גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשת המזון שנכנסה להסדר חוב ומותג הטחינה שהסתבך: איך תזהו חברה קורסת?

בעקבות קריסתן לאחרונה של מספר חברות בענף המזון, בכירים בשוק האשראי מצביעים על הסיכון הגובר לעסקים רבים במשק: "עלויות המימון הוכפלו, שכר העובדים עלה, והעובדה שלא תמיד ניתן להעלות מחירים מחייבת אותם לספוג את העליות. חברות ללא הון עצמי או תזרים לא שורדות"

מסעדת ''עד העצם אקספרס'' בתל אביב / צילום: איל יצהר
מסעדת ''עד העצם אקספרס'' בתל אביב / צילום: איל יצהר

ארבע חברות הפועלות בענף המזון פנו לאחרונה לבית המשפט בבקשות להגנה מפני נושיהן, בגין חובות בהיקף מצרפי של כרבע מיליארד שקל. פנייתן ממחישה כי ההערכות שלפיהן המשק הישראלי צועד לקראת תקופה מאתגרת מתממשות כבר כעת עבור לא מעט חברות ובתי עסק.

ארבע חברות מזון על סף קריסה, וזאת עלולה להיות רק ההתחלה | ניתוח
מחירי הסחורות והשילוח בצניחה. אז למה ספקיות המזון מעלות עכשיו מחירים?
פיטורי עובדים וסגירת עשרות סניפים: מה הוביל להתייעלות בשופרסל ויינות ביתן 
לא רק בענף המזון: הסיכון עולה גם בבנייה, בתעשייה ובמסחר

ארבע החברות הן רשתות המסעדות "עד העצם" ו"רק בשר", מפעל ייצור הטחינה "הנסיך" ויבואנית מוצרי הבשר והדגים הוותיקה חיים פסקוביץ, ומבקשותיהן עולה תמונה של עסקים שנאלצו לקחת הלוואות גדולות בתקופת הקורונה כדי לשרוד, בעת ששורת הרווח שלהם נפגעה.

כעת, כשהם נדרשים לפרוע את ההלוואות, למחזר או להגדיל אותן, תנאי השוק המשתנים, ובעיקר הריבית שזינקה, מותירים אותם ללא יכולת פירעון.

בשוק האשראי החוץ-בנקאי יש מי שמעריכים כי מדובר במגמה שעשויה לבוא לידי ביטוי כבר בעתיד הקרוב בסקטורים נוספים על ענף המזון, שנחשב למסוכן במיוחד (ראו מסגרת).

"קשה להצביע על סקטור מסוים, כי כשיורד גשם כולם נרטבים", אומר איציק טאוויל, מנהל אגף הנדל"ן והאשראי בקבוצת הביטוח הראל. "על פניו, אין תעשייה או סקטור שננתח ואין בו סיכונים.

"מה שמאפיין את רמת הסיכון זה רמת המינוף שהחברה נמצאת בה, בזמן שמצב חדש מפתיע אותה, וכן הוותק והניסיון של ההנהלה ומיצוב החברה בשוק הפעילות שלה. ארבע החברות שקרסו לאחרונה בענף המזון קטנות יחסית, יש להן חבילת מוצרים די צרה והן נתקלו במינוף גבוה.

 

"בגלל זה אנחנו לא בוחנים את ענף המזון כענף עם סיכון גבוה מאחרים, אלא מתייחסים לחברות מסוימות בו", מחדד טאוויל. "שטראוס למשל מגוונת עם הרבה מאוד מוצרים וגיאוגרפיות ובעלת מינוף נמוך, ולכן גם כשהיא חוותה משבר קשה כמו הסלמונלה היא צלחה אותו".

איציק טאוויל / צילום: מיה כרמי־דרור

"ענף התעשייה מדאיג אותנו כבר זמן מה"

לדברי טאוויל, מצב ענף התעשייה בכללותו מדאיג. "זה יכול להיות בתחום המזון, הבדים, הפלסטיקה ועוד. זה ענף שמדאיג אותנו כבר זמן מה, והמצב שאנו נמצאים בו יכול להאיץ את הסיכון. הרבה מהחברות הקטנות ממונפות, והן סובלות הרבה זמן מחוסר תמיכה ממשלתית ומעלייה רציפה בתשומות חומרי גלם, הייצור והאנרגיה, בלי יכולת ממשית לגלגל את העליות האלה לצרכן הסופי. הוסיפו לכך עלויות מימון גבוהות וצורך להשקיע כספים כדי לשמר פעילות, וזה מתכון לדאגה", הוא אומר.

גם דני מזרחי, מנכ"ל חברת האשראי החוץ-בנקאי אופל בלאנס, מסרב לייחס את הסיכון הגובר במתן אשראי, שנובע מעלייה אפשרית בקושי להחזרי החוב, רק לענף המזון. "העסקים המסוכנים יותר הם אלו ששולי הרווח שלהם נמוכים יותר, כלומר אלו שיש להם פחות שמנת ופחות מאיפה להפסיד.

"עלויות המימון התייקרו פי שניים, שכר העובדים שהמעסיקים נדרשים לשלם עלה והעובדה שלא תמיד הם יכולים לייקר מחירים מחייבת אותם לספוג את העליות. חברות ללא הון עצמי או ללא תזרים לא שורדות. לעומתן, מי ששולי הרווח שלו 20%-30% כנראה שיהיה לו מאיפה לספוג, ומקסימום הוא ירוויח פחות".

"ברבעון הזה או הבא נראה מי שורד"

עליית הריבית, יחד עם עליית מחירי הדיור, הזניקו את ההחזרים על המשכנתאות והביאו להפחתה בביקושים להלוואות חדשות. כשהציבור רוכש פחות דירות, מי שעשויים לשלם את המחיר הם אותם קבלנים שנטלו מימון מהבנקים, מחברות הביטוח וגם מחברות אשראי חוץ-בנקאי.

לדברי מזרחי, כפי שבענף המזון פועלות חברות עם שולי רווח נמוכים, כך קורה גם בקרב חברות הביצוע, לדוגמה בתחום הבניין או קבלני תשתיות, וגם שם יתגלו להערכתו בעתיד חברות שלא ישרדו.

דני מזרחי, מנכ''ל אופל בלאנס / צילום: אייל פישר

"ברבעון הזה או בזה שאחריו נראה מי שורד. יש קבלני תשתיות שהעמידו ערבויות בנקאיות, ערבויות ביצוע, ונתנו מחיר פיקס (מחיר שלא מוצמד לדוגמה למדד המחירים או למדד תשומות הבנייה, ר' ו'). היום, כשהם רואים את העלויות הנדרשות לביצוע העבודה, הם מעדיפים להשאיר את הערבות הבנקאית כדי הבנקים יחלטו אותה, ולא להיכנס לעבודה".

"השבוע עמדתי ליד בניין בתהליכי בנייה, ובמקום להתרשם מיופיו אמרתי לאשתי שהיזם שבונה אותו, מבלי לדעת מי הוא, לקח מימון וכנראה לא ישן עכשיו בלילה", אומר מזרחי. "אלה חברות שלקחו מימון בשוק ההון כשהריבית הייתה נמוכה, והיום הן נדרשות למחזר אג"ח בריביות הרבה יותר גבוהות, כי ריבית בנק ישראל, שהייתה עד לפני כמה חודשים 0.1%, כבר עלתה ב-2.65%, וזה כנראה לא הסוף. אף חברת בנייה לא הכניסה לתוכנית העסקית שלה עלויות מימון כאלה".

טאוויל מסביר כי בהראל בוחנים את סקטור הנדל"ן לפי מגזרים שונים. "בתחום המגורים רואים שיש ירידה בהיקף ובקצב העסקאות, ולמרות שלא רואים ירידת מחירים זה כן יכול להקשות על יזמים להוריד את רמות המינוף בקצב שהם רצו, והם נאלצים לספוג עלויות מימון גבוהות יותר למשך זמן ממושך יותר.

"בנדל"ן מסחרי אנחנו מבחינים בין נכס מיוצב, כזה שמושכר במלואו או בשיעורים גבוהים ונמצא באזור מבוקש, לנכס לא מיוצב. אולם בשני הסוגים, אם לקחת מינוף של 80% ואולי בנוסף גם הלוואת קורפורייט (הלוואה ברמת התאגיד שאינה מיועדת לפרויקט ספציפי ומגדילה את המינוף, ר' ו'), המצב שלך יכול להיות בעייתי. מבחינתנו, אגב, ייתכן שאפילו יהיו הזדמנויות ברכישות מהסוג הזה בקרוב".

"נותנים הלוואות רק ללקוחות קצה"

שאלות רבות עולות בתקופה הזו לגבי המימון לתחום הפיננסים. הבנקים, הגופים המוסדיים וגם חברות אשראי חוץ-בנקאיות, מלווים כספים לחברות פיננסיות, והן בתורן מלוות אותו ללקוחות קצה - פרטיים או עסקים - שפעמים רבות לא יכולים לקבל הלוואה מראש הפירמידה.

"לנו יש חשיפה מצומצמת לחברות בתחום הפיננסים המעניקות הלוואות לתחום המידל מרקט, משכנתאות ויזמי נדל"ן", מסביר טאוויל מהראל. "הסוגיה המרכזית היא כמה הפרשות החברות האלה מסוגלות לספוג, ואם יש להן מספיק הון עצמי לשם כך.

"במבחנים שעשינו למספר החברות המצומצם שלהן נתנו אשראי, וידאנו שיש להן לפחות 15% הון עצמי מסך המאזן, כך שגם אם ההפרשות יגדלו מאפס או מ-1% ל-5%, יש 'מספיק בשר' כדי שהן יצלחו את התקופה. נכון להיום אין שום נורה אדומה מהבהבת של חברה שמתנדנדת בתיק שלנו".

"אופל בלאנס לא נותנת שירותים למי שעיסוקו בפיננסים, אלא רק ללקוחות קצה", מסביר מזרחי. "בתחום שלנו יש דרישה לאשראי, מאחר שהכסף איננו בנמצא, ואני רואה גופים פיננסיים שלא זוכים לקבל אשראי, וזה מייצר ביקושים אצלנו ואצל אחרים".

האם הקשחתם את החיתום על הלוואות?
טאוויל: "גם בתקופות טובות יותר אנו עושים מבחני קיצון לראות אם החברות ישרדו בתקופות קשות. בודקים את הגמישות הפיננסית, את רמת המינוף, האם יש להן נכסים פנויים משעבוד, נגישות טובה יותר למקורות מימון, ניסיון וותק בהנהלה וגיוון במוצרים ובשווקים שבהם היא מתנהלת. הפרמטרים האלו באים לידי ביטוי בתקופות כמו זו, שבה נעדיף לממן חברות עם דירוג גבוה".

מזרחי: "לא היינו צריכים להקשיח חיתום כי הוא תמיד היה קשוח. התקופה היא תקופה מאתגרת, יש דרישה מאוד גדולה לכסף ומצד שני אנחנו דוחים המון עסקאות. השאלה היותר נכונה נוגעת לנטילת סיכונים, כי מה שהיינו עושים בעבר לא מתאים להיום. אשראי באופן כללי הוא סיכון מול סיכוי, וזו לא העת ליטול סיכונים. אם פעם התייחסנו רק לכך שהלקוח גדול וותיק או לפרמטרים דומים, הדברים האלה לא נכונים להיום. אנחנו לא משתמשים יותר בג'וקרים האלו, אלא פועלים ביתר שמרנות".

נורות אדומות לחברה שעשויה להיקלע לקשיים

> החברה נמצאת במינוף גבוה

> היצע המוצרים והפריסה הגיאוגרפית שלה קטנים

> שולי הרווח שלה נמוכים, כך שאינה יכולה לספוג התייקרות עלויות בשלב הייצור

> ההון העצמי, תזרים המזומנים והנכסים הזמינים של החברה קטנים

> הנגישות של החברה למקורות מימון חיצוניים קטנה

> הנהלה חדשה ללא ניסיון בניהול בתקופות משבר

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"