גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם אם לא אהיה המנכ"ל: התיקונים שנדרשים, ומהר, בביטוח הלאומי

רגע אחרי שנפסל על ידי ועדת גילאור, פרופ' יובל אלבשן מגלה מה היו השינויים העיקריים שהציע לחולל בביטוח הלאומי ● מיזם שיאסוף מידע על כל אזרח בשגרה ויעניק קצבאות באופן אוטומטי, הוצאת הוועדות הרפואיות מהמוסד והרחקת ההסתדרות והמעסיקים מהניהול

המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo
המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock, KiyechkaSo

הכותב הוא דיקן הקמפוסים של הקריה האקדמית אונו

בתחילת השבוע למדתי מהודעה לתקשורת שהוציאה ועדת גילאור כי כוונת שר הרווחה מאיר כהן למנותי כמנכ"ל המוסד לביטוח לאומי לא אושרה. מאחר שעד עתה טרם ניתנה ההחלטה המנומקת, לא פורסמו פרוטוקולי הדיונים (שנעשו בצורה סגורה ללא השתתפותי), וטרם נחשפו חוות הדעת המשפטיות שהנחו את הוועדה (למען האמת, אפילו איני יודע מי החבר השלישי שישב לצד שני חברי הוועדה הקבועים) - איני יכול להתייחס אליה.

אולם, כמי שמחנך משנת 1995 דורות של פרחי משפט לחשיבות ההגנה על מוסדות שלטון החוק גם אם אתם לא מסכימים להחלטותיהם, שהרי אם לא כן "איש את רעהו חיים בלעו" - אני מניח מראש את תקינות ההליך, ומתקדם הלאה. ברצוני לשתף בעיקרי התוכנית שהצגתי בפני ועדת האיתור לתפקיד במרץ, שכן גם בלעדיי (איני כותב זאת בצניעות מתחסדת) זה מה שבאמת חשוב לעשות במטרה להפוך את המוסד למה שאמור היה להיות: זרוע הביטחון החברתי של המדינה, היועץ החברתי של הממשלה, והגורם העיקרי שאמור למגר מצוקות ועוני.

נגישות לכל האוכלוסייה

שתי הערות מקדימות: הראשונה היא שבשנים האחרונות אנו שומעים בתקשורת חדשות לבקרים על "מהפכות" במוסד. הכנסת כל מחלה חדשה לספר הליקויים (אקט שגרתי שבעבר לא פורסם) מיוחצנת כ"רפורמה", כל הקלה טכנית במבחן זכאות נחגגת, וכו’. מבלי לזלזל בחשיבות צעדים מבורכים אלה, הם בחזקת "אקמול" לגוף שזקוק לאנטיביוטיקה ולניתוח דחוף. הם רק משייפים את מגרעות השיטה, ולא ישנו אותה. ההערה השנייה היא שאת התוכנית לא כתבתי לבד, על סמך הניסיון המקצועי שאצרתי ב־30 השנים שבהם אני עובד מול ועם המוסד, אלא יחד עם עשרות מומחים - כאשר מרביתם גמלאי המוסד שסיפקו את הפרספקטיבה הפנימית.

את התוכנית כיניתי "ממודל הריינג’-רובר למודל האופניים", מתוך תפיסה כי ריינג’־רובר היא מכונית שמעטים יכולים לרכוש ומעטים עוד יותר מסוגלים לנהוג בה בתנאי שטח קשים, בעוד שהביטוח הלאומי צריך להיות כאופני שטח. עם מעט עזרה, כל אדם יכול לרוכשם, וחשוב יותר - כל אחד יכול לרכב עליהם גם באזור אסון. את האופניים ניתן להתאים בקלות למצבים שונים, כפי שגם הביטוח הלאומי צריך להיות נגיש לכולם ולתפור פתרונות ייחודיים לכל מצב.

בבסיס המודל עמדו כמה שינויים מרכזיים: החשוב מכולם הוא מענה טכנולוגי לאיסוף נתונים, שייאפשרו מדיניות Tailor-made לכל נזקק. כיום יש בביטוח הלאומי עשרות מערכות מחשב נפרדות, חלקן בנות 50 שנים, שאינן "מדברות" זו עם זו. מיזם "תבל", שהחל לפני 12 שנים וכילה (נכון ל-2020) יותר מ-800 מיליון שקלים, היה אמור לטפל בכך - אך הוא תקוע. וזאת, אף שמבקר המדינה ביקר זאת בחריפות ב-2019.

את התוצאה ראינו בקורונה: לא הייתה דרך לדעת מי זקוק לסיוע מיידי, ולכמה בדיוק, כדי לשרוד. לכן, הממשלה נאלצה לחלק כסף לכולם בצורה הרסנית. נחשפתי לכך כשייעצתי בזמן אמת לראש הממשלה דאז בנימין נתניהו לעשות כן, משום שלא היה ידע שמאפשר חלוקה סלקטיבית ומושכלת. חיבור של כל המערכות לצורך ייצור תמונה כוללת ומדויקת של מצב כל אזרח, יאפשר אוטומציה של הזכויות שתקצר הליכים. במקום שאזרח במצוקה יפנה בבקשה לקצבה לאחר שבכלל הבין את זכותו, המוסד לביטוח הלאומי ישאב את הנתונים אחת לתקופה ממחשבי רשויות אחרות - והאזרח יקבל הודעה על זכאותו ישירות לאפליקציה ייחודית של המוסד. דרך זו לא רק טובה לאזרח, אלא גם יעילה מאוד למוסד.

ניתן לעשות זאת גם עם קצבאות שאינן ודאיות, כמו נכויות. למשל, אם התגלתה מחלה קשה או נערך ניתוח, המוסד ישאב באופן יזום ותקופתי את סיכומי הטיפול מבתי החולים - ויתאים לנתונים שנמצאו אצלו. בסיום התהליך, ללא ועדה, תישלח הקצבה לאזרח ללא שיהוי. בדרך זו ניתן יהיה לא רק לייעל ולהקל על האדם עצמו, אלא גם על העומס הכבד של הוועדות הרפואיות. נוסף על כך, מוגבלויות, מחלות כרוניות וקטיעת איברים לא ידרשו אשרור מחודש מדי תקופה. אין סיבה להציק לאזרח שגם כך סובל.

ועדות רפואיות לא במוסד

זה מוביל לשינוי העיקרי השני שנדרש: הוצאת הוועדות הרפואיות מהמוסד לביטוח לאומי לרשות לאומית לבדיקות רפואיות שתוקם. ליוויתי אלפי מבוטחים לוועדות הרפואיות, ואני מכיר את הזעם כלפיהן. הבעיה אינה בעובדי המוסד המסורים, אלא בעומס ובמיעוט הרופאים המומחים. כשתוקם רשות עצמאית שתשרת את כל הרשויות, יוגדל מספר המומחים, יקוצרו זמני ההמתנה ותובטח החלטה עצמאית. אסור שהגוף הבודק והגוף מעניק הקצבה יהיו אחד. לא ייתכן כי בוועדות יישבו פקידי מוסד ורופאים שמקבלים שכר מהמוסד דרך קבע.

השינוי השלישי בחשיבותו הוא מעבר לעבודה מניעתית זולה, במקום טיפול יקר בדיעבד. כיום, בוועדות רפואיות ממתינים להחמרה במצב כדי להגדיל סיוע. זו טעות. יש לתת זכאות מוקדמת למניעת ההחמרה שתמנע סבל מיותר ותחסוך בתקציב. בהקשר זה תוקם מחדש רשת ניידות ביטוח לאומי שינגישו את השירות בשגרת החיים, ימונה Case Manager לאזרחים מרובי בעיות, ועוד.

שינויים מבניים

במקום הרביעי נמצאים שינויים מבניים שנדרש לבצע במוסד לביטוח לאומי. ראשית, בממשל התאגידי שנקבע בחוק בראשית המדינה. את המוסד מנהלת מועצה שמרבית חבריה נציגי ההסתדרות ואיגודי מעסיקים. קרי: חובת הנאמנות היא כלפי גוף אחר והפוטנציאל לניגוד עניינים גדול. כך, למשל, בוועדת המינויים המוסדית יושבים נציג ההסתדרות הכללית ונציג ארגון מעסיקים. דמיינו שהוועדה דנה בקידום פקיד שסירב משיקולים מקצועיים להיענות לדרישת אותם מעסיקים. האם זה ראוי שאותו נציג הסתדרות ידון בעניינו של פקיד שחבר לרשימת עובדים מתחרה?

למדנו מחברת העובדים בשנות ה־80 כי אסור לאיגוד העובדים ליטול חלק בניהול. חובה לשנות את החוק כך שאת מועצת המנהלים ירכיבו אנשים נטולי חובות נאמנות ואינטרסים אחרים. דוגמה לשינוי נוסף הוא כינון דרג ביניים של מנהלי מחוזות בין מנהלי הסניפים לבין המנכ"ל. המצב כעת לא סביר. המנכ"ל עם לשכה קטנטנה אחראי ישירות על עשרות סניפים.

אלה השינויים העיקריים להבראת המוסד שהצגתי לוועדת האיתור, שלשמחתי בחרה בי פה אחד. קיוויתי להוציא אותם לפועל, אבל כעת זה לא ודאי. ובכל זאת אלה המהלכים שצריך לבצע, פשוט אין לנו ברירה אחרת. 

עוד כתבות

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה