גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוזיאון שהוא יצירת מופת בפני עצמו: מבנה הזכוכית בברלין

אחרי חמש שנות שיפוצים, בשנה שעברה נפתחה מחדש הגלריה הלאומית החדשה בברלין ● העיצוב המודרניסטי שלה מאתגר את המבקרים

חזית הגלריה הלאומית החדשה בברלין / צילום: Shutterstock, andersphoto
חזית הגלריה הלאומית החדשה בברלין / צילום: Shutterstock, andersphoto

 

אנתוני פאלטה הוא כתב האדריכלות של הוול סטריט ג'ורנל

לא כל אמן מתמזל מזלו לעזוב בשיא, אבל עבור לודוויג מיס ון דר רוהה זה קרה. הגלריה הלאומית החדשה בברלין בעיצובו מציעה מצג מרגש של שאיפותיו להבעה מבנית ככל שניתן למצוא.

על דוכן גרניט שעומד על שטח משופע במקצת, שוכן הבניין המורכב מביתן מרובע, חד־קומתי, בעל קירות זכוכית ובראשו גג שטוח ומכוסה, שבולט הרבה מעבר לחלל הפנימי שלו ונתמך רק בשני עמודים מכל צד.

המבנה נפתח מחדש באוגוסט 2021, לאחר שיפוץ של חמש שנים, שהתבצע על ידי משרד האדריכלים דיוויד צ'יפרפילד, שביקשו לרענן את המתקן מבלי לטשטש את המהות של המתכנן שלו, משימה שבה הצליחו במידה רבה.

איך הצליח השחמט לשמור על מעמדו במשך 1,500 שנה?
7 הערות על ניסיון ההתנקשות בסלמאן רושדי
מהקאנטרי קלאב למיינסטרים: צמיד הטניס הופך לתכשיט להמונים 
הספר שחושף מה יקרה ביום שבו הרובוט יחליף אותנו במשרד 

אלפי לוחות גרניט הוחלפו, אלמנטים רבים שוכפלו מאפס, וכל לוחות הזכוכית הבודדת הוחלפו ללוחות כפולים, מה שדרש חיתוך בשוליים של המחיצות בין חלקי החלונות והדלתות (שלא ניתן לשים לב אליו). הפלא של העיצוב המקורי הוא יישום של צורת עמודים קלאסית באמצעות חומרים מודרניים לחלוטין, מקדש שהפך לשקוף.

מיס ון דר רוהה החל את הקריירה שלו בברלין בשנת 1905, בגיל 19, והמשיך להיות ללא ספק הדמות החשובה ביותר במודרניזם האדריכלי, תוך תכנון מבנים עם חזיתות פשוטות מזכוכית ופלדה.

ביתן ברצלונה בספרד (1928-29), בית פארנסוורת' בפלאנו, אילינוי (1945-50), בניין סיגראם בניו יורק (1954-58), כמו גם יצירות רבות אחרות הן נקודות ציון של פתיחות המשולבת בחיוניות עם שלמות של פרופורציה, תכונה המפרידה בינו לבין חקייניו הרבים.

 

הוד ושקיפות

מיס ון דר רוהה ברח מגרמניה ב־1937 לארה"ב, אך חזר אליה אחרי עשרות שנים בשביל המשימה הזו, שתהיה האחרונה שהושלמה במהלך חייו. הוא היה כבר במצב בריאותי לקוי כשקיבל את ההצעה הזו לראשונה ב־1961, וחולה מדי בסרטן הוושט מכדי להשתתף בחנוכת הבניין ב־1968 (הוא נפטר בשנה שלאחר מכן).

ביקרתי לראשונה בגלריה בגיל 21, כשהרעיונות שלי על מודרניזם היו ראשוניים אך לעתים קרובות חשדניים. השילוב החלק של הוד ושקיפות של המפלס העליון היה מרתק, חלל מלכותי להצגת אמנות ומסגרת אלגנטית לצפייה במאות השנים של העבר הבנוי של ברלין הנראה מבחוץ.

אבל כן תהיתי, מאחר שמעולם לא ראיתי תוכנית של הבניין, איפה שאר האמנות? לרדת במדרגות כדי להגיע אל האמנים מקס ארנסט, ארנסט לודוויג קירכנר, פאול קלה, ג'ורג' גרוס וכל השאר, נראה כחידוש לאחר חיים שלמים של ההפך. למה לא?

 


קריצה היסטורית

מיס ון דר רוהה ידבר על כנות מבנית, אבל בסופו של דבר ישתמש באותה תחבולה אדריכלית שאדריכלים השתמשו בה במשך מאות שנים. לדוגמה, בניגוד למראית עין, קורות ה-I בחזית בניין סיגראם אינן נושאות עומס - מערכת התמיכה האמיתית מוסתרת.

אין מקום להונאה כזו בגלריה הלאומית החדשה בברלין. שמונה עמודי פלדה תומכים בגג העצום, שניתן לדעת בוודאות שהם התומכים, משום שאין שום דבר אחר שיכול להיות במקומם. העמודים יציבים, אך מחוברים לגג רק עם מפרק כדורי דק ונועז. אין סיבה פונקציונלית לצוואר הדק הזה; הבחירה היא הפגנת אומץ מבנית טהורה.

זו מחווה המוגברת על ידי המקום שבו העמודים ממוקמים - או, ליתר דיוק, המקום בו הם לא ממוקמים. ברוב התקופות לאורך ההיסטוריה, הבחירה החכמה ביותר היתה להדיח מיידית אדריכל שהציע גג ללא תומכים בפינות. אבל מיס ון דר רוהה, שניצל את החוזק של פלדה מבנית כדי למקם את העמודים באמצע כל צד של הגג, עשה בדיוק את זה. התוצאה הייתה ארבע פינות תלויות באוויר בצורה דרמטית.

התקרות שלו בדרך כלל מסתירות אלמנטים מכניים בדיוק כמו כל תקרה אחרת, אבל אין כאן שום דבר מלבד פלדה, זהה הן בתוך והן מחוץ לחלל הפנימי של הזכוכית. כל כך הרבה חזיתות של מיס ון דר רוהה שטוחות: כאן האכסדרה המקיפה את תא הזכוכית המרכזי היא קריצה היסטורית ברורה למוזיאון האלטס (המכונה גם "המוזיאון הישן") של קארל פרידריך שינקל (1823-30), גם הוא בברלין, אם כי מיס ון דר רוהה יכול היה לצמצם את האכסדרה שלו למהותה הפשוטה ביותר.

יש בגלריה הזו הרבה יותר מפלדה. אפשר לראות כמה מהחומרים הטבעיים המוכרים המועדפים על מיס ון דר רוהה: חיפוי שיש טינוס ירוק על שני פירי שירות, עץ אלון חום אנגלי למלתחה המקורית ולמבני מכירת הכרטיסים, והטעמות במקומות אחרים. מיס ון דר רוהה, לנצח בנו של בונה אבן, בחר בכמה סוגים שונים של גרניט למשטחי קירות הרצפה והפודיום.

איך להציג אמנות

הגלריה הלאומית החדשה בברלין ספגה עשרות שנים של ביקורת על חוסר ההתאמה שלה להצגת אמנות. המפלס העליון מכניס יותר מדי אור, ואיתו גם צל. המפלס התחתון משום שהוא מכניס מעט מדי.

אבל הטענה שמיס ון דר רוהה היה אדיש לדרישות של חלל להצגת אמנות אינה נכונה בעליל. הוא העיר בסרט התיעודי "Mies" של מייקל בלקווד מ־1986: "קשה מאוד לעשות שם תערוכה. אין שאלה. אבל זו הזדמנות מצוינת לדרכים חדשות לעשות זאת. ואני חושב שלא הייתי רוצה לפספס את זה". תגובה של אחד האוצרים הייתה תלייה של ציורים מהתקרה, מה שיכול להציע טלטלה קינטית. מבקרים בעלי נטייה למסורת הקירות הלבנים לא ימצאו מחסור בהם במפלס התחתון.

כולם מכירים את רצף התהלוכה הסטנדרטי של סיום הביקור בגלריות המוזיאון, דרך חזרה לאולם המרכזי ואז אל העיר בחוץ. כאן הרצף הזה נדחס. בגלל קירות הזכוכית של הבניין, כשעולים מהגלריות חווים אולם ועיר בבת אחת. והם שונים במידה ניכרת מכפי שנראו שעה או שעתיים קודם לכן, הודות למשחק המשתנה ללא הרף של אור וצל. אי אפשר שלא להסתכל שוב. 

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?