גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנק המרכזי של אירופה עומד לסיים את מדיניות הריבית השלילית

הבנק המרכזי של אירופה נוקט צעדים דומים לפדרל ריזרב לסיום מדיניות הכסף הקל, במקביל לעליית האינפלציה ברחבי העולם

נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock
נשיאת הבנק האירופי המרכזי, כריסטין לגארד / צילום: Shutterstock

הבנק המרכזי של אירופה צפוי להעלות את הריבית, שהיא שלילית כיום, לאפס עד ספטמבר ועשוי להמשיך להעלות את הריבית אחרי זה, כך אמרה הנשיאה כריסטין לגארד וציינה שהניסוי שערך הבנק בשיעורי ריבית שליליים במשך שמונה שנים מגיע לסיומו, לצד שיא באינפלציה וחששות לגבי חוזק האירו.

השינוי במדיניות, שתואר בפוסט בבלוג של הבנק המרכזי של אירופה ביום שני, הוכרז לאחר פעולות נחרצות של הפדרל ריזרב בארה"ב ובנקים מרכזיים אחרים בעולם לסיים את מדיניות הכסף הקל כשהאינפלציה עולה ברחבי העולם. מדובר בחלק משינוי כיוון חד על ידי הבנק המרכזי של גוש האירו, שעד לאחרונה העדיף גישה שונה מהפדרל ריזרב ותמך בהעלאת ריבית מאוד מדורגת.

קובעי המדיניות בבנק המרכזי של אירופה צפו שהאינפלציה תרד במהירות ליעד שלהם, 2% השנה. במקום זה, היא עלתה עוד, והגיעה באפריל ל־7.4%, קצב ההתייקרות המהיר ביותר מאז שנוצר האירו ב־1999. קובעי המדיניות גם חששו להעלות את הריבית באגרסיביות בגלל חששות לגבי הזעזוע לצמיחה הכלכלית בעקבות המלחמה באוקראינה, המאיימת לגרום למיתון בכל גוש המדינות.

למרות שיקולים אלה, לגארד כתבה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להעלות את הריבית ביולי בפעם הראשונה מזה 11 שנים. "בהתבסס על התחזיות הנוכחיות, אנו כנראה נהיה בעמדה להפסיק את שיעורי הריבית השליליים עד סוף הרבעון השלישי", כתבה לגארד בפוסט שפורסם באתר של הבנק. כיום עומדת הריבית של הבנק המרכזי של אירופה על מינוס 0.5%.

"לאחר שתחזיות האינפלציה השתנו משמעותית כלפי מעלה לעומת התקופה שלפני המגיפה, ראוי לכוונן את המשתנים הנומינליים - וזה כולל את שיעורי הריבית", כתבה לגארד.

לגארד משנה כיוון

האירו עלה כמעט בסנט מול הדולר לאחר שפורסם הבלוג, ונסחר תמורת 1.068 דולר. התשואות על חוב ממשלתי של ממשלת איטליה לעשור גם הן זינקו. התשואות עולות כשהמחירים יורדים.

זו הפעם הראשונה שלגארד מודיעה על שינוי כיוון כל כך אגרסיבי בריבית. בעבר אמרה שהבנק המרכזי של אירופה עשוי להתחיל להעלות את שיעורי הריבית ביולי ושכל העלאה אחרי זה תהיה הדרגתית.

אחרי ספטמבר, הציעה לגארד שהבנק ימשיך להעלות ריבית לכיוון מה שנקרא שיעור ריבית ניטרלי, שתומך בכלכלה שתהיה בשיא התפוקה שלה אבל שומר על אינפלציה קבועה. כמה פקידים בכירים בבנק המרכזי העריכו שהשיעור הניטרלי לאיחוד האירופי צריך להיות משהו בין 1% ל־1.5%.

על פי דברים אלה ניתן לנחש שהבנק המרכזי של אירופה עלול להעלות את הריבית ברבע אחוז בכל אחת משבע פגישות המדיניות שיתקיימו בין יולי לאפריל שנה הבאה, ויגיע לרמה של 1.25%, כך אמר מייקל שוברט, כלכלן בקומרצבנק.

פרנסואה ווילרוי דה גלהו, היושב בוועדה הקובעת את שיעור הריבית בתור נציב הבנק המרכזי של צרפת, אמר ביום שני שהסכם להעלאת ריבית בבנק המרכזי של אירופה "הוא כנראה עובדה מוגמרת" והצביע על עלייה רחבה במחירים בגוש האירו.

"אנחנו עדיין בשלב שחרור הזרז", אמר ווילרוי דה גלהו על מדיניות הבנק המרכזי של אירופה, בפאנל של הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ. "נראה אם אחרי (שנגיע ל)שיעור (ריבית) ניטרלי נצטרך ללחוץ על הבלמים".

סדרה של העלאות ריבית מציבה סיכונים לכלכלת גוש האירו, שלא השתקמה לגמרי מזעזועי הקורונה. המלחמה באוקראינה פוגעת בהכנסות משקי בית בגלל שגרמה להתייקרות המזון והאנרגיה והיא פוגעת בביטחון של עסקים שונים.

אבל הלחץ כלפי הבנק המרכזי של אירופה גובר, כולל מצד גרמניה, הכלכלה הגדולה ביותר בגוש המדינות, שהאינפלציה בה הגיעה לאחרונה לשיא של ארבעה עשורים בחישוב שנתי, 7.4%. שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר הזהיר ביום שישי שאירו חלש עלול לגרום לאינפלציה באירופה לעלות, ועודד את הבנק המרכזי של אירופה להעלות את הריבית, צעד חריג למדינה שלרוב מקדשת מאוד את עצמאות הבנק המרכזי של גוש המדינות.

הפד כבר התחיל להעלות ריבית

מעבר לאוקיינוס, הפדרל ריזרב מעלה את הריבית כחלק מהמאמץ האגרסיבי ביותר שלו מזה עשורים להילחם בלחץ על המחירים כלפי מעלה. פקידי הפדרל ריזרב אישרו העלאה של חצי אחוז מוקדם יותר החודש, הגבוהה ביותר מאז 2000, וכן תוכנית לכווץ את תיק הנכסים של הבנק המרכזי האמריקאי, שכיום גודלו 9 טריליון דולר. זה יעלה את שיעור הריבית בקרנות הפדרליות, בנצ'מרק של הבנק, לטווח היעד שבין 0.75% ל־1%.

יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר שבבנק מסכימים באופן כללי שכנראה יהיה צורך להעלות את הריבית בעוד חצי אחוז ביוני וביולי בהתחשב בתנאים הכלכליים הנוכחיים.

לגארד אמרה שהבנק המרכזי של אירופה מוכן לפעול יותר באגרסיביות במידה ויהיה צורך. "אם נראה שאינפלציה גבוהה יותר מאיימת לנתק את ציפיות האינפלציה, או נבחין בסימנים לכך שיש אובדן קבוע יותר של פוטנציאל כלכלי המגביל זמינות של משאבים... נצטרך להפסיק את מדיניות הכסף הקל במהירות כדי למגר את הסיכון לנבואה שמגשימה את עצמה", כתבה.

הפעם האחרונה שהבנק המרכזי של אירופה העלה את שיעורי הריבית, ב־2011, התקדם בצעדים של רבע אחוז. ישנם פקידים בבנק שהציעו לאחרונה שהפעם יתקדם הבנק בצעדים גדולים יותר, ואולי יעלה את הריבית בחצי אחוז בפגישת המדיניות שנקבעה ל־21 ביולי.

אינפלציה בגלל חוסר מוכנות להעלאת הריבית

העלייה באינפלציה בגוש האירו משקפת באופן חלקי את הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהפריעה לאספקת האנרגיה לאירופה והגדילה את נטל האנרגיה על האזור כשיעור מתוך התמ"ג מעל הרמות שנרשמו בתחילת שנות ה־70, על פי חישובים של חברת BlackRock.

אינפלציה בגובה שיא משקפת באופן חלקי גם את חולשת האירו, שערכו מול הדולר נפגע בגלל חוסר המוכנות של הבנק המרכזי של אירופה להעלות את שיעורי הריבית. האירו ירד למצב של כמעט שוויון מול הדולר בשבועות האחרונים, ועד שפורסם הבלוג עם דבריה של לגארד ביום שני, נסחר במחיר של 1.05 דולר בערך, לעומת כ־1.22 דולר לפני שנה.

לאירו חלש גם יתרונות וגם חסרונות מבחינת אירופה. הוא הופך את היצוא של מוצרים וסחורות אירופאיים לזול יותר לשווקים בינלאומיים וכך תומך ביצואנים גדולים מגרמניה ומדינות אחרות. אבל זה גם מייקר יבוא סחורה לתוך גוש האירו ובכך מעלה את האינפלציה. אם ערך האירו יורד לעומת מטבעות אחרים, יש צורך ביותר אירו כדי לקנות סחורות שמחיריהן נקובים במטבעות האלה. זה נכון במיוחד בגלל שהאינפלציה מונעת בעיקר על ידי מחירי האנרגיה והסחורות, שלעתים קרובות מחיריהם נקובים בדולר ארה"ב.

בבלוג שלה, הזהירה לגארד שחלק גדול מהאינפלציה בגוש האירו מיובאת מחוץ לאיזור.

"זה פועל כ'מס' של תנאי המסחר ומקטין את סך ההכנסות של הכלכלה - אפילו אם אנחנו לוקחים בחשבון את המחירים הגבוהים יותר שהרוויחו היצואנים", כתבה. גוש האירו העביר 170 מיליארד אירו, כ־181.14 מיליארד דולר, או 1.3% מהתמ"ג, לשאר העולם בין הרבעון השני של 2021 והרבעון הראשון של השנה, כתבה.

הבנק המרכזי של אירופה הוא אחד מכמה בנקים מרכזיים שהורידו את שיעורי הריבית אל מתחת לאפס בשנים האחרונות על מנת לתת לכלכלה שלהן עידוד נוסף. ישנם כלכלנים ופקידים בבנק המרכזי של אירופה שמזהירים כבר זמן רב שכלי חריג זה עלול ליצור עיוותים בשווקים פיננסיים ובכלכלה.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

רוצים לדעת מה תעשה הבורסה בתל אביב השנה? תקראו את הראיון הזה

רגע לפני יום שישי הראשון בתל אביב שבו מתקיים מסחר, מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב התארח בפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס ● איך הגיבו חברי הבורסה לשינוי ההיסטורי: "שמענו יותר ביקורות שליליות מחיוביות" ● מה היעד הבא: "הרבה מאוד יהודים בארצות הברית רוצים להשקיע בכלכלה הישראלית" ● וגם: למה ת״א תעשה ביצועים עודפים על וול סטריט ומי יהיו הנפקות הענק הבאות

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

ועדת המינויים אישרה את המינוי של מהרן פרוזנפר לתפקיד ראש אגף התקציבים

מינויו של מהרן פרוזנפר לתפקיד הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אושר על ידי ועדת המינויים בנציבות שירות המדינה ● סמוטריץ' צפוי להביא את מינויו לאישור הממשלה בזמן הקרוב

טאבלט S11 של סמסונג, ואייפד air. מחיר ממוצע הוא 1,000-2,000 שקל, היקרים עולים כ־4,000 שקל / צילום: יח''צ

מה צריך לדעת לפני שקונים טאבלט חדש?

בין אם בשביל עבודה, לימודים או שימוש ביתי לילדים, לא מעט צרכנים שומרים נאמנות לטאבלטים ● הדברים שאליהם כדאי לשים לב ברכישה תלויים בסוג השימוש, וכוללים בין היתר את גודל המסך, הרזולוציה, מערכת ההפעלה והסוללה

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צביקה בר-נתן / צילום: אופיר אייב

הבגידה, ההחמצה והמיליונים: פרקליט העל חושף את הסודות

הנסיעה ליערות גואטמלה כדי לחלץ פעוט מציפורני כת, הכישלון בתיק הפרקליטה שנחשפה כמדליפה וחייה התהפכו, והתחקיר שמזכיר לו היום את קטארגייט ● בספר חדש צביקה בר-נתן, מבכירי עורכי הדין בישראל, חושף פרטים על הפרשות הגדולות שליווה במהלך 35 שנות קריירה ● ראיון

שלג בברלין, השבוע / צילום: אסף אוני

גל הקור האירופי מחריף: מצבי חירום, תאונות ברחוב וביטולי טיסות

שורת מדינות באירופה הכריזו היום על מצבי חירום בדרגות משתנות בשל מטחי שלג כבדים וטמפרטורות שצנחו הרבה מתחת לאפס ● בהולנד תנועת הרכבת משובשת, ובשדה התעופה סכיפהול נרשמים עיכובים משמעותיים ● בברלין הצטברות הקרח על המדרכות מעוררת ביקורת על העירייה ועל חוסר התפקוד שלה

המודל המוזל של טסלה 3 / צילום: טסלה

הוזלה של 30 אלף שקל: טסלה מתחילה לשווק בישראל גרסת בסיס חדשה של טסלה 3 בכ-194 אלף שקל

רמת האבזור נמוכה יותר אך המכונית עדיין מצוידת בגג זכוכית ● בענף מעריכים כי טסלה תנסה לבצע עם הדגם החדש מהלך אסטרטגי בציי הרכב והליסינג בישראל ● על פי הערכות, בקרוב גם תתחיל החברה לשווק את גרסת הבסיס המוזלת של טסלה Y

על המחאות באיראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

חמינאי מתכנן לברוח לרוסיה? המומחים מסבירים: כך נדע שהוא באמת בסכנה

המחאות באיראן לא פוסקות, ואפילו דווח שהמנהיג העליון מכין תוכנית בריחה ● האם ההפגנות הנוכחיות יפילו את המשטר או שהן יסתיימו כמו קודמותיהן? ● המומחים מסבירים: אלה הפרמטרים שיקבעו את מידת ההצלחה של המחאות ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין. הוביל את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

גם הפעם: אל תספידו את הלכת אפרופים

השבוע אושר בכנסת צמצום הלכת האפרופים - אך אל תטעו לחשוב שמדובר במותה ● להערכתנו, ההלכה תמשיך להשפיע על קבוצה צנועה של "רק" כ-99% מכלל החוזים

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

בשל עצים שנעקרים מהרוח: הפסקות חשמל נרשמות ברחבי הארץ

רוחות חזקות ברחבי הארץ - חלקן הגיעו גם למהירות של 100 קמ"ש - הובילו לנפילות עצים שפוגעים בקווי חשמל ויוצרים הפסקות חשמל מקומיות בכל רחבי הארץ ● עובדי חברת החשמל עובדים על מנת להחזיר את החיבורים ● בחלק מהתקלות, צפי חזרת החשמל עומד על שעות הערב

זהבית כהן יוסף, מנכ''לית אייפקס / צילום: רמי זרנגר

כבר לא בעלת שליטה: המימוש הענק של זהבית כהן במקס סטוק

קרן ההשקעות אייפקס מכרה מניות של רשת הדיסקאונט בהיקף של כ-300 מיליון שקל ● אורי מקס, המייסד והמנכ"ל, הצטרף ומכר מניות ב-50 מיליון שקל ● מקס סטוק צפויה להתנהל כחברה ללא בעל שליטה

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

רון-טל ימונה ליו"ר רש"ת, אך יצטרך לוותר על החזקותיו בחברות אנרגיה

ועדת המינויים אישרה היום את מועמדותו של יפתח רון-טל לתפקיד יו"ר רשות שדות התעופה ● עם זאת, האישור מותנה בהסדר ניגוד עניינים, ולפיו רון-טל יצטרך לסיים את כהונתו כנושא משרה ולממש את החזקותיו בחברות האנרגיה Urban Energy ואוגווינד, וכן להתחייב שלא לעסוק בכל עניין שמקיים זיקה לחברת ביג

איתמר אבירן על רקע היקב שלו. ''אני משקיע אין סוף מאמץ בכרם כדי להביא את הפרי הכי טוב שאני יכול'' / צילום: טל להב

הקסם של יקב צור: בתל גזר יש יינן שהוא גם כורם, ואי אפשר לפספס את איכות העשייה שלו

בימים אלה מושלמת הקמתו של יקב חדש המשמר מסורת חקלאית בת מאות שנים ● זוהי הגשמת חלום עבור איתמר אבירן, שמלווה את התהליך לאורך כל שלבי הייצור: "חשוב לי לשמור על המובחנות ועל חותם המקום"

מייסדי וונריקס: ארמון אברהמי, עמיר בלאיש ותור לילו / צילום: טל חמדי

ענקית הטרוול־טק השבדית רוכשת סטארט־אפ ישראלי בעסקה של עד 300 מיליון דולר

וונריקס, שנרכשת ע"י Etraveli Group, פיתחה פלטפורמה לחיזוי מחירי טיסות ואוטומציה של תהליכי הזמנה ● היא תמשיך לפעול כחברה עצמאית ותרחיב את המו"פ בת"א ● בין המשקיעים של וונריקס - אינסייט פרטנרס ומשקיעי אנג'ל מענף התיירות

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

תעודת הזהות שלכם בתוקף? הממשלה מאריכה את התוקף של ת"ז ישנות בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

תעשיות ביטחוניות / צילום: אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: קולוגו בע''מ, smart shooter, XTEND, אריאל גבאי

מניית אלביט הגיעה לשיא, אבל הסיפור של השבוע שייך לאחרת

שורה של עסקאות גדולות דוחפות את מניות החברות הביטחוניות בת"א לגבהים חדשים: אלביט חצתה היום לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל, ונקסט ויז'ן כבר עוקפת חברות ותיקות וגדולות כמו ניו־מד ו־ICL ● המניות הביטחוניות בעולם בראלי מתחילת השבוע, בעקבות ההשתלטות האמריקאית על ונצואלה ואיומי טראמפ להשתלט על גרינלנד

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי