גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק המרכזי של אירופה עומד לסיים את מדיניות הריבית השלילית

הבנק המרכזי של אירופה נוקט צעדים דומים לפדרל ריזרב לסיום מדיניות הכסף הקל, במקביל לעליית האינפלציה ברחבי העולם

נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock
נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock

הבנק המרכזי של אירופה צפוי להעלות את הריבית, שהיא שלילית כיום, לאפס עד ספטמבר ועשוי להמשיך להעלות את הריבית אחרי זה, כך אמרה הנשיאה כריסטין לגארד וציינה שהניסוי שערך הבנק בשיעורי ריבית שליליים במשך שמונה שנים מגיע לסיומו, לצד שיא באינפלציה וחששות לגבי חוזק האירו.

השינוי במדיניות, שתואר בפוסט בבלוג של הבנק המרכזי של אירופה ביום שני, הוכרז לאחר פעולות נחרצות של הפדרל ריזרב בארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים בעולם לסיים את מדיניות הכסף הקל כשהאינפלציה עולה ברחבי העולם. מדובר בחלק משינוי כיוון חד על ידי הבנק המרכזי של גוש האירו, שעד לאחרונה העדיף גישה שונה מהפדרל ריזרב ותמך בהעלאת ריבית מאוד מדורגת.

קובעי המדיניות בבנק המרכזי של אירופה צפו שהאינפלציה תרד במהירות ליעד שלהם, 2% השנה. במקום זה, היא עלתה עוד, והגיעה באפריל ל־7.4%, קצב ההתייקרות המהיר ביותר מאז שנוצר האירו ב־1999. קובעי המדיניות גם חששו להעלות את הריבית באגרסיביות בגלל חששות לגבי הזעזוע לצמיחה הכלכלית בעקבות המלחמה באוקראינה, המאיימת לגרום למיתון בכל גוש המדינות.

למרות שיקולים אלה, לגארד כתבה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להעלות את הריבית ביולי בפעם הראשונה מזה 11 שנים. "בהתבסס על התחזיות הנוכחיות, אנו כנראה נהיה בעמדה להפסיק את שיעורי הריבית השליליים עד סוף הרבעון השלישי", כתבה לגארד בפוסט שפורסם באתר של הבנק. כיום עומדת הריבית של הבנק המרכזי של אירופה על מינוס 0.5%.

"לאחר שתחזיות האינפלציה השתנו משמעותית כלפי מעלה לעומת התקופה שלפני המגיפה, ראוי לכוונן את המשתנים הנומינליים - וזה כולל את שיעורי הריבית", כתבה לגארד.

לגארד משנה כיוון

האירו עלה כמעט בסנט מול הדולר לאחר שפורסם הבלוג, ונסחר תמורת 1.068 דולר. התשואות על חוב ממשלתי של ממשלת איטליה לעשור גם הן זינקו. התשואות עולות כשהמחירים יורדים.

זו הפעם הראשונה שלגארד מודיעה על שינוי כיוון כל כך אגרסיבי בריבית. בעבר אמרה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להתחיל להעלות את שיעורי הריבית ביולי ושכל העלאה אחרי זה תהיה הדרגתית.

אחרי ספטמבר, הציעה לגארד שהבנק ימשיך להעלות ריבית לכיוון מה שנקרא שיעור ריבית ניטרלי, שתומך בכלכלה שתהיה בשיא התפוקה שלה אבל שומר על אינפלציה קבועה. כמה פקידים בכירים בבנק המרכזי העריכו שהשיעור הניטרלי לאיחוד האירופי צריך להיות משהו בין 1% ל־1.5%.

על פי דברים אלה ניתן לנחש שהבנק המרכזי של אירופה עלול להעלות את הריבית ברבע אחוז בכל אחת משבע פגישות המדיניות שיתקיימו בין יולי לאפריל שנה הבאה, ויגיע לרמה של 1.25%, כך אמר מייקל שוברט, כלכלן בקומרצבנק.

פרנסואה ווילרוי דה גלהו, היושב בוועדה הקובעת את שיעור הריבית בתור נציב הבנק המרכזי של צרפת, אמר ביום שני שהסכם להעלאת ריבית בבנק המרכזי של אירופה "הוא כנראה עובדה מוגמרת" והצביע על עלייה רחבה במחירים בגוש האירו.

"אנחנו עדיין בשלב שחרור הזרז", אמר ווילרוי דה גלהו על מדיניות הבנק המרכזי של אירופה, בפאנל של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ. "נראה אם אחרי (שנגיע ל)שיעור (ריבית) ניטרלי נצטרך ללחוץ על הבלמים".

סדרה של העלאות ריבית מציבה סיכונים לכלכלת גוש האירו, שלא השתקמה לגמרי מזעזועי הקורונה. המלחמה באוקראינה פוגעת בהכנסות משקי בית בגלל שגרמה להתייקרות המזון והאנרגיה והיא פוגעת בביטחון של עסקים שונים.

אבל הלחץ כלפי הבנק המרכזי של אירופה גובר, כולל מצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש המדינות, שהאינפלציה בה הגיעה לאחרונה לשיא של ארבעה עשורים בחישוב שנתי, 7.4%. שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר הזהיר ביום שישי שאירו חלש עלול לגרום לאינפלציה באירופה לעלות, ועודד את הבנק המרכזי של אירופה להעלות את הריבית, צעד חריג למדינה שלרוב מקדשת מאוד את עצמאות הבנק המרכזי של גוש המדינות.

הפד כבר התחיל להעלות ריבית

מעבר לאוקיינוס, הפדרל ריזרב מעלה את הריבית כחלק מהמאמץ האגרסיבי ביותר שלו מזה עשורים להילחם בלחץ על המחירים כלפי מעלה. פקידי הפדרל ריזרב אישרו העלאה של חצי אחוז מוקדם יותר החודש, הגבוהה ביותר מאז 2000, וכן תוכנית לכווץ את תיק הנכסים של הבנק המרכזי האמריקאי, שכיום גודלו 9 טריליון דולר. זה יעלה את שיעור הריבית בקרנות הפדרליות, בנצ'מרק של הבנק, לטווח היעד שבין 0.75% ל־1%.

יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר שבבנק מסכימים באופן כללי שכנראה יהיה צורך להעלות את הריבית בעוד חצי אחוז ביוני וביולי בהתחשב בתנאים הכלכליים הנוכחיים.

לגארד אמרה שהבנק המרכזי של אירופה מוכן לפעול יותר באגרסיביות במידה ויהיה צורך. "אם נראה שאינפלציה גבוהה יותר מאיימת לנתק את ציפיות האינפלציה, או נבחין בסימנים לכך שיש אובדן קבוע יותר של פוטנציאל כלכלי המגביל זמינות של משאבים... נצטרך להפסיק את מדיניות הכסף הקל במהירות כדי למגר את הסיכון לנבואה שמגשימה את עצמה", כתבה.

הפעם האחרונה שהבנק המרכזי של אירופה העלה את שיעורי הריבית, ב־2011, התקדם בצעדים של רבע אחוז. ישנם פקידים בבנק שהציעו לאחרונה שהפעם יתקדם הבנק בצעדים גדולים יותר, ואולי יעלה את הריבית בחצי אחוז בפגישת המדיניות שנקבעה ל־21 ביולי.

אינפלציה בגלל חוסר מוכנות להעלאת הריבית

העלייה באינפלציה בגוש האירו משקפת באופן חלקי את הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהפריעה לאספקת האנרגיה לאירופה והגדילה את נטל האנרגיה על האזור כשיעור מתוך התמ"ג מעל הרמות שנרשמו בתחילת שנות ה־70, על פי חישובים של חברת BlackRock.

אינפלציה בגובה שיא משקפת באופן חלקי גם את חולשת האירו, שערכו מול הדולר נפגע בגלל חוסר המוכנות של הבנק המרכזי של אירופה להעלות את שיעורי הריבית. האירו ירד למצב של כמעט שוויון מול הדולר בשבועות האחרונים, ועד שפורסם הבלוג עם דבריה של לגארד ביום שני, נסחר במחיר של 1.05 דולר בערך, לעומת כ־1.22 דולר לפני שנה.

לאירו חלש גם יתרונות וגם חסרונות מבחינת אירופה. הוא הופך את היצוא של מוצרים וסחורות אירופאיים לזול יותר לשווקים בינלאומיים וכך תומך ביצואנים גדולים מגרמניה ומדינות אחרות. אבל זה גם מייקר יבוא סחורה לתוך גוש האירו ובכך מעלה את האינפלציה. אם ערך האירו יורד לעומת מטבעות אחרים, יש צורך ביותר אירו כדי לקנות סחורות שמחיריהן נקובים במטבעות האלה. זה נכון במיוחד בגלל שהאינפלציה מונעת בעיקר על ידי מחירי האנרגיה והסחורות, שלעתים קרובות מחיריהם נקובים בדולר ארה"ב.

בבלוג שלה, הזהירה לגארד שחלק גדול מהאינפלציה בגוש האירו מיובאת מחוץ לאיזור.

"זה פועל כ'מס' של תנאי המסחר ומקטין את סך ההכנסות של הכלכלה - אפילו אם אנחנו לוקחים בחשבון את המחירים הגבוהים יותר שהרוויחו היצואנים", כתבה. גוש האירו העביר 170 מיליארד אירו, כ־181.14 מיליארד דולר, או 1.3% מהתמ"ג, לשאר העולם בין הרבעון השני של 2021 והרבעון הראשון של השנה, כתבה.

הבנק המרכזי של אירופה הוא אחד מכמה בנקים מרכזיים שהורידו את שיעורי הריבית אל מתחת לאפס בשנים האחרונות על מנת לתת לכלכלה שלהן עידוד נוסף. ישנם כלכלנים ופקידים בבנק המרכזי של אירופה שמזהירים כבר זמן רב שכלי חריג זה עלול ליצור עיוותים בשווקים פיננסיים ובכלכלה.

עוד כתבות

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בתל אביב; המניות הביטחוניות שוב נופלות, עין שלישית קורסת ב-23%

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש