גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האויב הכי גדול של שוק המניות: מה חושבים גילעד אלטשולר ורועי ורמוס על מצב השווקים

בורסת ת"א עברה לתשואה חיובית מתחילת השנה, לאחר זינוק של 16% מהשפל בחודש יוני ● אלטשולר: "האויב מספר אחת של שוק המניות זה לא המיתון; ברגע שאין אלטרנטיבת השקעה נורמלית למשקיעים, הם חוזרים למניות" ● האם השלב הבא הוא ירידה באינפלציה ולחץ להתחיל להוריד את הריבית?

אורי קרן, גילעד אלטשולר, אורי גרינפלד, רועי ורמוס / צילום: יח''צ, איל יצהר, רמי זרנגר, שלומי יוסף
אורי קרן, גילעד אלטשולר, אורי גרינפלד, רועי ורמוס / צילום: יח''צ, איל יצהר, רמי זרנגר, שלומי יוסף

הבורסה בת"א החלה את שבוע המסחר ברגל ימין, וזאת לאחר שבשבוע החולף זינק מדד ת"א-35  ביותר מ-5%. בכך השלים מדד הדגל המקומי מהפך שכלל עלייה של 16% מהשפל של אמצע חודש יוני, מחיקת הירידות מתחילת השנה ומעבר לתשואה חיובית של כ-3% ב-2022.

מה מסתתר מאחורי מסע הרכישות הבלתי נגמר של אלקטרה 
ניתוח טכני: S&P 500 יוצא מאזור המומנטום השלילי

השינוי החד בת"א מגיע על רקע מפנה דומה בבורסות האמריקאיות, שקובעות את הטון בשוקי המניות בעולם, כאשר בין המנועים לעליות האחרונות היו נתוני האינפלציה לחודש יולי בארה"ב, שהיו נמוכים מהתחזיות. למרות שמתחילת השנה נמצאים המדדים המובילים של הבורסה האמריקאית עדיין בטריטוריה שלילית, הם כבר מחקו חלק ניכר מהמפולת שרשמו מתחילת השנה. 

בכנס תחזיות של חברת קרני פמילי אופיס שהתקיים בשבוע שעבר, התייחס גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף, מייסד ובעלים של אלטשולר שחם , לתהפוכות בשוק המניות. אלטשולר טען, כי "האויב מספר אחת של שוק המניות זה לא המיתון. לפני שנתיים באה הקורונה, בהתחלה השוק צלל ולפני שידענו מה קורה, הוא טס לשמיים. למה? בגלל האלטרנטיבה.

מימין: רועי ורמוס, דייב לובצקי, אורי קרן, גילעד אלטשולר ודרור קרני בכנס של קרני פמילי / צילום: יעל צור

"אף אחד לא מוכן ללכת לבנק לקבל פרומיל של אחוז ריבית לשנה. כולם רוצים להרוויח ולא משנה מה הסכנות. כל זמן שהתשואות הארוכות (באג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב, ח"ש) לא פורצות את התשואה של 3% בשנה, שוק המניות ימשיך לצעוד קדימה. ברגע שאין אלטרנטיבת השקעה נורמלית למשקיעים, הם חוזרים למניות".

לדברי אלטשולר, "אין תחליף לעסקים טובים, לחברות שצומחות. יש המון כסף בעולם ומעט מאוד עסקים טובים. בסופו של דבר, כל הגופים המוסדיים בישראל, בדיוק כמו האמריקאיים, יגיעו לממוצע שיעור החזקה של 60% במניות בתיק הפנסיוני. אנחנו עדיין לא שם - אבל נגיע לשם. ריביות ריאליות אף אחד לא רואה".

הוא ציין עד כמה מתעתעת הריבית שמקבלים כיום בבנקים, בשל האינפלציה. "כשמקבלים 3% בשנה, נומינלי זה נחמד, אבל זו ריבית ריאלית שלילית. זה לא כמו פעם, צמוד פלוס. חברות בתחומי נדל"ן או מזון מעלות מחירים, ובסופו של דבר החברות האלה כן צמודות למדד באיזשהו מקום, אז אני חושב שצריך להחזיק מניות".

האינפלציה בישראל לא שחקה את הכנסת הצרכן כמו בעולם

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות, מציין בשיחה עם גלובס כי ישנם שני גורמים מרכזיים המשפיעים על תל אביב: "האחד הוא ההשפעות מהשווקים שמעבר לים והשני הוא היתרונות של הבורסה המקומית. המצב הכלכלי בארץ טוב מאשר בארה"ב ובוודאי ביחס לאירופה. האינפלציה בישראל לא שחקה את הכנסת הצרכן כמו בעולם. ייתכן שבגלל שענף ההייטק כאן עדיין 'סוחב' את המשק, למרות העצירה המסוימת שלו, נרשמו כאן נתוני צמיחה שהם טובים יחסית".

גרינפלד מוסיף ומציין כי "בגלל שהאינפלציה כאן יותר נמוכה, ברור לכולם שהריבית במשק לא תגיע ל-4%, וזה גם מוסיף לאטרקטיביות של שוק המניות המקומי. בסיכומו של דבר, אפשר להגיד שהחלק הקשה ביותר מאחורינו", סבור גרינפלד. "ממצב של ציפייה לסטגפלציה, קרי מיתון עמוק ואינפלציה בו זמנית, כיום ברור שהמצב הזה לא סביר. אנחנו רואים אינפלציה שהגיעה להאצה מצד ההיצע: שרשרת האספקה, מחירי הנפט והמזון וכיו"ב, וכל הדברים האלה מתחילים להירגע.

"עדיין יש אינפלציה מצד הביקוש, כי שוק העבודה נותר חזק. כשהריביות שעלו יקררו קצת את שוק הריבית, גם האינפלציה מצד הביקוש תרד. הריבית צפויה לעלות בחודשים הקרובים, אבל נראה שבתחילת 2023 העליה בריביות תיעצר. המגמה קדימה חזרה כנראה למעליות".

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון / צילום: אורן דאי

דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי שוקי הון מוסיף כי הבורסה התל אביבית, "ניזונה ממה שקורה בעולם בשבוע האחרון, כאשר המגמה החיובית התחילה עוד באמצע יוני. השבוע היו נתוני מדד המחירים לצרכן (בארה"ב) שגרמו למשקיעים לאופטימיות ומחשבה שאולי האינפלציה מתחילה לרדת. לכן המשקיעים מעריכים שייתכן והבנק הפדרלי יבצע פחות העלאות הריבית ממה שתכנן".

עם זאת הוא סבור שהעליות החדות בשוק המניות היו אולי מוגזמות: "יכול להיות שהשוק לוקח קצת הימור, כי מדובר בנתון אחד (לגבי האינפלציה) וקשה לקבוע סופית האם היא באמת מתחילה לרדת. הייתי אומר שרמת הסיכון בשווקים גדלה לאור העליות האחרונות בבורסות. אחת מנורות האזהרה בשוק האמריקאי כיום היא הריביות לטווח קצר (בשוק החוב) שגבוהות יותר מאלה לטווח הארוך. המשמעות היא שהשוק מגלם ציפייה גבוהה למיתון".

"השוק החליט שמפה האינפלציה רק תרד"

"השוק משנה את דעתו בתדירות גבוהה, וזה מקור משמעותי לתנודתיות גם באג"ח וגם במניות", אמר אורי קרן, מנהל ההשקעות הראשי של מור בית השקעות בכנס של קרני פמילי אופיס. קרן ציין כי "בעוד שברבעון הראשון השנה הסיפור היה חשש מאינפלציה שתישאר גבוהה לאורך הרבה זמן, אחר כך השוק שינה את דעתו והגיע למסקנה, לפני חודש, שהסיפור של האינפלציה מאחורינו, ושמפה היא רק תרד.

"הדאגה העיקרית של השוק הייתה האם בגלל העלאות הריבית הכלכלה העולמית תיכנס למיתון או לא? מנתוני המאקרו האחרונים השוק שוב משנה את דעתו, וחושב שלא נחווה אינפלציה לזמן ארוך. הדילמה היא עד כמה תהיה הירידה באינפלציה? האם תהיה משמעותית ונחזור לאינפלציה של 3%-4%, או האם ניתקע על אינפלציה יותר גבוהה של 5% בארה"ב לאורך זמן, ואז הנזק לכלכלה יהיה הרבה יותר משמעותי".

 

רועי ורמוס, שותף מנהל בקרן הגידור נוקד, ומי שהיה בעברו מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, מוסיף כי "המפולת בחודשים האחרונים נבעה משילוב קטלני של מחירים מנופחים (בבורסות, ח"ש). הייתה קפיצה חזקה באינפלציה, שהיא האויב הגדול לשווקים, והעלאת הריבית שהובילה להאטה.

"צריך להחליט ממה אנחנו יותר חוששים: אני חושב שצריכים לפחד יותר מאינפלציה וריביות גבוהות מאשר מסבב של מיתון. השלב הבא הוא שנראה התחלה של ירידה באינפלציה, סימני האטה ולחץ על הנגידים להתחיל להוריד את הריבית. שוק האג"ח מתחיל לצעוק את זה, למניות הרבה יותר מפריעה אינפלציה וריבית גבוהה".

בהקשר של שוקי המניות, ציין אורי קרן כי "בניגוד למשברי העבר, הסיבה להאטה הכלכלית (שלא ברורה עדיין מידת עוצמתה, ח' ש') היא פעילות אגרסיבית של בנקים מרכזיים לעצירת האינפלציה. המומנטום בחברות ההייטק האט ובארה"ב יש סבבי פיטורים והשפעה מסוימת על מחירי הנדל"ן. בנוסף, חברות נותנות תחזיות לא טובות לרבעונים הבאים".

קרן ציין כי הוא אופטימי לגבי שיפור במצב הכלכלי בשנה הבאה, הבורסות בעולם לדבריו "עברו תיקון, כאשר בישראל התיקון היה זניח. התמחור כעת הופך לקצת יותר אטרקטיבי, ובשנה הבאה יבשילו התנאים לשוק הון יותר חיובי למשקיעים. לטווח ארוך, אני כן אופטימי ולא חושב שאנחנו בשפל קיצוני. כל הסיפור תפס את הכלכלה בסיטואציה טובה יחסית עם צמיחה חזקה ואבטלה נמוכה".

"התחזקות השקל תומכת בייצוב המחירים"

מה צפוי לנו בזמן הקרוב בארץ? רזניק: "ביום שני (15.8) יתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי שאמור לעלות בכ-0.6%. ברור שנתון נמוך מזה ייתן אופטימיות לגבי קצב העלאת הריבית בישראל. ההערכה הנוכחית היא שהריבית תעלה ב-0.5% בהחלטת הנגיד בשבוע הבא".

רזניק מוסיף גם כי השקל התחזק מאוד בשבועות האחרונים, נתון שתומך בייצוב מחירים: "השקל חזר לרמת השיא שלו מול סל המטבעות. במחצית הראשונה הוא נחלש בכ-10% מול הסל, ובחודש וחצי האחרון הוא מחק את כל הירידה הזו. גם זה יכול לדחוף להעלאות ריבית יותר מתונות מצד בנק ישראל בהמשך".

בין הסיבות שמחזקות את השקל נמצאת התאוששות סקטור מניות הטכנולוגיה בבורסות. "השקל מאוד מתואם עם מה שקורה עם שוקי המניות בעולם, בדגש על מדד הנאסד"ק. ההתחזקות של האחרון היא זו שנתנה כאן רוח גבית מאוד חזקה לשקל. כיום למשל השקל ברמת שיא של כל הזמנים מול האירו, ושיא של 30 שנה מול הליש"ט".

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום