גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אבי טיומקין בתחזית אפוקליפטית: "ארה"ב מובילה את העולם למיתון כבד"

טיומקין, שמייעץ לקרנות הגידור הגדולות בעולם, חושב שעוצמת המיתון והירידה הברורה בתהליך האינפלציוני יחייבו את הבנק המרכזי בארה"ב להוריד ריבית בתוך חודשים ספורים, "ובסבירות גבוהה לחזור להקלה כמותית" ● ומה הוא חושב על שוקי המניות והנדל"ן בעת הזו?

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון
אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

על רקע המפולת בשווקים וכניסת מדד S&P 500 לשוק דובי, אבי טיומקין, מי שמייעץ לקרנות גידור מהגדולות בעולם, מספק תחזית מפתיעה: "תוך 5-4 חודשים, הבנק המרכזי בארה"ב הופך את המדיניות שלו ומוריד ריבית, עקב מיתון כבד במשק האמריקאי ובעולם כולו שיגרום לכל היסטריית האינפלציה להיעלם", אומר טיומקין בראיון לגלובס.

מדד ה-S&P 500 נכנס לשוק דובי: מה כדאי לדעת ומה מלמדת ההיסטוריה על ההמשך?
זה היה אחד הימים הגרועים של וול סטריט בשנים האחרונות. שש המניות הללו הן היחידות שננעלו בירוק

להערכתו, "המשק העולמי גולש למיתון כבד מאוד, שארה"ב מובילה, וכבר היום רואים שינויים בתהליך האינפלציוני. תוך כמה חודשים, עוצמת המיתון והירידה הברורה בתהליך האינפלציוני יחייבו את הבנק המרכזי בארה"ב, בניגוד לכל התחזיות, להוריד ריבית - ובסבירות גבוהה, לחזור להקלה כמותית".

טיומקין חוזר על דברים שאמר בעבר, שלפיהם המשבר הכלכלי של 2008 לא נפתר באמת מעולם, אלא נפתר באופן זמני דרך הפחתת הריביות בעולם, שהיו אפסיות ואף שליליות, וכן מדיניות פיסקאלית אגרסיבית למדי במרבית המדינות (זו הייתה המדיניות הנכונה, לדבריו). אולם אז הגיעה מגפת הקורונה, ושיבשה את כל התהליכים העולמיים: "עוד לפני פרוץ הקורונה המשק האמריקאי היה במגמת היחלשות, והמשקים האירופיים היו כמעט במיתון אפקטיבי.

"באה הקורונה ובבת אחת הוזרם למערכת הבנקאית על ידי הבנקים המרכזיים סכום שמתקרב ל-9 טריליון דולר, מה שעיוות את כל המבנה הפיננסי של העולם, מערכת הבנקאות ומקבלי ההחלטות. התוצאות היו ריביות נמוכות מאוד ובועה ענקית בשוק המניות, שהתבטאה בראש ובראשונה במניות הטכנולוגיה ובהנפקות ה-SPAC.

"מרגע שהבנק המרכזי הפחית את עוצמת ההזרמה - התחלנו לראות סימנים ראשונים של מפולת, כשהראשונים היו הספאקים למיניהם וכל מניות ההייטק והביוטק שהגיעו לסטרטוספרות".

במקביל, מזכיר טיומקין את השוק הסיני שלדבריו נמצא במשבר זה שלוש שנים, "עם שוק נדל"ן על סף התפרקות ומערכת בנקאית "בסכנת קריסה", כהגדרתו. "ההזרמה נתנה אוויר מסוים לכולם, הוא נגמר כבר לקראת סוף השנה שעברה והירידות התחילו עוד לפני העלאת הריבית - רק בגלל הציפיות - וזה היה עוד לפני עליית מחירי האנרגיה והתבואות בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה". וכעת "כשארה"ב הפסיקה להזרים תקציבים, גם המערכת המוניטרית מגיעה להידרדרות, וגם המערכת הפיסקאלית".

המיתון: "סימנים להתמוטטות בשוק הנדל"ן בארה"ב" 

"הגענו לשלב שהמשקים מתחילים להגיב לכל הגורמים השליליים. בעקבות עליית המחירים של השנה האחרונה בארה"ב חלה שחיקה בכוח הקנייה", אומר טיומקין. "התחילו גם סימנים ברורים של עליות במלאי, שגרמו לחץ על המערכת הפיננסית, וסימנים ברורים להתמוטטות בשוק הנדל"ן בארה"ב - מדד החברות של בוני הבתים ירד כמעט לחצי. יש ירידה תלולה במכירות בתים ודירות בארה"ב, וגם בשוק המסחרי יש חולשה אדירה".

הוא מוסיף כי "עליית המחירים עצמה היא גורם ממתן בפעילות, כי היא פוגעת בכוח הקנייה של הציבור. דיבורים על אינפלציה שקרבה גורמים בתחילה להקדמת קניות כדי להקדים את עליית המחירים, ולאחר מכן גורמים להגדלת החיסכון כדי להיות מסוגלים להתמודד עם התהליך האינפלציוני".

לדבריו גורם נוסף שמשפיע לשלילה על המשק זה שהחיסכון שנוצר בתקופת סגרי הקורונה כבר נעלם לגמרי מרגע שהמשק העולמי נפתח, "תוך זמן קצר הכספים הוצאו ורמות החיסכון היום דומות לרמות שלפני המגפה".

המשמעות, לדברי טיומקין, היא ש"מקורות להמשך הפעילות הכלכלית לא קיימים - לא מצד הציבור, לא מהממשלה ולא מהבנק המרכזי. האפקט המצטבר של עליית ריבית לטווח ארוך, ומפולת בשוקי המניות שגורמת למחיקת עושר, הוא הצטברות נזקים בלתי הפיכה ולכן כבר היום יש סימנים ברורים שמיתון כבד כבר מתרגש עלינו. עוד לא מרגישים את עוצמת המיתון, אבל רק עכשיו מתחילה לבוא לידי ביטוי עליית הריבית לטווח הארוך, והמפולת בכל סוגי הנכסים - מניות, אג"ח. גם ביטקוין, אבל ברמת המאקרו אין לו משמעות".

עתיד האינפלציה: "כוח הקנייה של הציבור יורד"

"כל הכלכלנים בעולם נורא מאושרים, כי 30 שנה הם מזהירים מאינפלציה וכל הזמן קרה ההיפך", עוקץ טיומקין, "ופתאום יש עליית מחירים".

לדבריו, כדי שלאינפלציה יהיה המשך, כוח הקנייה של הציבור צריך לגדול משמעותית - אך בפועל קורה בדיוק להיפך; גם תחום התעסוקה מצביע על העברת עובדים לתעסוקה חלקית, פיטורים בתעשיית ההייטק לאור התמוטטות המניות והעובדה שאין הנפקות.

ומה בדבר הקשיים בשרשרת האספקה? "כל הדיבורים על אינפלציה היו בנויים על צוואר הבקבוק באספקה, אין את זה יותר, זה נפתר לחלוטין", הוא מדגיש. "אם יש בעיות הן שוליות ונורמליות. המדד של מחירי האוניות לחכירה התמוטט לחצי בחודשים האחרונים ורואים את זה גם במחירי המניות של הסקטור, שנותנים אינדיקציה לכיוון הכללי של התובלה הימית". התוצאה לדבריו היא שבעוד 5-4 חודשים "כל סיפורי האינפלציה ייעלמו".

מניות ונדל"ן: "במבט קדימה - תמונה לא טובה"

"שוקי המניות והנדל"ן עכשיו בשלב הקריסה, ומגיבים על מה שהבנקים המרכזיים עושים. במבט קדימה התמונה הכללית לא טובה, כי גם אם הבנק המרכזי של ארה"ב ישנה מדיניות, ייקח זמן עד שהאפקט יורגש בשווקים. דבר נוסף הוא שעכשיו נקבל כל יום אזהרות רווח של חברות בגלל שינויי תחזיות הרווח קדימה".

דבר נוסף שהוא מציין הוא, כי "הגורם מספר אחת שתמך בשוק בשנתיים האחרונות היה רכישה עצמית של מניות (buy back) מצד חברות. עכשיו, עלויות המימון של הרכישות קפצו בגלל הריבית, מתפתחים תנאי מיתון, וסביר מאוד שמרבית החברות יפסיקו את הרכישות. זה ישמיט תמיכה משמעותית מאוד מהשוק - רק מתחילת השנה הוכרזו טריליון דולר של בייבק".

הנדל"ן בישראל: "סכנה למערכת הבנקאות"

"אם ישראל הולכת למיתון, כפי שבארה"ב מחירי הדירות הגיעו לשיא ועכשיו מתחיל שינוי כיוון - גם כאן נראה שינוי כיוון משמעותי. אגב, זה מהסיבות הלא-טובות - לא שיש יותר היצע, אלא בגלל מיתון, ובגלל שמערכת הבנקאות לא תהיה מוכנה לתת משכתנאות לקונים. צריך לזכור לגבי בנקים למשכנתאות: כשהלקוח הבודד לא עומד בתשלום, הבנק מוגן כי יש לו בית שהוא יכול למכור. אם זה סקטוריאלי, יש 100 אלף דירות שלא משלמות, אי אפשר למכור אותן".

נראה חדלות פירעון במשכנתאות?
"אם הולכים למיתון והריביות הולכות ל-3%-4%, אין דרך שזה לא יקרה. הסכנה הגדולה למערכת הבנקאות זה שהיא נתנה משכנתאות לפי שווי הבתים. זה הפאניקה הכי גדולה של הבנקים".

על המשק הישראלי בכלל הוא אומר כי אינו מבין את הביטחון של בנק ישראל בחוזקת המשק, כשהנתונים כבר מפגינים חולשה. "החולשה העולמית מאותתת על פגיעה ביצוא, ואין ספק שעליות הריבית והמפולת במניות משפיעים על יכולות הקנייה של הציבור", אומר טיומקין, ומעריך שגם בנק ישראל יעבור למדיניות של הורדת ריבית.

"ההייטק עיוות את הנתונים הלאומיים"

טיומקין אומר, כי "ההייטק בישראל עומד לפני משבר שלא היה כדוגמתו, מאחר שהפריחה בשנתיים-שלוש האחרונות יצרה ביקוש פנומנלי למועסקים, והרבה חברות שלא הייתה להן הצדקה יכלו לגייס כסף בגלל השוויים הדרמטיים שנוצרו. זה נגמר".

לדבריו, "מרגע שאין הנפקות, יכולת הגיוס של עובדים ודרישות השכר שלהם נעלמות לחלוטין. זה מאוד משמעותי כי חלק גדול מהבום בתעסוקה בא מההייטק. נתוני ההייטק עיוותו את הנתונים הלאומיים של ישראל בלי פרופורציה".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו