גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשור להנפקת פייסבוק: השם התחלף, המנכ"ל והבעיות הישנות נשארו

בימים האחרונים מניות הטק הגדולות במגמת ירידה, זאת לאחר שחברת סנאפ הזהירה כי לא תצליח לעמוד בתחזיות ההכנסות והרווח בגלל המצב הכלכלי ● מטא, פייסבוק לשעבר, חטפה בחודשים האחרונים ירידות קשות שנובעות מחוסר אמון של המשקיעים, מצב דומה לימי ההנפקה שלה לפני עשור

מארק צוקרברג מציג את המטא־וורס / צילום: Associated Press, Eric Risberg
מארק צוקרברג מציג את המטא־וורס / צילום: Associated Press, Eric Risberg

אם יש חברה שיכולה לגרום לרוחות להתלהט במהירות - זו חברת מטא, פייסבוק לשעבר. הביקורת הציבורית שהחברה חוטפת ברחבי העולם גורמת לאנשים להרגיש מחויבים הרבה יותר: האם הרשתות החברתיות של החברה באמת משפיעות לרעה על בנות נוער, עד כמה הרשת החברתית מעורבת פוליטית בתחומים שונים ועוד שאלות חשובות. הרשת החברתית חגגה החודש עשור להנפקה בנאסד"ק, ואפשר להגיד שאמנם יש שם חדש, אבל המנכ"ל הוא אותו המנכ"ל והבעיות נשארו דומות.

כמה הרוויח עד היום מי שהשקיע אלף דולר בהנפקת פייסבוק?

ב-18 במאי 2012, לפני עשור, פייסבוק הצהירה בתשקיף לנאסד"ק לפני ההנפקה שהייתה שהיא מעוניינת להזרים כסף ולהשקיע בחטיבת המובייל - כי להערכתה השימוש בסמארטפונים יראה אחרת ממה שהיה נהוג אז. צריך להזכיר כי פייסבוק לא יצרה שום הכנסה משמעותית אז. במבט לאחור אפשר כבר להגיד, ההנפקה הזו הייתה הגדולה ביותר עבור חברת טכנולוגיה אמריקאית - ההנפקה הייתה על 421,233,615 מניות לפי 38 דולר למניה, מה שאומר ששווי השוק של פייסבוק היה מעל ל-100 מיליארד דולר, וזה הפך אותה לאחת מחברות הטכנולוגיה עם השווי הגבוה ביותר בעולם. שנתיים לאחר מכן Alibaba שברה את השיא שלה, עם שווי שוק של 231 מיליארד דולר.

פייסבוק גייסה בהנפקה 16 מיליארד דולר, ההנפקה השלישית בגודלה בארה"ב אז, אחרי ויזה ב-2008 וג'נרל מוטורס ב-2010. כבר בהנפקה הרשת החברתית הייתה מותג חזק במיוחד, היו לה מעל ל-500 מיליון משתמשים יומיים פעילים והיו לה מיליארד דולר בהכנסות רבעוניות. מורגן סטנלי הוביל את ההנפקה של פייסבוק, החברה העלתה את טווח המחירים לקראת ההנפקה, מה שהוביל בסוף לתביעה נגד פייסבוק ומורגן סטנלי על מניעת מידע מהותי.

זה היה נראה חלומי, אך תוך שלושה חודשים המניה איבדה כמחצית מערכה - כי המשקיעים נזהרו, לא היה מודל עסקי מוכח לפרסומות על המכשירים האישיים ולא היו בטוחים ששווה להשקיע בתחום שכזה. מניות פייסבוק לא התאוששו למחיר ההנפקה של 38 דולר עד אוגוסט 2013, יותר מ-14 חודשים לאחר שהונפקה לראשונה. אבל על המכשול הזה, פייסבוק הצליחה לגבור וגדלה בהכנסות שלה פי 25 ממה שדווח ב-2012, כשעד שנת 2018, מעל ל-90% מההכנסות המודעות הגיעו מהנייד.

מאז שהכריזו על המטא-וורס, המנייה רק צונחת

ובדומה לאז, גם עכשיו - המשקיעים מסתכלים על החברה באתה צורה: מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל מטא, החליט שוב ללכת למחוזות שהציבור עדיין לא רואה קרוב, והפעם החברה הודיעה שתשקיע כ-10 מיליארד דולר במהלך השנה הבאה בפיתוח טכנולוגיות לבניית המטא-וורס, העולמות הווירטואליים, אליהם ניכנס בעזרת משקפי מציאות מדומה. בדומה להשקעה במובייל, גם כאן עדיין אין מודל עסקי מוכח וקיים, ואין באמת וודאות שצוקרברג ומטא יצליחו לממש את החזון שלהם. אנליסטים ברחבי העולם מסתכלים על ההזדמנות הזו בתור זהב טהור או המפלה הגדולה ביותר.

כיום, מטא מחזיקה בשווי שוק של 523 מיליארד דולר, ובשיא השווי שלה לפני כמה חודשים אף חצתה את רף טריליון הדולר.

אפשר להעריך כי ביצועי המנייה בתקופה האחרונה היו כה חלשים בגלל העתיד הלא-וודאי של המטא-וורס. ברבעון הראשון דיווחה מטא על הפסדים של כמעט 3 מיליארד דולר, לצד 700 מיליון הכנסות בעיקר ממשקפי המציאות המדומה שלה. מניית החברה ירדה ב-47% מאז שהגיעה לשיא בספטמבר, הביצועים הגרועים ביותר מבין שש חברות הטכנולוגיה האמריקאיות בעלות הערך הרב ביותר בתקופה הזו. חוץ מהמטא-וורס, ברבעון הרביעי פייסבוק דיווחה בפעם הראשונה על ירידה במשתמשים, מה שגרם למשקיעים עוד יותר לדאוג.

רן פרדס, מנהל מסחר מניות חו"ל ב-IBI בית השקעות, מסביר כי הירידה הגדולה מצביעה על כך שפעילות הליבה של פייסבוק לא צומחת, ואז הגיע צפי ההשקעה הגדולה במטא-וורס, וברור שזה ישחוק את שורת הרווח של החברה. כעת אפשר לראות כי פייסבוק אומרת שהיא לא עוזבת את זה לגמרי, אבל בדוחות האחרונים היא אמרה שרוב ההשקעה שלה תהיה בפעילות הליבה שלה, פייסבוק, אינטסגרם ו-וואטסאפ. "בדוחות האחרונים השוק ציפה לתחזיות ולתוצאות הרבה יותר גרועות, וזה לא קרה", הסביר פרדס.

לא רק חוסר וודאות, החברה רשמה בשנים האחרונות כמה אירועים שקשה למחוק מהתיעוד: ראשית, פרשת קיימברידג' אנליטיקה שמאירה לרעה את החברה: מידע על 87 מיליון משתמשי פייסבוק הגיע לידי חברת הייעוץ במטרה להשפיע על הבחירות בארה"ב. בימים האחרונים דווח כי התובע הכללי של וושינגטון די סי, קארל רסין, תובע גם את מארק צוקרברג בגין הפרה של חוק הגנת הצרכן.

הדלפת המסמכים הפנימיים ושינוי הפרטיות של אפל גם פגעו בפייסבוק

לצד כל אלו, החברה חטפה פגיעה קשה במוניטין שלה לאחר שעובדת לשעבר, פרנסיס האוגן, הדליפה מסמכים פנימיים שמראים שפייסבוק מודעת לנזק שהמוצרים שלה גורמים למשתמשים, בדגש על בני נוער, ואיך היא לא עשתה שום דבר כדי לטפל בזה. בעקבות העדויות שלה וההדלפה שלה לרשות ניירות הערך האמריקאית, מטא נכנסה לסחרור של שימועים וחקירות שנועדו לבחון את הטענות העולות מהמסמכים. רגולטורים ברחבי העולם התעוררו, אולי מאוחר מדי, כדי להסתכל על מה החברה עושה ועד כמה הכוח שלה בשוק חזק מדי.

אירוע נוסף שהחברה הייתה רוצה שיתנהל אחרת, זה שינוי במדיניות הפרטיות של אפל שפגעו ביכולות הטרגוט של פייסבוק. לפני כשנה, אפל הכניסה לתוקף את הפיצ'ר החדש App Tracking Transparency - בעלי מכשירי אייפון יקבלו הודעה קופצת שאומרת שהאפליקציה שהם משתמשים בה מעוניינת לנטר את המידע שלהם ולהשתמש בנתונים לשימושים שונים. פייסבוק נלחמה בשינוי הזה תודעתית, אך חטפה פגיעה קשה - הפסדים של 10 מיליארד דולר כתוצאה מהשינוי. עם זאת, פייסבוק היא עדיין מספר 2 בפרסום דיגיטלי בארה"ב, לפי ההערכות היא צפויה להתרחב עוד יותר.

האם זה הסוף של מטא?

האירועים האלו הובילו לפגיעה קשה לבעלי המניות של מטא בחודש פברואר האחרון. המניה צנחה ב-26% בעקבות תחזית הכנסות חלשה והפגיעה משינויי הפרטיות של אפל. כעת, מטא עומדת בפניי איומים נוספים כמו אינפלציה, המלחמה באוקראינה וגם המתחרה שגונבת לה משתמשים ומאיימת לשנות את חוקי הרשתות החברתיות - הרשת החברתית הצעירה טיקטוק.

אנליסטים ברחבי העולם דנים לגבי מניית מטא, האם הגיע הזמן להספיד או שהחברה תתגבר גם על זה. פרדס מציב את עצמו בצד של המספידים, אבל עושה חלוקה בין הטווח הקצר לטווח הארוך. "בטווח הקצר, מטא תצליח לפתור את בעיות המונטיזיציה שנקלעה אליהם (הניסיון ליצור כסף מפיצ'ר רילס שלה, המתחרה של טיקטוק - נ.ט). אבל בטווח הארוך, יש לפייסבוק בעיות מבניות שהם יצטרכו לפתור כדי להצליח עם המטא-וורס", מסביר.

לדבריו, ישנם שלוש דרישות שהם צריכים לפתור: הראשונה, חומרה מוצלחת. שיעורי החדירה של משקפי המציאות המדומה של החברה היו מאוד נמוכים. לכך אפשר להוסיף גם את תחושת הבחילה שהיו לאנשים כשהם השתמשו לאורך זמן במכשירים האלו. שנית, פייסבוק היא לא חברה חדשנית, והרבה דברים שהיא ניסתה לפתח בתוך הבית נכשלו - כמו Facebook Phone או Facebook HomeApp. "עיקר הנכסים ששווים אצלה כסף זה אינסטגרם ו-וואטסאפ. מה פייסבוק כן עושה מצוין? הרכישות שהיו. היא הבינה את מי צריך לרכוש וככה לרתום את הכוח שלהן אצלה. אבל הרגולטור לא יאפשר לה עוד רכישות, כי לפייסבוק חסר את האמון הרגולטורי הזה", פירט פרדס.

שלישית, זה אמון. "לכאורה, אם באמת המטא-וורס יתפתח ואנחנו נבלה יותר זמן במערכת הזו, אנחנו צריכים להעביר לשם אפיקי חיים משמעותיים וזה אומר שמי שישלוט על זה יהיה לו כוח עצום בידיים. לפייסבוק אין את האמון הזה בציבור, היא הוכיחה פעם אחר פעם שהיא מזלזלת בפרטיות האזרחים ומנצלת לרעה את המידע למטרות רווח", אמר פרדס.

סנאפ דרדרה את השוק למטה, גם מטא נפגעה

בימים האחרונים, חברת סנאפ , בבעלותה המדיה החברתית סנאפצ'אט, הזהירה שבגלל המצב הנוכחי בכלכלה (המושפע מאינפלציה, המלחמה באוקראינה ועוד), היא לא תצליח לעמוד בתחזיות ההכנסות והרווח שדיווחה. המנייה שלה צנחה ב-43%, אך משכה איתה גם ענקיות טכנולוגיה אחרות - בהן גם מטא , שירדה ב-8%. כמובן שזה מביע את דעותיהם של המשקיעים שמרימים גבה על המצב של שאר החברות.

צריך להזכיר כי המטא-וורס זה רעיון שלא היה כמו פעם. "בחסות הקורונה והעובדה שהיינו בבתים, פעם חלמנו יותר. לפני כשנה, השוק היה מוכן לשלם על חלומות ועל אפיקי צמיחה. כיום, השוק הוא לא כזה. הפערים האלו מאוד משמעותיים. והחלום של המטא-וורס שווה הרבה פחות כסף ממה שהיה שווה לפני שנה, ואנחנו רואים את זה בעוד חברות חוץ ממטא", חתם פרדס.

אמנם פייסבוק כבר לא, אלא מטא - ומארק צוקרברג עדיין המנכ"ל בעודו בן 38, ויד ימינו שריל סנדברג עדיין איתו בחברה. המנכ"ל עדיין בראש, המשקיעים מרימים גבה עדיין על החזון ועל המהלכים של צוקרברג וחבריו. החברה כבר בדרך למחוזות חדשים כמו המטא-וורס עם הזדמנויות שנראות דמיוניות כרגע, והאנליסטים ברחבי העולם דנים על עתידה של החברה, והאם האתגר הנוכחי שלה יפיל אותה או שלא.

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?