גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שלא רצה את יונה פוגל כמנכ"ל פז יקבל אותו כיו"ר בזן

השלמת הסדר החוב בחברת הפטרוכימיים והפיכתה לבעלת השליטה בבית הזיקוק בחיפה צפויה להחזיר את יונה פוגל לאור הזרקורים - שלוש שנים לאחר פרישתו מניהול פז ● בדיעבד, המהלך שנועד לנער את הנהלת פז ואת העומד בראשה לא הניב את התוצאות הרצויות למשקיעים

יונה פוגל / צילום: יוסי אלוני
יונה פוגל / צילום: יוסי אלוני

חברת ההחזקות מפעלים פטרוכימיים , שבשליטת דיוויד ועדי פדרמן, אלכס פסל ויעקב גוטנשטיין, השלימה השבוע בהצלחה את שלב המכרז המוסדי בהנפקת איגרות החוב החדשות שלה מסדרה ט'. 

הנפקת האג"ח של פטרוכימיים: הבטיחה גיוס של כחצי מיליארד שקל 
הסדר החוב בפטרוכימיים צלח את אישור בית המשפט: "חלופת הפירוק מגלמת הפסד של כ-150 מיליון שקל"
פטרוכימיים קיבלה את היתר השליטה בבזן מלפיד וליברמן

במסגרת המכרז הבטיחה החברה גיוס של 490 מיליון שקל, בהנפקת אג"ח שיובטחו בשיעבוד ראשון על 24% ממניות חברת בזן  (בית הזיקוק בחיפה) אשר יוחזקו בידי פטרוכימיים ויהוו את מלוא מניות השליטה בבזן. שווי המניות המשועבדות עומד כיום על כ־980 מיליון שקל.

אג"ח ט' תעמוד לפירעון בתשלום אחד ב־30 באפריל 2027, ותישא ריבית שנתית של 7.5%. הריבית תיצבר לכל אורך חיי האג"ח, ותיפרע בתשלום אחד במועד פירעון הקרן.

פטרוכימיים פועלת בעשור האחרון כחברה חדלת־פירעון, והגיוס הנוכחי נעשה במסגרת הסדר חוב של החברה, שבו יספגו מחזיקי האג"ח תספורת של כ־1.1 מיליארד שקל.

מסיבה זו נדרשה פטרוכימיים להציע ריבית גבוהה עבור אג"ח בעלות ביטחונות חזקים, ואף להנפיק אותן למשקיעים בניכיון של 7.9% על ערכן הנקוב. בתנאים אלו התקבלו ביקושים בהיקף כפול כמעט מסכום הגיוס בהנפקה.

תמורת ההנפקה תשמש את הפטרוכימיים לרכישת 16.7% ממניות בזן מידי החברה לישראל שבשליטת עידן עופר. כחלק מהסדר החוב, תעביר פטרוכימיים 8.5% ממניות בזן מתוך המניות שבידיה כיום (15.5%) למחזיקי אג"ח ח' שלה, כנגד ויתור על מלוא החוב כלפיהם.

מחזיקי האג"ח מסדרות 1, ב' ו־ג' יקבלו 64% ממניות פטרוכימיים (55% בדילול מלא) ועוד 245 מיליון שקל של ע"נ של אג"ח לא מובטחות, תמורת הסכמתם לתספורת הגדולה.

מחדלת-פירעון לבעלת שליטה יחידה בבזן

לאחר השלמת ההסדר, תהפוך פטרוכימיים לחברה יציבה יותר עם החזקה במניות בזן בשווי נוכחי של 984 מיליון שקל, ומולן חוב של 777 מיליון שקל למחזיקי האג"ח.

 

כך, השווי הנכסי הנקי (NAV) של פטרוכימיים יעמוד בעת השלמת הסדר החוב על 207 מיליון שקל (לפי מחיר מניית בזן הנוכחי בבורסה), וההון העצמי צפוי להיות אף גבוה יותר. לשם השוואה, בסוף יוני 2022 הציגה החברה הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של 806 מיליון שקל.

הצלחת המכרז המוסדי בהנפקת אג"ח ט' מסמלת עידן חדש בפטרוכימיים. מי שהתנהלה בעשור האחרון כחברה חדלת־פרעון עם עודף עצום של התחייבויות על נכסים, תהפוך בימים הקרובים לבעלת שליטה יחידה בקבוצת בתי זיקוק לנפט (בזן), אחת מחברות האנרגיה הגדולות והמובילות בישראל.

את המהלך הוביל בחודשים האחרונים מנכ"ל פטרוכימיים רפי ערד, בשיתוף עם נאמני האג"ח של החברה. הוא התבסס על ניצול הזדמנות לרכישת מניות בזן בהנחה (מימוש זכות סירוב ראשונה לרכישת החזקות החברה לישראל בבזן עקב הסכם למכירת המניות לקבוצת הנדל"ן חג'ג'), תוך הסכמת מחזיקי האג"ח למחיקת חוב גדלה של כ־1 מיליארד שקל.

כל זה התאפשר בדיעבד בזכות השקעה מחודשת של בעלי השליטה הקיימים בפטרוכימיים, שצירפו לצורך המהלך קבוצת משקיעים חדשה בראשותם של יונה פוגל ומייקל בוברוב.

על פי מצגת שפרסמה פטרוכימיים, המשקיעים הוותיקים יחזיקו ב־50% ממניות חברת גרין אלסקה הפרטית, ואילו קבוצת המשקיעים החדשה תחזיק ב־50% הנותרים.

גרין אלסקה תחזיק 36% ממניות הפטרוכימיים

גרין אלסקה עצמה תחזיק ב־36% ממניות פטרוכימיים (45% בדילול מלא), אשר תחזיק לאחר השלמת ההסדר ב־24% ממניות בזן ותוגדר בידי המדינה כבעלת השליטה בבזן.

המצב החדש יביא בקרוב למינוי פוגל ובוברוב לדירקטורים בפטרוכימיים, לצדם של גוטנשטיין, המכהן כיו"ר החברה, ופסל המשמש כדירקטור רגיל.

בהנחה שגוטנשטיין ימשיך בתפקידו גם לאחר השלמת ההסדר, עשוי אחד מנציגי קבוצת המשקיעים החדשה לזכות בתפקיד בכיר עוד יותר, של יו"ר בזן. את התפקיד הזה ממלא בשנה האחרונה סגן הרמטכ"ל לשעבר, האלוף (מיל.) משה קפלינסקי, לאחר שקודם לכן שימש במשך כשנה בתפקיד מנכ"ל בזן.

בית הזיקוק של בזן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

קפלינסקי מונה לתפקיד לאחר פרישתו של היו"ר הוותיק עובדיה עלי. כעת, אך טבעי שאת התפקיד ימלא דווקא נציג הבעלים, ומשום כך הופך יונה פוגל למועמד טבעי לנוכח אחד מתפקידיו הקודמים - יו"ר בית הזיקוק באשדוד.

מינויו האפשרי של פוגל לתפקיד יו"ר בזן מגיע כשלוש שנים בלבד לאחר החלטתו לעזוב את תפקיד מנכ"ל חברת הדלקים פז , שמחזיקה גם בבעלות על בית הזיקוק באשדוד. להחלטה זו היו אחראים בעיקר כמה גופים מוסדיים וקרנות השקעה, שלא היו מרוצים מביצועי מניית פז ומקבלת ההחלטות של המנכ"ל הוותיק שלה, פוגל.

אותם גופים החלו כבר ב־2018 להתערב בבחירת הדירקטורים בחברת פז, וכפו על הדירקטוריון שלה את מינוי אברהם ביגר ליו"ר פעיל של החברה. מטרתם הייתה כנראה למנות יו"ר אסרטיבי ובעל ניסיון, שינער את החברה ואת עסקיה ויוביל אסטרטגיית צמיחה ומימושים אגרסיבית יותר.

מינוי ביגר הביא לעזיבת פוגל תוך חודשים בודדים

ביגר אכן נבחר לתפקיד במרץ 2019, ומינויו הביא את פוגל להחליט על עזיבה בתוך חודשים בודדים. עם זאת, בתוך פחות משנתיים עזב גם ביגר את תפקידו, לאחר שגילה במהירות, כי דירקטוריון פז אינו מתכוון להעניק לו חופש פעולה מלא.

במכתב ההתפטרות ששלח לדירקטוריון, כתב ביגר בין היתר, כי "אני נאמן לדרכי. אני יודע שאני לא המנהל הנוח מכולם. אני יודע שלעיתים אני רץ מהר מדי ומשתף פחות מדי, אך לא היססתי לעשות מה שצריך על מנת להציל את פז".

בסוף 2020 עזב ביגר את תפקידו, ובמהלך תקופתו בחברה מינה את יורשו של פוגל, המנכ"ל הנוכחי ניר שטרן. עם זאת, מבט על גרף מניית פז מאז בחירתו של ביגר לתפקידו ועד היום, מגלה כי השינויים שהוביל בחברה יחד עם המנכ"ל החדש לא היטיבו עד כה עם המשקיעים שמחזיקים בחברה, המתנהלת ללא בעל שליטה.

למעשה, מאז בחירתו של ביגר ועד היום מציגה מניית פז תשואה שלילית כ-20%, המעידה כי החלטתם של הגופים המוסדיים למנותו במטרה לנער את הנהלת פז והעומד בראשה אז, לא הניבה עד כה את התוצאות הרצויות מבחינתם.

למעשה, בשלוש השנים האחרונות איבדה מניית פז כ-7% מערכה, בשעה שמדדי ת"א־35 ות"א־90 רושמים תשואות חיוביות של 25% ו־70%, בהתאמה.

כעת, חוזר פוגל בדלת הראשית לקבוצת בעלי השליטה בבזן, מחברות האנרגיה הגדולות בישראל. כך, הגופים המוסדיים וקרנות ההשקעה שלא רצו אותו בתור מנכ"ל פז, עוד עשויים לקבל אותו בתפקיד בכיר אף יותר במשק האנרגיה - יו"ר בזן.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; לפידות קפיטל מזנקת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.2% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"