גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפניקס: רווח של מעל לחצי מיליארד שקל למרות הירידות בשוקי ההון

רווחי חברת הביטוח נחתכו בכ-50% במחצית, אך היא צפויה להיות הכי רווחיות בהשוואה למתחרות, שוב ● הרווח ברבעון השני עמד על 184 מיליון שקל, לעומת 797 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ● איילון בדוחות ראשונים תחת ווישור: גידול ברווח הרבעוני אך הפסד של כ-60 מיליון שקל במחצית השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: איל יצהר
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: איל יצהר

חברת הביטוח הפניקס  פרסמה הבוקר (ה') את דוחותיה הכספיים, שמגלים ירידה חדה של 53% ברווח של המחצית הראשונה של השנה, שהסתכם ב-537 מיליון שקל. הרווח ברבעון השני לבדו עמד על 184 מיליון שקל, בהשוואה ל-797 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה שעברה. הירידה ברווח נובעת בעיקרה מהשפעות הירידה בשוקי ההון, שקוזזה בין היתר מהשפעת עליית הריבית על ההתחייבויות הביטוחיות.

בעוד שעליית הריבית תרמה לחברה 1.12 מיליארד שקל, התשואה השלילית בהשקעות נוסטרו עמדה על (0.4%). מתשואה זו הועברה (נוכתה) תשואה ריאלית של 3% וסכום דמי ניהול משתנים המחושב על בסיס שיעור התשואה הריאלית, כך שסך ההשפעה השלילית של שוק ההון, לאחר הניכוי כאמור, הינה 451 מיליון שקל.

עם זאת, חשוב לציין כי ביחס לחברות הביטוח שפרסמו את הדוחות הרבעוניים והחצי שנתיים עד עתה, דוגמת כלל  וביטוח ישיר , הפניקס עדיין מציגה רווחים נאים והיא צפויה לשמור שוב על מעמדה כחברה עם הרווחים הגדולים בענף הביטוח. בניגוד לכלל, הפניקס לא מחזיקה תיק ביטוחי מנהלים גדול ולכן היא הושפעה פחות מעדכון לוחות התמותה שביצעה רשות שוק ההון על מנת להתאים את ההערכות האקטואריות להארכת תוחלת החיים. בעקבות זאת רשמה כלל הפרשות של 627 מיליון שקל בעוד הפניקס רשמה הפרשות של 240 מיליון שקל (364 מיליון לפני מס) בלבד.

הפסדים גדולים בתחום ביטוחי הרכב

לירידה ברווחים ביחס לתקופות המקבילות אשתקד "תרמו" גם ההפסדים בביטוחי הרכב. בביטוח רכב חובה עמד ההפסד במחצית השנה הראשונה על 109 מיליון שקל ובביטוח רכב רכוש עמד ההפסד בתקופה זו על 94.6 מיליון שקל. זאת לעומת רווחים של 139 מיליון שקל ו-60 מיליון שקל בהתאמה בתקופה המקבילה אשתקד.

הפסדים אלו הם הסיבה העיקרית לכך שההפסד הכולל לפני מס מתחום הביטוח הכללי, הכולל גם ביטוחי דירות ועסקים, הסתכם ב-234 מיליון שקל בחציון וב-92 מיליון שקל ברבעון. בתקופות המקבילות אשתקד נרשם רווח כולל לפני מס של 410 מיליון שקל ו-232 מיליון שקל, בהתאמה.

הירידה ברווחיות נובעת בעיקרה מהירידה בהכנסות מהשקעות, מהעלייה בעלות התביעות ומהגידול בשכיחותן בענף רכב רכוש. בענף זה הפניקס פועלת באופן עקבי לשיפור התוצאות החיתומיות ומבצעת התאמות נדרשות, בין היתר ביישום מלא של מודל דאטה מתקדם. ברבעון השני רושמת הפניקס במגזר הביטוח הכללי רווח חיתומי בסך 73 מיליון שקל.

במגזרי הפעילות האחרים רושמת הפניקס רווחים. במגזר ביטוח חיים הרווח הכולל לפני מס בחציון הראשון וברבעון השני הסתכם ב-478 מיליון שקל וב-314 מיליון שקל, בהתאמה, בהשוואה לרווח כולל לפני מס של 662 מיליון שקל ושל 386 מיליון שקל, בתקופות המקבילות אשתקד. התוצאות הושפעו בעיקר מהירידה בהכנסות מהשקעות ואי גביית דמי ניהול משתנים (שגובות חברות הביטוח בפוליסות המשתתפות ברווחים כשהתשואות חיוביות), שקוזזו בחלקן מהעלייה בעקום הריבית חסרת הסיכון - שהביאה לקיטון בעתודות הביטוח ומהשפעות מיוחדות.

הרווחים בתחום הגמל והפנסיה צמחו

השפעות מיוחדות ברבעון השני של שנת 2022 כוללות בעיקר השפעות מחקר בנושא גילאי פרישה ושיעורי מימוש גמלה, שבעקבותיו נרשם רווח בסך 462 מיליון שקל לפני מס ויישום חוזר בדבר עדכון הנחות תמותה שגרם להפסד בסך 364 מיליון שקל לפני מס.

בתחום הגמל והפנסיה רשמה הפניקס רווח כולל לפני מס של 59 מיליון שקל בחציון ושל 38 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 29 מיליון שקל ושל 15 מיליון שקל, בהתאמה, בתקופות המקבילות אשתקד. ברבעון השני נרשם רווח חד-פעמי בסך 14 מיליון שקל לפני מס כתוצאה ממכירת תיק IRA שהיה בבעלות הלמן אלדובי.

במגזר ביטוח בריאות (שבו כלולים ביטוח סיעודי, ביטוח הוצאות רפואיות, נסיעות לחו"ל, עובדים זרים) הרווח הכולל לפני מס הסתכם ב-843 מיליון שקל במחצית וב-188 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 19 מיליון שקל בלבד במחצית הראשונה של 2021 והפסד של 4 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד. הצמיחה נובעת בעיקרה מהעלייה בעקום הריבית חסרת הסיכון שהביאה לירידה בעתודות, ומהשפעות מיוחדות - בעיקר בשל העברת זכויות של החברה בפניקלאס להפניקס ביטוח ברבעון הראשון). 

במגזר סוכנויות הביטוח הרווח הכולל לפני מס הסתכם ב-167 מיליון שקל במחצית וב-95 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 111 מיליון שקל ושל 59 מיליון שקל בתקופות המקבילות אשתקד. העלייה נובעת מגידול ברווח מפעילות ומרישום רווח חד-פעמי בסך 22 מיליון שקל כתוצאה מעלייה לשליטה בסוכנות המוחזקת על ידי סוכנות בת של החברה.

במגזר האשראי הכולל את פעילות חברת האשראי גמא  נרשמה ירידה חדה ברווחים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, מכיוון שבתקופות המקבילות נרשם רווח בסך 220 מיליון שקל שנבע מרישום רווח הון חד-פעמי כתוצאה מעלייה לשליטה בגמא. הרווח הכולל לפני מס בחציון הראשון וברבעון השני של 2022 הסתכם ב-24 מיליון שקל וב-12 מיליון שקל, בהתאמה, וזאת בהשוואה לרווח של 236 מיליון שקל ושל 235 מיליון שקל בתקופות המקבילות אשתקד.

איילון: גידול ברווח שטרם כלל את מכירת חברת הגמל למיטב

חברת ביטוח נוספת שפרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים היא איילון , ואלו הדוחות הכספיים הראשונים של החברה מאז נרכשה השליטה בה על ידי ווישור . במהלך הרבעון השני רשמה החברה גידול של 102% ברווח הנקי הכולל שהסתכם בכ-16.8 מיליון שקל, לעומת רווח של 8.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. את המחצית הראשונה של השנה סיכמה איילון ביטוח עם הפסד כולל של 59.2 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-69.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד נצפו עליות משמעותיות בשוק ההון, הרי שתקופת הדוח התאפיינה בירידות בשווקיםן ותשואה ריאלית שלילית אשר הובילה לאי-גביית דמי ניהול משתנים. בהתאם, בתקופת הדוח נרשמו הפסדים מהשקעות של 427 מיליון שקל לעומת הכנסות של 506 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. התשואות השליליות הובילו לרישום הפסדים מהשקעות על תיק הנוסטרו של החברה, וזאת לעומת תשואות חיוביות שנרשמו בתקופה המקבילה אשתקד.

במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה הפסד בתחום הביטוח הכללי של כ-58 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-29 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל הפסדים בתחום ביטוחי הרכב. עם זאת, ברבעון השני הרווח הכולל במגזר עמד על כ-43.6 מיליון שקל, לעומת רווח כולל של כ-2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

במגזר ביטוח הבריאות רשמה איילון ברבעון השני רווח כולל של 17.6 מיליון שקל, לעומת רווח כולל של 6.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה של השנה רשמה רווח של כ-50.3 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-1.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

עוד נציין, כי בחודש יוני 2022 הודיעה החברה על מכירת חלקה בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, אולם תוצאות העסקה לא באו לידי ביטוי בדוחות הכספיים של המחצית הראשונה של השנה, היות שטרם התקבלו האישורים הנדרשים מרשות שוק ההון עד לסוף הרבעון.

עוד כתבות

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם