גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות התוכנית של חולדאי: רק 12% דירות בהישג יד בשתי תוכניות שאושרו להפקדה ברובע שדה דב

כמה מחברי ועדת העיר תל אביב התרעמו על הכמות הקטנה של דירות בהנחה בצמד התוכניות שאושרו להפקדה ברובע שדה דב ● חבר הוועדה, אסף הראל: "צריך היה להקצות לכך 50% מהדירות" • אדריכל העיר כרמלי: "היינו רוצים לראות יותר דב"י"

שדה דב / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials
שדה דב / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

הצהרות לחוד - והחלטות לחוד: הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תל אביב־יפו אישרה היום להפקדה את עקרונותיהן של שתי תוכניות חדשות ברובע שדה דב - תוכנית מרכז הרובע, ותוכנית צפון הרובע. מדובר בתוכניות שכוללות יחד יותר מ־11,000 יחידות דיור חדשות, כך על פי התכנון, אך רק 1,432 מהן מוגדרות לפי שעה כ"דיור בהישג יד עירוני".

נזכיר כי רק לפני כשבוע וחצי הכריז ראש העיר, רון חולדאי, על תוכנית הדיור החדשה, שבמסגרתה הצהיר שכל תוכנית דיור חדשה תכלול 15% דיור בהישג יד, ו־50% בקרקעות עירוניות. בשתי התוכניות המדוברות יוקמו 11,156 יחידות דיור חדשות, כך שיחידות הדיור בהישג יד הן בשיעור של פחות מ־13%. 650 יחידות דיור נוספות יוקצו לדיור מוגן.

שתי התוכניות נמצאות מצפון למתחם אשכול המאושר, שבו כבר שווקו כמה וכמה קרקעות. מתחם מרכז הרובע, שיציע 7,128 יחידות דיור על פני כ־570 דונם, נמצא מצפון־מערב למתחם אשכול, וממערב לשכונת נופי ים. הוא ייבנה בצפיפות ממוצע של 52.5 יח"ד לדונם, ומספר הקומות בו יגיע עד 45; מתחם צפון הרובע נמצא צפונית למתחם המרכז, והוא יכלול 4,028 יחידות דיור בכ־394 דונם. הוא ייבנה בצפיפות ממוצעת של 42 יח"ד לדונם, ומספר הקומות בו יגיע עד 40.

"הזדמנות אחרונה לתוכנית עם 50% דב"י"

הנתונים בדבר שיעור הדירות בהישג יד בתוכנית החדשה עוררו תגובות רבות מצד חברי הוועדה. אסף הראל מסיעת "אנחנו העיר" במועצת תל אביב־יפו מחה על כך שלפני חברי הוועדה לא נמצאים כל הנתונים הרלוונטיים לתוכנית, ואמר: "זו התוכנית הכי משמעותית של העיר בעשור האחרון, כמו עיר קטנה שמוקמת בצפון תל אביב.

"מדוע לא להגדיר בה שיעור של 50% דיור בהישג יד? זו הזדמנות פז, הפעם אחרונה שאפשר לייצר משהו כזה בעיר. לא היינו צריכים לוותר על האפשרות לעשות פה שינוי מהותי ומשמעותי. אני מצפה מהמדינה ללכת איתנו יד ביד, זה הדבר החשוב ביותר. אנחנו צריכים לדרוש את זה ככל הניתן".

בתגובה לדברים ניסתה עו"ד ענת רודניצקי, ראשת רשות הדיור החדשה (שהוקמה בעקבות הכרזת תוכנית הדיור של חולדאי), להסביר את המצב וציינה כי בוועדה המחוזית הוגדרה בתחילה כמות של 7,000 יח"ד בהישג יד ברובע כולו, אך בסופו של דבר מה שנכנס לתוכנית הוא ההגדרה "דיור מכליל" - שאינה כוללת בהכרח דירות בהישג יד. על פי ההסבר, דיור מכליל כולל דירות קטנות, דירות עם תקן חניה 0, דירות להשכרה ארוכת טווח, מעונות סטודנטים ודירות לדיור מוגן.

על כך הגיבה שולה קשת, מסיעת אנחנו העיר, כי "המספרים שצוינו הם אולי הבטחות שהעירייה קיבלה מרשות מקרקעי ישראל, אבל בשדה דב יש מאות בעלים פרטיים, שרשות הדיור לא יודעת לדבר איתם. הבעלים האלה לא ייתנו שייגעו להם בזכויות. העירייה והמדינה מנסות לזרוק סיסמאות, אבל עד לרגע זה לא הוצג שום מספר אמיתי לגבי הדיור המכליל בתוכנית שהופקדה.

"ההרגשה היא שבעירייה רצו להוציא הודעה על אישור הפקדה במהירות, בלי להבין את המשמעות האמיתית של מה שהם עושים. הדבר המקומם באמת הוא שלא מדובר רק בהודעת יח"צנות חסרת ערך, אלא גם במהלך שעלול לפגוע ולעכב את אישור התוכנית המפורטת, וממש לעשות נזק. זה בדיוק מה שהזהרנו שיקרה: שרשות הדיור תכשיל את מערכת התכנון, המסורבלת ומורכבת גם כך, כדי לייצר תדמית של עשייה, ובפועל רק תייצר כשלים".

מהנדס העיר, אדריכל אודי כרמלי, דיבר גם הוא בישיבה ואמר: "נראה שאף אחד מהצדדים לא מרוצה, אז כנראה הגענו למשהו טוב, פחות או יותר. זו תוכנית עם צפיפות חסרת תקדים ברמה מתארית, וכמקטע עירוני אחד עוד לא היה דבר כזה - גם לא ברמת המדינה. זו תוכנית צפופה מאוד, וצריך לזכור שהשכונה תחיל לעבוד באמת רק בעוד כמה עשרות שנים, עוד 25 או 30 שנה. יכול להיות שבעוד עשור או שניים נגיע למסקנה שצריך להוסיף לה צפיפויות, אבל לא הייתי נכנס לנושא הזה עכשיו.

"אתם רואים עכשיו תוצר של תהליך שאורך שנים. אנחנו במצב שבו גם עם רמ"י הגענו להסכמות ולהבנות לגבי הדרך להמשיך קדימה בסמכות מקומית, בלי גורמים מבחוץ. הגענו להישגים יפים, וצריך לזכור שהשיקולים של רמ"י הם כלל ארציים ולא נוגעים רק לתל אביב. גם אנחנו היינו רוצים לראות יותר דיור בהישג יד בתוכנית".

ברקע הדברים: התקדמות בתוכנית הגוש הגדול

אחת הסוגיות ארוכות השנים באזור, ובישראל בכלל, שרלוונטית גם לשתי התוכניות שאושרו להפקדה כעת, היא סוגיית הגוש הגדול - שמתקדמת לאיטה לקראת סיום בשנים הקרובות. חמשת מנהלי הגוש, עו"ד משה ליפקה, עו"ד רחל זכאי, עו"ד גלית רוזובסקי, עו"ד ד"ר מיכאל שפטלר ועו"ד אליהו מינקוביץ’, הגישו לאחרונה לבית המשפט את העדפות בעלי הזכויות בקרקע לגבי המתחם שבו יעדיפו לממש את זכויותיהם.

כידוע, נושא הגוש הגדול נמשך ונמתח כבר על פני עשורים רבים, בניסיון להסדיר את זכויותיהם של אלפי בעלי הזכויות בו ולחלק את הזכויות הללו בצורה מסודרת. מסירת ההעדפות הבעלים היא שלב חשוב בדרך לסיום ההליך, על פניו, שכן במהלכו מודיע כל בעל זכויות באילו משלושת המתחמים בגוש - מתחם אשכול, מתחם 2 ומתחם תוכנית 3700 שבגבול הצפוני של תל אביב - הוא מבקש לממש את זכויותיו.

התוצאות שנמסרו לבית המשפט מעידות כי הדרך עד לסיום ההליך לא כל כך קרובה: בסך הכול זכאים בעלי הקרקע בגוש, על פי החלטת בית המשפט, לכ־2,532 יחידות דיור - כ־779 מהן במתחם אשכול, אך רק בעלי כ־169 יח"ד הודיעו כי הם מעוניינים לממש שם את זכויותיהם; כ־1,468 יח"ד במתחם 2, אך רק בעלי כ־970 יח"ד הודיעו כי הם מעוניינים לממש בו את זכויותיהם; וב־163 יח"ד בתוכנית 3700, שם ביקשו בעלי זכויות ל־604 יח"ד לממש את זכויותיהם.

בשורה התחתונה, העדפותיהם של בעלי הקרקעות בגוש אינן מסתדרות עם הזכויות שהוקצו להם בכל מתחם, ולכן ההחלטה בעניין חוזרת לבית המשפט. נציין בקשר זה כי לאחרונה הוחלט כי השופט יעקב שקד ימשיך לנהל את המשפט בנושא, למרות מינויו לשופט מחוזי, ולמרות התנגדות מנהלי הגוש הגדול. החמישה, אגב, צפויים להגיש בימים הקרובים ערעור על פסיקה אחרת של בית המשפט, באשר לגובה שכר הטרחה שיקבלו בסופו של התהליך , אשר צפוי להגיע בעוד כשלוש שנים לערך, כך על פי הערכת המנהלים עצמם.

תגובת עיריית תל אביב־יפו: "עיריית תל אביב־יפו והוועדה המקומית פועלות בהתאם למנדט שנתנה להן הוועדה המחוזית של משרד הפנים, שהיא זו שקבעה את מספר יחידות הדיור וסוג הדיור שיהיה בשדה דב. בתוכנית זו נקבעו לבסוף 6,900 יחידות דיור מיוחד (דיור מכליל), שפירושו כל אחד מהבאים: דיור בהישג יד, דיור מוגן, יחידות דיור קטנות, דירות עם תקן חניה אפס, דירות להשכרה ארוכת טווח ומעונות סטודנטים.

"על רקע מחירי הדיור הגבוהים, ועל מנת לאפשר תמהיל חברתי מגוון ברובע שדה דב, עמדה עיריית תל אביב־יפו על כך שיש להקצות את כל הדיור המכליל לטובת דיור בהישג יד. לאחר מו"מ ממושך, סוכם בסופו של דבר כי מתוך 6,900 יחידות של דיור מכליל, ייבנו ברובע 4,910 יחידות של דיור להשכרה במחיר מופחת ובמחיר מפוקח, ו־3,654 יחידות דיור יושכרו במחיר מופחת.

"עיריית תל אביב-יפו מחוייבת לשמירה על אופיה המגוון של העיר. רק לפני כשבועיים פרסמה את מדיניות הדיור העירונית, אשר נועדה לספק פתרונות דיור - כולם מעולם השכירות - לעשירוני ההכנסה 1-10".

עוד כתבות

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל