גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק המרכזי של אירופה עומד לסיים את מדיניות הריבית השלילית

הבנק המרכזי של אירופה נוקט צעדים דומים לפדרל ריזרב לסיום מדיניות הכסף הקל, במקביל לעליית האינפלציה ברחבי העולם

נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock
נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock

הבנק המרכזי של אירופה צפוי להעלות את הריבית, שהיא שלילית כיום, לאפס עד ספטמבר ועשוי להמשיך להעלות את הריבית אחרי זה, כך אמרה הנשיאה כריסטין לגארד וציינה שהניסוי שערך הבנק בשיעורי ריבית שליליים במשך שמונה שנים מגיע לסיומו, לצד שיא באינפלציה וחששות לגבי חוזק האירו.

השינוי במדיניות, שתואר בפוסט בבלוג של הבנק המרכזי של אירופה ביום שני, הוכרז לאחר פעולות נחרצות של הפדרל ריזרב בארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים בעולם לסיים את מדיניות הכסף הקל כשהאינפלציה עולה ברחבי העולם. מדובר בחלק משינוי כיוון חד על ידי הבנק המרכזי של גוש האירו, שעד לאחרונה העדיף גישה שונה מהפדרל ריזרב ותמך בהעלאת ריבית מאוד מדורגת.

קובעי המדיניות בבנק המרכזי של אירופה צפו שהאינפלציה תרד במהירות ליעד שלהם, 2% השנה. במקום זה, היא עלתה עוד, והגיעה באפריל ל־7.4%, קצב ההתייקרות המהיר ביותר מאז שנוצר האירו ב־1999. קובעי המדיניות גם חששו להעלות את הריבית באגרסיביות בגלל חששות לגבי הזעזוע לצמיחה הכלכלית בעקבות המלחמה באוקראינה, המאיימת לגרום למיתון בכל גוש המדינות.

למרות שיקולים אלה, לגארד כתבה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להעלות את הריבית ביולי בפעם הראשונה מזה 11 שנים. "בהתבסס על התחזיות הנוכחיות, אנו כנראה נהיה בעמדה להפסיק את שיעורי הריבית השליליים עד סוף הרבעון השלישי", כתבה לגארד בפוסט שפורסם באתר של הבנק. כיום עומדת הריבית של הבנק המרכזי של אירופה על מינוס 0.5%.

"לאחר שתחזיות האינפלציה השתנו משמעותית כלפי מעלה לעומת התקופה שלפני המגיפה, ראוי לכוונן את המשתנים הנומינליים - וזה כולל את שיעורי הריבית", כתבה לגארד.

לגארד משנה כיוון

האירו עלה כמעט בסנט מול הדולר לאחר שפורסם הבלוג, ונסחר תמורת 1.068 דולר. התשואות על חוב ממשלתי של ממשלת איטליה לעשור גם הן זינקו. התשואות עולות כשהמחירים יורדים.

זו הפעם הראשונה שלגארד מודיעה על שינוי כיוון כל כך אגרסיבי בריבית. בעבר אמרה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להתחיל להעלות את שיעורי הריבית ביולי ושכל העלאה אחרי זה תהיה הדרגתית.

אחרי ספטמבר, הציעה לגארד שהבנק ימשיך להעלות ריבית לכיוון מה שנקרא שיעור ריבית ניטרלי, שתומך בכלכלה שתהיה בשיא התפוקה שלה אבל שומר על אינפלציה קבועה. כמה פקידים בכירים בבנק המרכזי העריכו שהשיעור הניטרלי לאיחוד האירופי צריך להיות משהו בין 1% ל־1.5%.

על פי דברים אלה ניתן לנחש שהבנק המרכזי של אירופה עלול להעלות את הריבית ברבע אחוז בכל אחת משבע פגישות המדיניות שיתקיימו בין יולי לאפריל שנה הבאה, ויגיע לרמה של 1.25%, כך אמר מייקל שוברט, כלכלן בקומרצבנק.

פרנסואה ווילרוי דה גלהו, היושב בוועדה הקובעת את שיעור הריבית בתור נציב הבנק המרכזי של צרפת, אמר ביום שני שהסכם להעלאת ריבית בבנק המרכזי של אירופה "הוא כנראה עובדה מוגמרת" והצביע על עלייה רחבה במחירים בגוש האירו.

"אנחנו עדיין בשלב שחרור הזרז", אמר ווילרוי דה גלהו על מדיניות הבנק המרכזי של אירופה, בפאנל של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ. "נראה אם אחרי (שנגיע ל)שיעור (ריבית) ניטרלי נצטרך ללחוץ על הבלמים".

סדרה של העלאות ריבית מציבה סיכונים לכלכלת גוש האירו, שלא השתקמה לגמרי מזעזועי הקורונה. המלחמה באוקראינה פוגעת בהכנסות משקי בית בגלל שגרמה להתייקרות המזון והאנרגיה והיא פוגעת בביטחון של עסקים שונים.

אבל הלחץ כלפי הבנק המרכזי של אירופה גובר, כולל מצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש המדינות, שהאינפלציה בה הגיעה לאחרונה לשיא של ארבעה עשורים בחישוב שנתי, 7.4%. שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר הזהיר ביום שישי שאירו חלש עלול לגרום לאינפלציה באירופה לעלות, ועודד את הבנק המרכזי של אירופה להעלות את הריבית, צעד חריג למדינה שלרוב מקדשת מאוד את עצמאות הבנק המרכזי של גוש המדינות.

הפד כבר התחיל להעלות ריבית

מעבר לאוקיינוס, הפדרל ריזרב מעלה את הריבית כחלק מהמאמץ האגרסיבי ביותר שלו מזה עשורים להילחם בלחץ על המחירים כלפי מעלה. פקידי הפדרל ריזרב אישרו העלאה של חצי אחוז מוקדם יותר החודש, הגבוהה ביותר מאז 2000, וכן תוכנית לכווץ את תיק הנכסים של הבנק המרכזי האמריקאי, שכיום גודלו 9 טריליון דולר. זה יעלה את שיעור הריבית בקרנות הפדרליות, בנצ'מרק של הבנק, לטווח היעד שבין 0.75% ל־1%.

יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר שבבנק מסכימים באופן כללי שכנראה יהיה צורך להעלות את הריבית בעוד חצי אחוז ביוני וביולי בהתחשב בתנאים הכלכליים הנוכחיים.

לגארד אמרה שהבנק המרכזי של אירופה מוכן לפעול יותר באגרסיביות במידה ויהיה צורך. "אם נראה שאינפלציה גבוהה יותר מאיימת לנתק את ציפיות האינפלציה, או נבחין בסימנים לכך שיש אובדן קבוע יותר של פוטנציאל כלכלי המגביל זמינות של משאבים... נצטרך להפסיק את מדיניות הכסף הקל במהירות כדי למגר את הסיכון לנבואה שמגשימה את עצמה", כתבה.

הפעם האחרונה שהבנק המרכזי של אירופה העלה את שיעורי הריבית, ב־2011, התקדם בצעדים של רבע אחוז. ישנם פקידים בבנק שהציעו לאחרונה שהפעם יתקדם הבנק בצעדים גדולים יותר, ואולי יעלה את הריבית בחצי אחוז בפגישת המדיניות שנקבעה ל־21 ביולי.

אינפלציה בגלל חוסר מוכנות להעלאת הריבית

העלייה באינפלציה בגוש האירו משקפת באופן חלקי את הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהפריעה לאספקת האנרגיה לאירופה והגדילה את נטל האנרגיה על האזור כשיעור מתוך התמ"ג מעל הרמות שנרשמו בתחילת שנות ה־70, על פי חישובים של חברת BlackRock.

אינפלציה בגובה שיא משקפת באופן חלקי גם את חולשת האירו, שערכו מול הדולר נפגע בגלל חוסר המוכנות של הבנק המרכזי של אירופה להעלות את שיעורי הריבית. האירו ירד למצב של כמעט שוויון מול הדולר בשבועות האחרונים, ועד שפורסם הבלוג עם דבריה של לגארד ביום שני, נסחר במחיר של 1.05 דולר בערך, לעומת כ־1.22 דולר לפני שנה.

לאירו חלש גם יתרונות וגם חסרונות מבחינת אירופה. הוא הופך את היצוא של מוצרים וסחורות אירופאיים לזול יותר לשווקים בינלאומיים וכך תומך ביצואנים גדולים מגרמניה ומדינות אחרות. אבל זה גם מייקר יבוא סחורה לתוך גוש האירו ובכך מעלה את האינפלציה. אם ערך האירו יורד לעומת מטבעות אחרים, יש צורך ביותר אירו כדי לקנות סחורות שמחיריהן נקובים במטבעות האלה. זה נכון במיוחד בגלל שהאינפלציה מונעת בעיקר על ידי מחירי האנרגיה והסחורות, שלעתים קרובות מחיריהם נקובים בדולר ארה"ב.

בבלוג שלה, הזהירה לגארד שחלק גדול מהאינפלציה בגוש האירו מיובאת מחוץ לאיזור.

"זה פועל כ'מס' של תנאי המסחר ומקטין את סך ההכנסות של הכלכלה - אפילו אם אנחנו לוקחים בחשבון את המחירים הגבוהים יותר שהרוויחו היצואנים", כתבה. גוש האירו העביר 170 מיליארד אירו, כ־181.14 מיליארד דולר, או 1.3% מהתמ"ג, לשאר העולם בין הרבעון השני של 2021 והרבעון הראשון של השנה, כתבה.

הבנק המרכזי של אירופה הוא אחד מכמה בנקים מרכזיים שהורידו את שיעורי הריבית אל מתחת לאפס בשנים האחרונות על מנת לתת לכלכלה שלהן עידוד נוסף. ישנם כלכלנים ופקידים בבנק המרכזי של אירופה שמזהירים כבר זמן רב שכלי חריג זה עלול ליצור עיוותים בשווקים פיננסיים ובכלכלה.

עוד כתבות

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בחברת הדירוג הגדולה מעריכים: מי הכלכלה שתצמח הכי הרבה ב-2026?

המשך צמיחה בשוק המניות האמריקאי ופוטנציאל רווחים למרות תנודתיות, כך צופים בחברת ניהול הנכסים פידליטי ● בסיטי אופטימיים לגבי יציבות הכלכלה העולמית, אך זהירים לגבי התמחור של השוק האמריקאי, וב-S&P צופים צמיחה בהובלת השווקים המתעוררים והאטה בצמיחה בארה"ב ובסין ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד

השר אלי כהן והשר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי אמסלם - לע''מ, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

פשרה בממשלה: האוצר יקבל דריסת רגל בהחלטות על משק החשמל

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום פשרה בין בצלאל סמוטריץ' לאלי כהן, ולפיה החלטות מדיניות במשק החשמל שחוצות עלות תקציבית מסוימת יעברו רק לאחר התייעצות עם משרד האוצר ● זאת לאחר שבאוצר הזהירו כי צעדים יקרים עלולים להתגלגל לחשבון החשמל של הצרכנים ולהזין את האינפלציה, ודרשו זכות וטו

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה שלילית בוול סטריט; הזהב הוסיף לשבור שיאים

למרות שננעלו בירידות היום, המדדים בוול סטריט סיכמו שבוע חיובי ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה היו סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ●  אורקל בדרך לרבעון הגרוע ביותר מאז 2001

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם הירידות החדות ימשיכו גם במסחר היום, ומה יעשו הדואליות?

מימושים חדים וחשש מהסלמה ביטחונית צפויים להמשיך להעיב היום על הבורסה בתל אביב, רגע לפני המעבר לשבוע המסחר החדש ● מניות הארביטראז' ייתנו פוש ירוק מתון בפתיחת המסחר, אך ככל שהירידות יימשכו הן עלולות להשליך על ביצועי 2025 ועל ההנפקות שעל הפרק ● וול סטריט מאותתת על עייפות, הזהב והכסף חוזרים למרכז הבמה והביטקוין מאכזב ● וגם: למה הנפט יורד?

מימין: טוביה ברלב, אדם סינגולדה ואייל פסו / צילום: אתר Actelis, טאבולה, יח''צ

הישראלית שזכתה להמלצה חיובית, וזו שזינקה משפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● גאוזי זינקה במעל 40% ביום שישי, לאחר שירדה החודש לשפל כל הזמנים, בעקבות פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות שלה בצרפת ● טאבולה עלתה בשיעור דו־ספרתי, על רקע המלצה שקיבלה באתר השקעות ● ואקטליס ממשיכה ליפול, עם תשואה שלילית של 96% מתחילת השנה

עו״ד גיל וייט, שותף מנהל במשרד הרצוג פוקס נאמן / צילום: עידן גרוס

הצעד של הרצוג פוקס נאמן: קרן השתלמות כסטנדרט לכל עורכי הדין

הרצוג פוקס נאמן ייתן קרן השתלמות לכל עורכי הדין החל מוותק של שנה ויעלה את שכר עורכי הדין בשנה הראשונה • קבוצת BST של משפחת טנוס אירחה בכירי משק באירוע בחוות רונית • בנק מזרחי טפחות יעניק מענק לילדים שנולדו אחרי ה-7 באוקטובר 2023, במהלך בהובלת שורד השבי שגיא דקל חן • וגם: מינויים חדשים בקרן אלפא הזדמנויות ובפלאפון • אירועים ומינויים

משרד הפנים / צילום: איל יצהר

משפחות ברוכות ילדים ייפגעו: הנחות הארנונה מתעדכנות לקראת שנת 2026

משרד הפנים הפיץ טיוטת תקנות חדשה אשר מעדכנת את הקריטריונים ואת המשכורות הממוצעות המזכים בהנחה בארנונה • השורה התחתונה: שיעור ההנחה יורד לכלל הזכאים, אך טווחי המשכורות מורחבים

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

עידו דויטש / צילום: קין עלית צילומי תדמית

בגיל 8 הוא פתח עסק בבית הספר. היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם

הוא גדל בקריית שמונה, הפך את בית הספר לזירת עסקים, שיחק בהפועל גליל עליון וחלם להגיע ל־NBA ● אחרי שניסה לכבוש את ארה"ב עם מיזם לשטיפת סכו"ם, חזר לארץ ● היום הפיתוח שלו משמש גופי ביון וממשלות בעולם ● שיחה קצרה עם עידו דויטש, מייסד–שותף ומנכ"ל ארגו

יינות קבוצת אמפורה / צילום: אנטולי מיכאלו

עם קצת עזרה מהמבקרים ביקב: חשיבותה של קבוצת אמפורה לתרבות היין בישראל גדולה מהיקף הייצור שלה

יקב אמפורה הפיק יינות בומבסטיים ויקרים, ואז החליף ידיים ושינה כיוון ● ההימור על יינן צעיר ומוכשר השתלם, החתירה ליוקרה הומרה לנגישות מקומית, ומרכז המבקרים ביסס את מעמדו כביקור חובה לחובבי יין

דיוויד גוקלר,  מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

זינקה 600% בחודשים: המניה הכי טובה במדד S&P 500 השנה והקשר הישראלי

חברת אחסון המידע סנדיסק, שהקים וניהל בעבר אלי הררי, זינקה ב־614% והיא נסחרת בשווי של 36.6 מיליארד דולר ● החברה מעסיקה מאות עובדים בישראל, לאחר שרכשה כאן בעבר את מפתחת ה"דיסק און קי" ● בצמרת התשואות ב־S&P 500 - עוד 3 חברות מתחום אחסון המידע

בועז גלעד / איור: גיל ג'יבלי

היזם הפסיד למשקיעים 160 מיליון שקל באחת הפרשות החמורות של העשור - אבל זכה לקנס מופחת

כ־160 מיליון שקל שגייסה חברת הנדל"ן ברוקלנד של בועז גלעד ירדו לטמיון, והוא הואשם בהטעיית משקיעים ובהפרות דיווח ● רשות ני"ע הגדירה את הפרשה כחמורה ביותר זה 14 שנים, אך בגלל היעדר נתונים מלאים על מצבו הכלכלי של גלעד, התיק נסגר בקנס נמוך - כמעט מחצית ממה שביקשה הרשות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

האם הנכס שנקנה ב־10 מיליון שקל שווה 25 מיליון? תביעה נגד קבוצת לוזון

בעל מניות בקבוצת לוזון הגיש תביעה נגד החברה בטענה כי לוזון רכש באופן פרטי פרויקט בבאר יעקב, בלי להציע אותו קודם לחברה שבבעלותו ● ועדה בלתי תלויה שהוקמה לבקשת הקבוצה קבעה כי קיימת אפשרות סבירה להפרת חובתו

כסף בקיר. עם אלרם רג׳ואן / צילום: פרטי

הצעיר שסגר את עסקת הנדל"ן השביעית שלו בגיל 27

אלרם רג'ואן רק בן 27 וכבר אחרי 7 עסקאות נדל"ן ● מה שהתחיל ברכישה מוצלחת של דירה להשקעה בפתח תקווה, הפך למסע בלתי פוסק אחרי עוד ועוד אפיקי השקעה משתלמים - וצבירת שלל תובנות מהשטח ● וכן, יש גם את העסקה הלא מוצלחת בערד

השנה הטובה של הבורסה / צילום: Shutterstock

שיאניות התשואה וחגיגת משקיעי הריטייל: 5 הערות על השנה ההיסטורית בבורסה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ומפרסמת את הנתונים של 2025: מחזורי המסחר זינקו, שוק ההנפקות התאושש, ומניות הפיננסים הפכו ללהיט ללא תחרות ● וגם: המשקיעים שהציפו את השוק

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

רן גואילי ז''ל

דיווח: "ישראל חטפה מחבל שמעורב בהחזקת רן גואילי בשבי"

צה"ל: נחתמה תוכנית העבודה המשולשת לשיתופי פעולה צבאיים של יוון, קפריסין וישראל ● לראשונה מחיסול סינוואר: המסר מאחורי הבחירות להנהגת חמאס ● פסגת טראמפ-נתניהו, והמוקש שרה"מ ינסה לבלום בעזה ● על רקע המחסור בלוחמים: בצבא בחנו אפשרות לגייס ילדי עובדים זרים ● בסומלילנד מבהירים: "לא הסכמנו לקלוט תושבי עזה בשטחנו ● עדכונים שוטפים

ערן אורן, מנכ''ל וובי, אורן כהן, יו''ר אורן מזרח ועמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: נעם מורנו, מארק ניימן-לע''מ, ענבל מרמרי

קושי בעסקת רכישת WOBI? רשות שוק ההון דרשה הבהרות מהפניקס

הפניקס נדרשה להציג הבהרות לכך שרכישת סוכנות WOBI, המאפשרת השוואות מחירי ביטוח אונליין, לא תפגע בתחרות ● האם העסקה תצא מהפלונטר?

מתוך הסדרה The Eternaut. לראשונה יצירה עם פריים סופי שיצרה AI / צילום: ©2024 Netflix, Inc

דיסני שילמה מיליארד דולר ל-openAI כי היא הבינה שהיא הפסידה בקרב

העסקה בין דיסני ל־OpenAI מסמנת רגע היסטורי בו הוליווד הפסיקה לנסות לעצור את הבינה המלאכותית, והחלה לנהל אותה מבפנים ● זהו מהלך שנועד לשמור על כוח ושליטה בתעשייה משתנה, גם אם המחיר הוא המרת הנשמה היצירתית באלגוריתמים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היועץ הפיננסי ישלם מאות אלפים בגלל שלא מנע מבעל עסק להקים אותו

העליון קבע כי זכותם של עורכי דין לשכר־טרחה אינה גוברת על האינטרס הציבורי שבחילוט כספי נאשמים ● ביהמ"ש דחה תביעה לפיצול משק חקלאי בין שתי אחיות ● יועץ פיננסי חויב לפצות בעל עסק שקרס, לאחר שנקבע כי היה עליו לייעץ לו שלא לפתוח את העסק מלכתחילה ● 3 פסקי דין בשבוע