירד למצב של כמעט שוויון מול הדולר בשבועות האחרונים, ועד שפורסם הבלוג עם דבריה של לגארד ביום שני, נסחר במחיר של 1.05 דולר בערך, לעומת כ־1.22 דולר לפני שנה.

לאירו חלש גם יתרונות וגם חסרונות מבחינת אירופה. הוא הופך את היצוא של מוצרים וסחורות אירופאיים לזול יותר לשווקים בינלאומיים וכך תומך ביצואנים גדולים מגרמניה ומדינות אחרות. אבל זה גם מייקר יבוא סחורה לתוך גוש האירו ובכך מעלה את האינפלציה. אם ערך האירו יורד לעומת מטבעות אחרים, יש צורך ביותר אירו כדי לקנות סחורות שמחיריהן נקובים במטבעות האלה. זה נכון במיוחד בגלל שהאינפלציה מונעת בעיקר על ידי מחירי האנרגיה והסחורות, שלעתים קרובות מחיריהם נקובים בדולר ארה"ב.

בבלוג שלה, הזהירה לגארד שחלק גדול מהאינפלציה בגוש האירו מיובאת מחוץ לאיזור.

"זה פועל כ'מס' של תנאי המסחר ומקטין את סך ההכנסות של הכלכלה - אפילו אם אנחנו לוקחים בחשבון את המחירים הגבוהים יותר שהרוויחו היצואנים", כתבה. גוש האירו העביר 170 מיליארד אירו, כ־181.14 מיליארד דולר, או 1.3% מהתמ"ג, לשאר העולם בין הרבעון השני של 2021 והרבעון הראשון של השנה, כתבה.

הבנק המרכזי של אירופה הוא אחד מכמה בנקים מרכזיים שהורידו את שיעורי הריבית אל מתחת לאפס בשנים האחרונות על מנת לתת לכלכלה שלהן עידוד נוסף. ישנם כלכלנים ופקידים בבנק המרכזי של אירופה שמזהירים כבר זמן רב שכלי חריג זה עלול ליצור עיוותים בשווקים פיננסיים ובכלכלה.

עוד כתבות

השר אלי כהן והשר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי אמסלם - לע''מ, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

פשרה בממשלה: האוצר יקבל דריסת רגל בהחלטות על משק החשמל

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום פשרה בין בצלאל סמוטריץ' לאלי כהן, ולפיה החלטות מדיניות במשק החשמל שחוצות עלות תקציבית מסוימת יעברו רק לאחר התייעצות עם משרד האוצר ● זאת לאחר שבאוצר הזהירו כי צעדים יקרים עלולים להתגלגל לחשבון החשמל של הצרכנים ולהזין את האינפלציה, ודרשו זכות וטו

אבו עוביידה, דובר הזרוע הצבאית של חמאס / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

חודשים אחרי שחוסל: חמאס הודיע רשמית על מותו של הדובר לשעבר, אבו עוביידה

נחשף מסמך פנימי של חמאס, שמתאר כיצד ארגון הטרור זיהה במדיניות ישראל העדפה ברורה לניהול סכסוך ולהרתעה – ולא להפלת שלטונו ● מנהיג החות'ים: לא נסכים להפר את הריבונות של סומליה ולהוות איום ביטחוני נגדנו ולאזור אפריקה בכלל ● נשיא איראן פזשכיאן טען כי ארצו מצויה ב"מלחמה כוללת" מול ארה"ב, ישראל ואירופה ● שורדי השבי מתן צנגאוקר ואילנה גריצווסקי התארסו ● עדכונים שוטפים

השנה הטובה של הבורסה / צילום: Shutterstock

שיאניות התשואה וחגיגת משקיעי הריטייל: 5 הערות על השנה ההיסטורית בבורסה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ומפרסמת את הנתונים של 2025: מחזורי המסחר זינקו, שוק ההנפקות התאושש, ומניות הפיננסים הפכו ללהיט ללא תחרות ● וגם: המשקיעים שהציפו את השוק

הקמפוס החדש שיוקם לסמינר הקיבוצים / הדמיה: מורן פלמוני אדריכלים, קימל אשכולות אדריכלים

קמפוס חדש לצד מגדלי מגורים: פרויקט "סמינר הקיבוצים" יוצא לדרך

חתימה על הסכם ליווי בסך 1.7 מיליארד שקל שמה קץ למחלוקות של עשרות שנים ומוציאה לדרך את הפרויקט המורכב בצפון ת"א ● התוכנית כוללת קמפוס חדש ונגיש ושלושה מגדלי מגורים

שנת מבחן לכלכלת מדינות האיחוד / עיצוב: אלישע נדב

עידן החוב: האם אירופה מתקרבת לחדלות פירעון?

רמות החוב של מדינות האיחוד האירופי מאיימות לצאת משליטה, והן חורגות בהרבה מהגירעון שמתיר להן להיות חברות בו ● אצל רובן המצב הפוליטי גם תוקע צעדים שיסייעו בצמצום שלו ● אם במשברים קודמים דובר על צנע, קיצוץ הוצאות הממשלה והפחתת רמת החיים - היום הכיוון המרכזי הוא פשוט ללוות עוד ועוד ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"הליך לא תקין": האם בג"ץ יפסול את הפחתת המע"מ על יבוא אישי?

איגוד לשכות המסחר עתר לבג"ץ בטענה כי הצו שהכפיל את הפטור ממע"מ על יבוא אישי נחתם בהליך לא תקין • המדינה נדרשה להגיב בתוך שבוע, וחברי כנסת מהקואליציה מאותתים על התנגדות

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בג"ץ הוציא צו ביניים: סגירת גלי צה"ל הוקפאה

נשיא העליון יצחק עמית הוציא צו ביניים שמקפיא את החלטת הממשלה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית, וזאת עד לדיון בעתירות נגד המהלך ● ההחלטה ניתנה לאחר הודעת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה כי היא תומכת בהוצאת הצו

דוחות כספיים / צילום: תמר מצפי

דוח של רשות ני"ע מגלה אילו חברות פרסמו את הדוחות הארוכים ביותר

מבדיקה שערכה רשות ני"ע עולה כי ב-20 השנים האחרונות נרשמה עלייה של כ-60% באורך הכולל של הדוחות שמפרסמות החברות הבורסאיות ● בנוסף נמצא כי הדוחות כוללים כפילויות ומידע לא רלוונטי ● ההמלצות המרכזיות: לקצר, למנוע חזרתיות ולהתמקד במידע מהותי למשקיעים

בועז גלעד / איור: גיל ג'יבלי

היזם הפסיד למשקיעים 160 מיליון שקל באחת הפרשות החמורות של העשור - אבל זכה לקנס מופחת

כ־160 מיליון שקל שגייסה חברת הנדל"ן ברוקלנד של בועז גלעד ירדו לטמיון, והוא הואשם בהטעיית משקיעים ובהפרות דיווח ● רשות ני"ע הגדירה את הפרשה כחמורה ביותר זה 14 שנים, אך בגלל היעדר נתונים מלאים על מצבו הכלכלי של גלעד, התיק נסגר בקנס נמוך - כמעט מחצית ממה שביקשה הרשות

הרטיבות פגעה באיכות החיים של התובעים (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

בגלל רטיבות וליקויים משמעותיים: בעלי דירות יפוצו ב-7.5 מיליון שקל

ביהמ"ש חייב את חברת אלעד מגורים החדשה לפצות בעלי דירות בירושלים ● עוד אישר השופט כי לרוכשים נגרמה עוגמת-נפש: "מדובר בליקויים משמעותיים, בפרט בעניין הרטיבות, אשר פגעו באיכות החיים של התובעים למשך שנים רבות"

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 25% בגניבות רכב ברבעון הרביעי של השנה לעומת הקודם

לפי נתוני פוינטר, בשנת 2025 נרשמה ירידה של 18% בגניבות כלי רכב ובניסיונות גניבה לעומת 2024 ● מדובר בירידה ראשונה מאז תקופת הקורונה, אבל כזו שמלווה בכוכבית ברורה: הרבעון הרביעי של השנה כבר מציג היפוך מגמה, עם עלייה משמעותית בהיקף הגניבות לעומת הרבעון השלישי

טראמפ וזלנסקי במאר־א־לאגו, השבוע / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ וזלנסקי: התקדמות במאמצים לסיים את מלחמת רוסיה־אוקראינה

בדברים שמסר לעיתונאים במאר־א־לאגו אמר זלנסקי כי הצדדים הגיעו להסכמות לגבי "90%" מתוך תוכנית שלום בת 20 סעיפים, בעוד טראמפ ציין כי סוגיית הערבויות הביטחוניות לאוקראינה נמצאת ב"התקדמות של כ־95%" - אך לא התחייב למעורבות לוגיסטית או צבאית ישירה מצד ארה"ב במקרה של מתקפה עתידית

תחנות כוח / צילום: באדיבות החברה

תחנת כוח של אגד וקיסטון בירושלים הוסמכה בוועדה לתשתיות לאומיות

הות"ל הסמיכה את תחנת הכוח "עטרות" של אגד פרופרטיז שבשליטת קרן קיסטון, בהספק של כ־900 מגה־וואט, שתוקם בצפון ירושלים ● תחנת הכוח נועדה לתת מענה לביקוש ההולך וגובר לחשמל בירושלים - על רקע גידול האוכלוסייה, פיתוח שכונות חדשות והרחבת אזורי התעסוקה

מכולות של חברת צים / צילום: Shutterstock

כולם חיכו לאסיפה הדרמטית של בעלי המניות של צים, אבל כמעט אף אחד לא הגיע

לאחר שהושגה פשרה במאבק בין קבוצת בעלי מניות בצים לדירקטוריון החברה באשר לזהות הדירקטורים החדשים שמינוים יעלה להצבעה, אסיפת בעלי המניות נדחתה למועד חדש - לאחר שרוב בעלי המניות שהוזמנו לא הגיעו

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

עו״ד גיל וייט, שותף מנהל במשרד הרצוג פוקס נאמן / צילום: עידן גרוס

הצעד של הרצוג פוקס נאמן: קרן השתלמות כסטנדרט לכל עורכי הדין

הרצוג פוקס נאמן ייתן קרן השתלמות לכל עורכי הדין החל מוותק של שנה ויעלה את שכר עורכי הדין בשנה הראשונה • קבוצת BST של משפחת טנוס אירחה בכירי משק באירוע בחוות רונית • בנק מזרחי טפחות יעניק מענק לילדים שנולדו אחרי ה-7 באוקטובר 2023, במהלך בהובלת שורד השבי שגיא דקל חן • וגם: מינויים חדשים בקרן אלפא הזדמנויות ובפלאפון • אירועים ומינויים

בית החולים מדיקה רפאל בפארק עתידים בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

מחקר חדש גילה: התכונה המפתיעה שעוזרת לנו להתמודד עם הזוועות

מחקר באוניברסיטת חיפה בחן את היכולת שלנו להסתנכרן עם אנשים זרים; מחקר באוניברסיטת ת"א מלמד אותנו שיעור חשוב על זיכרון ושיכחה; ארגון הבריאות העולמי רוצה לקדם את הרפואה המשלימה; וגם - מי צפוי להקים את בית הספר לרפואה באילת? ● השבוע בביומד

צחי ברוורמן / צילום: תמר מצפי

האקרים איראנים טוענים שפרצו לצחי ברוורמן, והחלו להפיץ חומרים

קבוצת הנדלה, המזוהה עם איראן, טוענת כי פרצה למכשירו הסלולרי של ראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו ● לפי שעה, הופץ מידע שכולל פרטים אישיים אודות ברוורמן, אך טרם ברור מה מקורו

ירושלים. המחלוקת על היטלי ההשבחה הגיעה לעליון / הדמיה: חברת עדן, החברה העירונית לפיתוח כלכלי

סיכום פסיקות השנה בנדל"ן: כללים חדשים בדירות נופש, פינוי־בינוי, מיסוי מקרקעין ודיני משפחה

השכרות Airbnb, מיסוי בהתחדשות עירונית, רישום זכויות ושיתוף נכסים בגירושים - הפסיקות שעיצבו את שוק הנדל"ן ב־2025