גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כבר לא סיפקה חדשנות": עובדים לשעבר בסולוטו חושפים מה הוביל לסגירה

אחרי הסגירה המפתיעה של אחד מסמלי ההייטק הישראלי, ופיטורי 120 העובדים, בכירים לשעבר מספרים מעט על הלך הרוח בחברה התל אביבית • "במרכז לא ידעו במה להתמקד", סיפר לגלובס בכיר לשעבר • מסולוטו נמסר: "לא מעוניינים להתייחס לשמועות"

חברת סולוטו / צילום: Woo.io
חברת סולוטו / צילום: Woo.io

תשע שנים חלפו מאז רכש אשוריון, תאגיד הענק האמריקאי העוסק בביטוח ובתמיכה טכנית במוצרי אלקטרוניקה וחשמל, את הסטארט-אפ הישראלי סולוטו, שפיתח מערכת לתיקון תקלות ותמיכה במשתמשים מרחוק. העסקה נחשבה, לפחות עד השבוע ,לדוגמה לרכישה מוצלחת מאוד. מאז הקנייה, הספיקה אשוריון להגדיל משמעותית את סולוטו, מכ-50 עובדים ב-2013 עד ל-120 עובדים כעת. כדי לאכלס את העובדים, שכרה החברה בניין ברוטשילד 39 - על כל חמש קומותיו. 

החלום של חברת ההייטק המדוברת מרוטשילד הגיע לסופו: 120 עובדי סולוטו יפוטרו
המשבר בחברות הביטוח הדיגיטלי ריסק את החלום של סולוטו
אחרי סולוטו - מה יעלה בגורל מרכזי הפיתוח הזרים בישראל? 

מעבר לצמיחה בכוח האדם, לאורך השנים נראה היה שאשוריון מתכננת לעשות עוד דברים גדולים עם סולוטו. כך למשל, ב-2018 הגיעו למשרדי סולוטו בתל אביב כל חברי דירקטוריון אשוריון, כולל המייסד והיו"ר קווין טוויל והמנכ"ל טוני דנט. בראיון לגלובס אמר אז טוויל שסולוטו היא הרכישה המשמעותית ביותר של אשוריון.

"לרוב, אחרי רכישה מסוג זה הסטארט-אפ נבלע בחברה, אבל כאן קרה ההיפך", אמר אז טוויל. "סולוטו נשארת קבוצה מובחנת, כסטארט-אפ בתוך חברה גדולה יותר. לקבוצה הקטנה הזו יש השפעה עצומה עלינו, לא רק מבחינה טכנולוגית אלא גם מבחינת חדשנות תרבותית וארגונית בחברה הגדולה".

אלא שהרומן המוצלח הזה הסתיים השבוע במפתיע, כשעובדי סולוטו קיבלו את ההודעה על סגירת הפעילות הישראלית. 80 מהעובדים פוטרו מידית, ועוד 40 יעזבו אחרי שיסיימו להעביר את הפעילות למטה של אשוריון בנשוויל, טנסי. מה בעצם הוביל למהפך הזה בין היותה של סולוטו "הרכישה החשובה ביותר" של אשוריון לבין סגירתה? לדברי עובדים לשעבר, הסגירה התרחשה לאחר תקופה של "בלבול מוצרי" וחוסר הצלחות אצל סולוטו, שכבר לא הביאה מספיק ערך לתאגיד הענק כמו בתחילת הדרך.

"במרכז לא ידעו במה בדיוק להתמקד ומה יביא ערך לאשוריון וישפר את המכירות", אמר מנהל לשעבר בחברה. "רוב הדברים שפיתחנו הגיעו כרעיון מאתנו, ואשוריון - שהיא חברת ביטוח ולא חברת טכנולוגיה, ציפתה מאיתנו לתת רעיונות, אבל מאוד קשה לחדש בעולם של ביטוח. בסופו של דבר התברר לנו שאנשים לא רוצים מוצרים משלימים מעבר לפוליסה הבסיסית שרכשו"

"התמקדו בתחומי פעילות מסורתיים"

אשוריון היא תאגיד ענק, אחת החברות הפרטיות הגדולות בארה"ב, עם הכנסות של מעל 10 מיליארד דולר ב-2020 ומעל 23 אלף עובדים. לכן, סולוטו היא גרגר קטן מאוד בתוך האופרציה הענקית. מהלך הסגירה של סולוטו הוא חלק ממהלך פיטורים כללי באשוריון, במסגרתו עשויים להיות מפוטרים מעל אלף עובדים, בעיקר במדינת הבית של החברה - בטנסי.

אשוריון, שצמחה מתוך עולם הביטוחים והמשיכה לעולם של שירותי תיקונים, כנראה כבר נפגעת מהמשבר הכלכלי בארה"ב, ואולי מתכוננת למיתון עמוק יותר. כאשר האינפלציה גואה והריבית עולה, פחות צרכנים יקנו מוצרי אלקטרוניקה, וכפועל יוצא, ירכשו גם פחות ביטוחים עבורם. על רקע זה, אפשר להבין את הקיצוצים באשוריון. ובכל זאת נשאלת השאלה מדוע לקצץ דווקא בסולטו.

"המסר שאני קיבלתי הוא שאשוריון רוצה להתמקד בתקופה הזו בתחומי הפעילות המסורתיים שלה ולקצץ בחדשנות", אמר לגלובס גורם המקורב לחברה. "זאת תקופה שבה כל השוק הולך להתייעלות והידוק החגורה ושם דגש על העלאת הרווחיות". אלא שגם סולוטו כבר לא סיפקה את החדשנות שהייתה לה בעבר, אומרים עובדים לשעבר.

מעבר מלקוחות פרטיים אל המגזר העסקי

סולוטו הוקמה ב-2008 על ידי תומר דביר וישי גרין (גרין עזב עוד לפני הרכישה). לפרק זמן קצר של כמה חודשים היא נוהלה גם על ידי ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, לפני שעזב למען ניהול מועצת יש"ע. גורם המעורה בפרטים סיפר שבנט קיבל אופציות לטווח ארוך של כ-4% ממניות החברה אבל החזיר חלק ותרם אחרות אחרי שעזב.

תומר דביר, ממייסדי החברה סולוטו / צילום: תמר מצפי

בגלגולה הראשון פיתחה סולוטו תוכנה ללקוחות פרטיים, שסייעה להם להאיץ את ביצועי המחשב דרך הסרת יישומים מיותרים. היעד הראשון של סולוטו היה להפחית את התסכול שהמחשב גורם למשתמשים, והיא אכן צברה מיליוני משתמשים שרצו לעשות בדיוק את זה. בהמשך פיתחה החברה גם את היכולת לאפשר לאחרים להתחבר מרחוק אל המחשב של המשתמש כדי לסייע לו לפתור בעיות. אלא שלטכנולוגיה החדשנית לא היה בדיוק מודל עסקי וסולטו החלה לעבור למכירה למגזר העסקי. עוד לפני שהמעבר הושלם, אשוריון קנתה את סולוטו בסכום שהגיע ל-130 מיליון דולר, אחרי שהחברה הישראלית עמדה ביעדי פיתוח שהוגדרו בעסקה.

התקופה אחרי הרכישה הייתה כאמור מוצלחת מאוד. המוצר המקורי של סולוטו, שאפשר תמיכה מרחוק במשתמשים, סייע לאשוריון לזכות בשורה של עסקאות גדולות עם וולמארט וקמעונאים בקנדה ובדרום קוריאה, במסגרתם אלו הציעו לרוכשי מכשירים אלקטרונים את האחריות של אשוריון. סולוטו פיתחה עבור חברת האם כלים נוספים כמו "אובר לטכנאים", כלי שהוזיל את עלויות התפעול של המערך הטכני בחברה.

לסולוטו לא היה ברור לאן עליה לכוון

אולם, בסופו של דבר, אשוריון היא חברה שעיקר הכנסותיה מגיעות ממכירת ביטוח, כשהתמיכה הטכנית היא כלי עזר לסגירת עסקאות. כתוצאה מכך סולוטו הייתה צריכה לספק חדשנות בתחום הביטוח וליצור מוצרים שיגדילו את ההכנסות של אשוריון. בין השאר סולוטו עבדה על חבילה שתגן על משתמשים ברשת, כולל ביטוח סייבר ואפליקציה שמאפשרת להורים לנטר את פעילות ילדיהם ברשתות. אך הביקוש לאלו התגלה כנמוך. כך נכנסה סולוטו לבלבול, כשלא ברור לאיזה כיוון עליה לכוון מבחינת פיתוח מוצרים. הסיטואציה הזו, שתפסה את סולוטו בתחילת הקורונה, הביאה לתחלופה גבוהה של כוח אדם במרכז הפיתוח.

מי שהיה האיש הדומיננטי והמוביל בסולוטו לפני ואחרי הרכישה היה דביר, שנחשב מיודד מאוד עם מנכ"ל אשוריון. בנוסף לתפקידו כמנהל המרכז, דביר מונה לסגן נשיא באשוריון וקיבל אישור מההנהלה לבצע רכישות נוספות בישראל.

לפני כשנתיים וחצי נפצע דביר קשה בתאונה ספורטיבית ולאחר מכן החליט לפרוש מניהול סולוטו ולקחת פסק זמן לטיול משפחתי בארה"ב. מי שמונתה אשתקד במקומו, הייתה מירב אורן, שלפני כן הייתה סמנכ"לית מוצר ונחשבה ליד ימינו. דביר נשאר כיועץ והמשיך להיות מעורב. "אני חושב שגם דביר התבאס בסופו של דבר מזה שכבר הייתה פחות חדשנות במרכז ולכן החליט לקחת צעד אחורה", אומר המנהל לשעבר.

מירב אורן, מנהל מרכז הפיתוח / צילום: נוי ערקובי

מטעם חברת סולוטו נמסר: "בשעה קשה זו, איננו מעוניינים להתייחס לשמועות שעלו בשיחות עם עובדים לשעבר. כמו גם, לזה שהייתה תחלופת עובדים במהלך הקורונה. האם יש חברה שלא חוותה תחלופה בתקופה זו? מדובר במשבר גלובלי, סולוטו גאה במוצרים המצליחים שפיתחה עבור אשוריון. גאה בעובדים המסורים שלנו, ובתרבות הארגונית הייחודית והדינמית, שאפשרה לנו לשנות ולחדש בכל עת. כעת כולנו עסוקים בסיוע בשילוב העובדים במקומות העבודה המובילים בתעשייה".

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"