גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי הקמפיין האגרסיבי של ההסתדרות נגד יוקר המחיה

הקמפיין החריג שמוביל יו"ר ההסתדרות גורם להרמות גבה סביב העיסוק של ארגון עובדים בענייני צרכנות • הפעם האחרונה שיצאה ההסתדרות במחאה דומה הייתה ב־1980, על רקע האינפלציה, כעילה לדרישות שכר • הפעם נראה כי ההסתדרות בעיקר מנסה להפגין כוח

הפגנת ההסתדרות מול ביתו של מנכ''ל דיפלומט / צילום: באדיבות ההסתדרות
הפגנת ההסתדרות מול ביתו של מנכ''ל דיפלומט / צילום: באדיבות ההסתדרות

הקמפיין נגד "עושק המחיה" שמוביל יו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד, התרחב כשמאות פעילים הגיעו לרשתות השיווק וקראו ללקוחות להחרים את מוצרי ספקיות הענק דיפלומט, שסטוביץ, קימברלי־קלארק והמצטרפת האחרונה לרשימה השחורה, ליימן־שליסל. 

■ לידיעת שופרסל ודיפלומט: מאבק דומה בבריטניה הסתיים בפשרה סודית
עד אחרי החגים: דיפלומט מקפיאה את העלאות המחירים
מאבק ההסתדרות ביבואניות מתגבר: הפעילים הגיעו למרכזי הקניות 
■ ההסתדרות מקיימת הפגנה מול ביתו של מנכ"ל דיפלומט: "מפסיקים להיות פראיירים"
■ "נגמרה החגיגה": ההסתדרות קוראת לחרם צרכנים על שסטוביץ, דיפלומט וקימברלי

מוצדק ככל שיהיה הניסיון של הסתדרות העובדים לחנך את הציבור לצרכנות נבונה, הרמת גבה היא תגובה בלתי נמנעת כשארגון העובדים יוצא למאבקים שלא בתחום האחריות שלו.

יו''ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בישיבת הנהגת ההסתדרות, היום / צילום: דוברות ההסתדרות

ספקולציות רבות נשמעו בימים האחרונים בנוגע למניעים של ההסתדרות להשקיע סכומים גדולים במהלך, תוך התנגשות בכמה מהגופים החזקים במשק. אבל זהו לא הקמפיין הראשון של ארגון העובדים נגד עליות המחירים. כדי להבין טוב יותר את המשמעות של יוקר המחיה כפי שהיא נשקפת מהקומות הגבוהות של בית ההסתדרות בתל אביב, צריך לחזור 42 שנים אחורה בזמן.

לא באו בטענות למי שהעלה מחירים

ב־1 במאי 1980, יום הפועלים, הפך המצעד השנתי של ההסתדרות ומנהיגי מפלגת העבודה להפגנה הגדולה ביותר שנראתה בישראל עד אז - ויש הטוענים שגם עד היום. מאות אלפים התנקזו לכיכר מלכי ישראל כדי להפגין על הבעיה הבוערת ביותר באותם ימים: היפר־אינפלציה של כ־130%, שהפכה את יוקר המחיה במדינה לבלתי נסבל. את ההפגנה הובילה עגלה שנשאה עגבנייה ענקית, כסמל ליוקר המחיה שהתנפח.

אלא שהמטרה של ההסתדרות לא באמת הייתה להוריד את המחירים. ירוחם משל ז"ל, שישב בלשכה בה יושב כיום בר־דוד, ביקש להשיג תוספות לשכר העובדים. "המחאה הייתה נגד האינפלציה, אבל הדרישה והמאבק היו לתוספת יוקר", אומר פרופ' לב גרינברג, שחוקר בין היתר את ההיסטוריה של ההסתדרות. "כלומר, ההסתדרות לא באה בטענות למי שמעלה מחירים, וזה הבדל גדול מאוד בין מה שקורה היום".

אבל למרות הטקטיקה השונה, ייתכן כי המטרה זהה. פרופ' גרינברג מסביר כי אחרי מאבק ארוך ועתיר שביתות והפגנות, הסתיימה המחאה בסדרה של עסקאות חבילה עם הממשלה והיצרנים, שהם גם המעסיקים. "תמורת התחייבות להקפיא את המחירים במשק, הסכימו בהסתדרות להקפיא את דרישות השכר".

המחאה הגדולה של שנות ה־80' הייתה שירת הברבור של ההסתדרות הישנה, שכוחה נחלש מאז התוכנית לייצוב המשק ב־1985. כיום היא כבר נמצאת בסיטואציה אחרת לגמרי. לדברי פרופ' גרינברג, "כארגון המייצג את העובדים, ההסתדרות לא מתפקדת, ולכן היא צריכה למצב את עצמה כתנועה חברתית. יש ארגונים צרכניים, וזה לא התפקיד של ההסתדרות, אבל היא צריכה להוכיח היום שיש לה זכות קיום".

לולא התפזרות הכנסת, בר־דוד ואנשיו היו אמורים להיות היום בעיצומו של משא־ומתן מול משרד האוצר על קביעת הסכמי שכר לעובדי המגזר הציבורי, מה שמכונה עסקת המסגרת. אחרי הקפאה של תוספות שכר לעובדים בתקופת הקורונה, בר־דוד נחוש להצדיק את זכייתו בבחירות להסתדרות בחודש מאי האחרון, בחתימה על תוספות שכר למאות אלפי עובדים. זעקת יוקר המחיה שמופנית כעת כלפי היבואנים הבלעדיים, עוד תופנה בבוא העת אל הממשלה שתוקם אחרי הבחירות, כשהמשא־ומתן בין ההסתדרות לאוצר יתחיל לצבור תאוצה.

כרגע אין לבר־דוד אינטרס לתקוף את הממשלה. בקמפיין שלו הוא נזהר מלדבר על התייקרויות שנמצאות בתחום האחריות של הממשלה (גם אם לא בהכרח באשמתה), כמו הזינוק במחירי החשמל שנכנס לתוקף ביום ראשון, או תעריפי הארנונה הגבוהים.

אינטרס ציבורי? בעיקר הפגנת כוח

בהסתדרות טוענים כי האינטרס היחידי מאחורי הקמפיין שלהם הוא האינטרס הציבורי. לשיטתם, בהיעדר כנסת או ממשלה קבועה, להסתדרות יש את הכוח להשפיע. הפגנת הכוח הזאת, סבורים גורמים במשק, היא לכשעצמה חלק מהמטרה של הארגון.

בזמן שההסתדרות שומרת על כוחה ההיסטוריה בקרב ועדי העובדים החזקים במגזר הציבורי - הנמלים, תעשייה אווירית, חברת החשמל, רכבת ישראל וכדומה - ארגוני העובדים המתחרים נוגסים בשנים האחרונות בנתח השוק של ועדי המגזר הפרטי. ההסתדרות הלאומית כבר איגדה תחתיה כ־300 אלף עובדים, ולפי הערכות גם ארגון "כוח לעובדים" כבר מייצג כ־80 אלף אנשים.

להסתדרות הגדולה עדיין יש מספר חברים כולל גבוה משמעותית, כ־800 אלף עובדים וגמלאים, אבל החשש ממעבר של ועדים למתחרים מצריך להפגין נוכחות מול העובדים כל הזמן במאבקים וקמפיינים. בכך מסייע התקציב האדיר של ההסתדרות, שעומד על 839 מיליוני שקלים לשנת 2022. לפי הערכות, הארגון משלם עשרות מיליוני שקלים בשנה על פרסום.

ההסתדרות אומנם מנסה לקרוץ לעובדי המגזר העסקי, התעשיינים טוענים כי ההסתדרות דווקא אחראית על יוקר המחיה, בהגנתה על הוועדים הציבוריים המחזיקים בשאלטרים ומסרבים להתייעל. "לדוגמה, ההסתדרות באמצעות הוועדים עיכבו פריקת סחורה בנמלים שתורמת גם היא ליוקר המחיה יותר מכל", מסביר נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר.

"מגן עובדים? בר־דוד סוכן יוקר המחיה הראשי"

ד"ר תומר, שיחסיו עם מנהיג ההסתדרות נחשבים מתוחים, מוסיף כי "בר־דוד לא הצטרף למאבק של התאחדות התעשיינים נגד התייקרות החשמל, מחשש שהדבר חלילה יוביל לצמצום המשכורות הגבוהות של חברי ועדי חברת החשמל, ולא נטל חלק במאבקנו להורדת מע"מ על המזון, מחשש שירידה בהכנסות המדינה תוביל לצמצום במגזר הציבורי המנופח". כך, לדברי תומר, "במקום להיות מגן העובדים, בר-דוד הפך להיות סוכן יוקר המחיה הראשי. במקום יוקר המחיה - מעניין אותו יוקר השכר לוועדים".

בין אם מדובר בהכנה מקדימה של בר־דוד להסכמי השכר הבאים, ובין אם זה ניסיון להוכיח את כוחה של ההסתדרות - הפניית החיצים אל היבואנים הגדולים היא מטרה שנבחרה בקפידה לשירות האינטרסים של ארגון העובדים ושל העומד בראשו.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?