גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו רוכשי הדירות היקרות לחלק הגדול של נוטלי המשכנתה

עליית הריבית כבר גרמה לירידה בהיקף נטילת המשכנתאות, והיא צפויה להתרחב עוד • אבל לא כל הרוכשים נפגעים באופן שווה: רוכשי הדירות היקרות, מ־3 מיליון שקל ומעלה, דווקא לא מקטינים בהרבה את המשכנתה

מגדלי YOO  בתל אביב. לפי הנתונים, ככל שמחירי הדירות הנרכשות גבוהים יותר, שיעור המשכנתה יורד / צילום: Shutterstock
מגדלי YOO בתל אביב. לפי הנתונים, ככל שמחירי הדירות הנרכשות גבוהים יותר, שיעור המשכנתה יורד / צילום: Shutterstock

עד כמה העלאות הריבית משפיעות על שוק הדירות? בחודשים האחרונים אנו רואים ירידה משמעותית במספר העסקאות, וגם בהיקפי המשכנתאות שנלקחות. אבל האם כל השוק פועל בצורה אחידה? ניתוח נתוני בנק ישראל, מעלה כי הסובלים העיקריים מהעלאות הריבית הם רוכשי הדירות ממעמד הביניים, שצמצמו מאוד את המשכנתאות שהם לוקחים על דירות במחירים של 1־3 מיליון שקל. 

● מה צפוי השבוע בשוק הנדל"ן: הנתונים שיצביעו על הכיוון של מחירי הדיור
אפקט הריבית: היקפי המשכנתאות באוקטובר הגיעו לשפל של יותר משנתיים 
שיעור המשכנתאות המסוכנות זינק בתוך שנה ל־45% מסך ההלוואות לדיור | ניתוח
איך עוקפים את מגבלת ה־40% במשכנתה וממה כדאי להיזהר 
מתקשים בהחזרי המשכנתה בגלל עליית הריבית? זה מה שאתם צריכים לדעת

על פי הנתונים החלקיים שמתפרסמים מדי חודש על ידי הכלכלנית הראשית באוצר ועל ידי בנק ישראל, מספר העסקאות פוחת והולך בקצב מהיר, החל מתחילת העלאות הריבית. זה החל בירידות של 20%־30% בין החודשים אפריל ליולי השנה, כל חודש לעומת החודש המקביל אשתקד, ואילו באוגוסט הירידה הגיעה כבר ל־41% לעומת העסקאות שבוצעו באוגוסט 2021. יולי ואוגוסט היו החודשים שאינם חודשי חגים, שבהם בוצע מספר העסקאות הנמוך ביותר מאז פרוץ הקורונה.

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: שלומי יוסף

הכלכלנית הראשית אינה מפרטת התפלגות של מחירי הדירות שנרכשו, והאם הציבור בחודשים הללו רוכש פחות דירות יקרות ויותר דירות זולות, למשל. מבדיקה שערכנו לפני מספר שבועות במוסף הנדל"ן של גלובס עלה, כי מספר העסקאות על דירות יוקרה במחירים של 10 מיליון שקל ומעלה ירד בשיעורים הרבה יותר גבוהים מאשר כלל השוק. כך למשל, באוגוסט השנה נרשמו באתר רשות המסים שמונה עסקאות כאלה, לעומת 60 שבוצעו באוגוסט 2021, ירידה של 83%; ביולי השנה נרשמו 14 עסקאות כאלה, ירידה של 78% לעומת יולי 2021. זו כבר לא ירידה - זו נפילה, אבל עסקאות כאלה הן עסקאות קיצון, שמהוות פחות מאחוז מכלל העסקאות שמתבצעות בשוק. מה קורה ברוב חלקי השוק?

מי לוקח מה: מיעוט משקיעים

מתוך דוח בנק ישראל ניתן לראות את המשכנתאות שנלקחו לפי מחירי הדירות שנרכשו. ראשית, מספר המשכנתאות שנלקחו בספטמבר האחרון הגיע ל7.7 מיליארד שקל, ההיקף הנמוך ביותר מאז פברואר 2020 בחודשים שלא כוללים חגים.

אחד הנתונים הבולטים ביותר בנתוני ספטמבר היה מיעוט הלווים, שמספרם הגיע ל־7,886 - אחד הנמוכים ביותר שנרשמו בשנים האחרונות.

 

מבחינת המגזרים שאליהם הם משתייכים, בלט מאוד מיעוט המשקיעים שלקחו משכנתאות. מספר הלווים בספטמבר (863) היה הנמוך ביותר מאז יוני 2020. ואולם גם יתר המגזרים בלטו במיעוט העסקאות שביצעו: מספר הלווים בשוק החופשי שאינם משקיעים הגיע לכ־5,900, המספר הנמוך ביותר מאז חגי תשרי של 2021. ואולם חגי תשרי של 2022 חלו רק בסוף ספטמבר, כך שראש השנה יכול לספק רק חלק קטן מהתשובה לשאלה מדוע ירד מספר הלווים באופן כה תלול.

רוכשים אלה, שכללו זוגות צעירים ומשפרי דיור, לא כולל משקיעים, שרכשו דירות בשוק החופשי. המשכנתה הממוצעת שלקחו בספטמבר הגיעה למיליון שקל, כ־76 אלף שקל פחות ממה שלקחו בחודש יולי; המשקיעים הפחיתו את המשכנתאות שלהם ל־898 אלף שקל בממוצע, כ־45 אלף שקל פחות מהשיא של יולי.

מחיר למשתכן: עלול להיגמר בבכי

ואולם סיפור שונה לגמרי, שעלול להיגמר בבכי, היה נחלת חלק מזוכי הדירות המוזלות של "מחיר למשתכן". מי שחרגו בצורה בוטה מהדפוס הזה היו דווקא רוכשי הדירות המוזלות במסגרת הגרלות "מחיר למשתכן". אלה לקחו משכנתה ממוצעת של 977 אלף שקל ושברו שיא של גובה משכנתה שלקחו אי פעם.

הדילמה הגדולה שבפניה עומדים זוכי ההגרלות היא במה לבחור: בהנחות שמציעה התוכנית או בריבית של בנק ישראל. מדובר בהחלטה לא פשוטה. הנה בראשון לציון נמכרו לפני כחצי שנה דירות מחיר למשתכן בהגרלות חוזרות, בהנחה של כ־60% ממחיר השוק; בחיפה ההנחות הגיעו לכ־50%, ואילו בכרמיאל ל־45%. הסיבה לכך היא שההנחות המקוריות חושבו לפי מחירים מלפני שבע שנים. עליות המחירים האחרונות הקפיצו עוד יותר את הפערים בין מחירי השוק למחירי הזכייה, והפכו אותה לנחשקת במיוחד

מצד שני ניצבים המצב הכלכלי במשק והעלאות הריבית, שיקשו על הרוכשים מאוד להחזיר את המשכנתאות הגבוהות שלהן יזדקקו כדי לממש את הזכיות. השאלה לא פשוטה, ולא פלא שמספר ההלוואות שנלקחו בספטמבר האחרון הגיע ל־777, הכמות הנמוכה ביותר מאז אמצע 2019. נראה כי רבים החליטו לוותר על ההנחות הקוסמות ועל הדירות. סיבה אחרת לשפל היא כמות העסקאות שפוחתת באופן עקבי בשנה האחרונה, עקב הירידה הגדולה במלאי הדירות של מחיר למשתכן שטרם נמכרו.

רוכשי הדירות היקרות: לוקחים יותר

עניין אחר שנבדק בבנק ישראל הוא משכנתאות שלקחו רוכשי דירות לפי מדרגות מחירי הדירות שרכשו. איחדנו את הלווים לשלוש רמות מחיר: אלה שרכשו דירות של 1.2־2 מיליון שקל, אלה שרכשו דירות במחירים שנעו בין 2 ל־3 מיליון שקל ואלה שרכשו דירות שיקרות מ־3 מיליון שקל. לוקחי המשכנתאות הזולות של עד 1.2 מיליון שקל מהווים חלק קטן מאוד מלוקחי המשכנתאות ולכן לא כללנו אותם.

הנתח הגדול ביותר של לוקחי המשכנתאות הוא זה של הדירות בטווח שבין 1.2 ל־2 מיליון שקל. בעבר הם לקחו משכנתאות בסדר גודל של כמעט פי 3 מרוכשי הדירות במחירים של יותר מ־3 מיליון שקל ובערך פי 2 מרוכשי הדירות של 2־3 מיליון שקל.

ואולם בשנים האחרונות ההפרשים הצטמצמו מאוד, משום שעקב עליות המחירים רוכשי הדירות היקרות נאלצו לקחת גם הם משכנתאות גדולות. מיולי 2021, המועד שבו פחות או יותר עליות מחירי הדירות תפסו תאוצה גדולה, הפער קטן והלך, שכן מאותו זמן בערך המגמה של רוכשי הדירות הללו הייתה להקטין את המשכנתאות שהם לוקחים, וזאת בעוד ששתי הקבוצות האחרות של הלווים המשיכו דווקא להגדיל אותן.

שיא המשכנתאות של כל הזמנים הגיע במרץ האחרון, רגע לפני שבנק ישראל החל בהעלאות הריבית. באותו חודש נלקחו משכנתאות בהיקף 13.4 מיליארד שקל. מאז - ההיקפים יורדים, עקב העלאות הריבית.

אולם כאן נפער פער בין הרוכשים של הדירות ה"זולות", לבין אלה של הדירות "היקרות": קבוצות הרוכשים של דירות הביניים של 2־3 מיליון שקל, והדירות הזולות יותר של 1.2־2 מיליון שקל הקטינו מאז חודש מרץ את המשכנתאות שהם לקחו ב־45% לחודש, בעוד שרוכשי הדירות היקרות של 3 מיליון שקל ומעלה הסתפקו בהורדה של 36%.
כתוצאה מזה, ניתן לראות בחודשים האחרונים לראשונה ב־11 השנים האחרונות לפחות, שרוכשי הדירות היקרות לוקחים יותר משכנתה מרוכשי דירות הביניים.

ניתן להעריך כי אותם רוכשים הם קהל אמיד יותר בכסף, מה שהופך אותו גם לעמיד יותר מבחינת הרגישות לעליית החזרי המשכנתאות, עקב העלאות הריבית.

שיעור המימון: יותר דירות ב־60% ומעלה

הרגישות הזו באה לידי ביטוי במדד ה־LTV (ראשי תבות של LOAN TO VALUE) שמשקף את גובה ההלוואה מסך מחיר הנכס שנרכש. הנתונים מעלים כי ככל שמחירי הדירות הנרכשות גבוהים יותר - גובה המשכנתאות ביחס למחירי הדירות יורדים.

בספטמבר האחרון 25% מהמשכנתאות שניתנו על דירות שעלו יותר מ־5 מיליון שקל היו בשיעור גבוה מ־60% ממחיר הדירות; אצל רוכשי הדירות של 3־5 מיליון שקל דובר על 31% מהמשכנתאות שעלו על 60% ממחיר הדירות, אצל אלה שרכשו דירות של 2־3 מיליון - 42% ושימו לב לגבי רוכשי הדירות הזולות יותר: לא פחות מ־58% מהדירות במחירים של 1.2־2 מיליון שקל, היו עם משכנתה גבוהה מ־60% משווי הדירות. לצורך המחשה - הממוצע הכלל ארצי של משכנתאות ב־LTV גבוה מ־60% עומד על 46%, כך שציבור זה תורם במידה רבה למשכנתאות מסוג זה.

התמונה מאוד חלקית ולא מספקת (איננו יודעים, למשל, כמה מהרוכשים כאן הם משקיעים, וכמה הם רוכשי דירות במחיר למשתכן, למשל), ואולם כשבטווח מחירים זה רוב המשכנתאות שניתנות לצורך רכישת הנכסים עולות על 60% משוויים, יש מקום להעריך, כי מדובר באוכלוסייה הרגישה ביותר.

מעקב היסטורי אחרי רוכשי הדירות הללו מעלה כי גם בשנים שעברו הם נסמכו על משכנתאות גבוהות, ואולם עד לחודשים הראשונים של 2021 שיעורן לא עלה על 50%. בחודשים האחרונים, על אף הירידה במשכנתאות שנלקחו ע"י מגזר זה, שיעור המשכנתאות ביחס LTV גבוה - המשיך לעלות, וזאת בניגוד לקבוצות האחרות שהראו על ירידות קלות ביחס הזה. זו עוד ראיה לכאורה לכך, שרוכשי הדירות בטווח המחירים הזה לחוצים יותר מאשר רוכשים אחרים.

הבנקים יחמירו את הבדיקות

עד כמה המגמה הזו תימשך? סביר להניח שבחודשים הקרובים הדברים יתפסו תאוצה. ראשית, טרם פורסמו נתונים על חודש אוקטובר האחרון, שבו רוכזו עיקר חגי תשרי האחרונים. סביר להניח שנרשם בו שפל גדול של משכנתאות ועסקאות; שנית נראה, כי הבנקים יחמירו את הבדיקות שלהם על הרוכשים בהתאם להעלאות הריבית, שכנראה עוד לא הגיעו לסופן.

ואם כך, נראה כי דווקא בקרב רוכשי הדירות הזולות יחסית, שלוקחים משכנתאות גדולות ביחס לשווי הנכסים, נראה מגמה של ירידה תלולה יותר מאשר אצל קבוצות רוכשים אחרות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית