גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפניקס: רווח של מעל לחצי מיליארד שקל למרות הירידות בשוקי ההון

רווחי חברת הביטוח נחתכו בכ-50% במחצית, אך היא צפויה להיות הכי רווחיות בהשוואה למתחרות, שוב ● הרווח ברבעון השני עמד על 184 מיליון שקל, לעומת 797 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ● איילון בדוחות ראשונים תחת ווישור: גידול ברווח הרבעוני אך הפסד של כ-60 מיליון שקל במחצית השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: איל יצהר
אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: איל יצהר

חברת הביטוח הפניקס  פרסמה הבוקר (ה') את דוחותיה הכספיים, שמגלים ירידה חדה של 53% ברווח של המחצית הראשונה של השנה, שהסתכם ב-537 מיליון שקל. הרווח ברבעון השני לבדו עמד על 184 מיליון שקל, בהשוואה ל-797 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה שעברה. הירידה ברווח נובעת בעיקרה מהשפעות הירידה בשוקי ההון, שקוזזה בין היתר מהשפעת עליית הריבית על ההתחייבויות הביטוחיות.

בעוד שעליית הריבית תרמה לחברה 1.12 מיליארד שקל, התשואה השלילית בהשקעות נוסטרו עמדה על (0.4%). מתשואה זו הועברה (נוכתה) תשואה ריאלית של 3% וסכום דמי ניהול משתנים המחושב על בסיס שיעור התשואה הריאלית, כך שסך ההשפעה השלילית של שוק ההון, לאחר הניכוי כאמור, הינה 451 מיליון שקל.

עם זאת, חשוב לציין כי ביחס לחברות הביטוח שפרסמו את הדוחות הרבעוניים והחצי שנתיים עד עתה, דוגמת כלל  וביטוח ישיר , הפניקס עדיין מציגה רווחים נאים והיא צפויה לשמור שוב על מעמדה כחברה עם הרווחים הגדולים בענף הביטוח. בניגוד לכלל, הפניקס לא מחזיקה תיק ביטוחי מנהלים גדול ולכן היא הושפעה פחות מעדכון לוחות התמותה שביצעה רשות שוק ההון על מנת להתאים את ההערכות האקטואריות להארכת תוחלת החיים. בעקבות זאת רשמה כלל הפרשות של 627 מיליון שקל בעוד הפניקס רשמה הפרשות של 240 מיליון שקל (364 מיליון לפני מס) בלבד.

הפסדים גדולים בתחום ביטוחי הרכב

לירידה ברווחים ביחס לתקופות המקבילות אשתקד "תרמו" גם ההפסדים בביטוחי הרכב. בביטוח רכב חובה עמד ההפסד במחצית השנה הראשונה על 109 מיליון שקל ובביטוח רכב רכוש עמד ההפסד בתקופה זו על 94.6 מיליון שקל. זאת לעומת רווחים של 139 מיליון שקל ו-60 מיליון שקל בהתאמה בתקופה המקבילה אשתקד.

הפסדים אלו הם הסיבה העיקרית לכך שההפסד הכולל לפני מס מתחום הביטוח הכללי, הכולל גם ביטוחי דירות ועסקים, הסתכם ב-234 מיליון שקל בחציון וב-92 מיליון שקל ברבעון. בתקופות המקבילות אשתקד נרשם רווח כולל לפני מס של 410 מיליון שקל ו-232 מיליון שקל, בהתאמה.

הירידה ברווחיות נובעת בעיקרה מהירידה בהכנסות מהשקעות, מהעלייה בעלות התביעות ומהגידול בשכיחותן בענף רכב רכוש. בענף זה הפניקס פועלת באופן עקבי לשיפור התוצאות החיתומיות ומבצעת התאמות נדרשות, בין היתר ביישום מלא של מודל דאטה מתקדם. ברבעון השני רושמת הפניקס במגזר הביטוח הכללי רווח חיתומי בסך 73 מיליון שקל.

במגזרי הפעילות האחרים רושמת הפניקס רווחים. במגזר ביטוח חיים הרווח הכולל לפני מס בחציון הראשון וברבעון השני הסתכם ב-478 מיליון שקל וב-314 מיליון שקל, בהתאמה, בהשוואה לרווח כולל לפני מס של 662 מיליון שקל ושל 386 מיליון שקל, בתקופות המקבילות אשתקד. התוצאות הושפעו בעיקר מהירידה בהכנסות מהשקעות ואי גביית דמי ניהול משתנים (שגובות חברות הביטוח בפוליסות המשתתפות ברווחים כשהתשואות חיוביות), שקוזזו בחלקן מהעלייה בעקום הריבית חסרת הסיכון - שהביאה לקיטון בעתודות הביטוח ומהשפעות מיוחדות.

הרווחים בתחום הגמל והפנסיה צמחו

השפעות מיוחדות ברבעון השני של שנת 2022 כוללות בעיקר השפעות מחקר בנושא גילאי פרישה ושיעורי מימוש גמלה, שבעקבותיו נרשם רווח בסך 462 מיליון שקל לפני מס ויישום חוזר בדבר עדכון הנחות תמותה שגרם להפסד בסך 364 מיליון שקל לפני מס.

בתחום הגמל והפנסיה רשמה הפניקס רווח כולל לפני מס של 59 מיליון שקל בחציון ושל 38 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 29 מיליון שקל ושל 15 מיליון שקל, בהתאמה, בתקופות המקבילות אשתקד. ברבעון השני נרשם רווח חד-פעמי בסך 14 מיליון שקל לפני מס כתוצאה ממכירת תיק IRA שהיה בבעלות הלמן אלדובי.

במגזר ביטוח בריאות (שבו כלולים ביטוח סיעודי, ביטוח הוצאות רפואיות, נסיעות לחו"ל, עובדים זרים) הרווח הכולל לפני מס הסתכם ב-843 מיליון שקל במחצית וב-188 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 19 מיליון שקל בלבד במחצית הראשונה של 2021 והפסד של 4 מיליון שקל ברבעון השני אשתקד. הצמיחה נובעת בעיקרה מהעלייה בעקום הריבית חסרת הסיכון שהביאה לירידה בעתודות, ומהשפעות מיוחדות - בעיקר בשל העברת זכויות של החברה בפניקלאס להפניקס ביטוח ברבעון הראשון). 

במגזר סוכנויות הביטוח הרווח הכולל לפני מס הסתכם ב-167 מיליון שקל במחצית וב-95 מיליון שקל ברבעון, בהשוואה לרווח של 111 מיליון שקל ושל 59 מיליון שקל בתקופות המקבילות אשתקד. העלייה נובעת מגידול ברווח מפעילות ומרישום רווח חד-פעמי בסך 22 מיליון שקל כתוצאה מעלייה לשליטה בסוכנות המוחזקת על ידי סוכנות בת של החברה.

במגזר האשראי הכולל את פעילות חברת האשראי גמא  נרשמה ירידה חדה ברווחים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, מכיוון שבתקופות המקבילות נרשם רווח בסך 220 מיליון שקל שנבע מרישום רווח הון חד-פעמי כתוצאה מעלייה לשליטה בגמא. הרווח הכולל לפני מס בחציון הראשון וברבעון השני של 2022 הסתכם ב-24 מיליון שקל וב-12 מיליון שקל, בהתאמה, וזאת בהשוואה לרווח של 236 מיליון שקל ושל 235 מיליון שקל בתקופות המקבילות אשתקד.

איילון: גידול ברווח שטרם כלל את מכירת חברת הגמל למיטב

חברת ביטוח נוספת שפרסמה הבוקר את דוחותיה הכספיים היא איילון , ואלו הדוחות הכספיים הראשונים של החברה מאז נרכשה השליטה בה על ידי ווישור . במהלך הרבעון השני רשמה החברה גידול של 102% ברווח הנקי הכולל שהסתכם בכ-16.8 מיליון שקל, לעומת רווח של 8.2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. את המחצית הראשונה של השנה סיכמה איילון ביטוח עם הפסד כולל של 59.2 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-69.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד נצפו עליות משמעותיות בשוק ההון, הרי שתקופת הדוח התאפיינה בירידות בשווקיםן ותשואה ריאלית שלילית אשר הובילה לאי-גביית דמי ניהול משתנים. בהתאם, בתקופת הדוח נרשמו הפסדים מהשקעות של 427 מיליון שקל לעומת הכנסות של 506 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. התשואות השליליות הובילו לרישום הפסדים מהשקעות על תיק הנוסטרו של החברה, וזאת לעומת תשואות חיוביות שנרשמו בתקופה המקבילה אשתקד.

במחצית הראשונה של השנה רשמה החברה הפסד בתחום הביטוח הכללי של כ-58 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-29 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בשל הפסדים בתחום ביטוחי הרכב. עם זאת, ברבעון השני הרווח הכולל במגזר עמד על כ-43.6 מיליון שקל, לעומת רווח כולל של כ-2 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד.

במגזר ביטוח הבריאות רשמה איילון ברבעון השני רווח כולל של 17.6 מיליון שקל, לעומת רווח כולל של 6.3 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במחצית הראשונה של השנה רשמה רווח של כ-50.3 מיליון שקל, לעומת רווח של כ-1.9 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

עוד נציין, כי בחודש יוני 2022 הודיעה החברה על מכירת חלקה בחברת הגמל והפנסיה של מיטב דש, אולם תוצאות העסקה לא באו לידי ביטוי בדוחות הכספיים של המחצית הראשונה של השנה, היות שטרם התקבלו האישורים הנדרשים מרשות שוק ההון עד לסוף הרבעון.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים